Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele PavelX7 (strana 7)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Ta kniha je na malém formátu velkým písmem, takže těch 912 stránek není taková hrůza. Když byste si dal chvíli pauzu od žvanení na interntu, v pohodě byste to přelouskat zvládl. Zásadní je že bych vám pak třeba nemusel vysvětlovat základy ekonomie jak někomu kdo o ní diskutuje poprvé v životě. Takže to vaše žvanění by pak mohlo mít i nějakou kvalitu. Já se fakt nevyhovárám, LOL. Že má něco být "ankapistická literatura" je naopak vaše výhovorka, je to docela jedno, argument to k ničemu samozřejmě není.

Takže porovnáváme trh a plánovače, resp. jejich výsledky, a ne jednotlivce na trhu a plánovače. Nemám potřebu vám váš pochybný argument dál vyvracet, i kdyby byl smysluplný, stejně je mimo. Detailně rozepsané argumenty máte v odkazovaném Hayekově článku, nevím proč bych to sem kopíroval.
Dostal jste odkazy na literaturu, kde jsou argumenty uvedeny. Ten Hayekův článek je přesně k tomuto tématu a i ta učebnice se kromě základů, které vám zjevně chhybí věnuje růzým ekonomickým systémům, včetně centrálního plánování. Když nechcete číst argumenty tak, nevím k čemu je žádáte. Vy fakt nezvládnete nic než plácání úplných hovadin - Hayek nebyl anarchokaptitalista a težko hledám co má být na anarchokapitalistického na té učebnici - že někdo nefandí socializmu neznamená že je ankap, tak to přestantně neustále podobně vytahovat.

Centrální plánovač může mít (a to jen potenciálně, i kapitalisti si dělají analýzy trhu samozřejmě) jednu výhodu oproti jednotlivému kapitalistovi, teoreticky vetší množství nějakých dat. Tvrzení je ovšem že trh je lepší než centrální plánování, ne že jednotlivý kapitalista je lepší než centrální plánovač, takže je to každopádně argument mimo. Nejste schopen ani pobrat vůči čemu oponujete.
Dobře já vam tedy ty argumenty co mi došly přepošlu.
Nějaké základy ekonomie, dostudujete za domácí úkol: https://riosmauricio.com/wp-content/uploads/2020/07/Basic-Economics-5th-Edition-Thomas-Sowell.pdf
a F. A. Hayek. The Use of Knowledge in Society: https://www.kysq.org/docs/Hayek_45.pdf
Váš argument je o ničem protože je mimozní. Už je proto, že neporovnáváme plánováče a nějakého jednotlivého kapitalistu, kteří ale plánovače a trh - "svobodným rozhodnutím tržních aktérů".
Došly, ale nevím proč bych vám je přeposílal, když si můžete učebnici základů ekonomie půjčit a přečíst sám.
To jste zase nepochopil, odbyl jsem to s tím, že je o ničem.
Bláboly o ničem vám jsou skvěle
Ne, jen nebudu disktuovat s někým kdo na mě akorát sprostě a lživě útočí. A zjevně nechápe základy ekonomie.
Jasně, vy si o mě navymýšláte blbosti a demagogicky plácáate, já se vymezím, vy místo omluvy akorát zase útočíte. Tak to je jasný že jsem zase zabil diskuzi. Příště vysmahněte než s tím začnete.
A místo omluvy akorát další nepodložené obvinění. Jste trapný.

Že jste neodpověděl na jednoduchý dotaz a jen se vykrucujete si nemusím vymýšlet, to je fakt.

Však to taky nemá být argument. Argument je to co Hayek a další ekonomové při kritice centrálního plánovní napsali. Co rozhodoně taky není argument je tohle vaše neustálé demagogické plácání.
A jsme zase u vašeho sporstého nepodložného obviňování. Sice jsem tu s Kamzíkem nesouhlasil, dokládal jsem mu vědecké studie kterého rozporovaly, sám jste mi napsal že se teda vlastně shodujeme, ale přesto prý věřím blbostem? Už nevíte co za trapné lži vymyslet.

Tématu se držím. Ptám se jestli znáte nějaké odobrníky co se s vámi shodují. No žádné neznáte, to můžeme uzavřít. A na vaše demagogcké bláboly a zavadějící otázky vám kašlu, zvlášť když už jste si odpověd stejně sám vylhal.

Jinak třeba F.A. Hayek, jeden z kritiků centrálního plánování, je m.j. nositelem Nobelovky. Abych nějakého odborníka kterému věřím já, teda uvedl. A nevím o žádném současném renomovaném ekonomovi co by kritku centrálního plánování (což je to úzce vymezené téma které tu řeším, ne celá RŠ, takže newhataboutizujte) označoval za bludy.
Ptám se právě proto, že jste je nezmínil. Takže věříte v co se týče ekonomie nějakým odborníkům? Nebo ne? Co je to za odborníky a jaký mají názor na centrální plánování? Proč nevěřítě ekonomům kteří s vámi zjevně nesouhlasí? Úplně jendouché otázky, zvlášť pokud odověeď je "ne, na žádné odborníky se v tomot případě nespoléhám". Tak se furt nevykrucujete jak malé děcko.
A ano existují principiální důvody proč centrální plánování fugnuje hůř jak trh. A vysvětlím vám to kdejaký mainstreamový ekonom, tak do toho netahejete okrajovou RŠ.
Bavíme se o centrálním plánování tak do toho netahejte další věci. To je whataboutizování jako z učebnice.
Já vám dávám šanci celou dobu. Často se místo vlastních argumentů a podkládání zdroji ohánítě údajnými odborníky. Což je většinou akorát arugmentační faul "odovlání k autoritě", jak jsem vás upozornil např. v diskuzi o patogenech.

Teď se mi tu snažíte navykládát že socializmus a centrální plánování funguje, dokonce prý líp než trh a kapitalismus. Což podle mě popírá Tak se ptám jestli tento váš názor sdílejí nějací odbornící, kterým prý jidne věříte. No dobře vím že ne, naopak většina odobrníků by se vám vysmála. Jste tedy pokrytec co se odborníky (samozřejeme bez dokladů, ne že byste reálně četl jejich studie a závěry, je to jen takové plácání) oháníte jen když se vám to hodí.
Vaše snaha přesměrovat diskuzi k bláboléní o "rakouské pavědě" je jen trapné uhýbání. Téma je centrální plánování, máte to i v nadpisu a řeším vaši obhajobu centrálního plánování.
Já vám dávám šanci celou dobu. Často se místo vlastních argumentů a podkládání zdroji ohánítě údajnými odborníky. Což je většinou akorát arugmentační faul "odovlání k autoritě", jak jsem vás upozornil např. v diskuzi o patogenech.

Teď se mi tu snažíte navykládát že socializmus a centrální plánování funguje, dokonce prý líp než trh a kapitalismus. Což podle mě popírá Tak se ptám jestli tento váš názor sdílejí nějací odbornící, kterým prý jidne věříte. No dobře vím že ne, naopak většina odobrníků by se vám vysmála. Jste tedy pokrytec co se odborníky (samozřejeme bez dokladů, ne že byste reálně četl jejich studie a závěry, je to jen takové plácání) oháníte jen když se vám to hodí.
Vaše snaha přesměrovat diskuzi k bláboléní o "rakouské pavědě" je jen trapné uhýbání. Téma je centrální plánování, máte to i v nadpisu a řeším vaši obhajobu centrálního plánování.
Ne my už naštěstí nežijeme v socializmu kde by centrální plánovač rozhodoval co kdo musí a nesmí dělat a perzekoval ty co mu budou odporovat. Teda ne úplně, ale už to není tak hrozné.
Zdá se že jste nerozumněl otázce. Jesltli nezvládnete ani pochopit jednoduchou větu, vraťte se do první třídy.
Kde že jsou ti renomovaná ekonomové co obdivují centrální plánování a hejtí trh a kapitalismus jako vy?
V realitě.
"Beginning in 1936, avant-garde artists who were unable or unwilling to adapt to the new policy were forced out of their positions, and often sent to the gulag, as part of Stalin's Great Purges."
"Art students such as Ülo Sooster, an Estonian who later became important to the Moscow nonconformist movement, were sent to Siberian prison camps.[5] The nonconformist artist Boris Sveshnikov also spent time in a Soviet labor camp.[6]"
Zdá se že jste nerozumněl otázce. Zopakuji: Kde že jsou ti renomovaná ekonomové co obdivují centrální plánování a hejtí trh a kapitalismus jako vy? Já jen že bych věřil odborníkům přeci...
Realita
Kde že jsou ti renomovaná ekonomové co obdivují centrální plánování a hejtí trh a kapitalismus jako vy? Já jen že bych věřil odborníkům přeci...
Místo vypisování zde, bych vám radil si najít vhodného psychoterapeuta a vypovídat se u něj.
"tematicky je tento web zaměřen na cokoliv, co se nějak dotýká svobody" Dotýká se medicína svobody? Ano. Např se jejími závěry obhajuje povinné očkování, celkově je značně financovaná státem, bodů dotyku je více.
Navíc: "Platí zde nějaká pravidla?
Explicitní vlastně ani ne; chovejte se, jak uznáte za vhodné, majitel na to bude reagovat dle svého uvážení."
Tedy: Nezasírejte tento web nenaprogramoval jste ho!
Nezasírejte Stoky, nenaprogramoval jste je.
A hezký nový rok vinšuju. Ať v něm konečně zvládnete dodělat slibované články a důkazy a podat úspěšnou ústavní žalobu.
O tom k čemu slouží Stoky vy fakt nerozhodujete šašku. A vzhledem k tomu, že jste byl sám opakovaně jejich majitelem vyzván ať jdete do háje, pusobíte dvojnásob směšně. Šašku.
Dalo by se jinak říct, že Stoky neslouží k tomu, abyste sem vypisoval k čemu nemají sloužit --> Zasíráte Stoky. Šašku.
Starejte se o sebe šašku.
Argument není, že nějaké tyhle částice nazývané patogeny, viry... neexistují ale jestli je dostatečně prokázáno že jsou opravdu původcemi odpovídajících nemocí. Bohužel kolega už zdá se z diskuze vysmahnul. Škoda, právě ty důkazy jsem se s ním snažil rozebrat.
Ne. Napsal jsem příspěvek na konec vlákna, kde oba řešíte číčoviny.
A někde píšu že neexistuje?
V kaptializme může vymyslet kdo chce co chce, sehnat financování, a pustit se do výroby prodeje a vydělávání. V centrálním plánování ne.

Nemá smysl špekulovat a snažit se vám vysvětlit základy ekonomie z učebnice pro prváky. Kterej systém vede k rychlejšímu pokroku je experimentálně dostatečně ověřeno a centrální plánování ekonomiky to není. Vaše obkecávání a výmlvvy na tom nic nezmění.
Přitom mohli místo v chudobě umřít někde v lágru...
Jaký más smysl diskutovat o nečem tak subjektivním jako je kvalita uměleckých děl?
Ale jo, nebrání. Lidi by centrálnímu plánovači nosili nápady, samozřejmě zadarmo, z lásky k lidu, přece se nebudou na cizí úkor obohacovat. Teda ne zadarmo, dostali by objektivní hodnotu svojí práce, např. 10 let v gulagu jako Koroljev. A plánovač by moudře rozhodoval na základě agregovaných dat a AI, který nápad bude skvělý a naplánoval by jeho efektivní relizaci. Naopak by byl pokrok rychlejší, protože by lidi zbytečně nevynalézali to samé víckrát jako na volném trhu.

Vlastně co to píšu v podmiňovacím způsobu. Cožpak si nepamatujeme, že to tak v centrálně plánovaných ekonomikách fungovalo? Na ty všechny vynálezy a pokrok ve východním bloku, který se západ a akorát mírně snažil dohnat? Vezměme si takový Trabant 601. To byl takový baječný vynález německých soudruhů, že ho začali vyrábět v r. 64 a nepřestali s tím dalších 26 let. Zatímco na západě plýtvali zdrojí na vymýšlení nových a nových modelů aut a tísíce drobných podnikatelů tam zbytečně krachovaly. Takže tam byl pokrok jaký? No pomalejší!
Ale já vám hned napísal, že si máte dostudovat učebnici. Fakt přiberte i ten slabikář. Nevím z čeho jste si usmyslel že se mi chce vám po 158. vysvětlovat naprosté základy ekonomie. Proč bych měl vůbec marnit čas arugmenty když už jsem to několikrát udělal a akorát to skončilo vašimi osobními utoky a nepodloženými obviněními za které jste se ani jednou neomluvil?

Ale když jste se tu nedávno oháněl tím že věříte vědě a odborníkům, chtěl bych aspoň vidět ty renomované odborníky na ekonomii co tak věří centrálnímu plánování a hejtí volný trh a kapitalismus jako vy. Neuvidím, nikde nejsou.
logo Urza.cz
kapky