Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele sinuhet (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
A já snad tvrdím, krást cizí lebky má být legální?

Navíc dělat všechno legálně mi taky narušuje morálku. Legalita není dobré měřítko.
Narušení vlastnických práv je daleko lepší měřítko, a toho se bezpochyby dopustil.

Až mi ukradnete žebřík, abyste zachránil život, i když se žebřík ukáže jako zbytečný; narušil jste má vlastnická práva, máte nahradit škodu. Chtěl jste zachránit život. Škoda vznikla, ale stejně chci, abyste to příště udělal znovu.
Ale zločinci či lidi s narušenou morálkou už takhle svévolně jednají.
Reakce autora na Urzovu poznámku:
Asi jsem měl místo slova lepší použít efektivnější, má větší dopad. Vlastnická práva narušil, o tom snad není pochyb. Má nahradit škodu. A má v tom i reflexi.
Dělal to, co považoval za správné. Tomu fandím. Je úkolem společnosti se s tím vypořádat. A v tomhle případě společnost včetně pachatele deklaruje, že legální (v jakémkoli smyslu) forma by byla lepší, ale chci upozornit, že z pohledu vnějšího pozorovatele to vypadá úplně jinak. A je to ta zpětná vazba, kterou chceme dávat?

Nehodnotím ten čin. Fandím jeho motivaci udělat něco správného, i když to není v souladu s mými hodnotami, a taky vnímám, že tím narušuje můj zájem, dodržování vlastnických práv.

Pokud bych byl etatista, dokážu si představit, že by mi vadila demonstrace tvojí neposlušnosti, protože je v rozporu s mými zájmy, ale současně tím testuješ ten systém, aniž bys tím způsobil zásadní škodu. A ta lebka mi přijde podobná. Ostatně existují případy, kdy narušení vlastnických práv budeš nejspíš hájit i ty.
logo Urza.cz
kapky