Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele FloweyWave (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: floweywave v doméně seznam.cz
Tak presumpce viny může "teoreticky" pomoc také. Například v oblasti znásilnění - kde ne vždy máme důkazy o zločinu a tak soudy občas věří oběti, přestože ne vždy mají přímý důkaz, protože "proč by si přeci vymýšlela?". Tím neříkám, že to zastávám, jen že existují příklady, kdy se to občas aplikuje a i určité pozitivní dopady, které to někdy může mít (jako například, že ženy mohou mít pocit většího bezpečí a širší soudní zastání v případě napadení, neboť falešných obvinění je známo jen pár procent, co vím). A nesouhlasím s tím, že prevence má zmírňovat nesvobodu - nebo ona to samozřejmě pravda mít může, ale absolutně nemusí. Prevence velmi často vzniká ze strachu, který je velmi často příčinou nesvobody. Většina prevencí v naší společnosti jsou nedobrovolné, státem vynucené - nesvobodu šířící. Ale i kdyby byly dobrovolné, i poté mohou omezovat svobodu lidí jež je na sebe sami uvalili, protože kdyby se nejprve naučili se svým strachem pracovat, nemuseli by mu třeba později podléhat a činit v jeho jménu "preventivní opatření".

Nicméně s vámi souhlasím s vaší kritikou a myslím, že spojovat státy s presumpcí viny není úplně korektní a tu díru v té definici vidím. Trochu mě to ale mrzí, protože "ankap jako presumpce neviny" zní vážně zvučně :D
Tak je pravda, že určitý rozdíl v tom asi bude - nakonec presumpce viny předpokládá, že k činu už došlo, zatímco v případě prevence ještě ne. Ale z pohledu následků jsou tyto stavy stejné. Bojím se, že někdo něco udělá (v budoucnu - nemám důkazy, že ze to skutečně stane), tak omezím něčí svobodu - nebo se bojím, že někdo něco dělá (právě teď - opět proto nemám důkazy), tak taktéž omezím něčí svobodu.
Jako bitcoin je za mě určo cesta k větší svobodě, ale nejsem si jistej, jestli lze říct, že může sám o sobě "zastavit vojnu". I kdybychom jím nahradili naší současnou měnu a korunu zavrhli, státy by ho stále od nás mohli násilím vybírat, stejně jako teď koruny. Nemohli by ho množit - to je pravda, ale nevidím nic snazšího než jen ty bitcoinové daně "dočasně zvýšit" kvůli "těžkým časům". Ono nakonec tisknutí vlastních peněz a zvyšování daní je teoreticky to samé. Klíčové je zrušit tu povinnost, spíš než změnit měnu - i když nepopírám, že změna měny by byla krok správným směrem také.
YESSS, přesně tohle mě napadlo asi před dvěma týdny, když jsem se ségrou debatoval státní regulace na genetickou tvorbu živočichů (basically Jurský park). Přesně tam mě to trklo, že omezování svobod ostatních ze strachu z teoretických následků je vlastně jenom určitá forma presumpce viny. Jsem rád, že si toho všimnul ještě někdo - strašně moc s tebou tady souhlasím.
logo Urza.cz
kapky