Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele DelfiCz (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Ono je ve výsledku výhodné tvořit kolonie a rozáshlé komunity kvůli synergickému efektu. Ten rozdíl mezi státem a organizací je v dobrovolnosti a zpětnovazební smyčce (stát má sice jakousi demokracii, ale co je to za feedback smyčku, když Babiš nakecá a lidi mu uvěří)
Ale ono to tak v zásadě může nastat, i ten spontánní řád pravděpodobně vytvoří územně rozsáhlé organizace podobné státu, protože mnoho lidí si nebude chtít řešit samo bezpečnost, zdravotní pojištění, hasiče atd. a pak třeba ten les. Ale budou to chtít jako balíček v jednom v nějaké komunitě Ten rozdíl by měl ale být v tom, že když ta organizace nebude svoji práci dělat dobře, tak ji lidé nebudou platit a půjde do prdele. Když za špatné služby odmítáš platit stát, tak tě silou donutí.
Autor: DelfiCz Čas: 2026-03-24 11:05:54 Titulek: Pravidla
Náš svět má jednu nemilou vlastnost a to je ta, že kolem nás je mnoho lidí, když rezignujeme na vlastnictví, tak já tě pak můžu okrást, protože je to moje svobodné rozhodnutí.

S tím lesem je to celkem na prd, že když si někdo koupí les a zakáže vstup, tak mi tím omezuje moji volbu jít se projít do přírody. Ale i toto má řešení - lidé přece mohou společně nakoupit rozsáhlý kus lesa a domluvit se na minimu pravidel a povolit vstup všem, určitě po lesních procházkách, houbaření atd. je poptávka.
logo Urza.cz
kapky