Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Tealový potkan (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Avšak rozdělení na dobro/zlo, oni/my je běžnější, než si myslíš. Už jen označením se anarchistou rozdělíš společnost na my(anarchisti) vs oni(statisti). Ba dokonce jen vytvoření morálního kodexu rozděluje společnost na my(morální) a oni(nemorální).
Pokud nechceš mít mentalitu my vs oni, nesmí existovat škatulkování na my/oni.
Termíny jako anarchista/demokrat, kluk/holka, člověk/potkan… to jsou jen drobné atributy, které ale tebe, mě, ani nikoho jiného nedokážou vystihnout dokonale. Neschovávej se pod deštník nálepek, aby sis našla my, přijmi každého, jak je unikátní. Teprve pak zničíš my i oni, a vzniknou jen asociace jedinečných.
To nevadí.
Třeba jednou najdete v chlebu klíč a otevřete zbývající klece. A nebo taky ne. Je to na vás. Někteří lidé preferují iluzi vyšší kodexu, na který se mohou v případě nejistoty obracet. Pro některé je to křesťanství, pro jiné vlastnická práva.

A abych odpověděl ještě na jeden dotaz - ne, nejsem se svobodným potápěčem jedna osoba. Oba jsme unikátní
Nemyslím, že je tomu tak. Pakliže chápete mou kritiku, musí vám být jasné, že nehodlám lidem předkládat alternativu.
Bylo-li by podle mě, bydleli bychom všichni v lese vedle zvířátek, sýra a vína kolik bychom snědli, a potkánci by žili s láskou. Není to morální, správné, či nejlogičtější - je to jen, co se líbí mně.

Vy, pane Urzo, apelujete na svobodu. Říkáte, jak ji milujete, jak chcete žít svobodně, jak nás stát limituje. Říkáte, že Česko je svobodnější volba nežli například Rusko či Severní Korea. Ale pořád je to nesvobodný systém.
Leč AnKap stojí na stejném principu - ideologicky omezovat chování druhých.
Co je lepší koncept? Milost pane, to po mně přeci nemůžete chtít, vždyť já jsem jen prostý potkánek, pobíhající po stokách. Krysa v kanále - *písk písk*, jak se lidově říká.

Milost pane, jste příliš skromný. Vlastnictví JE ideální! Neboť to nic než ideál není. Jen abstrakt, co si někdo vycucal z podnehtu, zatímco já si vycucával zbytky sýra. “Ale to je můj sýr! Tys mi porušil vlastnická práva!” křičel na mě někdo. “Aha, proč mi to ta práva neřekla?” “Říkám ti to já!”
Copak ta práva neumí mluvit za sebe? Neumí se snad samy bránit? Co teda umí ta vaše vlastnická práva? Nic. Jen to, co jim samy dovolíte. Můžete ležet na zemi, bouchat rukama a kopat nohama, zatímco mi recitujete morálnost NAPu a krásu vlastnických práv. A já vás budu milerád poslouchat a žvýkat “váš” sýr.

Ptám se tedy, od odděluje kapitalistu s puškou, co střeží vlastnická právo od policisty, co s puškou střeží české právo?
Leč Urzo, opět balíš své násilí do hábitu svobody! Tvá svoboda stojí mimo tebe, je to ideál, kterému se musíš ohnout.
Obracíš se snad při konzumaci dobrého pokrmu k definici chutného jídla, abys věděl, jestli ti pokrm chutná? Obracíš se snad při dobře trávených chvílích k definici štěstí, abys věděl, jestli si šťastný? Proč se tedy obracet k definici svobody, abych věděl, jestli jsem svobodný (v tvém případě nejspíš vnějšně svobodný)

Má svoboda záleží čistě na mě. Stejně jako svoboda druhých závisí čistě na druhých. Za cílem našich svobod vznikne konflikt, který je nevyhnutelný. Ty však přicházíš s vlastnickými právy a říkáš “ten má na vlastnění lesa právo! Ty nemáš právo mu narušovat soukromé vlastnictví,” čímž hierarchicky řadíš jeho svobodu nad mojí, ať už chci, nebo ne.
Dáváš mě tedy opět do situace, kde se pod výhružkou násilí mám podřídit pravidlům, se kterými nesouhlasím.
Pak je AnKap stejný okov jako “každá jiná ideologie”, a patřičně jí to vytknu!
Hájil by snad AnKapitalista Trumpa, že limitování svobodu není jeho chyba, ale chyba politiků bez rozdílu? Ne! Hodí ho s ostatními do jednoho pytle a pošle po řece.
“Podívej, jak jsi svobodný! Tví trýznitelé jsou pryč!” ukazuje nadšeně prstem. Jeho ruce jsou volné! Tolik nových možností! Až dočista zapomene, že nohy má stále spoutané.

AnKapista může shledat Česko svobodnější volbou než Rusko, avšak v jejich zásadě jsou pro něj stejně špatné. Proč tedy se bojí dalšího krok vpřed, další pytle vhodného do řeky, a shledat vlastnická práva jako další okov pro svou svobodu?
“Tahle jabloň je nyní má! Pokud to nebudeš respektovat, použiju proti tobě násilí,” řekl kapitalista bojující za svobodu. Avšak kapitalista si definoval svobodu externě a staví ji jako myšlenku mimo sebe.
Kapitalista ohne hřbet, schová ocas mezi nohy, vše v zájmu vyšší svobody. A po tobě žádá - ba vymáhá - totéž.
“Ne!” křičíš! Ta svoboda není tvá, nýbrž ty její. Má tě omotaného kolem prstu, a ty máš netopýry ve zvonici!
logo Urza.cz
kapky