Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele pan Jardík (strana 32)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Jistě, hrabej se v detailech, když nechceš ukázat pochopení principu. Tak jistě že jim platí ještě krumpáče (což je mimochodem práce slévačů, kovářů, lesníků a truhlářů). Pointa je, že neplatí za to uhlí, ale pouze za to, aby uhlí vydoloval. Popři, že náklady na výrobu uhlí = práce lidí v celém řetězci.
Vystačili bychom si bývali i se dvěma odkazy.

Nicméně…
Uhlí v zemi nemá žádnou cenovku, je nás všech. Uhlí vzniká těžbou, tj. prací horníků. Za jeho dolování neplatíme nikomu jinému než jim. Cena uhlí je podle NÁKLADOVÉ teorie hodnoty reprezentována hodnotou jejich PRÁCE.

Popři to.
Uhlí v zemi nemá žádnou cenovku, je nás všech. Uhlí vzniká těžbou, tj. prací horníků. Za jeho dolování neplatíme nikomu jinému než jim. Cena uhlí je podle NÁKLADOVÉ teorie hodnoty reprezentována hodnotou jejich PRÁCE.
Pracovní teorie hodnoty je ekonomická teorie, která říká, že hodnota statku je určena celkovým množstvím práce potřebné k jeho vyprodukování.

Ten výrok implikuje, že i hodnota polotovaru nebo suroviny použité k výrobě statku je určena množstvím práce k jeho získání. Například u uhlí je to množství práce potřebné pro vytěžení a přepravu. Pro tebe jako pro spotřebitele je to náklad, pro dodavatele je to práce. Proto to můžeme používat jako synonyma. Máš protiargument?
Pracovní teorie hodnoty a nákladová teorie hodnoty jsou používány jako synonyma a já to tak používám taky. Cena práce je totiž též náklad.

Pokud máš ale nějaký argument, proč bychom to měli rozlišovat, tak můžeme. Máš?
Z čeho ten zisk vzniká? Pokud je tržba vyšší než náklady, tak jedině z vykořisťování zákazníků. V NTH neexistuje zisk ve smyslu, ve kterým ho používáš.
Nákladová teorie hodnoty počítá s rozdílem mezi tržbami a náklady? Skutečně?
Co to je zisk v NTH.
Ok, tak nie. Můžeš mi třeba vysvětlit, jak NTH pracuje se ziskem?
To je ÚČETNICTVÍ!
My se tě ale ptali na praktické užití NTH…
Tam se psalo, že hodnota získaná pomocí těch tabulek a vzorců nějak souvisí s NTH? Jak?
Vědět, nebo věřit? Tak aspoň napiš, kde ses o nich dočetl.
Tys ty tabulky viděl?
Souvislost té tabulky s NTH doložit umíš?
Asi jsi zapomněl odpovědět. Jaké hodnoty do té kalkulačky zadávají, když počítají hodnotu?
Co do ní zadávají?
Ubožáku.
+1
A taky mě vykořisťujete svojí předraženou parenicou!
Co do ní zadávají?
Ne, Norberte, jak jsem ti už psal, Slovensko je oveľa chudší neč Česko, takže vám tam pluly i moje centy.
Přijde. Jste jeden z nejchudších států EU, takže vám chodí i naše peníze.
Haha. Co do ní ťukají?
Poslal jsem je do rozpočtu ČR, ta je poslala do rozpočtu EU a ta je vrátila do rozpočtu SR.
Jak že to dělají?
Jak ty tabulky souvisí s NTH?
Ňuňu. Člověk by ti dal korunu, kdyby ti jich nerozdal prostřednictvím daní už desítky.
V zásadě ale jen tou silou a legalizací sebe sama.

Ani v obecnosti nelze říct, že mafie je zlá a stát hodný. Jsou mnohé státy, které svůj vliv upevňují opravdu tvrdým násilím.
To určitě. Už jen 15 let a jsi tam. :D
Ó, kruci, tady jdeme znovu!
logo Urza.cz
kapky