Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 45)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
jak se objektivně stanovuje objektivní hodnota?
proč by měl existovat základní respekt k majetku druhých lidí?
třeba proto, že ty pravidla vznikla až potom co, jsem si ten pozemek koupil a neodsouhlasil jsem je a nikomu tím neubližuji
nějak se mi plete nájomca a majitel toho bytu. a proč by ty stejné pravidla měli platit automaticky i na dědice? pokud to bude ve smlouvě, tak klidně, ale nevím proč by to mělo být paušální?
a proč by ne mém pozemku měli platit nějaká pravidla, která jsem si s nikým nedohodl?
a jak se taková objektivní hodnota prosím stanovuje?
jo to me taky :)

tak je to samozřejmě z STH :D

ano, změřené hodnoty např. na teploměru jsou něco jiného něž hodnota v ekonomii. ale mě z toho proste vychází, že pokud je pro mě nějaká věc hodnotná, tak je zároveň užitečná, obojí je subjektivní a pak teda hodnota té věci = užitek té věci (a ne objektivní vlastnost jak říká norbertek)

hodnoty odečtené z teploměru - to má úplně jiný význam, z kontextu. a neplatí tam, že ty věci, co jste psal jsou to stejné, ale že se pojem "hodnota" používá pro různé, odlišné věci (takových slov je víc). nic méně, jsem přesvědčen, že s norbertkem se bavíme především o užitku a jeho případné subjektivitě a o hodnotě nemluvíme (jasně, pro mě to je to samé)

chápu o co jde s norbertkem. ale tak nějak se v rámci toho ujišťuji, že 6ti letému dítěti to budu umět vysvětlit dobře :)
hm, tak jo :)
a však proč pořád chcete, aby se nařizovalo něco plošně všem? ty dohody přece mohou být i mezi menším počtem lidí nebo mezi dvěma...
a na "všeobecně platných" pravidlech je dobré se domluvit a ne je svévolně nařizovat
s tím se vlastně dá souhlasit :)
vlastnictví, jako koncept, existovalo dříve než zákony. z jakého titulu se tedy zákony nad vlastnictví povyšují?
pokud k tomu nepoužije násilí, tak ano, prospívá
ano to je rozdíl mezi námi. máte zákony nad morálkou, já to mám naopak.
jak je to v realitě předpokládám určujete Vy... ;)
tak zatim mame 1) muj 2) wiki 3) ankap a vsechny dosli k temuz, nezavisle na sobě. jestli máte nějaký lepší, tak sem s ním
asi ;)
já jsem pojem "dědičný převoditelný pronájem" v životě neslyšel a moc nevím, co si pod tím mám představit. ani to nelze vygooglovat...

pojem vlastnictví vnímám celý život stejně a ankapácké vlastnictví je (náhodou) stejné s tím, jak to vnímám já.

a jak už jsem psal, vlastnictví existovalo dřív než stát. (pokud bude tvrdit, že ne, pak na každém pozemku má jeho majitel stát. což jsem ochoten připustit)
ok. ja to fakt rad uznam, asi to jen nevidim :)

Užitek (anglicky utility) jako ekonomický pojem označuje subjektivní pocit uspokojení plynoucí ze spotřeby statků.

Hodnota je určena významem, který individuální jedinec klade na zboží a čerpání výhod z koupených služeb pro dosažení svých požadovaných cílů.

Jako fajn, jsem ochoten uznat ze muze byt objektivni hodnota (ta ale pak musi byt meritelna nezavisle na pozorovateli, což teda uřčitě nepůjde stanovovat v korunách jak si myslí norbertek) a pak můžeme mít subjektivní hodnotu, což by se pak medle rovnalo tomu užitku.

problem je v tom že norbertek trvdi, že i užitek je objektivní :D

souhlasím s Vámi tedy, že hodnota je příliš obecné slovo a bez přídavného jména je velmi matoucí, co znamená. v tom ovšem náš sport s norbertkem netkvěl (bohužel)
co je na tom smutného?
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-01 08:54:30
jenom bych rád podotkl, že vzácnost není to samé jako poptávka
a není to jedno?
spíše ankapácké vlastnictví odpovídá wiki. ale vlastně ankap existoval před wiki, a wiki zřejmě moc nevědělo o ankape, takže to je náhoda, že dva myšlenkové koncepty došli k témuž?

úplně nevím co znamená dědičný pronájem??

btw koncept vlastnictví existoval před státy....
říkám, jak je to podle mě. je možné, že vy to máte naopak
takze je to jazykovy problem.
Ok to zni fer. Pak tedy obecná definice a morálka mají přednost před zákonem.
Vždyť jste sám řekl že jsou ty definice různé...

V české je ta subjektivita
To jsem samozřejmě během této debaty
nekolikrat udělal...

Nějak mi uniká, v čem máme spor tentokrát?
dobre, tak ja se ridim podle ceske definice. jak uz jsme rikal, je to jazykovy problem. a ja nevim co znamnea uzitek ve slovenstine a ani me to nezajima. stejně jako v polstině je sklep neco jiného než v češtine a nema smysl se o tom hadat. problem solved :) hezký den
nabídka ovlivňuje poptávku a poptávka ovlivňuje nabídku, zde není jasná příčina a následek....
super díky za odpověď.

a to násilí při těch adopcích je tedy prosím kde?
ne, ale z definice je to to samé.

přesvědčte mne o opaku
logo Urza.cz
kapky