Komentář 127334
» odpovědět «
Autor: Karel H
Čas: 2026-04-20 20:15:56
[↑]
Web: neuveden
Mail: schován
Inu, já pracuji s koherenční teorií, která je závislá pouze na výrokové logice a dá se s ní posoudit jakýkoli formalizovaný systém, kterým může být i realita za předpokladu, že mě smysly neklamou. Pravda je poté univerzálněji použitelná kategorie. Aplikace koherenční teorie je vlastně vytvořením teorie, která bude naplňovat předpoklady, které v dané situaci očekáváme. Dalo by se to přirovnat ke snaze vytvořit scénář, jakým se odehrála vražda, jelikož si člověk bez přinesení další informace nikdy nemůže být jistý, jestli je dané vysvětlení to správné, a pravděpodobně se toho pravého vysvětlení nedočká.
Já například nevidím "objektivní" smysl v ničem. Nemyslím si, že existuje jakýkoli "vyšší" zákon, kterým bych se měl řídit nebo se ho snažit objevit. Ve skutečnosti považuji existenci takového zákona za přinejmenším stejně děsivou jako jeho absenci. Dokonce se mi i časem začíná absence jakéhokoli univerzálního pravidla líbit, jelikož se nemusím bát toho, že budu douzen za každou činnost, kterou jsem udělal, a podobných myšlenek. Asi tím pádem nevidím váš axiom jakožto jakkoli potřebný.
Já například nevidím "objektivní" smysl v ničem. Nemyslím si, že existuje jakýkoli "vyšší" zákon, kterým bych se měl řídit nebo se ho snažit objevit. Ve skutečnosti považuji existenci takového zákona za přinejmenším stejně děsivou jako jeho absenci. Dokonce se mi i časem začíná absence jakéhokoli univerzálního pravidla líbit, jelikož se nemusím bát toho, že budu douzen za každou činnost, kterou jsem udělal, a podobných myšlenek. Asi tím pádem nevidím váš axiom jakožto jakkoli potřebný.