Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele pan Jardík (strana 10)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Mezi kupní cenou a prodejní cenou. ;)

Pokud kupuješ známky čistě na kšeft (nejsi sběratel), bude pro tebe mít známka hodnotu odpovídající očekávanýmu zisku. Pokud ji koupíš, aby si za ni tvůj dosud nenarozenej vnuk v dospělosti koupil jaguár, bude pro tebe mít hodnotu patrně ještě vyšší, než je cena toho jaguáru, ačkoliv jsi ji právě koupil za cenu prolezlý felicie. Pokud po chvíli dramaticky zchudneš, přestaneš preferovat odloženej užitek a známku mile rád prodáš i za nižší cenu, než za kolik jsi ji koupil.

Už je ti rozdíl mezi cenou a hodnotou jasnej?
To si vykládej třeba holubům na náměstí, tvoje agresivita soustavně narůstá, k zenu zjevně nespěješ.

Já ti píšu proto, že tě upozorňuju na to, že tvoje počínání nikam nevede, že tím sám sebe okrádáš o čas a ještě tím prudíš ostatní. Místo toho, abys ve vlastním zájmu uznal, že je to pravda, bereš úkorně i tohle. Zpracuj si to jak chceš, já na tebe už reagovat nebudu.
Taky tě nechápu, ale nechci se s tebou o tom bavit, protože to vede k dalšímu zasírání diskuse, kterou sleduju ne kvůli tobě, ale kvůli čekání na Szasziánův slíbený poslední úder.

Radši zhluboka dýchej. Nemusíš mít za každou cenu poslední slovo a ani nebudeš vypadat chytřejší, když poslední příspěvek vlákna bude tvoje nadávka.
Je to implikace
ankap => konkurence na trhu s násilím.

Tím, žes na svým území nechal milosrdně působit mafii, jsi nevytvořil decentralizovanou kapitalistickou společnost a ani jsi neudělal nic pro to, aby začla vznikat.

Proto neplatí ekvivalence
ankap <=> konkurence na trhu s násilím.

Smůla, Szasziáne, máš to děravý. Dobrou a sbohem.
No nemůžeš tu implikaci prostě otočit. Několik dní tady lámaně buduješ jakous takous logickou strukturu a pak to takhle zvoráš. A pořád to nechápeš, viď. To už je jenom k smíchu. Omlouvám se. :)
A na to jsi přišel zase jak, že by oslabení tohodle státu ve prospěch mafie vedlo k ankapu? 😏 Dneska máš ještě horší den než obvykle.
Nemusí. Ale musí nějak zajistit, aby mu neutekli lidi. Nemusí to být fyzická bariéra, může být ideologická, náboženská. Ale nedovedu si představit, že tam žádná není. Možná na nějaký příklad přijdeš.

Neznám reálie Mexika, ale předpokládám, že tam je nějaká forma propojení mezi státem a mafiánskými skupinami, de facto kartel mezi státem a mafií.
To ale mafie říká taky, že si jí platíš za ochranu a do jisté míry to může být i pravda (stát tě taky neochrání ze 100 %), akorát to děláš nedobrovolně. Stejně jako ankapák, když vynuceně platí daně za policii, cyklopruh přer barákem a Miraie na náměstí. A co s tím teď? :)
Ano, v ankapu nemůže být stát. Jedno území nemůže splňovat obě podmínky. Jsou protichůdné. Enkláva, tj. stát obklopený ankapem ale teoreticky vzniknout může.
No a? Já na tohle nemám náladu, Szasziáne. K tomu, abys vystavěl svůj argumentační oblouk, nepotřebuješ mě, abych po tobě opakoval.

Není to tak, že v ankapu nemůže vzniknout stát. Je to tak, že na jednom území nemůže být ankap a zároveň stát. To zabraný území přestane být ankap. Mafie, jak ji chápu, tomu neodporuje. Nemá monopol, nemá opevněný hranice ve směru dovnitř ani ven.
V tobě. Ty jako vůdce diskuse hlavně musíš předkládat argumenty tak, aby tě oponenti neposlali do hajzlu. Věřím, že jsi natolik inteligentní, že si tu triviální sibstituci budeš schopnej v mých textech provádět v hlavě.

Ano, souhlasím s tebou, v ankapu nemůže být stát.
2) Podobně by na mě zafungovalo, kdybys napsal, že je ankap potůček. Ankap neni dobro z definice, stejně jako patrně není z definice potůček. I když, to možná jo…

2b1) Tohle mě nebaví, dál.

2b2) Pořád řešíš nějaký bájný ankapáky. Seš s tím trapnej, vyser se na to, prosím.

Obyčejná mafie kšeftuje se zakázaným zbožím a s prostředky, které nakradla, vybírá výpalné s příslibem ochrany a sem tam někoho zmlátí za to, že nechce chránit. Stát ti vezme prachy, namaluje ti před barák cyklopruh, na náměstí ti pozve Miraie a občas tě zavře za to, že si vypěstuješ kytku. To všechno dělá tím hladčeji a bez významnějších povstání, o co míň despotickej je. Anebo přesně naopak: model KLDR.
logo Urza.cz
kapky