Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele pan Jardík (strana 14)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Omez ty kecy a přidej nějakou myšlenku.
(Co ti zbývá. Si myslíš, že mě nachytáš aspoň na shodě přísudku s podmětem, ale tady jsi vole taky úplně vedle.)
(Ne že by ji teda nezajímaly vyšší rychlosti. Ale je to poslední mez, kterou se zabejvá.)
Super. Pro tebe je vesmír malej. Ale už víš, proč se mě ptáš ma kinetickou energii těles pohybujících se rychlostí světla? Mohl bys třeba popřemejšlet, jakou souvislost to má s energií kila vzduchu v atmosféře, když klasickou termodynamiku zajímá nanejvejš rychlost zvuku. Mě vole nezajímá, co ti nakecal Morgan Freeman o kvantovce.
To skutečně nemám. Asi jsem se měl hůř učit.
Ano, přesně. Ptal ses na pohybovou energii tělesa a nemáš tušení proč.
Kinetická energie tělesa není dána součtem střední kinetické energie jeho částic, blbečku. Těleso o teplotě 0 K letící rychlostí světla ti naštěstí spolehlivě rozmrdá lebku, i když je kinetická energie jeho částic rovná nule.
Vysvětlit ve tvým případě příliš silnej eufemismus. Spíš zkus vyblejt, proč tě to napadlo.
Jenže teplota je jako míra energie částic přímo definovaná, idiote.

Seber vešlerý znalosti, který ti vožralá fyzikářka vštípila do palice a vysvětli, proč se ptáš na kinetickou energii tělesa.
Já jsem tím vyjádřil souvislost. Přesnější by asi bylo T∝E. Ale o tom se nebudeme dohadovat, viď že ne…

To, že zvýšení teploty dodá nějakou energii, to ani nikdo nepsal. Teplota je projev tý energie, debile.

Těžko bys v termodynamice hledal veličinu, která nesouvisí s teplotou. V zásadě je sama termodynamická teplota měřitelným projevem kinetické ENERGIE elementárních částic. Tak je definována. Teplo je zase potenciál systému vyjádřený teplotním spádem. Vnitřní energie taky roste s teplotou. Vzpomeň (nemáš patrně na co, je to jen slovní obrat) na měrnou vnitřní energii ideálního plynu vyjádřenou jako u = 3/2kT. k je Boltzmanova konstanta, takže to závisí jenom na teplotě.

Zkrátka a dobře, nemůžeš odpárat teplotu a energii. Vyšší teplota, víc energie v systému. Tekutiny jsou pak náchylnější na vznik turbulentních jevů.

Záleží, na jakou energii se ptáš. Specifikuj to, chytrolíne.
Zrovka jsi natrefil na člověka, kterej studoval konstrukci energetických zařízení a na Ph.D. aplikovanou mechaniku, na univerzitě to i učil a psal na to disertaci. Jsi fakt na tenkým ledě. Neukoušej kolem toho ani tancovat, zahučíš do toho. Teplota ≈ energie. Z definice termodynamický teploty, debile!
Ty vole. Teplota ≈ energie. Z definice. Do termodynamiky se radši nepouštěj.
Jezdí víc spojů, než kdy v historii jezdilo. To jen lidi potřebují mnohem operativněji měnit svoji polohu.
Nepotvrdila se nikdy. Jen lidstvo dosud nevymyslelo experiment, kterej by ji vyvrátil.
V praxi se používají obě, ale záleží, jestli chceš vyjádřit silové účinky při žvejkání párku v rohlíku, nebo se pohybuješ v mezihvězdným prostoru rychlostí světla. Newtonovská fyzika je taky "jen" teorie.
Teorie je popis praxe.
Teorie je v původním významu více či méně přesný popis reality nebo její výseče, který dosud nebyl vyvrácen.
Kéž by ses z chyby někdy poučil.
Oukej. Pokud bude neskonale nezanedbatelné, dvakrát si to rozmyslím.
Těžko říct. Neskonale větší než zanedbatelná může být pořád téměř cokoliv.
Ne.
No dobře, to zas jo.
Nojono. Ale ti právě moc nezískaj. Jen tu spanilou jízdu lendrouvrem.
Plus znám takovej příklad oplocenýho lesa (z části vlnitým plechem, z části pletivem) v širším a docela rozlehlým oploceným okolí průmyslovýho areálu, kterej je sám obklopenej lesy, což tak u nás v horách někdy takhle bývá. Když se koukneš na tu skladbu lesa, možná i tobě dojde, že to za plotem jsou všechno nebo minimální dominantně nálety, který se uchytily a během několika dekád vyrostly a plot zůstal. Chodím kolem od dětství, to už je taky horizont, kterýmu můžu směle říkat dekády, ale ještě jsem tam neviděl úředníka stříhat plot. Takže ono to s rou garancí volnýho průchodu taky nebude tak horký.
Nejdřív uličníci trajdali v lese a až pak přišla garance.

Oplocenému lesu říkáme obora, takže to lze. Dělá se to ale zpravodla proto, aby tvorové neutíkali pryč, ne aby nevstupovali dovnitř. Čerstvá výsadba se taky oplocuje. Ne proti lidem, ale proti okusu zvěří.

Pochybuju, že o nějaký garanci volnýho pohybu lesem trajdači a vlastníci lesů vůbec vědí (ti velcí možná). Lesy proti vniknutí neoplocují spíš proto, že je to na několika úrovních nepraktické a ceduli lze jednoduše obejít. Vjezd se s úspěchem zamezuje závorou a to většinou stačí. Zamezování vstupu má svoje náklady a nic moc tím nezískáš.
Tak na 90 % na mě budou pálit? Jakou pravděpodobnost bys svý věštbě přisoudil? Pocitově, samozřejmě.
Na 100 % to tak bude?
Nesouhlasím s hefem, že je to státní výdobytek. Myslím si, že je to záměna příčiny a důsledku. A nemyslím si, že v ankapu by vzniklo přehršel lesů a luk zatížených hromadou pravidel. Spíš by to bylo jako teď. Choď si tady, ale nedělej bordel a nekácej mi stromy.
Samozřejmě. Dneska v lesích cedule nejsou, protože to maj majitelé zakázaný. Hlavně by v cizích lesích rázem všichni káceli.
Jistě. Majitel louky nebo lesa nemá oplocenou louku nebo les kvůli státnímu nařízení a bez něj by to samozřejmě oplocený měl.
Ta druhá věc je celkem důležitá, protože mu projde skoro všechno.
logo Urza.cz
kapky