Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 12)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Je ti ľúto samého seba že sám sebe určíš 20 mega za ničnerobenie? Ale tých robotníkov čo na teba robia za pár šupiek ti nie je ľúto?
Najlepšie na kalkulačke, ale ak si trúfaš tak môžeš aj ručne na papieri :-). A ako počítate hodnotu ľudskej práce vy ankapisti? Alebo hodnotu kupovaného tovaru?
Dokáž že nie.
Nekecaj.
Tak sa so mnou nebav, keď aj tak iba slovíčkariš a vytrhávaš z kontextu. Ja nie som Marx, nemusím mať názor presne rovnaký ako on.
Nezáleží to na mne, ja som tú teóriu nevymyslel len ju opisujem. Čiste môj osobný názor mimo teórie je že by to nemusela byť presná nula, to sa nakoniec ani dopredu nedá presne odhadnúť, podobne ako centrálne banky cieľujú infláciu na 2%, aby ekonomika neskĺzla do deflácie a do krízy. Ale nikto ma nepresvedčí že hodnota práce nejakého kapitalistu sú stovky miliónov alebo miliardy € či USD.
Ako zvyčajne chápeš to presne naopak. V poriadku by bolo ak by každý zarobil toľko koľko je hodnota jeho práce a nie tak ako je to dnes že zamestnanci zarobia menej než by mali a kapitalisti viac než si zaslúžia.
A ty nečítaš pozorne alebo nechápeš že hodnota ničnerobenia je 0, slovom NULA ? A nie 20 mega? Už chápeš v čom je to podvod?
A to pritom nie som štátny zamestnanec a firma v ktorej pracujem ani nepoberá dotácie.
A keď poviem nejakú hodnotu tak sa začneš vypytovať že prečo práve toľko a nie inak. A potom z toho odvodíš že aj miliardy zisku sú v poriadku.
Tým že ich minie tak dá prácu obchodníkom, výrobcom a ich zamestnancom. Vytváranie hodnôt nie je vykorisťovaním, hodnoty vytvárajú aj zamestnanci, aj živnostníci a nie len kapitalisti.
Aj keby si zamestnávateľ dal mzdu 20 mega tak aj to by bol pokrok oproti dnešku, lebo by do štátneho rozpočtu odvádzal rovnaké percento ako jeho rádovo menej zarábajúci zamestnanci. Ale samozrejme ak by si dal plat 20 mega za ničnerobenie tak je to podvod.
No keď firmu vlastníš tak máš istotu že môžeš byť zamestnaný. Lebo nikto cudzí nie je povinný ťa zamestnať, ale nikto ti nebráni aby si sám seba zamestnal vo vlastnej firme a na takej pozícii akú zvládneš. Teda môžeš sám seba zamestnať aj na takej pozícii akú nezvládaš, ale to by si škodil sám sebe.
Čoby nemohol, môže. Veď nikto mu nebráni vo vlastnej firme pracovať a poberať za to mzdu.
Oproti ankapu som na tom ešte celkom dobre. Aj vďaka štátu.
Povedať to určite nestačí, musí to byť aj skutočne pravda.
Ani nie, veď v kapitalizme nemám veľmi na výber.
Keby som bol vo firme kde zarábam na úkor zamestnávateľa tak odtiaľ odídem aby na mňa chudák nedoplácal.
No napríklad to ako zamestnávatelia bohatnú na úkor zamestnancov.
Chápeš to nesprávne. Ak budeš mať rozdiel medzi tržbami a nákladmi 20 mega a všetky investuješ naspäť do firmy, tak vtedy je to v poriadku. Lebo vtedy to budú vlastne zase náklady.
Tie Marxove myšlienky ktoré sú hlúpe nechcem presadzovať ani nenásilím. Len tie múdre :-)
No predsa tak že zamestnávateľ bude v strate.
Odstupné by platil ak by znižoval počet zamestnancov. Lenivcovi za vyhadzov nemusí platiť nič.

A iného podnikateľa tiež nikto nenúti zamestnať lenivca. Nech neskblí a môže si vyberať.
A čo je toto? :" Ale ty jsi hloupý fanoušek Marxe" Chceš sa trápne vyhovárať že fanúšik Marxa a marxista nie je to isté?
Ak je niekto lempl tak ho zamestnávateľ prepustí.
Samozrejme. Ak by mal zamestnanec vyššiu mzdu než je hodnota jeho práce tak zarába na úkor zamestnávateľa.
Iste, tomu kto sa nezamyslí sa môže zdať paradoxné že ten čo platí viac môže viac vykorisťovať. Ale nič paradoxné v tom nie je, stačí si uvedomiť že rôzna práca je rôzne produktívna.
Ja viem že pohodlnejšie je hrať mŕtveho chrobáka, ako celá rakúska škola.
Pravda je že princíp vykorisťovania opísal prvý práve Marx, ale pokiaľ viem tak marxizmus nie je iba o ekonómii, ale aj o triednom boji, revolúcii a pod. a toto je nepodporujem, ja som spokojný s demokraciou kde štát to vykorisťovanie kompenzuje zľavami na svojich službách, sociálnymi dávkami atď.
A nie, pravicovú diktatúru nacistov nepovažujem za správnu vec, za správnu vec považujem demokraciu, jediný systém kde nevládne menšina ( alebo jednotlivec ) väčšine.
Samozrejme, pokiaľ je majiteľ firmy v strate, tak ako môže zarábať na niečí úkor? A že tebe to porovnanie pripadá paradoxné je len kvôli tomu že si neuvedomuješ že ľudia sú rôzne produktívni. Možno preto že práve takto fenúšikovia RŠ dezinterpretujú pracovnú teóriu hodnoty.
A núti ťa niekto moje komentáre čítať či ako teraz komentovať?

Veď práve v príjmovej a majetkovej nerovnosti je základ neprijateľnosti ankapu, ono mať na výber by sa teoreticky páčilo asi každému, lenže práve kvôli tej majetkovej a príjmovej nerovnosti by mnoho ľudí reálne malo na výber len medzi zlými a ešte horšími možnosťami.
Ty hlúpy fanúšik rakúskej školy nemôžeš chápať že nie každý kto s tými vašimi nezmyslami nesúhlasí je marxista.
Pre každého okrem fanatických veriacich v rakúsku ekonomickú školu. Normálni ľudia chápu že zarábať na úkor druhých je nemorálne.
Hej? Veď to vy v Česku plačete že štát platí svojim zamestnancom údajne priveľa.
Na to aby som chápal že melieš rakúske hovadiny nemusím byť fanúšik Marxa, na to stačí základný rozum, základná znalosť histórie a štandardná morálka :-D.
logo Urza.cz
kapky