Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 11)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Z prsta vycucané hodnoty používa rakúska škola. Nepotrebujem vedieť koľko presne má zrniek hromada piesku, aby som vedel že je ho hromada.

A sorry, nevšimol som si že je to otázka. Áno, hodnota práce všetkých ľudí vo forme je daná tržbami firmy ( po odpočítaní iných nákladov ). Čím iným? Nejakými subjektívnymi bludmi?
Veď som ti písal že to neviem presne. Logika mi nahovára že zrejme trochu áno, inak by to nerobil.
A ako si si toto vyfabuloval? Lebo z môjho komentára to nijako nevyplýva.
Podľa mňa najväčší rozpor je v tom, že ankapisti považujú vlastníctvo štátnych pozemkov za nelegitímne a svoje za legitímne, pritom ich pozemky takisto pochádzajú od štátu. A nemyslím si že by bolo v súlade s ankapistami uznávaným NAP že kúpou pozemku od zlodeja sa stávate legitímnym vlastníkom kradnutého pozemku.
Neklam, niekoľkokrát som výslevne spomenul že som vo svojej práci spokojný. A zase na to aby som vedel že vykorisťovanie existuje nepotrebujem vedieť hodnotu práce a mzdu každého zamestnanca, stačí ak vidím že zisky majiteľa sú neúmerné jeho práci.
Prekrucuješ lebo ma "cituješ" nepresne.
Ako som už písal Lojzovi, podľa toho kto koľko svojou prácou prispel k výsledku.
No veď podľa toho kto koľko prispieva k celkovej produkcii. A láskavo neprekrúcaj moje tvrdenia.

Hodnotu svojej práce nepoznám, keďže nepoznám všetky dáta. Poznám napríklad nákupné a predajné ceny tovarov a obrat, ale nepoznám iné náklady.
Ako? Úplne zásadne. Ak budú mzdy väčšie než hodnota práce, tak firma skrachuje. Také jednoduché nevieš a chceš diskutovať o ekonomike?

Súvisí to s Lojzovým argumentom o nepresných hodnotách.
Môžeš si ako zamestnávateľ hádzať korunou pri čom chceš, ale potom sa nečuduj ak budeš menej úspešný než tí podnikatelia čo namiesto spoliehania na náhodu počítajú.
A áno, mzdy sa dohadujú v predstihu, vtedy sa skutočný výsledok dá len odhadovať a teda s veľkou pravdepodobnosťou bude nepresný.
Vášmu zdraviu neprospeje ani keď sa zraníte mimo školy. A ak ste profesionálny športovec tak zranenie pri športe neprospeje ani Vašej peňaženke.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pracovn%C3%AD_teorie_hodnoty
Komunisti nie sú ani zďaleka jediní kto túto teóriu používal.

V celej debate s Lojzom sa rieši určovanie hodnoty práce a mzdy. O čom si myslíš že ten podnikateľ hádzal korunou? Nie je ti trápne takto slovíčkariť?

Použiť pojem údajne (v kontexte kde nemáš dôkaz) je pleonazmus? Tak to potomnechápeš pojem pleonazmus.
Takže každý kto uznáva inú vetvu ekonómie než rakúsku pavedu nerozumie ekonómii? A kde berieš tú bohorvnú istotu že akurát rakúska paveda je tá správna?

"Takze ano, muze byt majitel firmy, co si klidne hodi korunou."

Chápeš význam pojmu pleonazmus?
A čo konkrétne podľa teba údajne nechápem?
V čom konkrétne?
Keď v mojom príspevku vidíš údajného strawmana tak nie.
Tam som žiadneho strawmana nepoužil, prečítaj si Lojzov komentár ktorého sa to týka pozornejšie.
Viem, ale nestojíš mi za námahu :-D
Neplač, chudáčik.
Akého strawmana si si zase vysnil?

A je vtipné že ty ideš niekomu vyčítať že nemá svoje argumenty ničím podložené a pritom celá rakúska škola stojí na ničím nepodložených dogmách.
Keď si myslíš že sa hodnota práce určuje hádzaním korunou tak ďalšia debata stráca zmysel.
Nie, vďaka, práca poľnohospodárskych robotníkov je poriadne nedocenená. Ja síce o moc viac nezarobím, ale aspoň som dnu v teple.
Všetci zamestancami nie sú, jeden je zamestnávateľ a drží kasu. A keďže ako si správne naznačil delí sa z jednoho hrnca tak je motivovaný k tomu aby sebe pridal a ostatným teda ubral.
Tak aby ste zamestnancom neuberal a sebe to nepridával.
Mám problém s tým ak si 20 miliónov nevypočítaš ale vymyslíš.
Kde som tvrdil že si podnikateľ nevie zrátať koľko mu ten zamestnanec vyprodukuje? Zase vyvraciaš strawmana.
No veď keď si to vie spočítať zamestnávateľ tak sa to dá spočítať. S tým rozdielom že ja na rozdiel od zamestnávateľa nepoznám všetky dáta. Alebo sií snáď myslíš že si zamestnávatelia hádžu korunou? Keď padne panna tak jednoho prijmem, keď orol tak prepustím a keď padne minca na hranu tak ostane ako doteraz? To by rýchlo skrachoval.
Na odpovedi že s kalkulačkou nie je nič vtipnejšie než na demagogickom tvrdení že hodnota je rovná mzde.
Pôvodná tvoja otázka bola že či môže majiteľ firmy vyplatiť 20M zisk sám sebe ako výplatu. Tak do toho nepleť ďalšie osoby.
A v čom konkrétne sa údajne mýlim? Akého údajného strawmana vyvraciam?
To nie je výhoda ale demagógia a alibizmus.

To je ale zavádzanie, lebo vy to netvrdíte iba o sebe, ale tvrdíte že vaše dogmy majú univerzálnu platnosť.

Na akú otázku som údajne zase neodpovedal? Už zase chceš uznávať iba také odpovede čo by ti vyhovovali?
Čiže ju nijako nepočítate, iba dogmaticky tvrdíte že hodnota výrobku je rovná cene. A hodnota práce rovná mzde. Len tak zbrucha, bez akéhokoľvek počítania.
logo Urza.cz
kapky