Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 214)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 17:05:26 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Je tezke na toto napsat neco jineho, nez "nemas pravdu".
Pokud si myslis, ze ji mas, tak sva tvrzeni doloz cisly. Konkretni cisla z konkretnich podniku.
Ja jezdim po virmach uz vice jak deset let, a zabyvam se prodejem system na proverovani firem, jejich financi a podobne.
Ano, je nekolik malo firem i v CR, ktere maji zisk vic, jak 10-20%. Ale ze by jich bylo nejak mnoho, to opravdu ne.
Samozrejme opticky pokud firma udela 10 miliard obrat a bude mit zisk 1%, tak opticky ta vysledna suma bude ohromne cislo oproti firme, co ma 10 milionu obrat a 1% zisk.
Ale zase typicky firma, co ma 10 miliard obrat, bude mit stovky / tisice / mozna jeste vice zamestnancu, takze kdybys kazdemu z nich pridal napriklad uz i jen 10% jejich soucasneho platu, pujde ta firma do ztraty.
Firma, co ma 10% zisk, si muze dovolit pridat zamestnancum par procent a je v pohode. Firma, co ma zisk 1-2%, si to fakt moc dovolit nemuze.
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 16:50:43 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
A proc bych te mel poucovat? To mam jako povinnost, doucit te vsechno, co nevis? Ty jses fakt na ranu.
Jen si o te Brazilii neco zjisti, napovedy jsem ti dal. Muzu ti je zopakovat: Kdo vladne v Brazilii (napriklat jaky prezident), co bylo jednim z jeho hlavnich volebnich slibu (napovim, bylo to rozsirovani tezby), proc to asi sliboval (napovim - asi proto, aby ho volici volili)…
Pokud tedy nekdo slibuje ve volbach, ze neco prosadi, najednou je to spatne, a byl uplacenej, nebo co? To jako fakt?
Proste vubec nevis, o cem mluvis.
V Brazilii je velky tlak zespodu na rozsirovani tezby a s tim spojene niceni zivotniho prostredi, protoze proste lidi chtej vice prace/penez.
Btw je docela "sranda", jak to souvisi s puvodnimi obyvateli Brazilie, kteri dnes mohou zit I v nejakych takovych alespon "rezervacich". Si zjisti, jake s nima ma vlada plany...
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 16:05:42 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Chudaci lidi, sami by to vedli mnohem lepe!!! Oni prece vedi nejlepe, jak podnik ridit, kolik si davit odmen a komu prodavat vyrobky a podobne…
Mame tu prece spousty bajecnych prikladu z mnoha rozvinutych zemi, jak to pak perfektne fungovalo…
Btw majitele delniky nevykoristuji, ale davaji jim praci, kterou by si tito jinak neumeli sehnat sami. Proc by to neumeli, to nevim, ale kdyz uz neumi, tak holt musi byt zamestnani u nejakeho zleho vykoristovatele, no.
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 16:02:40 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Vis, co me sere? Kdyz lidi mluvej o necem, o cem nic nevedej.
Co presne ty vis o situaci v Brazilii? Trebas o politicke situaci...o tom, kdo tam vladne...kdo chce rozsirovat tezbu a proc...Vis uplny hovno, precetl sis nekde nejakej clanek na netu a myslis si, ze jsi sezral Salamounovo hovno.
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 13:24:43 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Se zeptej statnich uredniku, proc tam zniceho nic par mesicu predtim povolili navyseni kapacity tezby...a proc jim to tam prislo natolik bezpecne, ze tam snizili hodnoceni nebezpecnosti o nekolik stupnu...To je nejake divne, ze
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 13:22:40 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Ono I to rozsirovani vyroby neni zadna prdel. Protoze to takhle clovek rozsiruje rozsiruje a najednou zjisti, ze uz ty jeho vyrobky/sluzby nikdo nechce.
A ma uzasne vyrobni prostredky, ktere muze nechat sesrotovat…
Takze riziko je i to rozsirovani vyroby..
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 12:58:35 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Mimochodem - neznam prilis mnoho firem, kterym by zbyval takovy zisk, aby mohl napriklad tem zamestnancum vyplacet vetsi vyplaty.
Jezdim jiz vice jak 10 let po firmach a jednam s nima o financich a az na nejake vyjimky maji ty formy zisk v radu procent. Leckdy to neni asi to 1%.
Takze to nebyva tak, ze by zly kapitalista odiral delniky a sam si stavel domy na Bahamach.
Autor: Lojza Čas: 2019-02-01 12:56:38 Titulek: Re: Proč by měla být dobrá? [↑]
Bez kapitalu, ktery do toho zamestnavatel vlozi, by zadni zamestnanci ani nebyli, takze proc by si oni meli rozhodovat, kolik si nechaji pro sebe a kolik zbyde zamestnavateli?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 22:10:16 Titulek: Re: [↑]
Ja nemohu mluvit za ostatni, mluvim jen za sebe, co je na tom divneho?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 22:09:39 Titulek: Re: [↑]
No, v ancapu alespon mohu mit uzemi, kde plati pravidla moje...moje mit uzemi, kde plati pravidla nekoho jineho, s nimiz se ztotoznuji. Ve state plati vse vsude, takze si sam nemohu delat nic, co stat neschvali, I kdyz jsem nekde zcela sam a nikomu tim neublizuji.
Chapes? asi ne, co
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 22:08:08 Titulek: Re: [↑]
Zastanci ankapu te chteji omezovat VYRAZNE mene, nez ty me. Tohle chapes? Asi ne, co...
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:50:39 Titulek: Re: [↑]
Ja chapu, ze zastanci statu povazuji za spravne me omezovat. Nejsem debil, chapu princip. Pouze s tim nesouhlasim. Mam k tomu sve duvody. Ty jsem rekl. Pokud to nedokazes pochopit, zkus brat nejake vitaminy, trebas I a Q
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:30:55 Titulek: Re: [↑]
A jeste bych dodal, ze moji snahou je, aby to tak prislo spravne vice lidem, I Frantovi, a pokud by se tam stalo, bylo by to super. Pokud se tak nestane, tak..se tak nestane a nic se nestane.
Fakt nechapu, co je na tomhle nepochopitelneho
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:28:32 Titulek: Re: [↑]
Protoze to povazuji za spravne.
Sorry, ale uz jsem to napsal asi 100x
Muzu to psat stale dokola, jestli chces.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:07:46 Titulek: Re: [↑]
Odpoved je o radek nize, lepe uz to neumim. Proste pokud neco povazuji za spravne, povazuji to za spravne. Pokud nekdo jiny povazuje za spravne neco jineho, tak to tak holt je a ja muzu delat jedinou vec - presvedcovat ho, ze to moje videni sveta je lepsi.
Zastanci statu toto moc nedelaji, oni proste reknou "FU, proste jste v pici a svet je podle nas, a protoze mame vice pusek, tak to tak i zustane, hahaha".
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:05:58 Titulek: Re: [↑]
A ja ti na to rikam, ze kdyz si zvoli Franta a bude mi to alespon trosku sedet, tak s nim moc rad budu souhlasit.
A take ti tu celou dobu rikam, a mozna to nedokazes pochopit, protoze mas zcela jinou mentalitu, ze me jde o to mit omezeni co nejmene je jen mozne. Proste jsem takovy, myslim si, opakuji MYSLIM SI, ze je to tak spravne.
Tvl uz ti to staci Jestli ne, naucim se kreslit.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:59:14 Titulek: Re: [↑]
Evidentne je to nad tve schopnosti. Ale zase pokud nevidis rozdil v mnozstvi omezeni v ancapu a ve statu, tak s tim asi nic neudelam.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:38:42 Titulek: Re: [↑]
To uz si ale ted fakt delas prdel, ze jo ?:-))) Ty nejdriv sam o necem mluvis a kdyz ti na to odpovidam, tak se me zacnes ptat , na co odpovidam :-D No prece na to, na co ses sam ptal :-D
Tvl uz to neber, nedela ti to dobre
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:22:04 Titulek: Re: [↑]
Ty vole, to je matros.
Poznas tedy, co je mene, nebo nepoznas?
Pokud Franta prijde s necim, co bude davit smysl a bude to mene, nez to moje, moc rad to privitam a pravdepodobne s nim budu souhlasit.
Dokonce i kdyby Franta prisel s necim, co je o dost mene nez dnes, ackoliv by to nebyl muj ideal, opet bych s nim moc rad souhlasil a spolupracoval.
Pokud ale Franta prijde s necim, co je kupa pisku oproti 1 zrnicku, tak sorry, ale s tim uz mam fakt velky problem.
Ale opravdu - dokazes videt, ze kdyz vezmu 1 vec, totiz "je potreba repsektovat majetkova prava a nevyvolavat nasili" , je to mene, nez cely soubor pravidel, jehoz je mimochodem toto moje pravidlo (v upravene podobe) soucasti?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 19:09:19 Titulek: Re: [↑]
Mene je mene..a vice je vice...To je vcelku logicke, ne?
Pokud mas neceho mene, je toho mene. Pokud mas mene regulace, je ji mene. Pokud ji mas vice, je ji vice.
Snazim se to popsat nejak uplne polopaticky, snad to pochopis.
Pokud je neceho tak malo, ze mene uz znamena pouze "nic", tak to , docela logicky, znamena, ze toho je...malo. Hodne malo. Jenom hodne hodne malicko, uplne malicicicicicko, takovej zdibicek.
No a kdyz je neceho mnohem vice, nez tohoto zdibicku, je toho….vice, jako ze vic, vetsi mnozstvi, vetsi hromadka, spise teda vetsi hromada...umis si to predstavit?
Predstav si hromadu pisku a jedno zrnicko pisku. Tak takhle si to predstav. Ancap je to zrnicko pisku, stat ta cela hromada. Dokazes urcit, ze ta hromada je vic, nez to zrnicko?
Pokud ano, tak uz snad bys to mohl cele pochopit
Protoze, jak jsem psal opakovane a pro jistotu ti to tedy jeste jednou napisu, podle me je cim mene, tim lepe. Idealne co nejmene. Protoze si myslim, ze je to tak spravne. Spravne, moralne spravne, spravedlive…
Tak schvalne...
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 19:01:21 Titulek: Re: [↑]
Spis ty dokazujes, ze nic nechapes. A nebo dokazujes, ze nerozlisujes miru, coz je super pozice v situaci, kdy chces trolit, ale myslis-li to vazne, tak proti tomu neexistuje zadny protiargument.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:49:12 Titulek: Re: [↑]
Ne, proc bych proboha mel?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:45:56 Titulek: Re: [↑]
A jake je to jedno omezeni ve state?
Asi to bude neco jako "stat muze vse a ty musis poslouchat".
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:44:16 Titulek: Re: [↑]
Ty jses fakt kokot. Vzdyt to, co ty po me chces, jsem tam ZCELA JASNE psal!!!!! To to chces jeste pisemne s kolkem, nebo jako co? Boze, co ty jses za kokota
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:38:27 Titulek: Re: [↑]
A uz vubec nechapu, proc mluvis o tom, ze jsem si vybral "ta" omezeni, kdyz jasne pisu, ze jsem si vybral "to jedno" omezeni.
Mozna v tom bude take problem, ze neumis poradne cesky.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:37:03 Titulek: Re: [↑]
Schvalne jsem si to precetl jeste nekolikrat, a skutecne to tam mam PRIMO NAPSANE. To fakt nechapu - rikal jsem si, ze si jen tak delas mozna prdel, ze me trolis, ale ted to vypada, ze to myslis vazne… Pokud to vazne myslis, tak je zcela zbytecne s tebou o cemkoliv debatovat, protoze clovek ti konkretne napise odpovd a ty tvrdis, ze tam neni. Takze promin, ale s nekym takovym se neda debatovat, no :-((
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:34:08 Titulek: Re: [↑]
Ty jses ale zmrd, ze ti neni rovno. No jak uz jsem psal minule, to jen tak nekdo nedokaze, gratuluji.
Takze:
1. Pokud nekdo vyslovne neurci, ze ma doma takove a takove podminky, tak nema parvo cinit veci, ktere jsi napsal. Pokud nekdo preem ty podminky srozumitelne druhym sdeli, potom tito jdou k nemu na navstevu za podminek, ktere znaji. Chapu, ze ty v tom nevidis rozdil, ani ze nechapes smysl.
2.Nechapes vubec nic. Otevrena restarace je stale neci majetek a on si tam muze delat co chce. Ze zmrdi jako ty prosadili, ze i kdyz je to neci restaurace, tak ze si tam stejne nemuze urcovat svoje pravidla, je svinarna, jake jsou pouze kriplove a hajzlove jako ty schopni.
3.A kdyz uz jsi zacal reagovat na muj priklad se svobodu slova, tak jsi, neprekvapive, vubec neodpovedel. Neodpoveel jsi, protoze bys nemohl byt konzistentni a samotnemu ti to je blby, co? Takze jses nejen zmrd, ale jeste k tomu absolutni srab, co si ani neumi stat za svym. Sraci.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:47:42 Titulek: Re: [↑]
Kdyz to je tezke. Ja ti to napisu a ty se na to ptas znova. A tak ti to zase reknu a ty se na to ptas znova. Promin, ale jak uz to mam udelat? V tom, na co reagujes, je to doslova napsany.
Moc se omlouvam, ale neumim dobre kreslit, jinak bych ti to nejak nakreslil...fakt asi nedokazu uz udelat nic vic, nez ti to psat takhle po pismenkach. Promin, chapu, ze to intelektualne nedavas, ale neumim to jinak :-((
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:35:46 Titulek: Re: [↑]
No ty vole, na to bych asi sam neprisel. Pockat….ajooo, prisel, sam jsem to OPAKOVANE psal.
Super, podarilo se ti vloupat se do otevrenych dveri, gratuluji!!!
A vis ty co? Co kdybys nam tedy rekl, jak by sis to predstavoval ty?
Kritizujes vse, ale sam nereknes nic. A joooo, to se zase vracime v kruhu - aneb Ja vsechno vim, ale nic nepovim, vid...

Btw - kazde omezeni povazuji za zlo. Pokud uz nejaka omezeni musi byt, protom jich chci co nejmene. Proto prosazuji system, kde jich je co nejmene. Protoze mi to prijde spravne. Protoze mam takovou moralku. Co na tom nechapes, to fakt nechapu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:26:33 Titulek: Re: [↑]
Pismenka vidis, ba i slova, ale premyslet nad nima...To to chces fakt predzvejkat jak 5ti lety dite?
Omezeni, ktera urcuji anarchokapitaliste, jsou ta uplne nejmensi mozna, jaka vubec na svete existuji, pokud se zaroven ma jednat o nejaky funkcni system.
Mozna to lecjaky ancapak neprizna, no je fer to takto priznat. Samozrejme mnoho ancapaku vychazi z toho, ze je to cloveku prirozene - ale to je jedno. Proste se jedna o system, ktery aby byl funkcni, obsahuje urcite definice a omezeni, ale obsahuje jich nejmene ze vsech system, ktere vubec existuji.
A zaroven je to prakticke pro zivot takovy, jaky ho zname (pokud bychom neuznavali vlastnictvi, bylo by to v nasem svete preci jen dost chaoticke a nedalo by se nijak vyvijet)

Takze: Anarchokapitaliste mohou urcovat omezeni proto, ze jsou to nejmensi mozna omezeni, jaka prichazeji v uvahu. Samozrejme ted mluvim za sebe, nejaky jiny clovek by na to mozna odpovedel nejak jinak, nejsem mluvci anarchokapitalistu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 15:31:08 Titulek: Re: [↑]
Ja ti zkusim odpovedet na tvou posledni otazku. Sice jsem to delal uz asi 100x, ale chapu, ze jses pomalejsi.

Pro anarchisty (ancapaky) je osobni svoboda a s ni spojena osobni zodpovednost zasadni moralni hodnotou. Z moralniho hlediska tedy touzi po "systemu", kde by lide byli maximalne mozne svobodni a zaroven by nesli maximalni moznou zodpovednost za sve ciny.
Idealni uskupeni je anarchie. Zde jsou vsichni 100% svobodni. Neexistuji zadna omezeni - neexistuji vlastnicka prava, nic.
To je sice hezke, ale vcelku neprakticke.
Existuje nazor, ze "vlastnicka prava" jsou prirozena kazdemu cloveku od narozeni. At to je pravda ci neni (to je pro ted jedno, ackoliv ja mam tendenci verit, ze jsou), ukazuje se, ze pokud chceme maximalni moznou svobodu a zaroven nemit pouhy chaos, potom skrze vlastnicka prava se da resit vetsina situaci, ktere se na svete prihodi. Takze je to prakticke.
Jedna se o jedine "omezeni", v jinak neomezene anarchii, no skrze toto omezeni jde resit zcela(temer) vse a neni tedy nutne lidi omezovat vice.
Anarchokapitalismus je tedy ono legendarni "nejmensi zlo" - pokud je nasi vrcholnou hodnotou svoboda.

Pokud "nejaky Franta" nechce mit az tak nutne svobodu, a bude chtit mit neco jineho, potom samozrejme bude prosazovat nejaky jiny system.

U toho ancapu je docela dobre to, ze to shodou okolnosti jeste i vychazi ekonomicky a jednalo by se o system, ktery nejlepsim moznym (no nikoliv dokonalym) zpusobem hospodari se zdroji a poskytuje lidem nejlepsi mozne (no nikoliv dokonale) vysledky. Coz je docela prijemny bonus.

Shrnuti : Pro toho, kdo preferuje svobodu, je ancap nejblize idealu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 13:07:24 Titulek: Re: [↑]
No, ja tam vidim princip ten, ze kdyz to ja budu rikat u nej doma, ma pravo me vyhodil, umlcet, cokoliv - jsem u nej na navsteve a nemam delat to, co on si nebude prat.
Pokud budu u nej na navsteve a on to bude rikat, pak nemam pravo mu to jakkoliv zakazovat, skutecne moje jedina obrana bude odejit.
Pokud se sejdeme na neutralni pude (coz je hezky priklad trebas zde, na tomto serveru), potom bude zalezet na majiteli toho prostoru, jestli nam to zakaze, povoli ci urci jina pravidla a podle tech se musime ridit.
Kdyby Urza rekl, ze nikdy nechce, aby tu kdokoliv napsal slovo "prdel", jinak tomu cloveku zakaze pristup, holt bych se s tim musel smirit a respektovat to - je to tu jeho...
logo Urza.cz
kapky