Autor: FrantzVonLibrntaun
Čas: 2018-06-07 00:00:02
Stát proti chudým X: Likvidace potravin
Stát brání obchodníkům, aby prodávali prošlé věci a gastronomickým provozům zase přísně nařizuje, jak likvidovat zbytky. Zdá se to jako celkem racionální a přínosná regulace, dokud se nad čím člověk nezamyslí více do hloubky.
Zboží má určitou minimální trvanlivost. Po tom, co expiruje, je ze zákona neprodejné. To ale neznamená, že je nevyužitelné. Většina věcí je poživatelných i nějakou dobu po uplynutí minimální trvanlivosti nebo můžou jít využít nějak jinak – například zbytky z jídelny nebo restaurace lze využít ke krmení zvířat. Zákon to zakazuje a tím podporuje plýtvání, které pak v panice řeší například nutností darovat neprodané potraviny charitě. Ve výsledku to je vše kontraproduktivní a dopadá to především na chudé. Obchodníci místo toho, aby prodali zboží třeba s menší ztrátou jsou tlačeni odepsat celou hodnotu, navíc vzhledem k regulaci samotné likvidace zboží to vynucuje dodatečné náklady navíc. To se musí odrazit v maržích normálního zboží, aby tyto náklady navíc kompenzovali. Ve výsledku tedy mají lidé jen dražší zboží a víc se plýtvá. Pokud by se dané regulace odstranili, tak si pořád můžete kupovat zboží se stejnou čerstvostí, navíc k tomu ale budete mít možnost využít i to, co teď využít nejde, takže výsledný stav musí být nutně stejný nebo lepší než současný stav.
Závěr je jednoduchý, stát by neměl určovat co se jak smí a nesmí nakládat s prošlými potravinami a zbytky z gastronomických provozů. Zvýší se tím efektivita a sníží se plýtvání. Zdroje budou využity podle poptávky a nabídky, nikoliv podle toho, co si zrovna myslí úředník.
Zboží má určitou minimální trvanlivost. Po tom, co expiruje, je ze zákona neprodejné. To ale neznamená, že je nevyužitelné. Většina věcí je poživatelných i nějakou dobu po uplynutí minimální trvanlivosti nebo můžou jít využít nějak jinak – například zbytky z jídelny nebo restaurace lze využít ke krmení zvířat. Zákon to zakazuje a tím podporuje plýtvání, které pak v panice řeší například nutností darovat neprodané potraviny charitě. Ve výsledku to je vše kontraproduktivní a dopadá to především na chudé. Obchodníci místo toho, aby prodali zboží třeba s menší ztrátou jsou tlačeni odepsat celou hodnotu, navíc vzhledem k regulaci samotné likvidace zboží to vynucuje dodatečné náklady navíc. To se musí odrazit v maržích normálního zboží, aby tyto náklady navíc kompenzovali. Ve výsledku tedy mají lidé jen dražší zboží a víc se plýtvá. Pokud by se dané regulace odstranili, tak si pořád můžete kupovat zboží se stejnou čerstvostí, navíc k tomu ale budete mít možnost využít i to, co teď využít nejde, takže výsledný stav musí být nutně stejný nebo lepší než současný stav.
Závěr je jednoduchý, stát by neměl určovat co se jak smí a nesmí nakládat s prošlými potravinami a zbytky z gastronomických provozů. Zvýší se tím efektivita a sníží se plýtvání. Zdroje budou využity podle poptávky a nabídky, nikoliv podle toho, co si zrovna myslí úředník.
Přečtení: 15820
Komentáře
Komentář 24919
Komentář 24920
možná že to podvodně točili v SSSR, ale poněkud vo tom pochybuji, páč tam to mlíko neměli...
Komentář 24921
Komentář 24923
Komentář 24927
Navíc je otázka, jak by k tomu přistoupili někteří kolenovrtní zákazníci, kteří by mohli v chumlu čekat na slevu a komplikovat nakupování ostatním, nemluvě o různých chytrácích, kteří by se snažili přelepovat nálepky s čárovým kódem na čerstvé zboží atd. (chodím po obchodě a vidím, co někteří zhůvěřilci dělaji dnes).
Možná je to díra na trhu, která čeká na svého podnikatele, možná se jednoho dne dočkáme obchodů, kde se bude cena každého zboží graduálně snižovat s tím, jak se bude blížit konec trvanlivosti; implementace by ale každopádně byla složitá (vinou stávajících regulací, podle kterých například musí být na každém kusu zboží uvedena cena, i v důsledku technických výzev).
TL;DR: Částečně regulace, částečně legislativní, provozní a technické výzvy, částečně se to již děje.
Komentář 24929
Komentář 24922
http://www.bawerk.eu/clanky/ekonomie/prodej-ovoce-a-zeleniny-z-vlastni-zahrady--aneb-podnikani-v-cr-jen-pro-bohate.html
Komentář 24925
Komentář 24926
Komentář 24930
Komentář 24955
Musíte mít smlouvu s firmou, což pravděpodobně může být to zoo, ale ne místní člověk.
Komentář 24959
+ Praxe, že nějaká hospoda/obchod s potravinami shromažďuje zbytky do nějakého sudu, ze kterého si je našoufkuje chovatel prasat byla v minulosti, kterou pamatuju, naprosto běžná. Nebo že vedle hospody ještě o nevelký časový kousek dřív stál chlívek s čuníkama, kam byly spolu s pomejema (= voda kterou se před umytím opláchlo nádobí) do korýtka vyklopeny odpadní zbytky z kuchyně a "nedojedky" od hostů hospody, přičemž čuníci z chlívka by byli po porážce nabízení pečení, dušení a vaření hostům k jídlu!!! V dnešní době je něco takového naprosto nehorázně nebezpečná činnost, která dost možná hraničí s trestem odnětí svobody za obecné ohrožení.
Komentář 24969
Děkuji za ty němé tváře.
Komentář 24986
Jako by nestačilo, že už se jí i hmyz, brzy nebude vadit ani v ostatních potravinách.
Komentář 25013
Komentář 25023