Stát proti chudým X: Likvidace potravin – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu
Čas: 2018-06-07 00:00:02

Stát proti chudým X: Likvidace potravin

Stát brání obchodníkům, aby prodávali prošlé věci a gastronomickým provozům zase přísně nařizuje, jak likvidovat zbytky. Zdá se to jako celkem racionální a přínosná regulace, dokud se nad čím člověk nezamyslí více do hloubky.

Zboží má určitou minimální trvanlivost. Po tom, co expiruje, je ze zákona neprodejné. To ale neznamená, že je nevyužitelné. Většina věcí je poživatelných i nějakou dobu po uplynutí minimální trvanlivosti nebo můžou jít využít nějak jinak – například zbytky z jídelny nebo restaurace lze využít ke krmení zvířat. Zákon to zakazuje a tím podporuje plýtvání, které pak v panice řeší například nutností darovat neprodané potraviny charitě. Ve výsledku to je vše kontraproduktivní a dopadá to především na chudé. Obchodníci místo toho, aby prodali zboží třeba s menší ztrátou jsou tlačeni odepsat celou hodnotu, navíc vzhledem k regulaci samotné likvidace zboží to vynucuje dodatečné náklady navíc. To se musí odrazit v maržích normálního zboží, aby tyto náklady navíc kompenzovali. Ve výsledku tedy mají lidé jen dražší zboží a víc se plýtvá. Pokud by se dané regulace odstranili, tak si pořád můžete kupovat zboží se stejnou čerstvostí, navíc k tomu ale budete mít možnost využít i to, co teď využít nejde, takže výsledný stav musí být nutně stejný nebo lepší než současný stav.

Závěr je jednoduchý, stát by neměl určovat co se jak smí a nesmí nakládat s prošlými potravinami a zbytky z gastronomických provozů. Zvýší se tím efektivita a sníží se plýtvání. Zdroje budou využity podle poptávky a nabídky, nikoliv podle toho, co si zrovna myslí úředník.
Přečtení: 15988

Reagujete na tento komentář:
Autor: Tomáš Fiala Čas: 2018-06-07 21:41:14 Titulek: Re:
Jak psali nade mnou.

+ Praxe, že nějaká hospoda/obchod s potravinami shromažďuje zbytky do nějakého sudu, ze kterého si je našoufkuje chovatel prasat byla v minulosti, kterou pamatuju, naprosto běžná. Nebo že vedle hospody ještě o nevelký časový kousek dřív stál chlívek s čuníkama, kam byly spolu s pomejema (= voda kterou se před umytím opláchlo nádobí) do korýtka vyklopeny odpadní zbytky z kuchyně a "nedojedky" od hostů hospody, přičemž čuníci z chlívka by byli po porážce nabízení pečení, dušení a vaření hostům k jídlu!!! V dnešní době je něco takového naprosto nehorázně nebezpečná činnost, která dost možná hraničí s trestem odnětí svobody za obecné ohrožení.
Autor: LWG (neregistrovaný) Čas: 2018-06-07 05:27:09
Technická: Potraviny s prošlou minimální trvanlivostí lze prodávat lidem. Podmínkou je, aby byly takto označeny a prodávány odděleně od ostatního zboží. Potraviny s prošlým datem spotřeby již nikoliv.
Web: neuveden Mail: VostalPetr v doméně seznam.cz
Mírně skleroticky vzpomínám jak nám na ZDŠ promítali propagační film vo tom kapitalismu, jak vylejvaj mlíko do řeky, jen aby nemuseli jít s cenami dolů,

možná že to podvodně točili v SSSR, ale poněkud vo tom pochybuji, páč tam to mlíko neměli...
Autor: norbertsnv (neregistrovaný) Čas: 2018-06-07 07:10:07
A kto dnes bráni obchodníkovi predať tovar krátko pred uplynutím dátumu spotreby so zľavou?
Autor: pavel77 Čas: 2018-06-07 07:31:21 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Asi vyloženě nikdo (teda když zavřu oči a nevidím všechny Ty předpisy, daně atd. co obecně brání tomu prodávat cokoliv komukoliv). Jak to souvisí s tím co se píše v článku?
Autor: cerno Čas: 2018-06-07 09:09:20 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: cerno v doméně cerno.cz
To se samozřejmě (v jisté míře) děje. Někdy tomu brání technické detaily (podle čeho má pokladní správně namarkovat rohlík čerstvý vs. rohlík, který už za chvíli začne tvrdnout), jindy značné náklady na pracovní sílu (obejít všechny balíčky se stárnoucím masem, vygenerovat na ně nový čárový kód s cenou a správnými informacemi a nalepit jej tak, aby ten původní nebyl vidět (to nevím, jestli není v rozporu s nějakým jiným předpisem) plus zanést do systému se slevou.

Navíc je otázka, jak by k tomu přistoupili někteří kolenovrtní zákazníci, kteří by mohli v chumlu čekat na slevu a komplikovat nakupování ostatním, nemluvě o různých chytrácích, kteří by se snažili přelepovat nálepky s čárovým kódem na čerstvé zboží atd. (chodím po obchodě a vidím, co někteří zhůvěřilci dělaji dnes).

Možná je to díra na trhu, která čeká na svého podnikatele, možná se jednoho dne dočkáme obchodů, kde se bude cena každého zboží graduálně snižovat s tím, jak se bude blížit konec trvanlivosti; implementace by ale každopádně byla složitá (vinou stávajících regulací, podle kterých například musí být na každém kusu zboží uvedena cena, i v důsledku technických výzev).

TL;DR: Částečně regulace, částečně legislativní, provozní a technické výzvy, částečně se to již děje.
Autor: Tomáš Fiala Čas: 2018-06-07 09:49:36 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Vyloženě že by bránil přímo tomu, co píšete, to asi nikdo. Ale jen předpisy týkající se způsobu označení zboží, splnění veškerých (možná mnohdy dost idiotských) podmínek/způsobů, kterými je dovoleno/přikázáno/zakázáno nabízet takové zboží zákazníkům, jeho vedení a změna zařazení v účetnictví, to všechno jsou především zbytečné náklady (čas, práce), které způsobují, že (nejen v potravinářství) pro obchodníka je jednodušší/levnější zboží vyhodit, než ho nabídnout případným zájemcům. Kdyby přišla kontrola do Penny, tak ten má hordu právníků, který blbku-kontrolorku spolehlivě utaví. Když přijde za živnostníkem-hokynářem, tak bude spolehlivě vprdeli, protože nějakou dementní pachybu kontrola nalezne naprosto vždycky. Když nenalezne, může si ji vymyslet. Může se živnostníkovi nepokrytě provokativně a záměrně vysmívat do ksichtu. Je to úřední osoba. Znám problémy, kterémá můj kamarád se zástupem všech možných i nemožných kontrol, které mu dali pokutu 3.000,- (slovy tři tisíce korun českých) i za 3 nehygienické, zdraví hostů ohrožující, pavouky ve sklepě s pivními sudy (nápoj je přitom až do okamžiku natočení do sklenice neprodyšně uzavřen).
Autor: velkej Ká Čas: 2018-06-07 08:48:22 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Díky za pěkný článek, ukládám si.
Autor: DominikH Čas: 2018-06-07 10:12:46 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: dominikhru v doméně gmail.com
Když jsem dřív přes prázdniny brigádil v jedné ZOO, tak se pro neprodejné potraviny do supermarketů jezdilo a pro supermarkety to právě byla legální bezplatná alternativa k likvidaci podle předpisů na vlastní náklady. Nevím, jestli se to nějak nezměnilo, ale podle mě ne, takže bych řekl, že v tomhle je tam opravdu nepřesnost.
Autor: VlK (neregistrovaný) Čas: 2018-06-07 19:31:52 Titulek: Re: [↑]
Pravda je uprostřed. Nemůže dát zbytky sousedovic psovi, protože nemá ty správné papíry, viz https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/jidelne-hrozila-pokuta-nechavala-zbytky-myslivcovu-psovi-20160910.html
Musíte mít smlouvu s firmou, což pravděpodobně může být to zoo, ale ne místní člověk.
Autor: Tomáš Fiala Čas: 2018-06-07 21:41:14 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Jak psali nade mnou.

+ Praxe, že nějaká hospoda/obchod s potravinami shromažďuje zbytky do nějakého sudu, ze kterého si je našoufkuje chovatel prasat byla v minulosti, kterou pamatuju, naprosto běžná. Nebo že vedle hospody ještě o nevelký časový kousek dřív stál chlívek s čuníkama, kam byly spolu s pomejema (= voda kterou se před umytím opláchlo nádobí) do korýtka vyklopeny odpadní zbytky z kuchyně a "nedojedky" od hostů hospody, přičemž čuníci z chlívka by byli po porážce nabízení pečení, dušení a vaření hostům k jídlu!!! V dnešní době je něco takového naprosto nehorázně nebezpečná činnost, která dost možná hraničí s trestem odnětí svobody za obecné ohrožení.
Autor: Standa Kunc Čas: 2018-06-08 07:33:31 Titulek: Zvířatům pls jen přirozenou stra
Web: neuveden Mail: Standa.brno v doméně gmail.com
Jen se přimlouvám za ty zvířata - nedávejte jim pls nic co by nekonzumovali i ve svém přirozeném prostředí, což obilí, kukuřice a spol. není. Má to pro ně fatální následky... viz labutě, divočáci atd. Proč na ptačí chřipku neumírali orli či poštolky ?? Aneb řešením je nedat MO nažrat... https://stanislavkunc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=614245

Děkuji za ty němé tváře.
Autor: Jarda (neregistrovaný) Čas: 2018-06-08 17:27:39 Titulek: stát by neměl ...
To už si nepamatujete jak obchodníci obhajovali prodej zeleného masa.
Jako by nestačilo, že už se jí i hmyz, brzy nebude vadit ani v ostatních potravinách.
Autor: Tomáš Fiala Čas: 2018-06-09 11:29:04 Titulek: Re: stát by neměl ... [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Já osobně si nepamatuju nic, co by se dalo popsat jako: obchodníci obhajovali prodej zeleného masa. Pamatuju si, že několik ojedinělých nezodpovědných neschopných vedoucích některých supermarketů neměli na to převést požadavky svých nadřízených do praxe odbornou manažerskou prací (což není žádná prdel) a snažili se vetřít do přízně svých nadřízených tím, že prostě za účelem vhodného účetního výsledku obcházeli i interní bezpečnostní a hygienická pravidla svých zaměstnavatelů.
Autor: Jarda (neregistrovaný) Čas: 2018-06-09 17:44:31 Titulek: Re: stát by neměl ... [↑]
Tomáš Fiala: Máte pravdu, co Vy nepamatujete, to se nestalo.
logo Urza.cz
kapky