Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 15)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
jakym zpusobem probiha to vynucovanie?
muzeme nechat hlasovat, kdo pouziva vic slamenych panakou a nedrzi se tematu...

1. vyznam mame myslim stejny, nebo podobny, tedy svoboda je absence agrese. proste nechat cloveka napokoji, tedy nedelat s jeho osobnym vlatnictvim nic proti jeho vuli (nazabijet, neznasilnovat, nekrast, neposkozovat jeho majetek... ja bych k tomu take jeste pridal nedanit, nederegulova atd. protoze je to stejny princip)

2. vyznam ktery pouzivate jenom vy - ze je nesvobodne pokud ja vydam dobrovolne, bez nasili a bez natlaku penize za zbozi,a nesvobodne je to jenom porto ze to odporuje jakesi "objektivni hodnote", prestoze je to se souhlasem....

a me fascinuje, ze fakt nevidite rozdil mezi kradezou - kdy vydam penize nedobrovolne a nic za ne nedostanu a mezi "kradezou" ve vasem smyslu, kdy sice se mi treba naco zda predrazene ale vydam penize dobrovolne , nikdo me do toho nenuti (a pokud se nutím sám tak je to ale moje rozhodnutí tedy svobodné) a dostanu za ně tovar.
souvisi to tak ze jste rikal, ze regulovany trh bude, dokud ho budou chtit ludi...
rika kdo? vy nebo ankapaci?

pokud si vytvorite vlastni definici, ale pak bojujete proti lidem, kteri ji maji jinou, tak to se muzete rovnou dohadovat se zrcadlem
pak kdo tady neodpovida...

ach jo....
tak si to prectete znovu, rec byla i o hodnotach a jejich porovnavani....
nechapu ceho maji ty me odpovedi byt jako dukazem... :)

a zaroven vy jste jeste neukazal jak se zjistuje objektivni hodnota prace, tak bych tady moc nemachroval s nejakym ratanim...
tak si kazdy pujde po svem...

hlavne ze ted pokojne je :D
jo s tim souhlasim, ale mam pocit ze jste mi opet utekl z puvodni otazky. ale uz nebudu prudit...
no s tim absolutne souhlasim.

ale zrovna vy s tou toleranci mate docela problem, ne? :)

a zaroven jsem narazel na to, jak lidi vidi ten utlak jenom v te ideologii, z kterou nesouzni, ale v te svoji uz ne...
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-03-10 09:48:14
a taky proto ze je dobre obcast zit v pritomnosti a ne ve fantazijnim svete coby kdyby
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-03-09 09:15:56
Uplne perfektni prednaska!!!

I proto me prekvapujete demence nemterych dotazu, jajihž pokladatele, jakoby ji neslyseli a definuji si pojmy opet jak se jim hodi....

Ankap chce dost zasasni zmemy, tak je asi z logiky veci spise progresivni (pripadne regresivni), urcite ne konzervativni
Takze otroctvo take bolo pretoze ho ludia chceli?
Takze otroctvo take bolo pretoze ho ludia chceli?
Pletete dohromady pravo a vymhani prava, coz jsme mi onehda sam vycital. ;)

Ano pokud ta externalita prestane existovat, tak uz to neni externalita...

Ja myslim stav, kdy nekdo objektivne poskozuje moje vlastnicke pravo (na to nepotrebujeme soud) svoji s jinym subjektem volnotrzni aktivitou.

Pokud se nabranim, tak to prece neznamena souhlas...
Vtipne, jak jste jen zopakoval to, co pisu ja. :)

Ale jestli se citite lepe, tak v porakdu.

Ten utok byl kde prosim?
Naznacuji, ze hodnoty jsou subjektivni a interpersonalne neporovnatelne.

Mam to napsat jednoduseji nebo je to po druhem precteni uz pochopitelne?
Presneji poruseni podminek volneho trhnu.

Protoze jinak by byla i kradez a vrazda selhani trhu, akorat ze to s trhem nema nic spolecneho....
Odpovedi zde:

1. Nevim, nemohu si vzpomenout, jake priklady selhani thru udaval urza v prednasce.

2. Nevim jak se nazvya ekonomicka skola mainstreamove ekonomie a tipuji ze to bude kombinace.

Spokojenost?

Prozradite mi ted k cemu ty odpovedi meli slouzit?
Zbytecna debata, pokud si kazdy svobodu desinujme jinak Respektive vy si ji definujete v nekolila ruznych vyznamech zaroven a pouzivat je, jak se vam to hodi
Jenze jeslti je ta hodnota vyssi nebo nizzsi nelue objektivne urcit.
Tady bych s vami vyjimecne souhlasil, ale jeste navic: adekvatne kompenzovana, coz ale nelze objektovne urcit...
mate pravdu, ten komentar opravdu nepobiram
kdyz si dva lide neorzumi, je fajn, kdyz se OBA zamysli, co by mohli udelat lepe. kazdopadne dekuji za pouceni, beru si to srdci a preji krasny zbytek dne.
tak to chapu zpravne, dekuji za potvrzeni

"Na rečnícku otázku často nečakáme odpoveď, lebo vyplýva z textu."
jupí. děkuji :)
nesouhlasim, etatiste mohou dal pokracovat v dobrovolnem statu. ke vzniku ankapu staci moznost optoutu.

a myslim ze sjte neodpovedel na tu hierarchii. je principialne spatna, idkyz je dobrovolna? proste loaajalita k zamestnavateli, ja nevim co je na tom spatneho...

ikdyz se chysta, napsat prizpevek o Batovi, tak je mozne, ze nakonec dojdu ke stejnmu zaveru jako vy :)
třeba hluk z techno klubu v sousedství. já vím, ze jste to v prednásce probíral a já jsme ji fakt poslouchal... :)

respektive nenazval bych to primo selhanim volneho trhu, ale porusenim jeho principu. vim, ze jedno z moznych reseni je dohodnout se na kompenzaci. ale co kdyz se poskozeny nenecha koupit, pouze chce, aby prestal byt poskozovat?
NEODPOVEDEL JSTE MI NA OTAZKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. samozrejme ze moze, ale preco by mal byt nekdo iny nuteny mu platit liecbu?

2. ne není. minimálne ne pre ankaou. a obecne, jak to muzete vedet?? to musi kazdy vedte sam za sebe, ne?
neumite si to zpocitat.

NEODPOVEDEL JSTE MI NA OTAZKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. je legitimni pouzivta nasili, jenom protoze je to pro me vyhodnejsi?

4. o jakych pravach mluvite? (a mohl byste odpovedet konretne a ne jenom zase "ludskych"? )
a jak, poucte ma?
1. proto jsem dal priklad s kradutim + poskytnutim cokolady...

2. no viditeho. to dela štát.

3. MUZETE ODPOVEDET NA TO, NA CO SE PTAM, NEBO TOHO NEJSTE SCHOPEN?????????????????????? ANO/NE
myslim, ze uz jsem se ptal, ale.. čiže bol byste preto aby ludia sa mohli zreknut dochodku v budoucnosti a tim padom by nemuseli platit socialne pojistenie???? pokud opravdu tvrdite, ze maju na vyber tak byste s tymto mal suhlasit...

4. maju, sak som povedal ze at si ten stat udrzuju, jen at do toho nenuti toho, kdo se ucastnit nechce.

5. stale by me zajimalo, kde jste prisel na to, ze je to statne vyhodnejsie. nebo to je jen víra?

6. ok, a proč zase odbíháte od tématu?

7. nevkladejte mi to ust nic, co jsem nerekl. koupit/nekoupit je dobrovolne. nechat sa okrats/nechat sa zabit neni dobrovolne. nechta sa okrast/nechat sa zabit/odejti vklidu bez ujmy je dobrovolne. jen vy mezitim nevidite rozdil, tak mi pak vkladate neco, co jsem nerekl...

8. ale u toho kapitalisty nejste potrestan! to je ten rozdil preboha uz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))

9. mimochodom maji platy politikou a urednikou objektivnu hodnotu jejich práce?? co na te otazce zas nechapete...

no vidite! michate objektivnu zkutocnost a obejktivnu hodnotu a pak se divite ze v tom mate gulas!

10. takze to ze je hodnota prace objektivni ale neznamena ze je to nejaka konretní částka v kč, že? jde jen o to jeslti tam není ta nadhodnota.

11. muze byt zakaznik vykoristován? nebo tedy pokud máme jen zivnostníka a zákazníka, tak je tam objektivní hodnota vždy, bez ohledu na konkretnu sumu??
takze zase reagujete na neco jineho nez co zde piseme...
logo Urza.cz
kapky