Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Kuře Joe (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Ekonomicky si myslím, že to moc nedává smysl. Stavět doslova na vodě, bez sladkovodního zdroje, bylo by to neskutečně drahé. A nemyslím si, že je možné vytvořit fungující společnost jenom z nejbohatších lidí. Hold se podle mě musíme smířit s postupným osvobozováním myslí jednotlivců a přinejlepším nějakou sítí agoristů.
Poslední odpověď, pro ostatní čtenáře, pro vás Norberte ne, jste očividně buď mimo nebo schválně děláte blbce. Centrální řízení nemusí být jen na úrovni státu.
Kdo zaměstnává učitele, doktory, soudce, kdo řídí kolik a kde jich je potřeba, kdo řídí výstavbu silnic a železnic, kdo schvaluje léky, kdo vynucuje výběr a určuje výši zdravotního "pojištění", atd atd atd? Na všechny tyto otázky bude finální odpověď úředník, ergo nějaké "centrum" které to řídí, protože jde o monopol. Nejde o volnou soutěž konkurenčních firem, které by zkoušely různá řešení a zákazníci by určovali, které z těch řešení jim nejvíce vyhovuje.
Školství, zdravotnictví, doprava, vnitřní a vnější bezpečnost, energetika, komunikace... Mám pokračovat? Tyhle sektory řídí kdo? Trh bohužel ne. Pardon Norberte, ale tady neargumentujete s ignoranty, ankap lidi povětšinou mají ekonomické vzdělání. Hodí se to, doporučuji.
No to je právě ono, já si nemyslím, že jsou příčinou špatní politici nebo lidé. Špatný je systém. I ten nejsvatější politik nemůže efektivně centrálně řídit.
Jednak to je subjektivní, každý vidí problémy někde jinde. A za druhé všechny tyhle věci se dají svést na chybu jednotlivce, "stát by přece fungoval lépe, bez špatných politiků a voličů". Že je špatný celý systém se vysvětluje špatně. Ale pořád bychom to měli dělat. 🙂
Za mě jsou dvě roviny, jednak srovnat si to v sobě (viz urzova reakce) a pak se rozhodnout jestli s tím dělat něco na venek. Osobně se snažím o tom mluvit s lidmi, postupně dělat díry do té víry ve stát. Nehádat se s nimi, jen je dostat přesně na tu hranu kdy si začnou ve snaze obhájit stát protiřečit. Hraju si i s myšlenkou soukromé školy. Ne proto abych dělal propagandu ankapu ale jednak jako konkurence státu a jednak nechat dětem prostor vyrůstat ve svobodě. Za nás to asi nebude ale každý můžeme udělat něco, být šťastný za svůj přínos 😉
Konspirační teoretici nejsou nutně lépe vzdělání, jsou jen "specializovanější", tzn plochozemec mi řekne více o tom, proč by měla být země placatá, to ale neznamená, že je lepší ve fyzice. (Není, jinak by si nemyslel, že je země placatá) Často v tom hraje roli velmi silný confirmation bias. Pozor, tim neříkám, že jsou všechny kons.teorie špatně. A to souvisí i s tou vědou. Věda sama o sobě není náboženství, není špatná, je to nástroj. A pokud někdo začne schválně vybírat jen studie, články, citace, které sedí do jeho světonázoru a ignorovat jiné, je to asi tak stejné jako sekat dřevo kladivem.
Co vyhledávat prostor, kde stát nemá dokonale legislativou chráněný monopol a nabízet obdobnou službu? Cenou se službám zdarma konkuruje špatně, ale kvalita a efektivita by měla být výrazně lepší. Stejně jako svobodné školy, arbitráže místo soudu atd. Myslím že by mělo být možné najít další takové věci.
logo Urza.cz
kapky