Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele PavelX7 (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Na korekturu je dobré, aby ji dělal jiný člověk nebo aspoň aby si dal člověk nějaký časový odstup od napsaní . Bohužel Urza korekturu zjevně nedělá a redakční systém neumožňuje po nahrání příspěvek korigovat autorem .
Ale jako jmenuje se to tu stoky. Tedy tu má člověk očekávat sračky , tak bych nehrotil překlepy;-)
Ja vidím, že ilustruje, jak se subjektivní pocit uspokojení plynoucí ze spotřeby jídla mění na základě pocitu nasycení.
Tak to je zajímavé , ze užitek z jídla na benzince vnímáte jinak než Lojza nebo někdo jiný . To je hezký příklad ilustrující STH. Dekuji , budu ho používat kdyz tu zase někdo nebude STH chápat a plácat o ni hovadiny .
A proč by přísloví, které ilustruje, jak se subjektivní pocit uspokojení plynoucí ze spotřeby jídla mění na základě pocitu nasycení, mělo v debatě o subjektivním pocitu uspokojení plynoucí ze spotřeby statků, vadit ?
Ono by stačilo, kdybyste přestal strawmanovat a přestal té “subjektivní hodnotě “ připisovat ty vlastnosti co nemá a ani to nikdo netvrdí
Spis vy se můžete stavět na hlavu , ale to jak nakupujete STH popisuje . Vy “podle ni “ nakupovat fakt nemusíte , to je úplně jedno podle čeho nakupujete , protože to je subjektivní.

Ze kupujici nekresli většinou čáry “subjektivních hodnot “ souhlasím . O tom totiž STH není , to je takové zjednodušení které ankapisti používají . STH je o porovnávání užitku, znova to opakovat nebudu .
Nicméně je fakt že tyhle čáry proste existují. Při nějaké ceně bychom proste danou věc už nekoupili . Me se to stává asi docela běžně , i u potravin jak se ceny během roku mění , ze je proste uz nekoupím , i kdyz je mam na seznamu od manželky .
Na to je úhybný manévr , ze není ochotný nýbrž musí protože ho k tomu nutí . Prosté zamotávat to ták aby ty tvoje teze vůbec nešly formulovat . Takže jedině co můžeš , pokud mi to teda jako chceš vysvětlit aby to chápal , je to jako kokot opisovat furt dokola jinými slovy které bačovi nevadí. Předem říkám že to nepomůže . Been there done that
No Norbert není úplně schopný pobrat ani to ze se tu bavíme o příkladech , takže když už neví co , tak začne s tím ze rohlíky nestojí 5 ale 15 nebo něco podobného a ze mu nemáš vnucovat ze je kupuje za tolik , klasické úhybné manévry . Pak vlastně nevis co rozporuje , kdyz řekne “ Nevnucuj mi čo si mám subjektívne myslieť o hodnote rohlíka.” A kdyz se ho pro jistotu zeptáš co myslí tou hodnotu , abyste nemleli jeden o koze a druhý o voze , vysměje se ti. To si zvykneš .
Ok, tady vám to Jardík trochu vnucuje. Ale to není to co by tvridla RŠ. Za jakou cenu jste ochoten zaplatit, nebo za jakou prodat je vaše věc. Každý to má jinak ergo je to subjektivní. Vyhodnocení děláte na základě toho jaký z dané věci očekáváte užitek (subjektivní z definice). A to za jakou cenu jste ochoten nakoupit nebo prodat, tomu říká RŠ subjektivní hodnota. Protože to není objektivní, určujete si to každý sám v dané situaci, nikdo mu do hlavy nevidí. (zjednodušeně popsáno.

Prej že vás to vysvětlení co RŠ říká a neříká zajímá. Tak jsem zvědav, jetli, když jsem vám to tu po 158. vysvětlil, to bude mít nějaký efekt nebo budete pokračovat v plácání hovadin dalších X let beze změny.
Tak já to beru jako příklady. Rohlíky zrovna taky téměř vůbec nekupuju. Ale občas zajdu do restaurace, ale když mám jet do nějaké turisitcké destinace jako Benátky třeba, tak jsem si fakt radiš bral svačinu svoji, protože dát si ty výrazně vyšší ceny než obvykle, to už bylo nad moji subjektivní hodnoutou jídla v restauraci :-) Když bych měl třeba dvakrát větší příjem než teď, už bych se se svačinou možná neotravoval a občas by mi ta vyšší cena nevadila.
No ne , on z těch 4 zaplatí ten váš rohlík, jinak bude opravdu v minusu . Aby si koupili sám pro sebe rohlík a najedl se , musí na to nejprve výdelat . Vzhledem k reálným maržím , na jeden rohlík pro sebe musí nejprve prodat tak 25 rohlíků.

Jak moc dobře víte , marže v maloobchodě jsou jednotky procent . Pokud nejste úplně finančně negramotný, což se u vás nedá vyloučit , zvládnete určitě ze svých příjmů ušetřit víc jak 3%, takze reálně vaše bohatství roste rychleji než akcionářům supermarketu. Takže tím se nůžky nerozevírají . A samozřejmě je klidně můžete taky investovat do akcií aby a část těch zisku co by jinak šly “na váš úkor “ si pak brát zpět . Je jen vaše hloupost pokud to neděláte .
Obrat je opravdu těch 5. 1 by byla hrubá marže asi . Pokid koupi rohlík za 4, Celkové náklady budou 4 + ty mzdy , nájmy … A tedy čistá marže zisk bude o něco méně jak to 1.
Jeslti rohlík sníte nebo ho strčíš do trezoru a budete si sugerovat ze mate o 4c víc než kdybyste ho nesněd nebo něco podobného na to žádný vliv nemá .
Jak moc dobře víte , marže v maloobchodě jsou jednotky procent . Pokud nejste úplně finančně negramotný, což se u vás nedá vyloučit , zvládnete určitě ze svých příjmů ušetřit víc jak 3%, takze reálně vaše bohatství roste rychleji než akcionářům supermarketu. Takže tím to neni . A samozřejmě je klidně můžete taky investovat do akcií aby a část těch zisku co by jinak šly “na váš úkor “ si pak brát zpět . Je jen vaše hloupost pokud to neděláte .
Prodejce taky chudobní. Marže v maloobchodě jsou pár procet. Takže když vám prodá rohlík v hodnotě pro jednoduchost 4 za 5, přijde o rohlík za 4 a zůstane mu jen 1. Tedy je v mínusu 3 centy. :-D Aby nechudobnněl, musel by prodávat s marží aspoň 100 %. A to se povede málokomu.
Dejme tomu ze vám Lojza odpoví . Co se stane ? Přestanete plácat totální hovadiny a strawmany o tom co má RŠ tvrdit ?
Jaký bude rozdíl oproti tomu když vám to bylo X krát řečeno předtím ?
Jsem si naprosto jist že RS rozhodně netvrdí ze všetko dobrovoľné je bezchybné, racionálne… Proc vůbec takové zjevné strawmany a blbosti vypouštíte ? Přece neni možné ze z ty >10 let vůbec neznáte RŠ…
Proč se ptáte když vás to vlastně vůbec nezajímá?
Jsme tu minimálně dva další (a nespočet v minulosti) kdo se vám snaží vysvětlil nejen co RŠ neříká , ale i co přesně říká . Vy si stejně akorát melete furt dokola svoje a oponenty urážíte.
Sluší se podotknout ze užitek je subjektivní (btw dle standardní ekonomické definice Norberte, kdyžtak si to najdete na wiki). Takže když je někdo socansky fanatik jako Norbert , klidně může preferovat zboží s menší marži prodejce a ze svou stejných rohlíků o stejné ceně si vybere ten na němž kapitalista méně vydělává, pokud o tom ma informace. Tedy přesně jak nám to říká RŠ a STH :-)
“ že si namýšľam nejakú subjektívnu hodnotu” ano
“ aj akú veľkú si ju namýšľam” to uz spíš ne . Rika ze to je subjektivní , tedy ze si to každý (i vy ) určuje v dane situaci sám podél toho jak subjektivně vnímá či očekává užitek z dane věci
Jardik se vás ptal za jakou cenu koupíte rohlík (jako příklad ) a za jakou už ne . Jinak řečeno maximální cenu kterou jste za zboží za daných okolností (které vám zase jako příklad uvedl ) ochotny reálně dát .
logo Urza.cz
kapky