Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele PavelX7 (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Etiketa není jen že máš britské královně říkat "her majesty" nebo jak, ale taky takové základní věci jako že když někam vejdeš tak pozdravíš, poděkuješ, když si u stolu tak nekrkáš, neprdíš a tak podobně. Prostě základy slušného chování. Já to vnímám jako pravidla, kterých je dobré se držet aby se dalo o ostatními v klidu fungovat. Právě třeba v situaci kdy tu empatii nemáš, nebo by ses mohl zmýlit, ti tyhle pravidla můžou pomoct. Když ne, riskuješ, že ostatní naštveš.

Navíc to není žádný přesný set pravidel co by se neměnil v čase a prostoru. Jinak se budeš chovat s kamarádem u piva, jinak na jeho pohřbu, jinak na formální večeři s bussines partnerem. Na u kamaráda si dovolíš leccos a bude to akceptované, na pohřbu asi nebude přijato dobře když se budeš hlasitě smát, a na bussines večeři nebude vhodně přijato, když budeš držet vidličku špičatým nahoru.

I to co tu vyjadřuješ má nějaký podíl na tom, že jsou ta pravidla méně rigidní a mění se. Nedávno jsem třeba viděl nějaké video cestovatelů, co někde při procházce v Anglii potkali anglického krále. Určitě se nedrželi žádného přesného protokolu, přesto to setkání proběhlo mile a v pohodě. Ono součástí etikety je taky umět taktně přejít, když vidíš že ji někdo neovládá. A platí to i zpětně, zvládnout, když někdo tyhle "nesmysly" vyžaduje, třeba nějakej děda na vesnici, co ti bude tykat a sám vyžadovat vykání. Můžeš to taktně přejít, nebo se s ním zbytečně pohádát...
logo Urza.cz
kapky