Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele pan Jardík (strana 46)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Nevím, co je to politika volného trhu, je mi líto, ale připadá mi to jako protimluv.
Trh ale není konstrukt vynalezený za nějakým účelem. Vůbec není vynalezený. Nevxjadřuje žádné uspořádání společnosti ani žádnou hmotnou entitu. Je to jen pomyslné místo střetu nabídky s poptávkou. To místo prostě jen existuje a jako plyn se přizpůsobí v zásadě jakkoliv pokřivené nádobě (regulacím).
Nicméně jsem přesvědčen, že pokud je jednou z funkcí státu garance jakési ústavnosti a kontinuity, pak jen v minulém století hrubě selhal asi pětkrát.
Jestli stát selhává z 50, 20, 10 nebo 1 % je vcelku bezpředmětné, když připouštíme jeho selhávání. Trh žádný takový účel nemá, ergo selhat nemůže. Je to jako počasí. To taky neselhává.
Stát je na rozdíl od trhu organizace zřizovaná za nějakým účelem. Selhává, když se jí nedaří dělat to, co se po ní chtělo. Proč se na to ptáš?
Myslím si, že to je docela laciná dezinterpretace toho, co v těch stozích textu a sérii přednášek je.
logo Urza.cz
kapky