Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 10)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Pozitívne právo nie je len o tom aby ti kefku niekto kúpil, ale aj o tom aby ti nikto nebránil si kefku kúpiť.
Stanovené tak aby sa nedali splniť:-). Také už som videl vo viacerých firmách. Takže reálne tých 200 Kč uvidíš možno tak vo výplate za december, kedy je vďaka Vianociam najväčší obrat. A ešte z toho inzerátu ani nie je jasné že za akú prácu má byť tých údajných 200 Kč.
No súvisí to s tým že si fanúšik ankapu. Ja mafiu ku štátu neprirovnávam, lebo viem že je to nezmyselné prirovnanie. Mafia je nelegálna a nelegitímna, štát je legitímny a legíálny. Demokratický štát, aby si zase nevyťahoval nejaké diktatúry.
A že to na mzdách nevidím. Vidím to iba na tlakoch na povolenie gastarbeitrov. Keď to vaša nová pravicová vláda povolí, tak uvidíš tie mzdy. Veď práve aj to je jedno zo zlyhaní trhu, keď je nejakého tovaru málo tak ceny okamžite vyletí až do neba, na násobky pôvodnej ceny. Ale ak je málo zamestnancov tak mzdy ak vôbec stúpajú tak iba pomaličky. A aj to možno viac vďaka tomu že vlády zvyšujú minimálku.

A to je obrovský úspech kapitalizmu že Amazon s miliardovými ziskami už ponúka maximálne 200/h :-D. V ČR kde je priemerná mzda vyše 38 000 mesačne.

https://www.amazon.jobs/en/landing_pages/prace
Prečítaj si aj ten komentár s hviezdičkou, nie len bombastickú reklamu :-).
V definícii vykorisťovania/nadhodnoty sa dobrovoľnosť nespomína. Navyše podľa RŠ ak niekde pracujem tak je to pre mňa najvýhodnejšia ponuka, čiže zmenou by som si uškodil :-)
Nie, lebo občanom štátu som, členom mafie nie.
A ktorá definícia? Ja poznám tú že kapitalizmus je keď sú výrobné prostriedky vo vlastníctve súkromných osôb. A socializmus ak sú vo vlastníctve štátu.
A čo s tým majú spoločné zamestnanci? Že majiteľ keď investuje do svojej firmy tak "daruje" peniaze sám sebe? Ak to náhodou nevieš tak výplaty sa vyplácajú viac než mesiac od začiatku práce, takže práca zamestnancov je platená z predaja tovaru ktorý tí zamestnanci za uplynulý mesiac vyprodukovali. A pokiaľ si myslel výhradne iba bankrotujúce firmy, tak to si mal v minulom príspevku napísať. Navyše bankrotujúce firmy sa zvyčajne zadlžujú, čiže majiteľ neplatí mzdy zo svojich peňazí, ale z meškajúcich platieb dodávateľom, štátu a podobne. Alebo meškajú samotné mzdy, prípadne ich nevyplatí vôbec.
Ja som na ňu neprišiel, to je ankapistická dogma. A ako som už párkrát spomínal, ani pojem vykorisťovanie som nevymyslel ja.

Mojou rétorikou nemôžeš tvrdiť že si vypláca hodnotu svojej práce, lebo v mojom ponímaní je hodnota práce daná tou prácou a nie subjektívnym rozhodnutím vlastníka. A to je zásadný rozdiel.
Lenže to že tržby a náklady sú ovplyvnené nejakými premennými je niečo úplne iné než pôvodné tvrdenie že "Ostatne, kolikrat nejake naklady a trzby jsou az to uplne posledni, co rozhoduje o nejakem zisku."
Práve preto čo následuje po úspešnom štrajku.
Tak mi ukáž kde som to tvrdil alebo prestaň klamať.
A lepší vtip nemáš? O tom že nemáte pravdu dokazuje každý úspešný štrajk. Mzdy sa zmenia v prospech zamestnancov, ale pracovná náplň majiteľa ani zamestnancov nie.
Tu, ty hovado: "Ostatne, kolikrat nejake naklady a trzby jsou az to uplne posledni, co rozhoduje o nejakem zisku." A keby si ty hovado náhodou chcel slovíčkariť že si nenapísal "vúbec", ale iba "až to poslední", tak o zisku rozhodujú IBA tržby a náklady, žiadna iné premenná v rovnici nie je ! ZISK=TRŽBY-NÁKLADY !
Jedno viem určite. Vykorisťovanie existuje a bohatí vďaka nemu zarábajú na úkor chudobných. Takže určite nie je pravda že by som NIČ nevedel. A viem že existencia vykorisťovania nezávisí na tom že či ho ja osobne viem presne vypočítať.

Majitelia peniaze "DAROVALI" sami sebe, keďže firma je ich :-). A častokrát už tie peniaze majú dávno splatené naspäť a aj tak ďalej ryžujú na úkor svojich vykorisťovaných zamestnancov.
Takže nevieš kde som to napísal ale úplne presne vieš že čo :-D. Tak určite. Čo si ja pamätám ( a parafrázujem, necitujem ) tak som tvrdil že majiteľ firmy nemá žiadne nadprirodzené schopnosti ktoré by nemali aj iní ľudia. A ešte som dal aj príklad : majiteľ malej firmy si sám zháňa dodávateľov aj odberateľov. Vo veľkej firme to robí obchodný zástupca.

S tými raketami to dokazuje že aj veci ktoré neviem vypočítať existujú.
Si robíš srandu? Ako môžu náklady a tržby nerozhodovať o zisku, keď zisk je rozdiel medzi tržbami a nákladmi???

A na tvoju otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, záleží na hodnote výrobku a na tom nakoľko je ten nový výrobok inovatívny. Lebo napríklad nápad vyrábať imitáciu pepsi-coly nebude mať nejakú závratnú hodnotu, keď tých "klonov" už sú aj tak desiatky. Navyše vo veľkej firme aj to ( výskum, vývoj, dizajn ) robia zamestnanci.
No veď ako vravím, hejtovanie štátu. Lebo v ankape by sa údajne nič nevnucovalo :-D.
A čo je teda podľa teba údajne pointa?
A ukážeš mi konečne že kde som to tvrdil?

Neviem vypočítať let rakety a aj tak viem že rakety do vesmíru lietajú.
Tie čo má zamestnávateľ. Tržby, náklady a samozrejme kto ako prispieva k celkovej produkcii.

Že vykorisťovanie existuje viem podľa toho že čim väčšia firma tým viac vecí robia namiesto majiteľa zamestnanci. Ale zisky rastú. To je tak očividný protiklad že by si musel byť slepý aby si to nevidel.
A v čom konkrétne? Veď som v tejto téme skoro nič nenapísal, iba čisté fakty. Že zraniť sa môžeš aj mimo telocviku a že ankapisti hejtujú štát. Oboje je nepopierateľná skutočnosť.
A ukážeš mi že kde som to údajne tvrdil? Lebo čo ja si pamätám tak som tvrdil že sa to dá spočítať a že zamestnávateľ to potrebuje vedieť, inak by zbankrotoval. A že ja to nemám ako spočítať, lebo nemám tie informácie ktoré má zamestnávateľ.

A ako som povedal v predchádzajúcom príspevku, či to ja viem počítať je aj tak nepodstatné. Je množstvo javov ktoré neviem spočítať a aj tak existujú.
V myšlienkách môžeš mať aj teleport či warp pohon, ale v skutočnosti neexistuje. Takže myšlienky sú súčasť reality, ale nemusia vždy opisovať realitu. Ľudia a ich jednanie sú súčasťou reality, nikde netvrdím že nie.
Pointa je hejtovať štát, len neviem prečo by som vám s tým mal pomáhať.
Ale ja píšem o výpočte rovnice, nie o jej napísaní.

Bavíme sa o tom ako ľudské jednanie ovplyvňuje objektívnu realitu, prípadne naopak.
A ešte niečo: neviem napríklad ani vypočítať dráhu rakety z kozmodrómu ku vesmírnej stanici. Dokazuje to že sa nedá lietať do kozmu?
A ty vari vieš bez dát niečo spočítať?

Nie, objektívna realita nie je tvorená subjektívnymi dojmami. Subjektívnymi dojmami môže byť tvorený jedine subjektívny názor na objektívnu realitu.

A už mi konečne ukážeš že kde si údajne odporujem? Lebo stále o tom blábolíš, ale bez dôkazov.
Tebe dáva logiku niečo vypočítať bez toho aby si vedel vstupné dáta? A áno, bez dát neviem PRESNE vypočítať nič.
O akých bludoch? O všetkých tých nespočítateľných premenných na ktorých stojí rakúska škola.
Ja chápem význam pojmu subjektívny, ale vy ankapisti ho asi nechápete. Lebo sa tvárite ako keby tie subjektívne dojmy opisovali objektívnu realitu. Áno, môže si človek subjektívne myslieť že niečo má takú a takú hodnotu, ale to neznamená že ju naozaj má práve takú.

A svoje domnienky si nechaj pre seba a nepodsúvaj mi ich.
Odcituj mi že kde tvrdím že chcem kapitalistom niečo brať? A keby aj, tak zobrať niekomu to čo mu nepatrí nie je krádež.
No veď ak je rovná tržbám, tak ju spočítam tým že spočítam tržby. Ale ako sa dajú počítať subjektívne bludy ankapistov?
logo Urza.cz
kapky