Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 15)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Nepotreboval som to vymášľať, lebo je to tak triviálne že to objavili dávno pred mojim narodením.

A chápem že neexistujúci ankap nemôže mať obete, pretože neexistuje. A v praveku, kedy naposledy existoval, bolo obyvateľov o niekoľko rádov menej a štatistiky žiadne.
Nemám bordel v pojmoch, to iba ty nedávaš pozor a potom zmätkuješ.

Ukáž mi že kde marxisti tvrdia že pracujúci kapitalista nemá nárok na mzdu?

Ak majiteľ vo svojej firme pracuje tak môže mať primeranú mzdu. Plus náhradu za svoje investície. To všetko sa v účtovníctve ráta do nákladov. Ale potom máš ešte rozdiel medzi tržbami a nákladmi a to je zisk. A vykorisťovanie je ak ten zisk je vyšší než nula.
To nechápeš ani tak elementárny pojem ako primeraný? Ale chápem ťa, tváriť sa že hocičo je primerané je jednoduchšie, hlavne ak si na tej "správnej" strane zarábajúcej na úkor ostatných.
Tak to ťa sklamem, tie akože "moje" myšlienky sú známe už vyše 100 rokov, pre nikoho nie sú novinkou. A k biede by viedol pokus o nastolenie ankapu, nie sociálna spravodlivosť. Snaha o ňu naopak viedla k prosperite.
Ako? Tak že by zobral iba mzdu primeranú práci ktorú odviedol a nie že si vymýšľa premrštené marže a potom si berie násobne viac.
Keď tvrdíš že moje komentáre musíš čítať a odpovedať na ne tak ti niečo hrozí ak to nespravíš. Násilie ti nehrozí, smrť hladom či od zimy tiež nie tak čo potom?
Iste, bez čítania mojich komentárov zamrznete od zimy či umriete od hladu :-).
Nie, domýšľaš si čo netvrdím.

A neviem akú otázku myslíš, posledných pár príspevkov som sa nič nepýtal.
Každý nie, najprepychovejší život majú tí čo najviac zarábajú na úkor zákazníkov. A tí čo zákazníkov šklbú menej tak potom majú menej prepychový život.
Aké šľachetné od teba že chceš aby sa chudobní ľudia skladali na prepychový život nejakého snoba.
Ja chápem že lojzo nie je nadšený keď má niekto iný názor než on, ale z toho nevyplýva že by moje príspevky musel čítať a odpovedať na ne.

Iste, môžu radšej zamrznúť, to by bolo lacnejšie.
Nulovú maržu mať nemusí, mne je jasné že má aj nejaké náklady. Napríklad na mzdy, energie a pod.
Kde tvrdím že majú robiť zadarmo?
A čo ťa tak prekvapuje?
Tak určite :-DDD. Aj bývalí zákazníci Bohemia Energy určite teraz dobrovoľne platia niekoľkonásobné ceny...Normálne vidím akí sú nadšení z tých astronomických cien.
Ty si ho utrácaš sám, dobrovoľne.
Keď existujú aj takí čo sú v strate tak prečo by nemohol byť žiaden z podnikateľov na nule?
Ja ťa plytvať tvojim časom nenútim, robíš to dobrovoľne.
Takže ťa nenútim čítať a už vôbec nie písať. Lebo obchodník nevykorisťuje zákazníka, keďže vykorisťovanie je vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom. A obchodník nezarába na úkor zákazníka tým že mu predáva tovar, ale tým že mu ho predáva draho.
A na stránkach ankapistov vždy ide aj o ankap. Navyše ankap spomenul aj autor článku pod ktorým diskutujeme.
To sa ti len niečo zdá, kde som ja definoval nútenie tým že si robíš čo chceš?

Samozrejme že tu ancap nemáme, kto by ho chcel?
A netvrdíte práve vy ankapisti že nútenie je iba keď ti niekto hrozí násilím?
Nikto ťa nenúti moje komentáre čítať a už vôbec nie na ne odpovedať hlúposťami.
No tak že nezarába na môj úkor.
Lepší vtip nemáš?
Ja sa na rozdiel od teba nehanbím priznať že nie som vševedúci.
A čo ti na to nie je jasné? Vykorisťovanie je keď zamestnanci zarobia menej než koľko vyprodukujú. A predaj zase funguje tak že čím vyššia marža ( ceteris paribus ) tým viac zákazník zaplatí a zároveň tým viac predávajúci získa. A nie je podstatné ako zamestnávateľ vyzerá, ale ako koná.
Keby si čítal pozornejšie vedel by si že som písal výslovne o SR a ČR. Koľko je družstiev v iných štátoch a aká je ich úspešnosť neviem, také štatistiky som nehľadal.
To neviem, možno kvôli tomu že sa u nás ( a vás ) pojem družstvo sprofanoval v počiatkoch socializmu nútenou kolektivizáciou. Podobne vysvetľujú niektorí odborníci aj slabú angažovanosť zamestnancov v odboroch, napriek tomu že v socializme boli v odboroch tuším povinne všetci.
A práveže ja netvrdím že družstvo je efektívnejšie ako jednotlivcom riadená firma, veď práve preto aj tvrdím že štát môže byť efektívnejší ako trh.
Aspoň niečo že si schopný pochopiť:-).

Samozrejme, lebo to že sa spojíte viacerí a vytvoríte spolu družstvo síce trochu pomôže, ale nerieši to fakt že drvivá väčšina kapitálu je v rukách kapitalistov.
Očividne nie, navyše to nie sú "moje" pojmy, len ich aj ja používam.
Ja som matematické vyvrátenie socializmu ešte žiadne nevidel, len báchorky postavené na strawmanoch a iných argumentačných klamoch.

A ja netvrdím že sa vôbec nedá zbohatnúť "z nuly", občas sa to podariť môže. Ale čo poznám osobne pár živnostníkov tak všetci najprv boli zamestnanci s nadpriemernými mzdami a vďaka tomu si kapitál našetrili. A aj tak majú k boháčom ďaleko.
logo Urza.cz
kapky