Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 34)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Ak je u vás viac ponúk práce než nezamestnaných tak to vám gratulujem. Ale ČR nie je jediný štát na Zemi, v mnohých štátoch je to omnoho horšie.

Prečo krachujú? To by chcelo nejaký podrobný rozbor, že kde krachujú viac či menej, v akých odvetviach, aké veľké firmy, možno aj rozbor podľa typu firmy, či je to s.r.o., a.s. či iná forma.
A ten tvoj príklad je zavádzajúci. Keď chceš porovnávať tak daj ako kontrast ku gamblerom ľudí ktorí predajú všetko svoj majetok a začnú podnikať. A zistíš že z nich tiež pár zbohatlo, niektorí aj rozprávkovo a zvyšok skončil na ulici spolu s neúspešnými gamblermi.
Alebo druhá možnosť nech niekto "investuje" do gamblenia tiež iba tých 10% z platu. Bude mať menšiu šancu na výhru ale neskončí na ulici a bez chleba. Ten tvoj príklad je tak zavádzajúci ako keď Bastiat dokazuje údajnú nezmyselnosť obchodnej bilancie na potopenej lodi. Asi dve kapitoly po rozbitom okne, kde sám dokazoval že ničením sa nič nevyprodukuje. A potom zničí loď.
No práve, riziko. Keď si odkladáš peniaze a tie potom investuješ tak riskuješ iba tie peniaze. Ale ak si mal menší plat a kapitál získaš iba za cenu že založíš dom v ktorom bývaš tak riskuješ omnoho viac, lebo riskuješ budúcnosť celej svojej rodiny. Ono to na prvý pohľad môže vyzerať že ten sporiteľ riskuje možno aj viac ( ak nasporil väčšiu sumu než hodnota domu chudobnejšieho podnikateľa ), ale v skutočnosti riskuje menej. Lebo aj keď zbankrotuje tak bude mať kde bývať, čo jesť atď.
Štát nikoho nedusí, naopak, ešte tým začínajúcim podnikateľom pomáha. Napríklad tým že sa daň platí ako podiel zo zisku. Ktorý má začínajúci podnikateľ spočiatku omnoho menší než jeho už rozbehnutá konkurencia. A vôbec, ako môžeš tvrdiť že štát dusí začínajúcich podnikateľov ak ich máte v ČR až toľko? Jedine že by to neboli skutoční podnikatelia ale zamestnanci v švarcsystéme.
Nie, to že niekto nastúpi na moje miesto znamená že nič lepšie nenašiel. Nemohol, lebo to lepšie miesto som obsadil ja. Počet pracovných miest nezáleží na vôli uchádzačov o zamestnanie. Ale ako učil Keynes tak na celkovom dopyte. Takže sa to nedá obísť ani "útekom" zo zamestnania na živnosť. Jedine zvýšením dopytu, čo ale chudobní nezamestnaní ťažko ovplyvnia.
Nie, ty píšeš o dohode, ja o tom že o prístupe ku tebou ovládaným zdrojom rozhoduješ výhradne ty, druhá strana nie. To je zásadný rozdiel.
Lenže teraz sme v štáte, kde ti manželstvo dáva nejaké práva navyše, napríklad tie spomínané informácie o zdravotnom stave. A preto si nemôže nazývať manželstvom kto chce čo chce.
To asi nechápeš pojem vlastníctvo. Vlastníctvo v ankapistickom význame znamená že máš ku danému zdroju výhradný prístup. A je výhradne na tebe že či k tomu zdroju umožníš prístup aj niekomu inému. Tá druhá strana ti do toho nemá ako nenásilne zasahovať.
A ty si sa o ten zdroj zaslúžil ako že ho chceš výhradne pre seba? A brániť tak ostatným v prístupe k tomu zdroju, o ktorý si sa nezaslúžil o nič viac než ostatní?
Tak zase v ankape si môžu nazvať manželstvom hoci aj vzťah človeka a psa, lenže v ankape zase z toho zväzku nebude pre tretie strany nič vyplývať. Napríklad informovanie o zdravotnom stave manžela/manželky si budú musieť aj tak dohodnúť s nemocnicou, nemocnica ich dohodu nebude povinná automaticky rešpektovať.
Nie, ak som chudobnejší tak ty zaberáš zdroje mne.
A toto je práve chyba vyplývajúca z ankapistického individualizmu. Lebo tým že ja si nájdem iné zamestnanie sa v princípe nič nezmení, na moje miesto nastúpi niekto iný. Ako keby som si s mojim nástupcom iba vymenil miesta.
Podnikatelia majú veľkú konkurenciu ale aj uchádzači o zamestnanie majú obrovskú konkurenciu. Lenže rozdiel je v tom že o to pracovné miesto sa uchádzajú približne rovnocenní konkurenti, kým na trhu sú obrovské rozdiely. Pre majiteľa malého obchodíku je nadnárodná obchodná sieť neprekonateľnou konkurenciou, kým majiteľ nadnárodnej siete o tom malom obchodíku zrejme ani nevie.
To by som musel byť majetnejší ako ty.
Keď sa tak hlúpo pýtaš tak všade.
Ale trepať voloviny to dokážeš :-D
Hlavne že tvoja existencia ti údajne dáva právo zaberať druhým zdroje ktoré iní potrebujú pre život.
Nemôžem samozrejme odpovedať za všetkých nespokojných zamestnancov, ale podľa mňa by najčastejšia odpoveď bola že preto lebo nič lepšie nezohnal. Ono sa to ľahko teoretizuje že si každý môže nájsť takú prácu s ktorou bude spokojný, ale v realite si tí ľudia navzájom konkurujú, takže sa taká práca neujde každému.
A že komu sa nepáči tak má ísť podnikať? V inej diskusii Lojzo tvrdil že je bežné že podnikatelia krachujú. Tak ako si ten bývalý zamestnanec pomôže keď prerobí úspory alebo si dokonca narobí dlhy? Nehovoriac o tom že na začatie podnikania treba aj kapitál a máloktorý zamestnanec má nasporené hromady peňazí.
Podľa ankapistickej "dobrovoľnosti" nemusí človek ani jesť, ani piť, ani dýchať.
Ja nezvyknem nakupovať ani v nedeľu a to sú obchody otvorené.
A ste vôbec zamestnávateľ?
Ja už som si zvykol že ty žiješ vo svojej bubline. Ja poznám aj takých aj takých. Niekde príplatky poctivo platia a tam sú zamestnanci ochotní robiť aj cez sviatky, niekde príplatky neplatia a tam zamestnanci cez sviatky robiť nechcú. Ale musia.
Lenže to by musel minulým bankrotárom vidieť do hlavy a do účtovníctva, čo nedokáže. Navyše skrachovať sa dá aj bez zjavnej chyby.
To máš pravdu, fyzické násilie je účinnejšie, ale vyhrážanie sa kratením mzdy či vyhadzovom je tiež účinné.
Keď chcete cez štátny sviatok pracovať tak pracujte, ale nenúťte do práce aj ľudí ktorí chcú ten sviatok sláviť.
To ty si začal spomínať bankroty tak asi vieš najlepšie že koľkí skrachujú a koľkí ostanú. Keby si si nepamätal tak tu: https://stoky.urza.cz/texty/o-vzniku-statu-1885#comment72325

A čo vlastne myslíš pod pojmom efektivita trhu a efektivita štátu?

Keby každý skrachovaný podnikateľ znamenal že ostatní budú vedieť ako to nemajú robiť tak by nekrachovali stále ďalší a ďalší podnikatelia.
Som rád že si pochopil že nebudem skákať ako pískaš, blbečku.
To neviem presne posúdiť, nemám prehľad o kompletnom účtovníctve celej firmy.
Viem že som mimo témy, ale ak si si to náhodou podľa tých šípiek hore nevšimol tak som odpovedal tvojmu kumpánovi Regisovi.

To nie je o tom že by som si ja osobne sťažoval, naopak, už v pár diskusiách som výslovne uviedol že môj zamestnávateľ je medzi inými zamestnávateľmi svetlá výnimka, len nie som ochotný nečinne sledovať ako niekto šíri bludy. A nezavádzaj, nepovedal som že podnikateľ nepotrebuje žiadne schopnosti, ale že nemá žiadne špeciálne schopnosti. To nie je to isté. Napríklad podnikateľ by mal byť schopný riadiť kolektív ľudí, ale to isté by mal vedieť aj každý vedúci pracovník v nejakej hierarchii. Alebo by mal mať dobré vyjednávacie schopnosti, kvôli rokovaniam s dodávateľmi či odberateľmi, ale to isté by mal vedieť každý obchodný zástupca.
No, práve, robím to čo chcem ja a nie čo by si chcel ty, diletante.
To viem aj bez teba že vy ankap nepovažujete za utópiu.
A tvrdil som niekde že podnikatelia nebankrotujú?
Určite budem svoj život prispôsobovať nejakému diletantovi. LOL.
Čo údajne nie je pravda?
A kde máš ten údajný argument?
logo Urza.cz
kapky