Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Regis (strana 51)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Ty neumíš číst nebo co? Psal jsem ti to přímo pod něj.
BTW. Co z toho co jsem napsal je strawman? (kromě té ženy) Že je něco drahé - to je klasika, že je něco levné - když je něco tak levné že je to vyprodané, taky si stěžuješ, když si zemědělci stěžují že "musí" levně prodávat řetězcům, to nejsi proti? Ještě nějaký strawman?
Tak nebudeš tomu, věřit, ale opravdu jsem v finančně v plusu nebyl. Asi bych mohl být, kdybych to dal na aukro do dražby. Tam lítaly pěkně částky.
Budu hádat, kecy o "ochutnávání vlastní medicíny" za 3,2,1...
Takže pro pořádek, já neměním význam toho co píšu ex post, podle toho jak na to zareaguješ. Jen demonstruješ že má Lojza pravdu, když tu nadává na tvůj "diskuzní" styl.
No a? Proč by to měl dělat, pokud mu jde primárně o to, dobře prodat.
Aha, takže ty jsi mluvil o tomhle? Jo? Proč máš potřebu se tahle ztrapňovat, to opravdu nevím
Už ses naučil co to je? Tak to je fajn a příště ho nepoužívej.
Ne a co? Stát vlastní hmotné rezervy, o kterých lhal, např. Celý poslední rok je řada ukázkových selhání státu v tom, co by měl údajně dělat
Tak to jsem se vážně neobohatil, to bych musel skončit v plusu. Další tvůj výmysl o mě, to už se v tom zbytku ztratí. Sice jsem většinu rozdal, ale pochopitelně jsem zlý kapitalista. :D Co že jsi udělal ty kromě žvanění?

Pro smích jsi ty, když nechápeš něco tak základního jako zákon nabídky a poptávky. Blbý je když tomu realita odpovídá. To se docela ztrapňuješ.
Ale vlastně promiň, zapomněl jsem, že podle tebe je selhání trhu prakticky vše, že ti nikdo zadarmo nepřivrtá poličku, že je něco moc levné, nebo moc drahé, že Ti žena nedá, a tak podobně.
Já si zase pamatuji jak selhal stát, a lidi shánění roušky kde se dá.
*vysokou poptávku a nízkou nabídku samozřejmě
Prostě něčeho je málo, tak bys měl mít právo všechny predběhnout a nakoupit za levno. Přece někdo nebude reagovat na vysokou nabídku, když ty nechceš. Paradox je, že to právo máš, jen by ses musel trochu snažit.
Takže pro někoho je očividně výhodné prodat dřív než později a věnovat se něčemu jinému, očividně to pro něj má nějakou hodnotu, nečekat na koncového zákazníka, který může a nemusí přijít. Takže prodá dřív za levněji.

Zajímalo by mě kdo shání kopáče tak aby někoho předběhl, ale nebudu tě zatěžovat konfrontací s realitou.
Očividně nechápeš že cena nese nějakou informaci o vzácnosti, jak k těm co nakupují tak těm co vyrábí. Pokud se bude prodávat za stále stejně, tak to vykoupi první jouda co jde kolem, pokud má rozum. Bez ohledu na to jak moc to "objektivně potřebuje". Normální je, že se v takové situaci zvednou ceny, tím se motivuje výroba a kupující se motivují šetří s nedostatkovým zbožím a přemýšlet nad tím, jak moc je potřebuji. Ale tohle už jsem ti jednou vysvětloval. Najdi si nějakou základní učebnici ekonomie, mě už to nebaví.

Pokud se ti tyhle přirozené principy nezdají, můžeš do trhu vstoupit a pak rozdávat nebo levně prodávat. Což jsi očividně neudělal, a jediný co zvládneš je žvanit a nadávat nad spekulanty. Já takhle utratil před rokem nemalou částku za osobní ochranné pomůcky. Zjistil jsem že s nimi docela dokážu šetřit, když jsem nakonec nikam moc nemusel chodit. Takže jsem tak půlku rozdal, část jsem prodal za tržní cenu a část prodal za původní cenu, když mi někdo slušně napsal. Je to docela jednoduché.
A kdyby nebyl u prekupnika tak by sis ho snad mohl koupit? Asi těžko, pokud ho někdo za vysoké poptávky prodává za příliš levno, tak bude zboží brzo vykoupené i bez spekulantů. Máš místo brečení nakupovat zavcas a předvídat rizika.

Můžeš klidně prodávat jen za náklady těm, co to podle tebe nejvíc potřebují. Tak nežvaň o svědomí, když jsi jen líný a neschopný.
Btw. ptal ses kde používáš strawmany. Třeba tady. Já nikde netvrdím že "něco umět", není synonymum k "vzdělanosti". Přesto ti nebrání "mi" to vyvracet a dokonce mi kvůli tomu nadávat.
Jeslti je tu občas směšnej Lojza, tak ty tuplem
Tak to mi vysvětli jak je něco takového možné. Někdo shání kopáče na kopání kanálu. Někdo je kopáč a hledá práci
Jak se tam může někdo třetí vecpat aniž by to ani jeden nechtěli?
Psal jsem Ti to hned k tomu a tys na to reagoval dalšími kecy. Nebudu se tím tvým hnojem znova prohrabovat. Pokud nedokážeš rozlišit kdy píšeš argumenty a kdy ad hominem útočíš, a píšeš o mě ultimátní tvrzení, jejichž pravdivost ani nemůžeš hodnotit, jelikož mě znáš jen z pár diskuzi tady, ttak nnemá nnejmenší smysl se s Tebou dal bavit. To radši půjdu házet hrách na stěnu
Nedává prostě smysl aby, prodávající a nakupující mezi sebe vkládali nějaký zbytečný článek "prekupnika" , pokud to pro ně není výhodné. Proč by to dělali?
Když nemáš z někoho užitek, tak ho nevyužívej. Nebýt prekupnika, který prodává za vysokou cenu něco čeho je malá nabídka a poptávka, tak si nekoupíš nic. Já vůbec neřeším jeslti se mi takové jednání líbí nebo ne. To že máš zaslepené oči vztekem, že je něco drahé a ignoruješ ekonomické závislosti je tvůj problém. Nikdo ti nebrání být aktivní a v době dostatku nakupovat a pak v krizi "spravedlivě" distribuovat potřebným.
Neprávem obviňovat jsi začal ty. Příště prostě vynech ty svoje ad hominem útoky. Všechno co jsi o mě vyblinknul byla pitomost. Tak se pak nediv
Nevim. A co? A ty to víš? U někoho to může být jasné, pokud člověka osobně znám a třeba ho trochu chápu, u někoho vůbec. Bavím se o případech kdy dotyčný jasně dá najevo, že chce zemřít a nepřeje si zachránit.

Svoji náctiletou kamarádku která se pokusí zabít kvůli rozchodu s klukem bych se asi snažil zachránit. Kamarádovi, který trpí nesnesitelnými bolestmi, bych se to snažil rozmluvit, ale rozhodně bych se necítil oprávněn jít proti jeho jasně vyjádřené vůli.
Já teda pro jednou zareaguju. Vůbec nemusím mít na mysli jen "psychiatrické případy". Co lidi, kteří trpí nějakou nemoci způsobující jim nesnesitelnou bolest apod. případy.
Měl jsi tu už dost příležitostí to dokázat. A to byly doby, kdy jsem tě bral fakt vážně a snažil jsem se to pochopit, ale to bys nesměl být takový ignorant a trochu se zamýšlet nad argumenty svých oponentů.

Ukazuješ to i na tom jednoduchém příkladu kopáče, kdy vymýšlíš kraviny, jakože se někdo "vecpe" mezi něj a zákazníka a ignoruješ že to samo o sobě vytváří nějakou hodnotu (když na chvíli příjmu tvou rétoriku). Protože kdybys nad sebou toho kapitalistu neměl, tak si tou "objektivní hodnotou" svojí práce můžeš leda políbit šos, protože by Ti za ni nikdo tolik nedal a ani bys ji nevytvořil. Kdyby to nebyla pravda, ani v dnešním státě Ti nikdo (leda tvůj stát) nebrání tu hodnotu sám vytvářet a prodávat.
Jo tak to je ovšem argument. Máme tu reálný případ, kdy to tak přesně bylo, kdy Li prohlašuje, že jí "záchrana" vadila a způsobila ji další trauma. Ale ti jsi očividně dost bohorovný abys rozhodoval za ni,a za všechny ostatní co jsou v podobné situaci
Zajímavý, že mě tu obviňuješ že "Lojzovatím", když se ozvu na to že o mě lžeš. Ale sám jsi mi tu už 3x vyndal že jsem blbec. Tak kdybys náhodou někdy chtěl opravdu seriózně diskutovat, tak si někde najdi co to znamená.
Já píšu ze je to to stejné? Ne. Ale žádný podstatný rozdíl tam není.
Pochopitelně.
Pointa je, že spousta lidí co mají mindset takový, že rádi čtou autory jako Mises a Hayek, pravděpodbně nebudou někde sedět na dávách nebo brečet, že je zaměstnavatel okrádá. Ale budou se spíš snažit dělat to co je pro ostatní užitečné a na tom zbohatnou. Protože chápou, nebo pochopí, jak svět funguje.
Vůbec nijak to nevylučuje, že někdo přečtě Misese a zůstane chudý, nebo cokoliv jiného a zbohatne. Jen tvoje premisa, že libertariánství a volný trh jsou myšlenky jen pro "boháče" je prostě chybná. Já taky nejsem žádný boháč, možná jsem chudší jak ty (stačí jestli máš vlastní dům nebo byt), ale přesto ty myšlenky považuju za dobré.

Každopádně tuhle diskuzi už asi končím, protože to považuju za docela nesmyslné téma.
Mě přijde že jen děláš blbého. Zůstaňme tedy u toho nejextrémnějšího případu. Kdybych čistě hypoteticky chtěl spáchat sebevraždu (ani náhodou nechci) a dal jasně najevo, že nechci aby mi v tom někdo bránil, tak mi stejně bude bráněno. Pokud by to někdo zaznamenal už předtím, tak mě zavřou na psychiatrii už předem (k tomu nemám co dodat, přečti si co o tom psala Li). V případě nějakého nepovedeného pokusu, nebo spíš překaženého pokusu, to může být tak, že mě někdo "zachrání" a kromě toho že budu furt žít (ačkoliv už předtím to bylo tak hrozné, že jsem nechtěl), tak budu ještě navíc kripl, nebo něco podobného.

A já se ptám proč, máš potřebu někoho "zachraňovat", když o to nestojí? A vynech, že se můžu odstěhovat jinam a že v ankapu by to bylo stejné. I s hloupým majitelem "ankap" pozemku bych se hádal stejně. Žádnou jinou páku než Tě přesvědčit, že je to špatné, nemám a ani v "ankap" případě bych neměl.
Tak to je prostě nesmysl. Prekupnika potřebuje jak kopáč tak jeho zákazník. Jeden nemusí osobně shánět zakázky, druhý nemusí shánět kdejakého kopace. Vůbec nic jim nebrání domluvit se napřímo, oba by mohli ušetřit kdyby ho vynechali. Neudělají to, protože je to pro ně výhodné. Už třeba jen z toho důvodu, že podepíšeš smlouvu jen s jedním člověkem, který za práci ručí
Vopchá je vecpe? Takže on ti sežene zakázku, kterou bys sám nenašel. To je to ono? Asi to má dělat zdarma z dobré vůle.
Ne. Seriózní diskuzej, je když předkládáš nějaké argumenty, proč souhlasíš nebo proč ne.
logo Urza.cz
kapky