Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Bravenec (strana 4)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Tak pravda že sadismus se dá uplatnit leckde :)
A majitel obchodu jí to třeba přikáže proto, že se mu zvýšily náklady (kupní cena zboží které přeprodává, nájem za prodejnu, energie, benzín, cena za práci účetních, doma se mu zvýšil jeho vlastní nájem, totéž zaměstnancům co budou tím pádem brzo chtít vyšší plat atd ... )
Myslel jsem dotaz tak, zda by jste podobnou "diagnózu" jisté sadističnosti (typu policajt, revizor, bachař) do určité míry viděl i u učitelů jiných předmětů, než jen matematiky. S tím, že učitelka výtvarky asi už kvůli hravosti svého předmětu by byla spíš na opačné straně škály vědomého sadismu proti učitelce matematiky, a čeština a daší předměty budou asi někde mezi. (Vidle mi do toho tedy hází kombibace typu učitel matematiky\tělocviku atd.)
Moji kapitalisti mi jakožto "moji" naštěstí odvádí z tohoto svého vykořisťování marži :-)

Ale reálně o inflaci rozhodují jen ti z mých kapitalistů, co ji mohou skrze tvé politiky prosadit. Ostatní moji kapitalisti už jí pak vesměs jen zohledňujou a přenášejí dál do dalších sektorů dominovým efektem.
To je taková buržoázně intelektuální otázka co nám zatím ruší naše matematicky takřka jasné centrální plánování objektivní hodnoty a odměny, proto bych ji raději nechal na později :)
Už rozumím. Jen to obvinění je takové strašně neurčité. To by jste musel analyzovat, jak teorii nabídky a poptávky berou mainstremoví etatističtí ekonomové, a s jakým rozdílem ji popisují ankapové, aby z toho rozdílu byla patrná ta údajná propaganda.
A vztáhl by jste tuhle vlastnost učitelů i na jiné předměty krom matematiky, nebo třeba u jiných (snazších) předmětů jen v menší míře?
Tak je nebo není ta teorie ankap propaganda? Nějak mi to není z gramatiky komentu zřejmé.
A nemůže tam hrát nějakou roli i úvodní naivní idealismus učitele, postupně sice vystřídaný deziluzí a procitnutím, ovšem už v momentě, kdy už není snadné či pohodlné vystoupit ze zajetých kolejí, např proto, že je potřeba splácet hypotéku a podobně?
Když to upravím, tak bylo by to spravedlivé, to jest bez vykořisťování, třeba takto?:
(Pro zjednodušení je model bez daní a odvodů, např. pracovní vztah v ankapu či jiné společnosti bez daní)

Hodnota práce zaměstnance = X (výroba)
Hodnota práce zaměstnavatele = Y (vedení výroby)
Hodnota nákladů zaměstnavatele na výrobní prostředky = Z
V penězích vyjádřená prodejní hodnota produktu z této výroby = X+Y+Z
Zaměstnanec obdrží v penězích vyjádřenou hodnotu X
Zaměstnavatel obdrží v penězích vyjádřenou hodnotu Y+Z
Pro tento vzorec je to jedno, v něm cena práce=hodnota práce.
I ta škola lidem něco do hlavy vleje, s tím se dá souhlasit. Pointa je jinde, a to v tom, že popsaný způsob výuky taky v lidech dost často zlikviduje něco, co si pak musí buď po letech pracně obnovit, nebo už to neobnoví nikdy - ať už tu kreativitu, nějaké přirozené základní sebevědomí a podobně.
Ale jasně, že to není jen problém školy, ale často i rodiny a toho, jak si jako společnost předáváme různé vzorce výchovy a vztahů z generace na generaci.
A začít s tím vším daněním a stropováním příjmů od Norberta, ať jde ostatním příkladem ;)
Tak to asi ti tví politici to správně vymysleli tak, že je dobré, aby se ceny zvyšovali. Nebo jestli se ti na tom něco nelíbí, počkej do dalších voleb a zvol jiné.
No vidíš, jak se máme dobře.
Takže nevadí když jsou zaměstnavatelé bohatší. Ty rozdíly jsou celkem malé, proti tomu jak by mohly být.
A čeho by jste teda zastropoval ceny (v rámci svého státu), aby to zároveň nemělo vstupy, jejichž cena roste a které zastropovat nemůžete, protože jsou např. zahraniční?
Co "toto"?
Do toho má cenu jít: zastropujeme ceny, ať ti hamižníci, co by chtěli své produkty nebo služby či práci nebo zdražit kvůli zdražování jejich vstupů (těch, na jejichž cenu nemáme vliv) raději zbankrotují. Můžeme začít i se zastropováním vašich příjmů?
Tak stát by mohl zastropovat ceny, aby mohli ti co mají nově emitované peníze k dispozici v první řadě zkoupili zboží a statky levněji :)
Ale tím, že se to vše děje v demokratickém státě, tak je vlastně vše i to zdražování stejně v pořádku, tak co vám na něm vadí?
Bylo by to spravedlivé třeba takto?:
(Pro zjednodušení je model bez daní a odvodů, např. pracovní vztah v ankapu či jiné společnosti bez daní)

Cena práce zaměstnance = X (výroba)
Cena práce zaměstnavatele = Y (vedení výroby)
Náklady zaměstnavatele na výrobní prostředky = Z
Cena produktu z této výroby = X+Y+Z
Zaměstnanec obdrží X
Zaměstnavatel obdrží Y+Z
To zas jo. Jen se tu s Norbertem snažím rozvinout ten jeho předpoklad, že: [/i] "Teoreticky je možný aj opak, že by zamestnanci zarábali viac než vyprodukujú, ovšem to by sme museli vidieť chudobných zamestnávateľov a bohatých zamestnancov a nie tak ako je to v skutočnosti, bohatých zamestnávateľov a ich chudobných zamestnancov."[/i]
Mi z téhle jeho empirie plyne, že zasložené optimum je stejnobohatost, ale ještě to pitřebuju potvrdit :)
To jsem neřekl, že jsou ti zaměstnanci bohatší, ale že jsou bohatí a zaměstnavatelé chudí, vzhledem ke svému pracovnímu přínosusu :-)
Mj., mi by z diskuze zatím plynulo to, že pokud by nebyl zaměstnanec ani vykořisťován, ani přeplácen vůči ceně své práce, tak by to generovalo stav společnosti, kdy by zaměstnanci byli stejně bohatí jako jejich zaměstnavatelé?
Tak to pak je ok, co se té teoretické části týče.
Jinak já všude vidím právě ty bohaté zaměstnance a chudé zaměstnavatele :-)
Jo souhlas, je to obvykle lepší.
Jinak, slyšel příběh jsem o dvou angličanech zvyklých na "keep-smile" prodejce ze své země, co si v ČR šli koupit do řeznictví šunku, kde je napruzená bába otráveně obsloužila, a byli prý nadšení z toho, že se před nimi nepřetvařovala, ale dávala upřímně najevo své emoce :-)
Autor: Bravenec Čas: 2022-05-20 10:00:10
Pokud poděkování srovnává rozdíl, ale má děkovat kupující i prodejce, tak si stačí neděkovat a mělo by to vyjít nastejno?
Moment, taky to může znamenat, že ho už neobírá, protože plat zvýšil na tu hodnotu té jeho práce. (když tedy přistoupím na vaši hru teorie hodnoty práce)
Tak dobrá, tu symetrii tomu asi neodpářu.

(a ano, to bylo pro Norerta)
A kdyz se REALNE zeptas na neco zasadniho, dozvis ze, ze uzemi (nebo to byl prostor?) je fysicka vec (c Urza, matfyz) a je vymalovano.
Nojo, matfyzáci a spol jsou v tomhle nevyzpytatelní.
https://www.quora.com/Is-space-a-matter?share=1
Já vždycky myslel, že když už má vše jednou nějakého vlastníka, tak už nějaké nové přehomesteadování nebude.
Taky je ale otázka, jestli vlastnictví může nějak zaniknout, třeba nenalezením dědiců atd..
Neunikla vám ta kouzelná slovíčka "bez další přidané (hodnoty)" a jejich význam?
Tak to je vše ok, když vám na tezi "trh odměňuje úspěšné" nic nevadí.
logo Urza.cz
kapky