Autor: Myluke
Čas: 2018-10-08 00:00:02
ČOI versus selský rozum
Dnes jsem se v jedné diskuzi dozvěděl zajímavou věc. Netušil jsem, že ČOI, může hostinského pokutovat za to, pokud vydá na vyžádání zákazníka menší porci za stejnou cenu. Restauratér může mít z nějakého důvodu nenaúčtované tzv. "dětské porce". V případě že zákazník požaduje porci poloviční, a restauratér ji neumí naúčtovat, nesmí vydat porci poloviční i kdyby zákazník souhlasil s plnou cenou. Musí tedy vydat celou porci, a zbytek vyhodit, pokud ji zákazník nespotřebuje. Je taková buzerace vůbec nějak přínosná?
Přečtení: 76144
Komentáře
Komentář 27700
V jaké diskuzi? Byl by prosím odkaz?
Komentář 27706
Komentář 27707
Komentář 27711
Komentář 27712
Komentář 27713
A navíc prozrazovat otravnému kokotovi (dost možná provokatérovi a bonzákovi) soukromé zdroje, které patrně nestojí o zveřejnění na veřejně dostupném netu (Jedná se o jednu uzavřenou skupinu na FB, tedy nemohu linkovat.), není zrovna nejlepší nápad.
Komentář 27714
Komentář 27717
Komentář 27716
Myslím že lépe poslouží přímo znění zákona.
Zákon č. 634/1992 Sb. Zákon o ochraně spotřebitele
POVINNOSTI PŘI PRODEJI VÝROBKŮ A POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB
§ 3
Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb
(1) Prodávající je povinen:
a) prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů,
b) prodávat výrobky a poskytovat služby v předepsané nebo schválené jakosti, pokud je závazně stanovena nebo pokud to vyplývá ze zvláštních předpisů anebo v jakosti jím uváděné; není-li jakost předepsána, schválena nebo uváděna, v jakosti obvyklé,
c) prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy6) a ceny při prodeji výrobků nebo poskytování služeb správně účtovat; při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu,6a)
d) při prodeji výrobků používat měřidla, která splňují požadavky stanovené zvláštním právním předpisem upravujícím oblast metrologie5).
(2) Prodávající nesmí po spotřebiteli v souvislosti s použitým způsobem placení požadovat poplatek převyšující přímé náklady, které prodávajícímu v souvislosti s tímto způsobem placení vznikají.
Komentář 27721
Komentář 27723
Komentář 27733
Komentář 27734
Komentář 27725
A co z té citované části zákona jako poskytuje oporu pro Vaše tvrzení, že "v případě že zákazník požaduje porci poloviční, a restauratér ji neumí naúčtovat, nesmí vydat porci poloviční i kdyby zákazník souhlasil s plnou cenou."?
Komentář 27729
c) prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy6) a ceny při prodeji výrobků nebo poskytování služeb správně účtovat.
To znamená, v jídelním lístku máte cenu za porci řekněme 300 gramů. Pokud Vás zákazník požádá o vydání 150 gramů jídla bez změny ceny, dopouštíte se nesprávného účtování. Byť s tím zákazník souhlasil.
Komentář 27730
Komentář 27731
a) prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství
Odvozuje se to od jídelního lístku kde máte uvedeny ceny za gramáž porce. Pokud se neshoduje cena s gramáží, hostinský si koleduje o slušnou pokutu. A nikoho nezajímá že ste si to tak objednal jako zákazník.
Komentář 27732
Komentář 27736
Proto nelze vydat půl porce za cenu uvedenou v cenníku vázající se k plné porci.
Komentář 27737
Komentář 27739
To bylo vlastně poselství mého příspěvku.
Komentář 27745
Je samozřejmě známo mnoho případů svévolných výkladů správních orgánů, které nakonec soud "umravnil". Ale všichni do té doby byli poškozeni. V USA je to lepší v tom, že pokud tam něco rozhodne precedentně Nejvyšší soud a stane se to tedy součástí příslušného dodatku ústavy, dotkne se to i všech rozsudků v minulosti. A poškození minulými rozsudky odporující tomuto mohou například žádat stát o odškodnění za újmu, i třeba po mnoha letech.
Komentář 27749
Komentář 27753
Komentář 27747
Vy se naivně domníváte, že host se v restauraci může s hostinským nějak dohadovat o plnění. Plnění ze strany hostinského je dáno jídelním lístkem nebo nějakou jinou formou oficiálně uvedené nabídky, kterou musí hostinský nějak viditelně/hostovi přístupně ve svém podniku zveřejnit. Pokud má hostinský v nabídce hovězí s knedlíkem v koprové omáčce, ale nemá v nabídce koprovku bez masa, je na tom současná legislativa tak, že není zas až tak jednoduše možné hostovi koprovku bez masa přinést. Za plnou cenu to bude okrádání zákazníka bez ohledu na dohodu, za levnější cenu to bude daňový únik. Hostinský neprokáže, že nedodal hostovi i maso, neúčtoval mu míň jakože bez masa, a zbytek šel bokem načerno. Milej zlatej, u EET je důkazní břemeno vždy a zásadně na straně hostinského. Pokud nedokáže správnost účtování (do 5 dnů), je vinen. Stát navíc zákony tak dokonale zamotal (kdo ví, jestli někde v zákonech o myslivosti nebo ornitologii neexistuje zrádný "restaurační" přílepek), že lze vždy nalézt jednání nezákonné nebo v rozporu s nějakým kdesi "bokem zahrabaným" zákonem nebo předpisem. Tato protichůdná nařízení zcela jednoznačně existují a můj kamarád pro jejich existenci neobnovil po rekonstrukci hospody kuchyň. Dnes s EET už by bylo zcela nemyslitelné, abychom si z jeho nabídky sami poskládali nějaké jídlo, tak jako jsme to dělali před nějakými 15 lety. Vy si odmítáte připustit, že se současnou proevidovaností v ceníku uvedených nabídek a jejich neustálým nejrůznějším kontrolním odesíláním finančáku = sebepráskačstvím, jestli účtované souhlasí do puntíku se vším v ceníku, je možné provozovat nějaké poptávko-nabídkové neřku-li cenové improvizace. Mít kvůli tomu na lístku zvlášť nejen knedlíky, brambory, chleba, omáčky, masa, klobásy ale i hořčici, sekanou cibulku, kozí roh, kyselou okurku a x dalších položek, aby si host mohl něco poskládat, z jídla něco vynechat nebo si k tomu něco přidat navíc? A tuhle změť tržeb odesílat finančáku prostřednictvím EET? A pak na vyžádání finančáku (které by při takovém způsobu účtování rozhodopádně jednou přišlo) do 5 dnů prokazovat správnost a bezchybnost toho účtování? Ani náhodou hostinského neuspokojí námitka - kolik bys měl takových obchodů týdně? Odpověděl mi, že by nechtěl vidět, kdyby si na to hosti zvykli a začali si tímto způsobem svým způsobem skládat jídla sami, protože samozřejmě nemůže vyloučit, že by se to hostům začalo líbit a začali toho využívat. Pak je dotaz z finančáku na prokázání správnosti účtování rovnou na sebevraždu, protože by to nikdy nedal dohromady. Pokud hostinský nemá v ceníku poloviční porci 150 g, je na něm, jestli bude riskovat (likvidační) postihy nebo bude striktně dodržovat ceník. Host si může vybrat z nabídky, pokud mu nevyhovuje má smůlu. Legálně to není možné nebo je to riskantní. Žádnou povinnost plnit hostovi přání v rozporu se zákony/předpisy hostinský nemá.
Někde na to serou a riskujou porušováním zákonů/předpisů nějakou bonzáckou svini, ČOIku, finančák nebo jinou průdu, někde striktně dodržují ceník. To už ale není podnikání, to je etatistický záměrný sráč, jak zlikvidovat živnostnictvo a s pár korporátními kmotříčky si s námi hrát jak s loutkami.
Komentář 27748
A máte někde znění té legislativy, nebo jen hádáte?
kdo ví, jestli někde v zákonech o myslivosti nebo ornitologii neexistuje zrádný "restaurační" přílepek
Vy asi netušíte, co znamená "ve znění pozdějších předpisů", co?
Komentář 27751
Já vím, co znamená ledacos. Ale podle "milionu" takových ledacos pak nelze rozumně provozovat nic, protože s jednou lidskou hlavou nejde obsáhnout ty všechny "ve znění pozdějších zákonů" na kdejaké hovno, a na každý živnostenský prd se nevyplatí platit si právní poradenství na všechna ta znění a pozdější znění a ještě pozdější znění atd.
Komentář 27755
Komentář 27756
Jde o to, že hostinskej nemá jeden jedinej posranej rok bez toho, aniž by nepřišlo nějaké "pozdější znění", které mění něco předchozího. Že musí být neustále ve střehu, ne jaký má pívo, ale kde se co za legislativní hovno zase změnilo. Jestli nesmí zapomenout v říjnu odnést 5/10 židlí narovnaných v rohu hospy pro potřeby terasy na půdu, protože skončilo léto, lidi si nebudou židle nosit na terasu a počet židlí v hospě je najednou vyšší, než předpis povoluje/nařizuje (počet míst souvisí s počtem záchodů a počet míst = počet židlí v hospě). A podobné další lahůdky (mnohdy nejednoznačné) neustále hrozící v případě kontroly minimálně litrem fprdeli. Že to všechno neuhlídá a každou chvíli na něj přijde nějaká etatistická kráva nebo zmrd, která/ý mu napaří litr za nějaké porušení "pozdějšího znění", jež při své starosti o hospu a její vedení ne tak, aby vyhovolala zákazníkům, ale obstála před čuráčími drábi, stejně nakonec přehlédne, protože těch sraček už je prostě moc. A ještě k tomu vymýšlet, jak vyhovět nebo obesrat EET, aby zákazníkovi mohl beztrestně na základě oboustranné dohody přinést menší porci, nedej bože splnit hostovi úplně jiné přání, než deklaruje v nabídce? Jídelní lístek (jakkoli viditelně uvedená nabídka) není hajzpapír, ale oficiální dokument, který je brán úřady naprosto rigidně. Dokonce musí svou nabídku v nějaké formě archivovat (i když ji má třeba z designových trvale napsanou křídou na tabuli, musí ji mít někde v účetnictví zaznamenanou), aby mohl kdykoli na vyžádání do 5 dnů prokázat správnost účtování podle EET.
Komentář 27757
Komentář 27778
S hostem se muzete samozrejme na jidle dohodnout vcetne ceny, pravidla jsou pomerne volna. Pokud IS system hospody tohle neumoznuje a neumi pak vystavit uctenku, neni to chyba EET, FU, statu - ale majitele.
Komentář 27809
Kde jsem proboha psal nebo alespoň drtkem naznačil, že jídelní lístky schvaluje FU??? Fakt mě neskonale sere, když se se mnou někdo baví a zjevně a prokazatelně provokuje nehorázně lživými kravinami, které ani náhodou nemůže odvodit z mých tvrzení. Hostinský musí pro potřeby kontroly archivovat x let ceny své nabídky. Je jedno, jestli v "zrcadle", archivací jídelních lístků nebo jinak (dnes elektronicky třeba prostřednictvím EET, kde musí mít komplet svou nabídku naťukanou). Pokud tam nemá něco v nabídce, tak prodej čehokoli mimo tuto ofiko nabídku, byť na základě oboustranně dobrovolné dohody mezi hostem a hostinským (např. 1. prodej jídla za nižší než ofiko cenu, protože bez masa 2. prodej nižšího plnění, než má deklarováno v ofiko nabídce, třeba bez masa nebo poloviční porci za plnou cenu, apod.) je kontrolní orgán schopen a mnohdy ochoten brát jako porušení zákona. Legislativa umožňuje považovat takovou situaci buď za daňový únik (viz případ 1.) nebo okradení hosta (viz případ 2.). A mnohdy to čur... pardon orgán realizuje - určité procento kontrol v hospě mého kamaráda je na udání a ta vždy končí nějakým postihem (začíná se na litru), byť by orgán měl najít naprosto bagatelní hloupost. FÚ nemá povinnost cokoli dokazovat, hostinský (a opakuji, dle legislativy dnes už i host!!!) je povinen se z nařčení vyvinit.
Ale to všechno a spousta dalších mrdek, které znemožňují normální vztah mezi dodavatelem a zákazníkem je Vám šuma fuk. Budete předstírat existenci volné dohody mezi zákazníkem a hostinským.
Komentář 27810
Tímhle jsem měl na mysli, že nemůže hostovi přinést a naúčtovat poloviční porci 2 knedlíků, půl masa a půl zelí, když poloviční porci nemá v ofiko nabídce. Pokud by tak učinil, FÚ může takové počínání považovat za daňový únik (účtuje zákazníkům půl ceny a zbytek si bere načerno). A důkazní břemeno je ze zákona na hostinském.
Komentář 27818
To, že hostinský musí archivovat svůj ceník neznamená, že musí vždy prodávat podle ceníku ;-) - slevy a úpravy jsou přípustné a běžně se dějí.
Jestli kamarád má takové právní povědomí jako vy, tak je to prostě ovce k oškubání ;-) - v ANKAPu by ji oškubal někdo jiný. Jak mají vypadat prostory ke skladování potravi je dáno zákonem a jen za pavučiny by mu nikdo pokutu nedal. Ono už jen to, že někdo je schopen připravovat jídlo v prostorech, které se vymikají pravidlům a to i za situace, kdy mu hrozí pokuty, svědčí o tom, že v ANKAPu by to bylo podstatně horší - http://www.szpi.gov.cz/clanek/kontroly-restauraci-2016-tretina-provozovatelu-nadale-neprijatelne-chybuje.aspx.
Komentář 27824
Komplet všechny cenové úpravy a slevy musí být po dobu jejich platnosti zaevidovány v ofiko nabídce, která se archivuje a také v účetnictví obchodníka, které se archivuje. Nelze je poskytovat jen tak na základě momentálního rozhodnutí nebo momentální dohody mezi obchodníkem a zákazníkem. Musí být dohledatelné a musí být možno prokázat, že nešlo o krácení daně (část ceny na účtenku, část ceny bokem). Netvrdím, že se tak občas neděje a někdo z drobných živnostníků neposkytne zákazníkovi jednotlivou slevu nebo zákazníkům nějakou slevovou akci. Ale v mnoha případech buď vědomě riskuje, protože to považuje za bagatelní prohřešek (óóó jak se mýlí) nebo to umí v účetnictví nějak zbastlit, aby mu to sedělo. Vy samozřejmě předstíráte, že jste si vůbec nevšiml toho, že slevové akce se týkají téměř výhradně obchodních řetězců (čímž mám na mysli třeba i OKAY, ne jen nadnárodní korporace).
Jestli kamarád má takové právní povědomí jako vy
Mému kamarádovi se při slovu zákony odjišťuje závěr pušky v kapse, protože o té změti hoven týkajících se restauračních zařízení, kterými je proplevelena celá Sbírka zákonů i v těch jejích nejneočekávatelnějších zákoutích, nemůže mít naprosto žádné povědomí. Ještě že jeden z kamarádů je právník znalý oboru a z čirého kamarádství mu vždycky dohledá potřebné právní hovadismy.
někdo je schopen připravovat jídlo v prostorech, které se vymikají pravidlům
Nevím, o jakých prostorách a jakých pravidlech pro přípravu jídel píšete. Snažíte se z mého kamaráda udělat čuně? To mi je jedno. Znám ho já a do jeho hospy chodím já. Stejně kuchyň kvůli těm vašim etatistickým zákonným mrdkám už nemohl po rekonstrukci hospy obnovit. Za obyč hospodskou kuchyni, která mu vynášela maximálně tak 50.000 ročně, nevyhodil 1 mega za zbytečná etatistická hovna zvaná zákony. Já vím, že pro vás etatisty, když se nejedná o vaši peněženku, je 50.000 nic a když nemá na víc, ať kuchyň neprovozuje. Hlady nikdo neumře...
jen za pavučiny by mu nikdo pokutu nedal
Za pavučiny v pivním sklepě dostal pokutu v mé přítomnosti (osobně jsem tu kontrolu zažil) od píč ze Státní zemědělské inspekce. Ano i krávy a zmrdi z této instituce mají právo kontrolovat restaurační zařízení. Pro ně to byl sklad potravin a basta: "Co kdybyste tam pane hostinský do budoucna skladoval i něco jiného, než jen pivní sudy?!" Byly hodně nepříjemný.
Komentář 27851
Delate to zbytecne slozite, FU vas cenik vazne vetsinou nezajima, nekontroluje ho. Za pavuciny tu pokutu dostal asi stezi, ostatne z kontroly je protokol, pozadejte kamarada, dejto to sem a je to.
Z vaseho kamarad cune nedelam, jen se trochu zamyslete, proc nejake zakony vznikaji - a presto, ze jsou a hrozi pokuty za nedodrzovani, kaslou neklteri podnikatele casto i na zakladni hygienicke predpisy (uklid, zbytky jidla, plisen). Predstava, ze v ANKAPu takovi lide nebudou a vsichni budou stastni a davat to nejlepsi, je dost nerealna a narazi na nedokonalost cloveka....
Komentář 27910
FÚ nezajímá ceník? Jste opravdu takový idiot? Jak by asi prodejce dokazoval FÚ, že nedochází k daňovému úniku (viz výše), kdyby nemusel předložit ofiko ceny a možné slevy platné v okamžiku uskutečnění obchodu? jste opravdu pitomec?
Zamyslel jsem se, proč nějaké zákony vznikají. Vznikají proto, aby závistivé svině mohli kazit druhému jeho dílo, které sami neumějí. Nebo pro ně cizí dílo představuje konkurenční ohrožení a tak se pokoušejí konkurenci odstranit, an jsou namyšleni na svou schopnost ty zákony dodržovat.
Predstava, ze v ANKAPu takovi lide nebudou a vsichni budou stastni a davat to nejlepsi, je dost nerealna a narazi na nedokonalost cloveka....
Tohle je tak nehorázná píčovina, v mnoha ancapáckých textech mnohokrát natolik dostatečně vyvrácena, že mi připadá zbytečné na ni nějak důkladněji reagovat, než že běžte s ní někam.
Komentář 27951
A jasne, firma ma pro slevy pravidla - nechce prodelat kalhoty, ale zaroven chce prodat. Uplne stejna pravidla muze mit hospoda pro upravu jidel - je to spise neochota ci nechopnost majitele.
.
Ve vasem smyslenem svete by pri vydeji jidla musel byt notar a kontrola notare, ktera by provedla vyfoceni, zvazeni, potvrzeni a rozbor vsech surovin, tedy i to, zda houskovy knedlik ma skutecne % procent housek, aby se za nej mohla uctovat o % vice nez u konkurence....
ANKAP je snuska utopistickych blabolu, kde nejde nic vyvratit, protoze tam nic neplati - jako v kazde utopii. V pripade realizace dojede zase na lidi, jako komunismus, fasismus a x dalsich ismu - pro ANKAP potrebujete uplne neco jineho, nez je dnesni clovek.
Komentář 27744
popřípadě se uvádí (a to i ve vědeckých publikacích, i když to editoři nevidí rádi a některé časopisy to mají zapovězeno) Soukromé sdělení osoby X.
Komentář 27704
Komentář 27715
A co budou dělat lidi, kteří mají na něco alergii a chtějí dostat porci bez toho, aby to třeba omylem nesnědli?
Zkolabuje první alergik a evropská unie vydá nařízení, které bude pro změnu ukládat povinnost dát zákazníkovi na vyžádání nekompletní porci. :)
Komentář 27719
A co se týče těch alergiků tak tento zákon je už v platnosti několik let.
Potravinové alergeny, které musí být deklarovány
Nařízení (EU) č. 1169/2011 stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při přípravě potraviny (pokrmu) a jsou v konečném výrobku stále přítomny byť v pozměněné formě.
Provozovatel je povinen spotřebiteli viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci o látce nebo produktu vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě pokrmu.
Komentář 27726
Ale zajímalo by mě, jestli člověk s alergií třeba na lepek má šanci legálně dostat hamburger bez housky, aniž by si to maso musel sám vyoperovávat a riskovat, že mu tam zůstane nějaký drobek.
Možná je houska spíš ingredience než příloha, tak by se dala třeba vynechat.
Komentář 27727
Já třeba pokud bych byl alergik a věděl bych že mě může jednou sousto nějakýho alergenu zabít, rozhodně bych si neobjednal nic co by to obsahovalo. :D
Spíš bych hledal alternativy, než se pokoušel se zabít. :D
Komentář 27735
Zkouším si to představit a celkem se jim nedivím. Nechodit na společné obědy v práci - být oddělená od kolektivu. Neúčastnit se oslav, případně tam jen sedět a závidět ostatním jídlo, protože pro mě tam nic nemají. Pořád s sebou tahat zásoby jídla a plánovat, jak dlouho se někde zdržím, protože alergeny jsou sice všude napsané, ale některé jsou v podstatě ve všem, co se dá koupit někde při cestě.
Žít, nebo spíš přežít se takhle dá. Ale mě by to asi dřív nebo později psychicky udolalo.
Asi bych pak taky občas raději riskovala.
Komentář 27738
Je to jako kdyby člověk s Osteoporózou (nemoc řídnutí kostí) záviděl zdravým lidem a proto si sem tam zašel zazápasit do ringu. :)
Komentář 27718
Komentář 27720
A pokud by zákazník souhlasil s plnou cenou za poloviční porci, provozovatel se dopouští porušení zákona pokud by ji vydal.
Jde prostě o to, že když se 2 dohodnou na nějakých podmínkách, které oboum vyhovují, přijde stát a řekne, nene takhle ne pánové.
Komentář 27722
Komentář 27724
Komentář 27740
Komentář 27741
Komentář 27742
Komentář 27743
Komentář 27728
Například kdybych měla nějakou dietu a věděla, že celou porci sníst nemůžu, ale protože jsem žrout, nedokázala bych se zastavit v půlce a zbytek nechat. S ohledem na vlastní zdraví bych požádala o poloviční porci, aby mě to nelákalo, a to bez ohledu na cenu.
Komentář 27746
Tak asi proto, že šlo vždy o dohodu oboustranně akceptovanou. Předpokládám, že host se dožadoval menší porce a že číšník ho upozornil, že je to možné ale že nemají tuto možnost v účetním systému a jestli mu nevadí, že to bude za plnou cenu. A zákazník to buď akceptuje nebo ne. Ani jedna z uvedených dvou možností IMHO nevede k tomu, že by měla hodpoda spět ke krachu.
Komentář 27750
Komentář 27752
Komentář 27758
Komentář 27781
Komentář 27791
Komentář 27794
Komentář 27812
Komentář 27821
Nejlepší způsob, jak vydělat peníze na volném svobodném trhu je - následovat poptávku zákazníka. Kdo ji nenásleduje vydělává málo nebo dokonce krachuje. Na volném svobodném trhu nemá pro žádné jiné počínání podporu nebo ochranu. Zmrdovinou etatistů je, že nejprve bambilionem regulací doprasí až znemožní volnotržní svobodný vztah mezi nabídkou-poptávkou. Rozdávají monopolní a kartelová privilegia k provozování nabídky (mob. operátoři), nutí zákazníky kupovat (třeba moje "oblíbené" autolékárničky) nebo financovat (OZE) zjevné nesmysly, rozdávají obrovské finanční příspěvky oblíbencům (zemědělství) a spousty dalších hnusáren, kterými totálně dokurví trh a ten pak funguje nikoli ve prospěch zákazníka, ale ve prospěch (zejména velkých) podnikatelů, kteří se snaží (protože díky své velikosti na to mají aparát nebo si mohou dovolit lobbing) především vydělat tím, že dosáhnou na nějaké privilegium, finanční příspěvek nebo se snaží dosáhnout uzákonění povinnosti zákazníků si jejich produkci kupovat nebo jim ji alespoň financovat. Kombinací nejrůznějších regulací tu v zákonech o zemědělství, tu v zákonech o energetice, tu v dopravní vyhlášce atd. doprasí etatisti trh a pak tou jejich silami dosaženým zprasením argumentují, že nutně musí trh prasit dál.
Opravdu se těším na okamžik zvenezuelení civilizovaného světa. Nebude to legrace, ale užiju si, jak ty etatistické mrdky, které se do poslední budou držet státu jak klíště, budou vybírat popelnice. Ostatní lidi, kteří se i dnes v těch odporných fašistických troskách o něco snaží vůči dobrovolně platícímu zákazníkovi nebudou mít zas až tak velký problém.
Komentář 27867
Komentář 27911
Následovat poptávku zákazníka znamená mít možnost zkusit mu vyhovět plněním dle jeho poptávky i mimo ofiko nabídku uvedenou v jídelním lístku, nabídkou ceny za toto plnění a následnou svobodnou a dobrovolnou dohodu o ceně a plnění. To dnes není možné, protože ceny a plnění za ně neodvisí od svobodné a dobrovolné dohody, ale od zákonů, které ceny a plnění regulují nebo se na jejich základě následně vztah plnění vs. cena kontroluje.
Komentář 27914
Komentář 27931
Komentář 27942
Komentář 27962
Nechci na Vas byt zly, ale co jste probuh cekal, kdyz se pustite do debaty s obecnim idiotem? Ta Vase posledni veta patrila hned za prvni prispevek toho agresivniho tupce.
Komentář 27969
Komentář 27754
Jistě, že současný trh tak fungovat nemůže. Ancap předpokládá svobodnou volnou tržní soutěž. Tu teď nemáme, máme etatistickou licencovanou regulovanou sračku. V takové trh funguje tak, jak to vidíte kolem sebe - pro zákazníka na pyču.
Komentář 27759
Komentář 27762
Komentář 27798
ČOI může, úředník může, stát může, občan a podnikatel MUSÍ. To je ten zásadní rozdíl, v tom je řečeno úplně vše.
Komentář 27815
Komentář 27826
Komentář 27836
Komentář 27912
Kde je teď tvoje smrdutá lež o jednom konkrétním příkladu z léta, ty prolhaná svině? Stovky novomanželů? To je fakt na střelbu ostrými!
A to nemluvím o tvé mrdce, že host si objedná jídlo u hostinského. Stát pro to neudělá zhola nic. Stát to jídlo snad uvařil? Nebo vybudoval tu hospu? Hovno! Nehnul prstem! Ale sráč typu norbertsnv udělá ze státu okradeného, protože mu z tý hospy nějak něco prý patří... Fakt už se těším, až tenhle váš zkurvený svět chcípne a vy půjdete s ním.
Komentář 27915
Komentář 27933
Fiala, ... tak daj aspoň jeden konkrétny príklad že kedy.
Na to jsem reagoval odkazem na článek, který moje tvrzení dokládá a odpovídá Vám na Váš požadavek.
Toto je Vaše reakce na mou odpověď:
Tu je ten článok od VelkéhoKá, nikde sa tam o stovkách novomanželov nepíše, vy arogantný primitív: https://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=1097!
Když Vám člověk odpoví, tak jeho odpověď s odkazem odhodíte jako odpadek, abyste ho nemusel brát v potaz a nazvete ho arogantním primitivem??? Divíte se způsobu, jakým s Vámi a nejen s Vámi vedu hovor? Vždycky s Vámi budu jednat jako se zmrdem.
Komentář 27945
A mimochodom ten odkazovaný článok nedokazuje nič, jasne sa v ňom spomína že svadobčania sú svedkovia, čiže oni neobhajujú seba. A navyše je v tom článku aj spomenuté že FÚ konal na základe podnetov od občanov, takže to ani nebolo bezdôvodné.
Komentář 27806
Komentář 27816
Komentář 27825
Komentář 27838
Komentář 27913
Komentář 27916
Komentář 27860
V normalnim kapitalismu si kazdy dobry delnik vazi kazdeho dobreho podnikatele. Protoze se navzajem potrebuji. Pri penezich jsou jen podnikatele, kteri jsou opravdu nejlepsi. Kdezto v tom vasem kockopsu(sockapu) je v baliku kdejaky hajzl(a ten se mnozi. A voli.
Komentář 27866
Komentář 27918