Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 22)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
vsak se ji nemusite ucastnit...
muzejete ji srozumitelne formulovat? tu úlohu...

tú krabičku, ktorú vyrobili lempli neefektívnym spôsobom výroby ohodnocujete vy jako vyší, je to tak, že?

vsak ja nechcem nikomu branit aby cokoli ohodnotil, jak uzna za vhodne. to je prave ten point. ja nerikama jaka presne ta hodnot je, to musite rict vy, ked tvrdite, ze je objektivni... ja rikam, ze je subjektivni.... a lisi se treba tim, jak moc zrovna tu danou vec potřebuji/chci (takže se samozřejmě mení i v čase. logicky)
proc tedy tvrdite, ze ma jedna vetsi hodnotu a jedna mensi? a k cemu takova teorie je, kdyz zakaznik nema sanci si to nijak overit a ani ho to nijak neovlivnuje?

a vam opravdu dava smysl, ze kdyz stejou vec se stejnym vysledekm clovek vyrabi delsi dobu, tak ma dostat zaplaceno víc, nez ten, kdo to zvládl rychleji?
1. opet se neptám na konkrétní čísla ale na princip. takže zase nevíte?

2. opet, pokud chcete neco objektivne porovnávat, tak ty čísla rozhodne potřebujete.

3. jestli efektivitou myslíte alkohování zrdojů, tak se dá docela snadno spocítat, ke kdyz mi stát bere kolem 50% a co za "sluzby" mi za to poskytuje.. akorát ze u nekoho to muze vyjit i dobre. (ale takových lidí bude myslím minimum"

4. a pak je tam stále ještě ta složka násilí... (ikdyby efektivita byla opravdu vetsi u státu)
vyhýbavá odpověď.

jak se pozná, čo s danu výrobou souvisí?

třeba i doprava ředitele do firmy? a může se dopravovat čímkoli nebo se musí snažit ty náklady minimalizovat? a co třeba jeho strava? souvisí, nesouvisí? a proč reklama? reklama s výrobou nemá nic společného, slouží pouze na propagaci výrobku za účelem zvýšení zisku tedy nadhodnoty...

mohu tedy do nákladů počítat cokoliv? a proč pak ne i tu nadhonotu = tedy zisk/plat majitele... ??
tu efektivitu nejak merite/počítáte nebo je to jenom pocit?
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-24 09:28:28
1. chat gpt lze docela snadno presvecit o cemkoli

2. ano, kdyby stat opravdu nikdo nepotreboval, tak uz ho nemame... (potrebuji ho minimlane samotni politici, urednici, duchodci a dalsi zavisli lide, kteri ho bud primo utvareji a nebo se neprimo podileji na jeho fungivani)

3. je to takovy univerzalni a zaroven nic neriajici argumetn "kdyby" lide nepotrebovali nasili, tak davno neexistuje... yeah, but...

4. soukrome skoly jsou dotovane statem, coz mi prijde dost pokrytecke predevsim od libertarianu nebo primo ankapu, protoze pokud lze udelam vyjimku zde, tak proc ne jinde a timto stylem se toho statu opravdu nikdy nezbavime

5. kezby to bylo tak jednoduche :)
100 lidí, 100 chutí...

Nebo jakou ulohu ted mate na mysli?
Jak poznate, kdyz vidite ze je stejny, jako zakaznik, ze je mene hodnotny?
A prozeadite nam tedy co to je, respektive jak se to pozna?
ale jak vite, ze je menej hodnotny? jak se to urcuje? to jste stale nevysvetlil...

podle me je hodnotny prave tak, kolik jsem za nej byl ochoten zaplatit
asi dost zalezi s kym... ;)
a to se vyplatí...
Takze kdyz mi nekdo stejnou vec vyrobi pomaleji, tak mu mam zaplatit vic nez tomu co to vyrobil rychleji? :DDD
Nechapu, co by kohokoli motivovalo snazit se vyrabet s nizsimi nakldy, kdyby z toho nic nemel....
Jasne no. Koncime u nakladu.

A hodnotu lidske prace, vcetne vlastni taky nevieme spocitat, ale rozhodne sme vykoristovany, protoze nepadaji peceni holuby z nebe do huby a je to vsechno objektivni a s kalkulackou.
Lidi jsou ruzni a ruzny konicky maj... to mi taky prijde v pohode

Bylo by divne, kdyby se objektovni hodnota neusrale menila. Ale kebyze je subjektivni, tak na tom vubec nic divenho neni. Navic se hodnota nemusi vyjadrovat jen v penezich ale klidne v počtu jablek neboť i hodnota penez se neustale meni... nejak nechapu, co je na tom tak tezkeho toto pochopit. Ale to byste to napred musel asi zkusit.

Rekli jsme si ze nazor na cloveka si delam podle nejakych jeho projevu/parametru.
Proc by to nemelo tak byt i u veci? Kdyz nejakou vec nechci a nepotrebuji, tak je logicky pro me hodnota nulova, bez ohledu na jeji naklady...
Jeste by me zajimalo co vsechno do tech nakladu norbertik zapocitava, aby to bolo objektivne...
Nene....

A zeby ti lidi i ruzne veci ruzne hodnotili? Ale to delaji chybu, protze hodnota je prece objektivni... jenom to ti blahovy lide netusi a nechaji se tedy klamat zlymi vykoristovateli...

Pritom by si tu objektivni hodnotu mohli tak snadno vypocitat... na kalkulačke....
Dobra absurdita, co? :D

Nevim co by pak lidi motivovalo snizovat naklady kdyz by pak museli prodavat zase niz, aby nebyli za zmrdy, co si nechavaji nadhodnotu.... ach jo

Takze norbertik je dokonce paleokomunista? :)
Tohle vsechno je prave k diskuzi....
takze naprosto stejné věci s objektivně stejnými parametry mají jinou hodnotu.... a jeste navíc tak, která byla vyrobena efektivněji má hodnotu nižší....
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-21 19:13:59
ach jo, tak taky jsem cekala trochu horlivejsi diskuzi... mozna kdyby mi to Urza neprepsal...

jinymi slovi, jaka mira nebo spise forma nasili je jeste akceptovatelna,a by se spolecnost dala nazvyat volnotrzni/svobodnou?

otcove zakladatele to meli jednoduchy - vsichni lidi jsou si rovni a cernosi nejsou lidi. problem solved...
jaktoze je hodnota tech krabicek ale ruzna, kdyz jsou naprsoto stejne?
ano. ale jako zakaznik o tom nevim.

a zatim jste ani neodpovedel jakou marzu/"nadhodnotu"/jaky plat si muze kapitalsta ponechat, aby to podle vas bylo moralni.
1.) nemusíte = nejste do toho nucen. "musíte" = potřebujete to, chcete to. zřejmě vnímáme jinak i slovo "muset"

potřebovat a muset jsou dvě ruzne veci. ale vy moc dobre vite, jak to myslim....

ja vychazim z predpokladu, ze nikdo by nemel být nucen naplnovat potreby nekoho jiného (pokud se tak nedohodli)

me nebavi, jak menite tema nebo odpovitate na neco jineho nez se ptam. ale jeste tomu dava sanci....

2.) dobre cena benzinu je taktez s nadhodnotou a opet se ptam, jak tu nadhodnotu vypocitam?

3.) omg.... 1. ja víte, ze jim tvrdili, ze to jsou drahokamy? 2. pokud to pouzili jako ozdobu a byli spokojení, tak je celkem jedno jaká byla "reálná" hodnota

4.) nekona, ale ma njake objektivní vlastnosti jako barvu, hmotnost, velikost... tem ale kazdy clovek prisuzuje názor/hodnocení. které je již subjektivní.
presne tak s temi 5kg! jenze hmotnost je objektivni, ale hodnota ne. a na kalkulacce se nic nemeří... takze jste mi stále neřekl, jak se podle vás ta objektivní hodnota zjistuje...

5.) byla naprosto jasna ale nebudu se opakovat. odpoved jsem dostal....

6.) ikdyz je ten clovek spokojeny a nikomu jinemu neublizuje? hm moc pekne...

7.) nevnucují. nabízí. pokud to akceptujete, tak s cenu souhlasíte. pokud by si zádný zákazník za danou cenu nekoupil, tak by prodejce cenu snížil... takhle funguje trh. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trh_(ekonomie)
vsak poptavka anabida se taky neustale meni, tak proc by se nemohli menit ceny? to je naopak dukaz ze to na sebe neustale reaguje....

paneboze!! nema na vyber z obchodu A a B .ale ma na vyber a) koupit si za b) nekoupit si. takze nemusí....

7b) pokud koupim chleba za zlato, tak jsem právě provedl hodnocení. chleba je pro mě hodnotnejsí nez zlato. kdyby ne, neuskutecnám tuo výměnu.

8/ ne neutikam. jenom nevim, jak zni otazka?

ok a odpovite mi teda??? jste mimochodem , jaka je hodnota vasi prace? a odpovida vasi mzdě? a jak si to viete overi?? jste vykořistovan?

9.) podle vas teda zadne zlociny komunismu nebyly? vasi rodine asi nic neukradli, ze?

takze kazdy clovek ma jine potřeby. to jsem rád, ze jste se shodli. takze neni zadouci, aby mali vsetci stejně...

10.) ok zajimava volba. takze si cenite totho zlata dokonce vic nez vlastniho zivota. a pak kdo je tady chamtivy :D

11.) no prave ta hodnota :)
amen ;)
verim ale, ze mnohe rodice to zajima a ty ktere ne, tak to diteti vysvetli a poznamka ho podle me traumatizovat nebude :)

ja jsme se konkretne ptal kuřete na to, jake tresty mysli. poznamka mi fakt prijde jako prkotina... nevic v dnesni dobe jsou zakonske knizky pokud vim online, takze si ucitel takto vlastne dopisuje s rodicem no.... nevnimal bych to nutne jako trest
:D naopak jsem hodne netrpelivy clovek a mam dost problem s vuli a disciplinou.

Ale, jak jsem rikal. Norbertik je pro me velice zajimavy objekt psychologicko-sociologickeho zkoumani.
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-20 16:23:20
tohle taky vubec nechapu. nehlede na to, ze lide na vesnicich a samotach jsou dost casto totalne zavisly na autech oproti mhd ve meste... a taky samozrejme natazeni vsech technických sítí do jejich domecku je drazsí atd....

ale myslim ze je to spis takovyto "kdyz mi bylo 20, byl svet jeste v poradku", takze treba uz jenom proto ze lide nemeli takovy pristup k informacim a reslili jen, co se jich bezprostrdne tyka
1.) nemusíte. pokud se nedohodnete, tak zustavate na svem pozemku. ale ano, urcite je vyhodnejsi se dohodnout = volny trh = oboustranne vyhodne dohody.
opet, nenazval by som to vyderani. to je stejne jako ta soudeska vymena jablek za hrusky. dohoda neni vydirani.

uz me malinko zacina unavovat, jak nejste schopen jednoznacne odpovedi a nez abyste neco konečně uznal, tak radeji preskocite na jine tema...

2.) no vidite, ze michate dve veci dohormady.dobre cena benzinu je taktez s nadhodnotou a opet se ptam, jak tu nadhodnotu vypocitam?

3.) myslim, ze neexistuji dukazy o tom ze by predcolumbovsti severni indiani znali sklo. - a tento bo bych opustil, uz to neni o diskuzi ale o zjitovani historickych udaku nevim k čemu...

4.) jasne, ale na zaklade stejnych cinov si mohou ruzny lide vytrovit jiny nazro. stejne tak jako na zaklade stejnych parametru nejakeho vyrobku si vytvori lide ruzny nazor na neho a tim padem i jejich ochota za nej zaplatit bude ruzna.

5.) s tim, ze je to podvod jste prisel vy. ja si to jenom potvrzuji... takže nevíte, ok

6.) a ma jim to byt zakazané? (treba tu vec potrebuji rychle a nemaji cas si cas zjistovat aka je bezna cena...) a nebo jsou v lokalite kde to jinak nejde. viz voda na letišti. ale stale, nemusi si to kupovat. nemusí. ale stene to deljí - je to dobrovolné.

7.) to nevim.... ale stale plati ze je vysledkom nabidky a poptavky.

ale ja davam priklad, kdy nema na vyber z jineho obchodu!!! tak mi neodpovidejte na neco jineho.

BUDETE REAGOVAT NA TOHLE? clovek ma na vyber si ode me nic nekupit. pokud si koupi, je na tom lepe nez keby nekoupil.

7b) kebyze umirate hladom, tak ma hcleba vetsi hodnotu nez zlato... nbeo nesouhlasite? ODPOVEZTE!!!!!

má možnost v klidu odejít. ma moznost obchod vobec nerealizovat. (ze ma moznost nakupit jinde som nepovedal, prave ze nema, to je ten point a proto je ta jedina moznost pren ho vyhodna)

8/ uprimne uz nevim o cem byl tento bod, je to uz nejaka blazniva smes...

mimochodem , jaka je hodnota vasi prace? a odpovida vasi mzdě? a jak si to viete overi??

9.) no zlodej bol ten komunisticky stat..... takze kazdy clovek ma jine potřeby. to jsem rád, ze jste se shodli. takze neni zadouci, aby mali vsetci stejně...

10.) MUZETE POTVRDIT NEBO VYVRATIT TO CO PISU A STALE NEODBOCOVAT???? takze radeji byste umrel hlady s kuskom zlata v kapse nez abysteho vymenil za chleba. v poriadku, vasa subjektivna volba.

11.) no vidite a to je dukaz ze je hodnota subjektivna. pre vas ta starozitnost hodnotna neni ale pro nekoho ano a je ochotny za nu dat miliony.
no ale jak muzete vedet, ci je ta hodnota vyssi, ked ju nepoznate? dokonce ani nevite jak k ni principielne dojít
logo Urza.cz
kapky