Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Ňákej-pičus (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Banky samy osobě nemohou bez monopolu na peníze fungovat. Jelikož se historicky ukázalo, že úvery ve zlatém standardu se nikdy dlouho neudržely. Jelikož to pokušení bylo vždycky silnější než zásady. Banky s úvěry jsou v uvozovkách udržitelné jen díky nekonečnému vydávání úvěrů. A to bez fiatu nejde.
Ono totiž podnikání na úvěr je hazardní hra která ve zlatém standardu je velmi nebezpečná. Tudíž nepředpokládám, že by jí Smith tak opěvoval jako efektivní pomůcku pro podnikání bez kapitálu.
Autor: Ňákej-pičus Čas: 2024-10-17 06:24:46 Titulek: Tenký led
Web: neuveden Mail: schován
V knize bohatství národů popisoval pozitivně i úvěry. Konkrétně v tom, že podnikatel může začít i když nic nemá. Už tam ale neřešil jejich rizika. Dokonce mi to chvíli přišlo, jako když mluví o efektivní stimulaci ekonomiky. Pravda je, že v té době ještě nebyla centrální úroková sazba, ale banky a ancap mi tam moc nejde dohromady. Přinejmenším to stojí na tenkém ledě.
logo Urza.cz
kapky