Komentář 52285
» odpovědět «
Autor: Marťan
Čas: 2020-03-22 16:29:08
Titulek: Re:
[↑]
Web: neuveden
Mail: neuveden
Já často říkám "země" místo "stát". Stát jsou nějací lidi, co ode mě vybírají daně, poskytují mi nějaké služby, říkají mi, že bez nich bych ty služby neměl a regulují mi trochu život. Tak třeba mi říkají, že si nesmím o 7 svátcích jít nakoupit do velkých obchodů. Nebo že namůžu pracovat 12 hodin nebo 4 hodiny, i kdybych si to domluvil takto se zaměstnavatelem.
Kdežto země je místo, kde žiju. Nezávisle na státě a i na tom, kudy ve skutečnosti vedou hranice. Kdybych bydlel v Aši, tak by nejspíš moje země byla i část Německa, kam bych možná jezdil nakupovat a znal tam nějaké lidi. Ač Pražák, německy umím a domluvím se a rád s němcema komunikuju. Taky by to byla ta místa, kam často jezdím. Třeba i moje země by byly Alpy, kam jezdím lyžovat a kde to znám.
Takže když řeknu třeba "v Čechách", může to znamenat "tam, kde žiju".
Opovrhuje i národem? To jste asi do jednoho pytle omylem hodil i se státem. To bych nerad, to bych byl mezi opovrhovanými. Mnou osobně Terka aspoň neopovrhuje.
Kdežto země je místo, kde žiju. Nezávisle na státě a i na tom, kudy ve skutečnosti vedou hranice. Kdybych bydlel v Aši, tak by nejspíš moje země byla i část Německa, kam bych možná jezdil nakupovat a znal tam nějaké lidi. Ač Pražák, německy umím a domluvím se a rád s němcema komunikuju. Taky by to byla ta místa, kam často jezdím. Třeba i moje země by byly Alpy, kam jezdím lyžovat a kde to znám.
Takže když řeknu třeba "v Čechách", může to znamenat "tam, kde žiju".
Opovrhuje i národem? To jste asi do jednoho pytle omylem hodil i se státem. To bych nerad, to bych byl mezi opovrhovanými. Mnou osobně Terka aspoň neopovrhuje.