Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 109)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Jsou na svete lide, kteri touzi po tom byt ve vztahu ovladani, nekomu patrit, a to v nekterych pripadech az do uplnych extremu. Jsou pripady, kdy se ten clovek necha preoperovat na jine pohlavi, odstranit si pohlavni organy, je pouzivan jako "zive wc" a podobne, a ti lide jsou tak stastni.
Jsou lide, co si domluvi "koncenzualne nekoncenzualni vztah", tusim tak nejak se tomu rika, tedy ze souhlasi s tim, aby jim partner delal cokoliv si usmysli, vcetne veci, ke kterym by normalne nedali souhlas.
Mimochodem, pamatuju si pripad nekde z Nemecka, kde manik touzil po tom byt snezen, tak si nasel kanibala, ten mu nejprve urizl nejake casti tela, ty spolu snedli, a pak nakonec ho kanibal zabil a snedl. Toho pak chytli a zavreli, samozrejme. Ale ten zabity si to tak vyslovne pral udelat...
Jsou to extremy, a bavime se o extremech. Bude velmi malo lidi, co by chteli byt zotroceni, z jakehokoliv duvodu. Ale takove duvody existuji a nektere z nich mi prijdou naprosto pochopitelne (ty v oblasti sexualni napriklad).
Pro ted jen v rychlosti, co se tyce toho prevedeni vlastnickych prav na sebe samotnyho (tedy zjednodusene receno prodej sebe sama do otroctvi).
Predstavit si to umim zcela jednoduse v nekolika pripadech.
Jednim z nich je pripad, ktery se ted uz "zcela bezne" deje, totiz v oblasti vztahove/sexualni. Tam takove veci funguji i dnes.
Pripadne proste proto, ze to tak chci. Nemusim prece takovou vec nikomu vysvetlovat - pokud tomu tak sam budu chtit, z jakehokoliv duvodu, pak je to i plne moralne v poradku, ne?
No, podle me to co jsi napsal je uplna esence celeho problemu. Pouze ji nechapes/nevidis. Coz nemyslim zle, jen je to uzasna ukazka toho, "v cem je problem"
Totiz - jak chces RESIT, aby se nekdo nechoval "nemoralne", a nebo naopak aby se choval "moralne"? Existuje JAKYKOLIV system, ktery by to umel RESIT? To slovo "RESIT" je dulezite. Ty jsi ho napsal a plne chapu proc.
Jenze takovy system NEEXISTUJE. Neni mozne uzakonit neco jako "vsichni lide maji povinnost se chovat moralne, pomahat slabsim, odpoustet chudym, co neco nepatrneho ukradnou atd atd atd". To NEJDE.
a TOHLE je potreba si uvedomit.
Dal jsi priklad s SVJ. Ok, a jak je to dneska? Dneska ve state, kdyz blbe napises smlouvu, tak mas defacto smulu. Vzdyt DNESKA to je tak, jak NECHCES(!!!).
Reseni neexistuje. Ovsem neco precijen existuje a je to extremne dulezite, a to: Vytvareni podminek pro to, aby se lide chovali moralne spravne, aby byli ohleduplni, aby byli nekdy altruisticti, aby nekdy byli schovivavi a tolerantni. Protoze kdyz se k tomu vytvori prostredi, tak lide takovi mnohdy budou. Imho ancap je prave takove prostredi, nebot je zalozeny na moralnich zasadach, jako se druhym nema ublizovat a podobne.
Mimochodem, proc zrovna pro fetaky to co jsi napsal neplati? Je to jen recnicka otazka, ptam se proto, ze kazdy z nas ma tohle nastavene jinak, nekdo jiny by byl schovivavy i k fetakum, napriklad.
Lide budou delat moralne spravne veci, a ty dalsi, jak jsem o nich psal, pokud bude v cele spolecnosti povedomi, ze "tak je to spravne" a nepotrebuji k tomu zadne zakony.
Potrebujes zakon na to, abys pozdravil souseda, kdyz ho rano potkas pred barakem? Pravdepodobne ne, a pravdepodobne spousta lidi to udela. Potrebujes zakony na to, abys byl galantni k zene? Spousta lidi se bude chovat galantne, a nepotrebuje k tomu jediny zakon.
Vezmi diktaturu a zkus zjistit, kolik lidi je tam ohleduplnych a galantnich. Bude to rozhodne mene, nez je napriklad i v nasem soucasnem state. Cim vice lidi "neco" dusi, tim spise budou pouze slepe dodrzovat, co musi dodrzovat, aby nebyli tak moc duseni a na ostatni rezignujou.
A dalsi vec, ktera si myslim, ze v pripade ancapu hraje roli v oblasti moralky a podobnych veci je, ze se to prirozene "vyplati". Kdyz ja jsem ochotny k jinym, vrati se mi to, nekdy bude nekdo ochotny ke me. Tohle se deje i dnes, mam s tim docela bohate zkusenosti. Samozrejme nekdy se to nestane. Ale opet, vliv prostredi na to, kolikrat se to stane a kolikrat ne je obrovsky.
A tohle NEJDE naridit (napr. zakonem), a tedy to NEJDE "vyresit".
Tva myslenka, ze ancap je nejaka "extremne individualizace" je naprosto nesmyslna. Prave ze je to ZCELA NAOPAK. V ancapu existuje jedina moznost, jak "se mit dobre" - byt prospesny ostatnim. Napriklad dneska clovek muze ostatnim klidne i skodit, ale muze se mit lepe nez ti, kterym skodi. Protoze jsme nuceni takove lidi povinne zivit. V ancapu pouze to, ze jsem uzitecny ostatnim prinasi "zisk".
A to jak financni, ale take i nehmotny. Takze naopak, ancap primo vyzaduje, aby lide spolupracovali a byli si vzajemne uzitecni, protoze kdyz takovi nebudou, prijde misto nich nekdo jiny, kdo takovy bude a prevalcuje je.
No, ja tomu takhle nerikal, ale uvazoval jsem nad tim tak.
Nutno rict pro ferovost, ze to nebylo to zasadni, o cem bych premyslel kazdy den. Pro me byla vzdycky nejdulezitejsi ta moralni stranka veci a z te tohle vyplyva tak jako mimochodem.
Jinak ja take odjakziva neresil, ze by to bez statu bylo lepsi. Dokonce jsem byl i jednou u voleb - nekde na zacku devadesatek, volil jsem Klause, protoze jsem si myslel, ze on je pro ten volny trh a pro to, aby nikdo nikoho do niceho nenutil, kazdy mohl podnikat jak chce a podobne. Mozna jsem byl vlastne u voleb 2x, kdyz nad tim premyslim.
Potom mi doslo, ze zadny politik neprezentuje to, co bych rad. A potom mi doslo, ze je to "systemovy problem" a ze problem nejsou politici, ale cely ten stat
Já to mám s ancapem tak: (stručně shrnuto)
V určitém věku jsem začal přemýšlet nad tím, co se správne a co ne, z hlediska morálky. A taktéž celý život jsem "obchodník", v různých aspektech toho slova, takže mě celoživotně zajímaly věci právě jako obchod, komunikace, jak je nejlepší, aby spolu subjekty interagovaly a podobně.
Co se týče té morálky, extrémně se to ve mě zlomilo skrze zkušenost s vězením a stal se ze mě "militantní zastánce dobra a morálního jednání".
No a potom, asi tak za 10 let, jsem narazil na ancap a s úžasem jsem zjistil, že to, k čemu jsem již dávno dospěl sám, již někdo pojmenoval, popsal a jsou okolo toho nějaké teorie.
Takže já jsem k ancapu došel dávno před tím, než jsem vůbec tušil, že to je ancap.
Takže po setkání s texty Urzy jsem se k to u jen přidal, tak jako u automaticky, protože to bylo to, co jsem sám už dávno prosazoval.
Odpovím za sebe: Já to tak beru odjakživa, respektive od té doby, co jsem nad těmito věcmi vůbec začal přemýšlet.
Tak to jseš jeden z mála, kdo to bere tak, jak říkáš. Nic proti, pokud to tak bereš, tak v pohodě..
Ale dám typický příklad : "Každý má právo na bezplatnou zdravotní péči" Tedy drtivá většina lidí to bere tak, že stát je POVINEN mu ji zajistit. Zeptej že náhodných 100 lidí, jsem ochotný se vsadit, že minimálně 90 z nich to tak bude brát, možná spíš tak 95-99.
A promiň, aby člověk dosáhl na 200 na hodinu, musí plnit stanovené cíle. To je samozřejmě něco strašného a nepředstavitelného pro člověka, jako jseš ty, který už rovnou předpokládá, že je plnit nebude, proč by to ostatně dělal, přece nebude v zaměstnání pracovat....to chápu no. A pak i chápu, že si takový člověk začne stěžovat, jak bere málo a jak ho vykořisťují.
Mimochodem, 200kc na hodinu znamená, že se mzda docela blíží průměrné mzdě.
Což na nějaké skladbičky není až tak špatný výsledek, zvlášť, když v tom jsou další bonusy, jako levné jídlo a podobně, takže v součtu se to dostane i přes.
Jak souvisí to, co tvrdím já s tím, co se snažíš tvrdit ty? Ty něco tvrdíš, a pak to podpořis tím, že já tvrdím něco jiného :-D to je jako nějaký argument?
Problém je, že on není troll...
Kéž by byl :-D
Já to u nás na mzdách vidím no...pořád rostou, stačí mi vidět, kolik nabízejí prodavačkám u nás v Lidlu. Každý rok se to zvyšuje o dost tisíc....
To samé to absolutně neznamená a upřímně nechápu, že to někdo nevidí.
"Mám právo mít zubní kartáček" totiž tak nějak předpokládá, že by měl existovat někdo, kdo mi ho zajistí.
Pokud mám právo ho mít, tak ho někdo MUSI vyrobit a ještě k tomu někdo MUSI zařídit, abych ho dostal, pokud ho budu chtít.
Kdežto "mám právo na to, aby mi nikdo nebral kartáček" neříká nic o tom, jestli ten kartáček mám či nemám a podobně. Respektive je poněkud nešťastne takhle přímo jmenovat konkrétní věci, ale pro účely této diskuze bych to pominul, jde o princip, který je na tom vidět.
:-O :-O :-O Mafie ma legalni pravo pouzivat nasili?
WOOOOOW
To jsou mi novinky.
:-D :-D
Ultimatni argument
Sice se zamestnavatele rvou o zamestnance, uz i blbej Amazon tu dava 200 na hodinu, ale on proste nema na vyber :-D :-D
6
Se obavam, ze k tomu uz dosel opakovane a vzdycky se z toho vykecal... Ostatne, existuje ultimatni argument "to se neda srovnavat, to je neco jinyho", se kterym nehnes :-D :-D
Vitej v klubu :-D :-D :-D
A ty víš, kolik který majitel vydělává? A ty víš, jakou dělá práci? Ty víš, co ze svého do té firmy vložil? Opravdu????
Jinak places hezky, ale na špatném hrobě. Já po tobě chtěl důkaz toho, jak jsi psal, že nemám pravdu, že většina majitelů dostává peníze, které si zaslouží. Ty tvrdíš, že ne, tak to dokaz.
A jseš schopny to jakkoliv dokázat?
Nejseš. Nejseš to schopný dokázat už řadu dní, pořád tu mektas nějaké své pocity. Spočítat to neumíš, ale zato tvrdit hovadiny, to jo.
Dokáž, že to je tak, jak říkáš, a nebo nelži.
V drtivé většině firem si majitelé vyplácejí částky, které odpovídající hodnotě jejich přínosu pro firmu.
Tedy práce a dalších věcí.
Chceš snad tvrdit, že to je jinak?
Ostatně, žádné miliony vykořisťovanych v ČR a v SK nejsou.
Aha chápu. No, u tebe mě taková zhovadilost neprekvapuje
Nepopírám, že mohou existovat firmy, které začnou měsíc od svého založení vykazovat zisk
Osobně se domnívám, že jich bude tak málo, že o nich ani nemá smysl mluvit.
Nevím, jak ty si to představuješ, že to já světě chodí, ale asi máš mylne představy.
Mimochodem, oni zamestnanci nejak vraci svou mzdu na ucet majitele firmy?
Protoze pokud ne, tak tvuj argument, ze si majitele ty penize darovali sami sobe, je nesmyslny.
Ty tuplovane hovado. Abys mohl mít nějaké náklady a tržby, je potřeba PRRDTIM učinit MNOHO kroku, které jsou extrémně důležité, protože se od nich ty tržby a náklady odvíjejí. A odvíjejí se od nich TAK MOC, že když je uděláš správně, tak ty tržby a náklady vyjdou tak nějak automaticky. Protože jsi předtím udělal ty kroky. Jasně, že na úplném konci se spočítají peníze. Ale to je ve skutečnosti něco, čemu věnuje podnikatel minimum času, skoro žádný. Naopak musí věnovat čas těm věcem PRED TIM, NEZ VUBEC ZACNE NEJAKE NAKLADY A TRZBY GENEROVAT!!!!!
Coz bys měl vědět, když víš, jak správně podnikat.
Jo, víš to, i když to nemůžeš jakkoliv dokázat metodou, kterou jsi jako jedinou určil k důkazu
Wow
Mimochodem, pokud bych vzal tvou metodu, tak mnohem více zaměstnanců vykořisťuje své zaměstnavatele, než kolik zaměstnavatelů vykořisťuje své zaměstnance.
Protože když bude krachovat fabrika o 1000 zaměstnancích, tak tito všichni vykořisťují toho 1 majitele.
Ale chápu, že až takové důsledky těch tvých teorii ti nedochazi
Můžeš mi ty hovado někde ukázat, kde jsem napsal, že náklady a tržby nerozhodují o zisku?????
Já fakt chápu, proč tu neustále blejes takový hovna - ty si něco přečteš, překroutila si to tak, jak potřebuješ, přidáš své dojmy, zamícháme a pak reaguješ na něco úplně jiného, než o čem je řeč.
Zkus si znova, pomalu přečíst, co jsem napsal. Třebas to pochopíš, když budeš číst pomalu
Ne, ty jsi tvrdil, že žádný podnikatel neumí nic víc, co bys nedokazal taky. Rozhodně jsme se nebavili o žádných zázračných schopnostech. Ale chápu, ty toho nakecas tolik, že už si to ani nepamatuješ
Holt když někdo lže, je potřeba, aby si dlouhodobě pamatoval, co kdy říkal, jinak si pak často odporuje sám sobě ..
No...když si myslíš, že hejtovani státu je ta pointa....
Holt jseš tak nějak....alternativně inteligentni, no .
Ostatne, kolikrat nejake naklady a trzby jsou az to uplne posledni, co rozhoduje o nejakem zisku. Pred tim predchazi mnoho dulezitejsich veci. To by me zajimalo, jak bys to chtel spocitat.
By me zajimalo, co ma vetsi hodnotu: Napad vyrobit nejaky konkretni vyrobek, nebo ho vyrobit? A nebo rozhodnout, jak moc ho nekdo bude kupovat? A nebo odhadnout, kolik se ho proda?
Jo, takze to vis, ale neumis to vypocitat. Pricemz jsi rekl, ze se to da vypocitat a ze tak se to pozna.
Ty nic nevis. Ty si to myslis. Ale nevis to.
Nevis, co majitele delaji, kolik toho delaji. Nevis, kolik penez ZE SVEHO do firmy DAROVALI. I kybys to vedel, stejne nebudes schopny vypocitat, kolik za to maji mit odmenu.
Nevis nic...
Jezisi ja nevim, kde v tom milionu textu to je. Rozhodne si jasne pamatuju, kdyz jsem s tebou o tom debatoval, ze jsi tvrdil, ze podnikat je jednoduche, ze k tomu neni potreba zadny specialni talent a kdyz jsem ti rikal, ze ty urcite neumis spoustu veci z toho, co umi podnikatele, tak jsi tvrdil, ze to neni pravda, ze podnikatele neumi nic navic oproti jinym lidem, tedy i oproti tobe.
Chces mi snad rict, ze jsi tohle nerikal????
S tema raketama to znamena co? Co to presne ma dokazat?
Ze i dobre minene veci, ktere i spouste lidi mohou pomoct ci udelat dobre, jsou pro jine traumata a je dost na houby jim je vnucovat jen proto, ze pro jineho jsou super.
logo Urza.cz
kapky