Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 145)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Imho ancap ma jednu obrovskou pojistku, a to tak velkou, ze zadny jiny system tak velkou nema.
Totiz - kazdy si nese zodpovednost za to, co udela. A to uplne kazdy.
Budes se chovat "spatne"? Velmi pravdepodobne te okoli "potresta". Pujdes krast? Hmmm, mozna te u toho zastrelej. Atd atd. Dneska, kdyz jdes krast, tak vubec nepremyslis nad tim, ze by se trebas obet mohla nejak branit. Ona ani moc nesmi....
Imho tohle je obrovska "pojistka" - zodpovednost a nasledky za kazde chovani...
Potom se te zeptam: Soucasny stat, ve kterem zijes, je ten, ktery chces? A proc?
A dale... Bez urazky, castecne mlatis slamnene panaky a castecne pouzivas srovnani, ktera se srovnavat nedaji.
Napriklad Somalsko. Stat se tam zhroutil kdy a v jake mire? Jak to vypadalo PRED TIM, nez se zhroutil, a jak to vypadalo POTOM, co se zhroutil? Protoze je jasne, ze nikdo z nas nechce zit v Somalsku, protoze to tam maj proste na hovno oproti nam. ALE pokud se tam situace po tom "zhrouceni statu" dramaticky zlepsila - ackoliv OPROTI NAM tam stala porad dost za hovno - , tak neni to znamka toho, ze to proste bez toho statu fungovalo mnohem lepe, nez s nim? Nejde srovnavat "ty bys nechtel zit v Somalsku, kde se zhroutil stat" oproti "zivot v CR". Protoze ja bych nechtel zit v Somalsku proto, ze je to tam oproti CR na hovno za jakehokoliv rezimu. Maji jinou vychozi pozici a priznavam se, nechtel bych tam zit.
Ale kdybych si musel vybrat, jestli tam zit v dobe pred 40-50 lety a nebo v dobe, kdy tam ten stat moc nefungoval, a kdybych nemel ZADNOU JINOU moznost, tak bych si 100% vybral tu, kdy stat byl slaby, protoze se tam v tu chvili meli MNOHEM lepe, nez predtim.
Dale : Spousta lidi argumentuje "coby kdyby". Jak by se stalo to ci ono...a bezpecnostni agentury...a bla bla.
NIKDO nevi, coby kdyby, to zaprve. To, ze nekdo rekne, ze si mysli, ze by se to mohlo vyvijet tak a tak, jeste neznamena, ze to tak bude. Takze 99,999999999999999999% argumentu proti ancapu je proti tomu, co si nekdo mysli, ze by mohlo mozna byt. To mi neprijde moc ferove...
Dale - osobne jsem v zivote mnohokrat zazil lokality / situace, kdy lide zili v podstate na principech ancapu a vsechno perfektne fungovalo. Daval jsem sem priklad chatove osady, kde mam chatu (tipuji 50+ obydli) a kde se lide dohodli napriklad na stavbe cesty, kazdy dal penize, nekdo vice (ti bohati), nekdo mene (ti chudi), nekdo nic...jeden den se reklo, ze kdo chce, at prijde pracovat na priprave povrchu...Lide prisli, kazdy vzal naradi, co mel doma...Cesta se postavila, vsechno v pohode.
Btw, byly doby, kdy jsem tam v podstate ani nezamykal, a to ani kdyz jsem tam delsi dobu nebyl. Lide si pomahali/pomahaji, kdyz by nekdo nekomu nekam lezl, ostatni by to resili, atd atd.
Resime si tam mezi sebou vsechno, kazdy si tam stavi veci co potrebuje ne podle nejakeho uradu, ale podle toho, jak se dohodne se sousedem, jestli mu to vadi/nevadi...atd.
Jiste, najdou se tam lide, co to narusuji. Ok, tak se s nima nikdo moc nebavi, oni se nebavi s ostatnima a je klid.
To same napriklad "pracovat pro nekoho". Mnohokrat jsem pro nekoho pracoval stylem "ja udelam praci, ty mi za to das to a to". Mnohokrat jsem to resil opacne (pokud to tu ctou nejaci prislusnici, samozrejme to vubec neni pravda, ze...) Nestalo se mi ani 1x v zivote, ze by jedna ci druha strana byla nespokojena. Vzdy se dopredu dohodlo co a jak, a to se dodrzelo.
Zazil jsem ale, ze jsem byl zamestnany, nedostal jsem penize za nekolik mesicu, a stat se na me vysral a dotycnemu neprisla ani zadna kontrola, natoz neco vice.
Uprimne receno moc nechapu, proti cemu konkretne odpurci "svobody" vystupuji. Vystupuji proti nejakemu systemu, ktery ani zadny system neni. Resi se slovickareni, jestli jeden vladne vsem, ci kazdy vladne kazdemu...jestli je mozne obehnat planetu neprodysnou folii a vsechny udusit...a podobne kraviny.
Ve skutecnosti se jedna o spor, jestli clovek chce ci nechce byt svobodny.
Jestli clovek chce ci nechce, aby byli svobodni i ostatni.
Jestli clovek chce ci nechce si svuj zivot ridit sam.
Se vsim, co k tomu patri.
Chapu, ze drtiva vetsina lidi nechce. Pravdepodobne proto, ze se toho jednak boji (ze to nezvladnou), druhak proto, ze je to TAK JEDNODUCHE, ostatnim neco nechat zakazat a nemuset to resit.
A pak si take myslim, ze zvlaste v dnesni dobe nastupuje takovy ten pocit "ja vim nejlepe, co je pro VSECHNY dobre". Ja vim nejlepe, ze koureni skodi zdravi a tak je potreba ho ZAKAZAT. Atd atd.
Imho drtive vetsine lidi chybi pokora a prosty pocit, ze nemusi kazdemu, koho potkaji, kecat do zivota a rikat jim, co je pro ne nejlepsi (at uz osobne, ci prostrednictvim zakonu)
vzdycky, kdyz tohle rikas / myslis na to, zkus si drobny test. Rikal by jsi to same, pokud bychom zili v nejakem jinem typu statu?
Nechci vsude vytahovat Hitlera, ale je to takovy hezky testovaci subjekt.
zkus si predstavit, jak zijes za Hitlera v Nemecku. Podarilo se stabilizovat ekonomiku (jeste se nevalci), obcas nekde nekdo zmizi, ale nic hrozneho se nedeje...Zidi sice umiraji, ale tak nejak je to vsechno v pohode, dari se, clovek muze chodit do kina, a vseobecne usilovat v ramci toho statu o sve stesti...
Rikal bys to same, pokud by nekdo kritizoval TENTO stat?
A proc?
Aha, takze chapu-li to spravne, tak nejake rozkradene miliardy politikama nevadi, protoze to jsou vlastne drobne...
Super...Hele, a kdyz je to tak v pohode, nechtel by jsi za me zaplatit tu moji cast, ktera byva rozkradena? Kdyz je to tak v pohode a vubec to nevadi...
A nepovídej ... Kdo kdy kde zasáhl, když například současný prezident si z nějaké ústavy dělá trhací kalendář? Jsem si nějak asi nevšiml ..
Jen technicka - v ancapu nejde naridit, aby se nekdo stal otrokem. Zadny "soud" nema "pravomoc" z nekoho udelat otroka. Takze tento by s tim musel sam souhlasit.
Samozrejme, pokud se nejak stane, ze ve spolecnosti lidi, kteri vetsinove chteji byt svobodni se neco zmeni a vetsina bude chtit byt otroky, tak je to mozne. Ale jaksi mi to neprijde prilis pravdepodobne.
Ja jsem na nic nevzpominal....
No samozrejme ze tuna peri je tezsi, nez kilo zeleza. Tohle kdo nechape, to je fakt dement.
Na hruby pytel, hruba zaplata.
Ovsem nejtezsi je tuna peri....
Uplne staci, aby "nekdo" ziskal ustavni vetsinu.
Pak si ty "pojistky" muze prepsat, jak se mu hodi....
Mno, on ti nikdo nezaruci nic.
Jen pro zajimavost, je poucne se podivat, co ti zarucuje napriklad soucasny druh statu. Staci se podivat to historie ne tak davne...
Ono to tak vypada, ze ti neco zarucuje, ale to pohled z kratkodobeho hlediska. Pokud se ale na to podivame optikou trebas desitek let...
Tak typicky vse, co mel zarucovat, nakonec nesplnil.
Rozhodně by ten sud neměl ale být plechový. To fakt ne...
Já ale žádnému psychiatrovi nezvládnu, trotle.
Ale každý si své nemusí mít doma sud, to se pletes
To by se ti líbilo, nařizovat lidem, kdy si mají brát léky, co? V ancapu by nikdo nemohl nikomu nařizovat, kdy si má brát léky!!!
Nene, protoze bagr na strom neleta, ty imbecile!!!!
Viz nize. Places krasne, ale na spatnem hrobe. Nikdo se na nic takoveho neptal.
A vy zase bijete cernochy....
Umis prosim te prezentovat nejake svoje myslenky bez toho, abys to bral pres "ale v ancapu je to jeste horsi!!!" a podobne?
Ty jsi v prvni fazi o zadnem ancapu nic nepsal, nikdo jiny, co se te na neco ptal o nem nic nepsal...tak proc argumentujes tim, ze "v ancapu je to stejne", kdyz se te na to nikdo neptal???
Lide se te ptaji na to, jak je mozne, ze o tvem zivote nerozhoduji vladci. Vidis tam nekde nejaky ancap? Mozna to je takove to klasicke "on sice rika kamarade, ale ja tam jasne slysim pico". Potom bych to chapal.
Aha, uz to asi chapu. Ty hovoris o nejakem utopistickem systemu, ktery nazyvas "demokracie" a kde tvuj zivot ovlivnuje "vetsina volicu" - predpokladam, ze kdyz to takto opakujes dokola, tak to myslis tak, ze se jedna o skupinu konkretnich lidi, kteri ti ovlivnuji zivot, kazdy sam o sobe.
Pokud ne, tak to co pises nedava smysl.
Pak je jeste mozne, ze nedavas na jednu rovinu "ovlivnovat zivot" a "vladnout" , coz je jedno a to same. "Ovlivnovat zivot" je jen takovy eufemisnus pro "vladnout".

No, pokud to tak je, tak ti povim tajemstvi - ona ti nevladne nejaka obri skupina volicu.
Vladne ti "VLADA". Ona to ma dokonce i napsane v nazvu. Tato vlada vznikne tak, ze volici zvoli nejake politiky, a tito vytvori vladu. Vlada pak s temi politiky tvoji zakony a "ovlivnuji tvuj zivot". Ta velka masa lidi, co je tam zvolila, uz s tim v tu chvili NIC neudela. Zvolil sis a od te doby neovlivnis VUBEC NIC, dokud si teda nezvolis za 4 roky jinak. A pak zase 4 roky NIC neovlivnis (pomineme-li vyjimecna referenda).

Takze laskave nerikej, ze ti nikdo nevladne. Vladne, vladnou ti lide, ktere si zvolili ostatni lide.
No, tebe opravdu nechapu, to je fakt.
Vladnuti je napriklad to, ze ti vlada/vladce narizuje, jak se mas chovat v jakych situacich, co v jakych situacich smis delat, co naopak nesmis delat, pripadne co rovnou musis delat.
Opravdu te nechapu. Celou dobu tady tvrdis, ze prave TOTO je super na demokracii, ze jako ta vetsina donuti tu mensinu delat to, co oni chteji a zakazou jim to, co chteji a podobne.... A pak reknes, ze se to nedeje.
Zkousel jsi s tim navstivit nejakeho lekare? Mohl by ti mozna pomoct...
No, je to otazka. To jsi pochopil spravne.
Tak alespon neco chapes, sice jsi mi to nemusel psat, ja to vim, ze je to otazka, ale tak dobre, chtel ses pochlubit, ze jsi to poznal.
Mozna to bude tim statnim skolstvim, nebo ja nevim cim, ale asi nevis, ze kdyz odpovidas na otazku,typicky nasleduje odpoved. Zkus jeste dopilovat toto a bude to zase o kus lepsi….
Co to znamena "vlastni platformu"?
Pokud vim, vyuzival sluzby tretich stran, tyto mely nejaka pravidla, Parler je nechtel dodrzovat.
To je zvlastni...opravdu, bez ironie. Vzdyt tomu tak je, zcela jednoznacne a jeste to lide jako ty povazuji za VYHODU stavajiciho statniho zrizeni.
Tak to pak moc nechapu :-(
Jiste ty kriple, mas pravdu...
To je vlastne pravda, to me nedoslo...pole a lesy...
Verejnych prostranstvi podle me bude docela mizive procento oproti soukromym bytum/domum/zahradam a podobne, ale uplne jsem zapomnel na ty pole a lesy, tak to se omlouvam, to jsem s tema procentama prestrelil :-(
Ja si to tak nejak predstavoval v tom meste, kde je vetsina soukromeho...
Ale tak to je logicke, to je v pohode....Chapu, ze situace je, jaka je...
Ale znovu reknu, ze uplne to same bys mohl rikat kdysi otrokovi nekde na plantazi. Uplne to same....
Btw, muj "problem" je, ze strasne spatne snasim "nespravedlnost". A to vseobecne, at se deje me ci nekomu jinemu, uplne stejne.
Dam priklad: Tuhle jsem byl na parkovisti pred Hornbachem a videl jsem tam bandu podvodniku....nejprve to zkouseli na me, tak jsem je poslal do haje...a pak jsem videl, jak se povesili na nejakeho duchodce...a ten jim na to skocil...takze velmi hrozilo, ze ho okradou ci minimalne podvedou...
Byli 4, ja tam byl sam....
No, jelikoz jsem zrovna kupoval dlazdicky, tak jsem popadl jednu dlazdicku do ruky a s revem "vy zmrdi, okamzite vypadnete, nebo vas zabiju" jsem bezel k nim.
Byli 4, ja sam....
Kdyz jsem to vypravel nejakym lidem, tak mi skoro vsichni rekli, ze jsem blazen, ze se mi mohlo neco stat, a bla bla bla....Me je jedno, ze se mi mohlo neco stat. Vzal bych 1-2 sebou....proste jsem je nemohl nechat, aby toho pana okradli. Pro me osobne to byl tak priserny pocit, kdyz jsem videl, jak se na to chystaji, ze jsem proste NEMOHL nic neudelat. Vylozene fyzicky to neslo, nic neudelat.
Ale ano, i ja jsem obcas stastny, atd.
Rozhodne jsem ale obet. To v kazdem pripade.
Kazdy den musim resit, abych se choval tak, jak po me chce nejakej stat a to i v pripadech, kdy nikomu neublizuju, neohrozuju ho, neomezuju ho atd. Presto vsechno si porad musim hlidat, jestli napriklad nahodou nejedu pod tim radarem o par km/hod rychleji, nez bych mel.
A takovych veci denne zazivam spousty.
Hele, ja byl i zavrenej v base. A i tam jsem zazival obcas nejake pocity stesti. Ale jaksi by bylo byvalo lepsi nebyt v te base... Uplne stejne to mam se statem. Jasne, umim si najit neco, kdy se citim spokojeny. Ale jaksi by bylo lepsi, kdyby me ten stat porad nekurvil zivot...
Mno, a co kdyz se to resit neda, protoze hrozi, ze me za to nekdo potresta tak, ze me to defacto zlikviduje?
To se pak muzu citit vnitrne svobodny jak chci, ale jaksi realita je jina.
V podstate UPLNE TO SAME bys pred par sty let mohl rict nejakemu otrokovi na plantazi kdesi v Americe...
Tvoje myslenka "pokud te nekdo tyra, ale ty to prezivas, tak to znamena, ze mu mas byt vdecny", mi prijde mirne .... ehm....debilni?
Az na drobne vyjimky samozrejme na uplne ta sama mista.
Vyjimkou je mysleno misto, ktere ten vlastnik nemovitosti vlastni.
Jinak je to zcela stejne.
To nevis?
Moc nechapu, proc se vubec ptas, kdyz to je jasny
Troufam si tvrdit, ze nemas pravdu, jako obvykle.
To je stejne zajimave, jak vlastne nikdy nemas pravdu...divne.
Nezijeme zivot, jaky chceme, protoze nas skutecne nekdo nuti zit jinak. Ten "nekdo" je "stat". Ja bych strasne rad zil jinak, nez ziju, ale stat mi v tom brani, kazdy den mnoha a mnoha zpusoby.
Osobne neznam zadneho cloveka, ktery by zil tak jak chce a stat ho v tom nejak neomezoval.
A ani neznam jedineho cloveka, ktery chce zit takovy zivot, jaky zije.
logo Urza.cz
kapky