Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Rakusak (strana 3)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Rakusak Čas: 2025-03-06 11:07:02
Web: neuveden Mail: schován
Jsem zvedav, co se dozvime. Treba se v nejakem formatu vraci Tereza. :-)
Autor: Rakusak Čas: 2025-03-06 11:06:20
Jsem ultra konzervativec, ale nikomu to necpu. Chci svobodu pro kazdeho a nejlepe uplnou absenci statniho zla. Nemuzeme vsak rici, zda statne orientovani konzervativci nebo progresivci pachaji vice zla nez druha skupina. Klicove je, ze chteji vyuzit statniho zla k tomu, aby neco nutili jinym lidem, a je jedno, zda se jedna o konzervativni ci progresivni "hodnoty".
Nerekl bych. Urza si dlouhodobe drzi kvalitu. A diskuse zde snizujes leda tak ty, blbecku.
Ty zase utlacujes ostatni, jelikoz bez smlouvy muzes skodit ruznym jinym cizim lidem.
ano, klasicky katolik, co se mi hodi chapu metaforicky, a co se mi hodi jinde chapu doslovně...

Vyklad pisma je komplexni disciplina a je samozrejme, ze se lisi denominace od denominace. Neco maji rimsti katolici, neco recti, neco ruzni protestante a neco jineho zase jehoviste a treba zidi. Dokonce i mezi katolickymi autoritami jsou rozdily ve vykladu. Neni na tom nic spatneho. Opet jsme u toho. Ja viru nikomu nenutim a nechci, aby stat nekomu neco nutil. To, co sam vyznavam, je ma vec. Vira kazdeho cloveka je veci jeho samotneho. Na tom se snad shodneme, ne?

a ten metaforicky vyznam mam teda chapat jak?

Mluvim jen za sebe. Ja to chapu tak, ze je dobre, aby clovek byl ve sporech smirlivy a rozvazny a nebyl prilis mstivy. Zejmena ve sporech s blizkymi, coz lze chapat z kontextu v matousovi. Zde se lisime treba od jehovistu, kteri toto patrne chapou naivne doslovne, coz muze vest k tomu, ze by clovek nemel branit ani fyzickemu nasili na svem tele, coz je v rozporu s nakladnim se zivotem a snahou o jeho zachovani, tedy proti prirode, jelikoz instinktivni snahou kazdeho z nas, coz do nas zadratoval stvoritel, je proste prezit, branit a rozmnozit se.

muzu se zeptat, kde je psano, co je proti prirode?

To netusim. Muzes si to sepsat sam. Podle tebe je tedy v poradku, aby clovek dobrovolne se nebranil a nechal se sezrat/zabit? Ne, toto je prave proti prirode, snaze o preziti, snaze o rozmnozeni, atd. Jsou to zakladni instinkty, ktere maji i zvirata.

a o cem zena sni, ze ji udela nasilnik? mate zajima predstavy

To, ze nekdo neni pacifista, neznamena, ze je nasilnik! :-D A hadej, co ma udelat zene. :-D Prave to, co je v souladu s pismem a prirodou. ;-)
Nastaveni druhe tvare tak, jak je zmineno v Matousovi, je treba chapat metaforicky v prenesenem vyznamu. Rozhodne to neznamena, ze by se krestan nemel branit fyzickemu nasili. Naopak. Na spouste mist v pismu je ctenar nabadan, aby usiloval o zachovani sveho zivota jakozto boziho daru! Take pokud by nastaveni druhe tvare znamenalo, ze se nebudu branit (jako to maji jehovisti), tak je to proti prirode. Vyznam toho je vsak jiny.

proc by se pacifista nemel rozmnozit?

Protoze jej drive nebo pozdeji nekdo sezere :-D A u lidi? Zadna zena nesni o tom, ze ji vecer udela pacifista... ;-)
OMG, kdyz mi nepodepises smlouvu, nemohu te utlacovat. V cem je problem? :-D Kdyz nekde nechces pracovat, nechod tam, ale co je ti do cizich lidi, kteri tam pracovat chteji? Co je ti do obchodniho ci smluvniho vztahu jinych dvou pro tebe cizich entit? NIC!
Agresivni retorika? To, ze chci svobodu pro sebe a vsechny ostatni, je neco agresivniho? Ja jen po tobe chci, mily norberte, aby ses hezky zivil sam na volnem trhu a nebral tuto moznost ostatnim. To je cele. :-)
Jiste. Proste je to danost prirody a sveta. Jedinec, ktery se chce rozmnozit a mit potomstvo, nemuze byt absolutnim pacifistou, jelikoz pak se s velkou pravdepodobnosti nerozmnozi. A bude-li u takoveho druhu takovych jedincu hodne ci vsichni, takovy druh brzy zanikne.
Ne, nemusi. Spousta lidi nemusi pracovat :-D

Tve naklady jsou jen tvuj problem. ;-) Nikdo nema povinnost te zivit.
Kdyz to tem zamestnancum vadi, nikdo je nenuti pracovat, ze? Nikdo je nenuti podepsat nejakou smlouvu.

To tobe a tobe podobnym nedojde. :-D
Autor: Rakusak Čas: 2025-03-04 10:20:09
Opravdu existuje člověk jež by někomu nedal facku, i kdyby na tom měly vyset životy milionů?

Viset. vIset! :-D :-D :-D

A jinak, jsem to treba ja. Je to vlastne trolley problem. A ne, opravdu bych nikomu facku nedal, pokud bych nebranil sebe ci sve blizke. Pokud by se jednalo o nekoho jineho, vykaslal bych se na to. Neznamena to, ze jsem pacifista (zde souhlasim s tim, ze absolutni pacifista snad neexistuje), ale proste mi jsou ostatni jedno. Pacifismus je proti prirode.
Jisteze vidis vyhody statu a nevyhody kapitalismu, kdyz ti stat umoznuje tyt na ukor jinych lidich, coz by ti v kapitalismu neproslo :-D :-D to uz o tobe vsichni vime norberte :-D
Podle meho norbertovi neni co vzit :-D a na volnem trhu zemre hlady. On to moc dobre vi, proto tak kvici.
Ano, nekteri lide jsou dementi, kteri treba ani nevytahli prdel z brna ci podobne diry. Pak maji pocit, ze tak, jak to je ted, to musi byt na vecne casy.
Autor: Rakusak Čas: 2025-02-26 16:50:33
Z casti je to zpusobeno tim, ze etatiste jsou vetsinou dementi, kterym toto nedojde, i kdyz to empiricky vidi na kazdem kroku! Dalsi casti etatistu to dochazi, ale boji se, aby si nepohorsili na volnem trhu, takze jsou to jeste horsi mrchy, jelikoz v podstate kradou zdroje ostatnim. A treti skupina je nejhorsi, to jsou zmrdi primo napojeni na statni penize.
Ne, ty rikas nesmysl. Ty lidi okradl stat, uz okradeni proste byli!!! Je kazdeho vec, kolik vydelava, jak zije, kde zije, atd. Ja platim take silene castky, ale rikam to, co rikam!

Samozrejme si uvedomuji, ze tento hnusny system pouziva stat k vydirani, socialnimu dramatu a brani si lidi jako rukojmi. V tom je svinskost tohoto hnusneho zleho systemu!
Autor: Rakusak Čas: 2025-02-25 13:43:06
Statni system duchodu je pekelne zlo, kterym stat vytvari cim dale tim vice lidi na nem zavislych. Musi to byt zruseno bez nahrady! At se kazdy stara sam o sebe.
Ano, "vyplati" se to, lidem bez prijmu ci hodne neschopnych s nizkym prijmem.
Souhlas. Legislativa, technicke normy, zdaneni a debilni uzemni planovani jsou duvodem drahe vystavby! Pak lide cumi, kolik stoji postavit posrany rodinny domek.
Takove to "kdyz mi bylo 20", je proste kvuli tomu, ze kdyz je cloveku 20, tak je zdravy, mlady, krasny, treba svobodny, treba bohaty, ziji rodice, zije partner. Kdyz je vam 50-60-80, tak mnohe z toho jiz neplati...

tohle taky vubec nechapu. nehlede na to, ze lide na vesnicich a samotach jsou dost casto totalne zavisly na autech oproti mhd ve meste... a taky samozrejme natazeni vsech technických sítí do jejich domecku je drazsí atd....

Totalne? Totalne urcite ne. Je to o tom, jaky chces zit zivot. Pokud ti staci pokecat se sousedem/manzelkou, je venkov ok. Pokud chces kazdy vecer travit v baru, multikine, nakupaku, divadle, tak je idealni mesto. A btw, kdo dnes jezdi mhd? A to prodrazovani technickych siti, to jde jaksi za statem ve velkem...
Za mne Fallout, Warcraft 1/2/3, Starcraft. A to jen, co vytahnu z pameti,
Souhlasim, ze i dnesni tituly jsou pribehove fajn, ale nerekl bych, ze jsou nejak lepsi. Proste obcas prijde dobry pribeh, obcas sracka. Je to stejne tak, jako to bylo pred 30, 20 lety.

Stary zakon mne nikdy moc nebavil a ani nebral. Naopak novy je epicky, plny pribehu i moralky i akce. Ale opet, je to subjektivni. Velmi.
Co se tyce her, tak vazne dneska vychazeni hry s lepsima pribehama, lepsi hratelnosti, lepsim vsim.

Toto je ryze subjektivni.

A teda nemohu rict, ze by ne to nejak extra zaujalo :-(

Stary zakon chapu, ale Novy je super.

To na poli fantasy literatury znam asi lepsi dila a lepsi autory :-)

Takove rouhani... Snad jednou naleznes viru. Do te doby doufam, ze Nejvyssi bude milosrdny.
:-D

Ja myslel samozrejme hlavne Novy zakon. ;-)
Vse je to ryze subjektivni. Mozna funguje takova vec, ze pokud nejake dilo treba vzniklo, proc by vznikalo znovu, ze? Kdyz jiz neco bylo objeveno, zpravidla neni treba to objevovat znovu. To muze platit pro hudbu, literaturu i filmy.

Sam pises, ze hry jsou dnes lepsi. Cim to je? Je lepsi hratelnost? Je lepsi pribeh ci napad? Podle meho ani jedno. Jsou subjektivne lepsi, jelikoz se posunuly technologie a vubec technicke moznosti hardwaru, hry vypadaji lepe nez drive, atd. Proto ma treba smysl udelat remake 20 let stare uspesne hry a tento remake muze byt subjektivne lepsi.

K literature dodam, ze pro mne je nejlepsi kniha Bible a nic lepsiho od te doby nevzniklo... ;-)
Ano, sto lidi, sto nazoru. Ja treba verim, ze i v kapitalisticke spolecnosti by prezil stavajici model "prusske kadetky". Nevyzadane hodnoceni muze byt pro dite zranujici, stresujici. Vede to i k zaskatulkovani daneho ditete jak u ucitelu, tak i v ramci kolektivu. At si sve hemzy ucitele nechaji, kdyz o ne nikdo nestoji. :-)
Autor: Rakusak Čas: 2025-02-20 13:22:35
Podle mne toto horekovani nad starymi casy je cloveku vlastni. Rikam tomu vzpominkovy optimismus a myslim si, ze tim trpi kazda generace. :-D
stale trvam ze ucitelky nemaji cas na to, aby s detmi mluvili o kazde kravine

To asi nikdo neceka, ne?

tak jako v Ježku a už vubec ne u takto starších dětí

Vtip je v tom mluvit s ditetem, pokud ma o to samo zajem.

Poznamky a znamky jsou nevyzadana hodnoceni. At si ho skola strci za klobouk. Pokud budu chtit jako rodice nebo zak neco vedet, zeptam se na to. Nemusi mi to nekdo neustale cpat pod nos.
Nebo tem ucitelkam, kdyby to udelal reditel. Ktera z vas ukradla tuzku ve sborovne? Ze se nepriznate? Tak tu budeme do noci, kazda tisickrat napisete nebudu krast tuzky pana reditele. :-D
Aplikovany jsou take kolektivni tresty. Nekdo ze tridy neco provede, ale po skole je treba cela trida - aneb jak utvorit skvele vztahy v kolektivu...
Presne tak. Je desive, ze by nejaka tabulka ucitelka, ktera je treba i stara a vyhorela a ktera se v zivote zmohla na praci pro stat, vychovavala me deti.
logo Urza.cz
kapky