Komentář 94580
» odpovědět «
Autor: Tron
Čas: 2023-06-27 06:11:37
Web: neuveden
Mail: neuveden
Měl bych k tomu dvě poznámky - jednak mám dlouhou dobu za to, že to tvrzení že voda v podzemí je všude a záleží jen na hloubce vrtu není absolutně platné a dlouhou dobu myslím tenhle omyl šíříte. Při Vaši lásce k vědě, nemohl by jste si tuto věc nějak hlkouběji prověřit - mám dojem že to pálíte tak trochu od boku jen jako názor. Co o tom vím já tak věc se má tak, že jednak hlubšími vrty prolamujete občas určité vrstvy, na kterých některá voda stojí, takže pak plošně klesá hladina podzemní vody díky hlubším vrtům i v širším okolí (např i sousedům ve studni může ubýt či zmizet), a potom některé vrty berou vodu z podzemních rezervoárů, často i tisíce let starých, které však tou těžbou vody ubývají. Další věc je, že pokud se dokopete např na vodu která byla kupříkladu dříve znečištěna chemickou těžbou nerostů, tak ji sice máte ale je nepitná.
Druhá poznámka je dotaz: má dle Vás a dle např. pohledu NAPu člověk právo (bez nějaké smlouvy) na to, aby pokud užívá řeku na jeho pozemku, aby mu soused proti proudu nesebral z řeky veškerou vodu? Aby dotaz nezněl takto absurdně na české vodní podmínky, tak tento reálný příklad se stal v jižní americe, kde jistí těžaři přehradili/odklonili řeku jinam, za účelem poškození vesnice níže po proudu tím, že vesničani už vodu v korytě řeky mít nebudou (cíl byl je přimět to místo opustit).
Nedávno jsem tu vedli diskuzi, zda je to proti NAPu, vzato ankapácky - co já vím tak vesnici fyzicky nepoškodili, koryto řeky vesničanům zůstalo, pouze prázdné. Dalo by se to shrnout dotazem: má někdo právo na vodu v jeho korytě? IMHO by šlo bez smlouvy se sousedy proti proudu o právo ryze pozitivní.
Druhá poznámka je dotaz: má dle Vás a dle např. pohledu NAPu člověk právo (bez nějaké smlouvy) na to, aby pokud užívá řeku na jeho pozemku, aby mu soused proti proudu nesebral z řeky veškerou vodu? Aby dotaz nezněl takto absurdně na české vodní podmínky, tak tento reálný příklad se stal v jižní americe, kde jistí těžaři přehradili/odklonili řeku jinam, za účelem poškození vesnice níže po proudu tím, že vesničani už vodu v korytě řeky mít nebudou (cíl byl je přimět to místo opustit).
Nedávno jsem tu vedli diskuzi, zda je to proti NAPu, vzato ankapácky - co já vím tak vesnici fyzicky nepoškodili, koryto řeky vesničanům zůstalo, pouze prázdné. Dalo by se to shrnout dotazem: má někdo právo na vodu v jeho korytě? IMHO by šlo bez smlouvy se sousedy proti proudu o právo ryze pozitivní.