Plýtvání jídlem – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu
Autor: Urza
Čas: 2018-11-02 00:00:02

Plýtvání jídlem

Znáte ty obrázky hromad jídla, které se vyhazují, zatímco africké děti hladoví? Často jsou doplněny nějakým hluboce morálním poselstvím o našem sobectví a o tom, jak bychom se měli stydět za to, že vyhazujeme něco, o co je jinde nouze; k těmto povrchním poselstvím mám dvě zásadní výhrady, jimiž je hodlám zcela vyvrátit:
1/ Jídlo zde a jídlo v Africe jsou dva různé statky; cena převozu je v porovnání s cenou těch vyhazovaných potravin astronomická, v mnoha případech by bylo levnější vypěstovat nové potraviny na místě.
2/ S ohledem na to, kolik jídla naše společnost spotřebuje, lze považovat za zázrak (volného trhu), že přebytků je tak málo; trefit spotřebu na chlup přesně jednoduše není možné – takže chcete raději přebytky, nebo hlad?
Ostatně kdo se chce vrátit do minulého režimu k frontám na maso? A i tehdy přebytky existovaly.

Nemluvě o tom, že byly časy, kdy i v Evropě lidé hladověli; pak však přišla průmyslová revoluce a divoký kapitalismus, jenž tento problém vyřešil. Buďme za to rádi a přejme totéž i Afričanům; nestyďme se však za to, že ty přebytky máme – naopak, buďme za ně vděční – nikomu to neškodí a jde o přirozený důsledek blahobytu, ve kterém žijeme.
Přečtení: 8862

Reagujete na tento komentář:
To poukazování na plýtvání jídlem se snaží v lidech probudit evolučně získané myšlení, kdy do té průmyslové revoluce byl jídla opravdu nedostatek a situace, že by jídla byly přebytky, je pro lidstvo relativně nová. Evolučně vyselektované myšlení "sněz to všechno, protože potom dlouho žádné jídlo být nemusí" je tam někde v nás pořád a myslím si, že výčitky za plýtvání jídlem (a teď nemyslím ty kampaně o hladových dětech v Africe, ale běžnou každodenní situaci, kdy něco necháme na talíři, nebo něco nedojíme) budeme pociťovat ještě hodně dlouho.
Web: neuveden Mail: neuveden
To poukazování na plýtvání jídlem se snaží v lidech probudit evolučně získané myšlení, kdy do té průmyslové revoluce byl jídla opravdu nedostatek a situace, že by jídla byly přebytky, je pro lidstvo relativně nová. Evolučně vyselektované myšlení "sněz to všechno, protože potom dlouho žádné jídlo být nemusí" je tam někde v nás pořád a myslím si, že výčitky za plýtvání jídlem (a teď nemyslím ty kampaně o hladových dětech v Africe, ale běžnou každodenní situaci, kdy něco necháme na talíři, nebo něco nedojíme) budeme pociťovat ještě hodně dlouho.
Web: neuveden Mail: neuveden
No ono to plytvani jidlem je mozne jeste rozdelit na dve skupiny:

1) Obchody vyhazuji co nestihli prodat pred tim nez se jidlo zkazilo, tam plny souhlas.

2) Potreviny, ktere se vyhazuji jiz pred cestou do obchodnich retezcu, protoze nesplnuji vzhledove pozadavky obchodniku. Pr. Chleba s prasklou kurkou, krive mrkve, dyne se zelenymi prouzky atd... Zde si myslim ze je nejaka osveta nutna, protoze je obchodni retezce argumentuji ze "jejich zakaznici jsou zvykli na urcity standard", na druhe strane vsak drtiva vetsina zakazniku vubec netusi ze je pro ne zbozi takto masivne selektovano do uniformni nabidky...
Autor: DejfCold (neregistrovaný) Čas: 2018-11-02 12:00:32 Titulek: Re: [↑]
>zakaznici jsou zvykli na urcity standard

a to ten, ze polovina vystavenych veci je zkazenych nebo je z nich protlak (najit rajce, ktere se mi nerozpadne v ruce, kdyz ho zvednu mi prijde skoro jako zazrak), ale hlavne ze mrkve jsou rovne.
Autor: Zdenál (neregistrovaný) Čas: 2018-11-02 12:01:26 Titulek: Re: [↑]
- Chleba s prasklou kůrkou: asi to nebude tak horký, protože občas v regále na takový chleba narazim. Druhak podle reportáže z velkopekárny, "zmetky", který nesplňují gramáž nebo estetická kritéria, ale jinak jsou v pořádku si částečně rozeberou zaměstnanci, častečně se dodají odběratelům, kterým je to jedno nebo nějakou zmetkovitost akceptují, částečně se semelou do těsta, takže se v druhé iteraci do normálního pečiva normálně dostanou (zajímavý že tahle praktika je kritizovaná často těmy stejnými lidmi).

- zelenina, která nesplňuje estetická kritéria, ale zase, je nezávadná je o něco levnější takže končí v konzervátnách, hotových jídlech, velkoprovozech... protože jsou lidi blbí a myslí si že se většinou vyhazuje a zároveň je kvůli nižší poptávce o něco levnější, jsou i obchody který ji s nějakým marketingem zkoušeli prodávat a nakonec na nich udělali ještě větši marži.

V obou případech jde o neexistující problém, resp. okrajový, protože ano, určitě se stalo že někde zůstal po zavíračce ohmatanej popraskanej chleba kterej se vyhodí, nebo že nějakej farmář neudal veškeré výpěstky a musí je zkompostovat... jenže to se bude dít vždycky a jde o chybu, selhání, ne záměrné plýtvání zdroji.
Autor: Opravdový Ničema (neregistrovaný) Čas: 2018-11-02 10:53:59
A pak ještě nezapomenout na to jak stát dbá, abychom ze zbytků jídel nedejbože nekrmily prasata nebo bezdomovce a radši všechno ekologicky zklikvidovali. . .
Autor: Marťan Čas: 2018-11-02 16:29:36
Web: neuveden Mail: neuveden
Je to asi rok, dva, co se zjistilo, že kdyby supermarkety jídlo darovali, musí to zevést do účetnictví jako dar s vykázanou obvyklou hodnotou daného zboží a odvést DPH, takže stát je ekonomickými prostřeky (administrativa + DPH) motivoval to nedělat. Politici to sice už nějak upravili, aby to tak šlo (a až poté, co se to začalo mediálně probírat a napsalo se několik článků, ze kterých to pro státní aparát nevypadalo lichotivě a politikům se na to nepříjemně odpovídalo) ale je to nekonečný proces všude tam, kde do něčeho lidem mluví stát. Jsou tisíce skrytých podobných problémů způsobovaných zbytečnou regulací, o kterých se jen nepíše a nejsou vidět ale život nám taky zhoršují.

Tolik k reakcím zde na vyhazování jídla, které ale, jak píše URZA nemá nic společného s nedostatkem jídla v Africe.
logo Urza.cz
kapky