Autor: Urza
Čas: 2018-11-02 00:00:02
Plýtvání jídlem
Znáte ty obrázky hromad jídla, které se vyhazují, zatímco africké děti hladoví? Často jsou doplněny nějakým hluboce morálním poselstvím o našem sobectví a o tom, jak bychom se měli stydět za to, že vyhazujeme něco, o co je jinde nouze; k těmto povrchním poselstvím mám dvě zásadní výhrady, jimiž je hodlám zcela vyvrátit:
1/ Jídlo zde a jídlo v Africe jsou dva různé statky; cena převozu je v porovnání s cenou těch vyhazovaných potravin astronomická, v mnoha případech by bylo levnější vypěstovat nové potraviny na místě.
2/ S ohledem na to, kolik jídla naše společnost spotřebuje, lze považovat za zázrak (volného trhu), že přebytků je tak málo; trefit spotřebu na chlup přesně jednoduše není možné – takže chcete raději přebytky, nebo hlad?
Ostatně kdo se chce vrátit do minulého režimu k frontám na maso? A i tehdy přebytky existovaly.
Nemluvě o tom, že byly časy, kdy i v Evropě lidé hladověli; pak však přišla průmyslová revoluce a divoký kapitalismus, jenž tento problém vyřešil. Buďme za to rádi a přejme totéž i Afričanům; nestyďme se však za to, že ty přebytky máme – naopak, buďme za ně vděční – nikomu to neškodí a jde o přirozený důsledek blahobytu, ve kterém žijeme.
1/ Jídlo zde a jídlo v Africe jsou dva různé statky; cena převozu je v porovnání s cenou těch vyhazovaných potravin astronomická, v mnoha případech by bylo levnější vypěstovat nové potraviny na místě.
2/ S ohledem na to, kolik jídla naše společnost spotřebuje, lze považovat za zázrak (volného trhu), že přebytků je tak málo; trefit spotřebu na chlup přesně jednoduše není možné – takže chcete raději přebytky, nebo hlad?
Ostatně kdo se chce vrátit do minulého režimu k frontám na maso? A i tehdy přebytky existovaly.
Nemluvě o tom, že byly časy, kdy i v Evropě lidé hladověli; pak však přišla průmyslová revoluce a divoký kapitalismus, jenž tento problém vyřešil. Buďme za to rádi a přejme totéž i Afričanům; nestyďme se však za to, že ty přebytky máme – naopak, buďme za ně vděční – nikomu to neškodí a jde o přirozený důsledek blahobytu, ve kterém žijeme.
Přečtení: 8867
Komentáře
Komentář 29018
Komentář 29022
1) Obchody vyhazuji co nestihli prodat pred tim nez se jidlo zkazilo, tam plny souhlas.
2) Potreviny, ktere se vyhazuji jiz pred cestou do obchodnich retezcu, protoze nesplnuji vzhledove pozadavky obchodniku. Pr. Chleba s prasklou kurkou, krive mrkve, dyne se zelenymi prouzky atd... Zde si myslim ze je nejaka osveta nutna, protoze je obchodni retezce argumentuji ze "jejich zakaznici jsou zvykli na urcity standard", na druhe strane vsak drtiva vetsina zakazniku vubec netusi ze je pro ne zbozi takto masivne selektovano do uniformni nabidky...
Komentář 29025
a to ten, ze polovina vystavenych veci je zkazenych nebo je z nich protlak (najit rajce, ktere se mi nerozpadne v ruce, kdyz ho zvednu mi prijde skoro jako zazrak), ale hlavne ze mrkve jsou rovne.
Komentář 29026
- zelenina, která nesplňuje estetická kritéria, ale zase, je nezávadná je o něco levnější takže končí v konzervátnách, hotových jídlech, velkoprovozech... protože jsou lidi blbí a myslí si že se většinou vyhazuje a zároveň je kvůli nižší poptávce o něco levnější, jsou i obchody který ji s nějakým marketingem zkoušeli prodávat a nakonec na nich udělali ještě větši marži.
V obou případech jde o neexistující problém, resp. okrajový, protože ano, určitě se stalo že někde zůstal po zavíračce ohmatanej popraskanej chleba kterej se vyhodí, nebo že nějakej farmář neudal veškeré výpěstky a musí je zkompostovat... jenže to se bude dít vždycky a jde o chybu, selhání, ne záměrné plýtvání zdroji.
Komentář 29186
Komentář 29024
Komentář 29031
Tolik k reakcím zde na vyhazování jídla, které ale, jak píše URZA nemá nic společného s nedostatkem jídla v Africe.