Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele PavelX7 (strana 4)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Ty se tu ale zase předvádíš šašku . Co ta velká věc ohledně psychiatrie co jsi nám tu na letošek sliboval? Konec roku je za rohem . A o všech těch důkazech a článcích ani nemluvím.
No právě.
Ale problém je že školství je strašně svázáno a zabetonováno státem, takže není prostě moc žádný prostor zkoušet něco inovativního. Nicměně i s tím současnými povinným kurikulem myslím, že v brzké budoucnosti, pokud už ne hned, by bylo možné spoustu učitelské práce nahradit počítačem, ať už skrze platformy s Massive open online courses (což je jednoznačně finančně velmi efektivní) nebo s využitím AI chatbotů. Pokud někdo dneska furt učí frontálním způsobem, je podle mě skoro zbytečný. Ta hlavní užitečná věc co takový člověk dělá je hlídání těch dětí, zatímco rodiče jsou v práci, ale na to není potřeba 5 let VŠ studia. Samozřejmé existují lidé co se i v rámci toho systému snaží to dělat nějak líp, a upozorňují na problémy, ale mají to fakt těžký a je jich pořád málo.

Jinak je to o prioritách. I dneska je podle mě reálně pro průměrně, s minimálkou to půjde asi těžko, vydělávající rodiče poslat 1-2 děti na soukromou školu. Ale bude to stát něco ze jiného životního standardu.
V Africe se mají hůř, mi nepřijde jako relevantní výmluva. Snad se chceme zlepšovat i v tom našem relativně super prvním světě.
Určitě je zajímavé, ze lidi co mají s něčím špatnou zkušenost jsou pak spise odpurcove , zatímco ti co nemají špatnou zkušenost tak jsou s tím spise v pohodě. Velice zajímavé , asi jako ze ráno vychází Slunce .
Článek kritizuje "tradiční" školství, tedy frontální výuku kde je učitel na X žáků a snaží se jím něco nasypat do hlavy. Stejně jako si chudí dokáží zajistit levné a jednoduché a asi ne moc kvalitní jídlo, asi by si dokázali zajistit levné školství, kde je jeden levný (tedy nic moc) učitel na 30 žáků. Bude to teda lepší než co měl autor? To si musí vyhodnotit sám v jaké socioekonomické situaci byla jeho rodina, když byl malý. Jako dítě by na to co si jeho rodiče můžou dovolit a kam ho budou chtít posílat poměrně malý vliv, byl a byly by i v ankapu, na nich závislý.
Takže to co jsi napsal měl být nějaký pokus o získání informací a o diskuzi ? Provokuješ Norberta k reakci a to tu ani nic nenapsal . A ta reakce určitě nebude diskuze o informacích . Jinak řečeno krmíš ho tak až ses jim sám stal .
“Krmíte trola... bohužel to vypadá, že je tady čím dál míň lidí kvůli informacím a diskuzi, a čím dál víc lidí kvůli kompenzaci svých mindráků...”
Akorát že já nemám žádný "recept" co bych někomu doporučoval. A přiště můžete říct rovnou že tu jen kážete dogmata, ušetříme si čas :-)
Prostě paušalizujete. Konkrétně KBT má asi nějaký konkrétní řád, kdy 4 sezení jsou jen na to aby se ti dva seznámili a rozebrali ten problém. Pak teprve se začně intenzivnějí řešit ten problém. Jak říkám mám pozitivní zkušenost, takže to je 1:1 s vaší negativní zkušeností. No logicky to prostě občas pomůže a občas ne, z důvodů které popisujete. A samozřejmě jsem všechny rady musel aplikovat a tu nápravu musel dělat já sám. Když na ty rady kašlu, tak to zase jde z kopce. Psychoterapeut mi akorát poradil jak. A rozhodně to bylo konstruktivnější, než to co mi radili lidi co mě dlouho znají a i o problému ví. Ti byly ve svých radách naopak naprosto mimo.
Co s tím má nějaká moje filozofie, kterou mi podsouváte? (řečnická otázka, nic, ad hominem). Zato mícháte dohromady psychiatra a dopování prášky s psychologií a psychoterapií. Přitom to co popisujete že jste udělal, docela vypadá jako psychoterapie. Aspoň z mojí zkušenosti s psychoterapeutem co dělá KBT. Přišel jsem s problémem, během několika sezení jsem si o tom popovídali, rozebrali co ho může způsobovat a doporučil nějaké techniky, které jsem mohl aplikovat. Psychiatr tohle asi typicky moc nedělá, protože na to nemá čas, nicméně mohl by na psychoterapii klienta aspoň nasměrovat, pokud je to vhodné.

Takže jste zvládl pomoct kamarádovi vy tím že jste si popovídali a poradil jste mu, a pomohlo mu to. Tedy asi neplatí čistě jen "to co je v naší lebce nám může napravit jen jeden, a to my sami," ale lze to i tak že jeden tomu druhému s tou nápravou pomůže.

Když jeden slepý zná okolí a umí se orientovat, tak v jámě skončit nemusí, nebo taky ten jeden prostě nemusí být slepý. Zdá se mi že jen zobecňujete, asi tu svoji negativní zkušenost, na všechny psycho-logy/teraputy/iatry...
Může. A i kdyby nemohli pomoct ani sobě, tak pravděpodobně u sebe řeší jiné problémy než u klienta, a i kdyby ty samé tak to, že nezvládnou ty "rady" aplikovat sami neznamená, že to nezvládne potom klient. Takže to je taky argument o ničem. Ať nemarníme čas: Čerpáš z nějakých studií, osobních zkušeností, nebo nám tu prezentuješ jen svoje dojmy?
Však s tím, aby si to člověk napravil sám ti právě psychoterapeut má pomoct. On ti samozřejmě hlavu uvnitř nepředrátuje.
Já bych to upřesnil: Šašek deklaroval, že když Urza deklaruje., že si ho tu nepřeje, tak tu přestane psát . Coz se stalo, nicméně jak vidíte, šašek to tu tapetuje nadále.
Takže nezachráníš životy protože by někdo mohl něco říkat? Guess what, říkat si může stejně cokoliv, podívej se na libovolnou monarchii nebo diktaturu. Ten příklad je samozřejmě absurdní, ale vymyslel sis ho sám. Pokud by tvoje metoda v koncetráku zvládla zachránit víc životů, tak to beru, ale pochybuju. To už je pak o tom jako zvolit taktiku a strategii pro prosazování svých cílů, ne o moralizování o větším či menším zlu.
Člověk může klidně dělat těch milion věcí (kolik lidí tím reálně zachráníte v tom koncentráků?) a k tomu ještě hodit hlas do urny a zvolit menší zlo. V tomto případě přispět k záchraně cca 1/3 lidských životů.
logo Urza.cz
kapky