Komentář 73273
» odpovědět «
Autor: marcusant
Čas: 2021-10-13 08:32:16
[↑]
Web: neuveden
Mail: neuveden
Není to přes přečtení, ale právě díky němu. Protože jsem postupně stále více nabýval dojmu, že ve vašich textech je vnitřní rozpor. Tento rozpor jsem se pokusil nastínit výše. Shrnuto na jednu stranu prosazujete anarchokapitalismus v čemž s vámi v zásadě souhlasím, byť v rámci něho zastáváme patrně nejvzdálenější možná stanoviska - počítám se mezi paleolibertariány - na druhou hýříte mnohými přesvědčeními, která bych se nebál nazvat ideologiemi. Když se to pokusím kritizovat, bagatelizujete to viz "já nutně neříkám, že ideologie jako takové jsou špatné. Za mě je skoro všechno ideologie; kdo říká, že se žádnou ideologií neřídí, nejspíš má alespoň nějakou vnitřní, nevyřčenou". Dle mého jsou veškeré ideologie v posloupnosti Plato, Julián Apostata, Kant, Hegel, Marx, Hitler.. zlem, které je třeba pojmenovávat. Ideologie vždy znásilňují člověka. Člověk v životě má a musí ustupovat a volit kompromisy, ale z mého pohledu jen v konfrontaci s realitou nikoli s něčí nadřazenou představou o tom, co je a není správné. Pokud někdo moralizuje, nadřazuje ideje nad žitou skutečnost jednotlivců, je pro mě ideolog, pozitivista, kolektivista a tudíž levičák.
Člověk je nejagresivnějším živým stvořením na této planetě. Agresivita spolu s inteligencí a zručností nás umístila na vrchol potravního řetězce a umožnila bezprecedentní rozšíření našeho druhu. Veganství vnímám jako způsob ideologického potlačování této agresivity. Pokud potlačujeme svou agresivitu na základě ideologie nikoli na základě reality (to je např. když ustupujeme silnějšímu, uskutečňujeme transakci, realizujeme partnerský vztah...) obvykle to neznamená úplnou rezignaci na téma, ale jen zvolení jiné strategie, než je přímá konfrontace. To vnímám jako nezdravé zacházení s vlastní agresivitou historicky přinášející ponížení, utrpení a hromady mrtvol. Ochota jíst maso a tedy přijímat spoluzodpovědnost za přímou agresi řezníka vůči zvířeti, dle mé zkušenosti významně koreluje s ochotou k přímé konfrontaci a naopak. Pokud vás napadnu a urazím a vy se přímé konfrontaci vyhnete, ale zároveň mi okopáváte kotníky v jiných komentářích, jenom mě přesvědčujete, že se nemýlím.
U B12 se nejedná o suplementaci - doplnění, ale o substituci - nahrazení v tomto případě přirozeného zdroje umělým. To je jako když přirozený NAP nahradíme umělým právem a budeme prohlašovat, že je to docela v pohodě.
Člověk je nejagresivnějším živým stvořením na této planetě. Agresivita spolu s inteligencí a zručností nás umístila na vrchol potravního řetězce a umožnila bezprecedentní rozšíření našeho druhu. Veganství vnímám jako způsob ideologického potlačování této agresivity. Pokud potlačujeme svou agresivitu na základě ideologie nikoli na základě reality (to je např. když ustupujeme silnějšímu, uskutečňujeme transakci, realizujeme partnerský vztah...) obvykle to neznamená úplnou rezignaci na téma, ale jen zvolení jiné strategie, než je přímá konfrontace. To vnímám jako nezdravé zacházení s vlastní agresivitou historicky přinášející ponížení, utrpení a hromady mrtvol. Ochota jíst maso a tedy přijímat spoluzodpovědnost za přímou agresi řezníka vůči zvířeti, dle mé zkušenosti významně koreluje s ochotou k přímé konfrontaci a naopak. Pokud vás napadnu a urazím a vy se přímé konfrontaci vyhnete, ale zároveň mi okopáváte kotníky v jiných komentářích, jenom mě přesvědčujete, že se nemýlím.
U B12 se nejedná o suplementaci - doplnění, ale o substituci - nahrazení v tomto případě přirozeného zdroje umělým. To je jako když přirozený NAP nahradíme umělým právem a budeme prohlašovat, že je to docela v pohodě.