Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 134)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Dobré, tak mi řekni, po jaké přesně definici státy touží. Já to totiž za prvně nevím, a za druhé, pokud někdo řekne, že by měly být kvóty na to, co se prodává v obchodech a že by se mělo prodávat minimálně 80% potravin z Čech, potom mi přijde, že někdo skutečně touží po tom, po čem říkáš, že nikdo netouží.
Jinak bych o tom ani nepsal
No to nemáš vůbec pravdu. Soběstačnost lze "jednoduše" dosáhnout, akorát si myslím po tom nikde zas až tak moc netouží, protože chápou, že je to příliš drahé a zbytečné.
To co říkáš o té kladné obchodní bilanci - proč ne, samozřejmě. Je fajn, když na mě někdo bude více závislý, než já na něm. Na druhou stranu, tohle typicky nezáleží nejvíce na tom, co lidé chtějí, ale spíše jaké mají podmínky. Když někde mají řídké osídlení a zároveň velké množství úrodné zemědělské půdy, pak je jednoduché toho dosáhnout a je pravděpodobné, že to tak bude. No představ si třebas Japonsko, kdyby chtělo dosáhnout toho samého. Jak obrovské náklady by museli vynaložit a je otázka, jestli je vůbec fyzikálně možné toho u nich dosáhnout.
Podobné je to třebas s ropou. Kdyby ČR chtěla být soběstačná v ropě, tak by toho teoreticky možná šlo dosáhnout, ale za cenu takových nákladů, že to absolutně nedává smysl. No a kousek vedle Rusko je v ropě soběstačné a ještě ji spoustu vyváží. Protože to tak náhodou vyšlo, mají ji tam více a jednodušeji ji vytěží, než my.
No prave, podle me zadny stat, ktery by byl potravinove sobestacny, v podstate neexistuje (a nebo o nem nevim).
A to opravdu beru jen takove ty zaklady, rekneme zakladni maso, mleko, vejce, zelenina, ovoce, obili, ryze a podobne. Proste kdyz vezmes to, z ceho se nejvice vari a co se nejvice ji, zjednodusene receno.
Ja to nechci za kazdou cenu hrotit pres banany, je to zbytecny. Jde mi jen o ty zcela zakladni potraviny (a to maso rekneme staci veprove + hovezi + drubez. Ani nemusim pocitat ryby, kdyz na to prijde, a podobne u vseho).
Podle me je nesmysl chtit, abysme byli sobestacni i v takove veci, jako jsou "blby rajcata". Protoze pokud budeme chtit mit pouze svoje rajcata a zaroven je budeme chtit mit po cely rok, bude to o dost nakladnejsi, nez kdyz si je v lete vypestujeme sami a v zime dovezeme odnekud, kde maji zrovna teplo.
Mohu se zeptat o cem to presne mluvis, ze si zivnostnici muzou urcovat sami vysku odvodu? To mate neco takoveho v SK? Protoze my tady v CR rozhodne ne, ja platim podle toho, jaky jsem mel obrat minuly rok a nemohu s tim nic udelat.
A jakou definici používáš ty?
Já to vidím jako soběstačnost v základních potravinách, jak jsem psal.
Jakou máš definici ty?
Mě to přijde nesmyslné brát přes kladnou obchodní bilanci v potravinach, protože pak bude země, která bude vyvážet obrovské množství třebas rýže, a dovážet zbytek potravin, a nebudeme přece říkat, že je potravinové soběstačná.
Termín potravinová bezpečnost definovala Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) OSN v roce 1996: „Potravinová bezpečnost je stav, který existuje, pokud všichni lidé mají za všech okolností fyzický, sociální a ekonomický přístup k dostatečnému množství bezpečných a výživných potravin, který splňuje jejich stravovací potřeby a preference potravin pro aktivní a zdravý život".

Jak jsem psal, jedna se o sobestacnost v alespon zakladnich potravinach, ktere bezne konzumujeme.
Maso, mleko, ovoce, zelenina, obili/ryze a podobne
No, to ale neni potravinova sobestacnost.
Pokud bude stat, jako napr. Kanada, ktera ma obrovske lany poli, na kterych muze pestovat obili a vypestuje ho tolik, ze ho muze masivne vyvazet, muze diky tomu mit kladnou obchodni bilanci s potravinama, na druhou stranu to vubec neznamena, ze by Kanada byla diky tomu potravinove sobestacna, protoze jiste musi dovazet nejake jine zakladni potraviny (coz nevim jiste, ale predpokladam, ze tomu tak bude).
Potravinova sobestacnost je, kdyz by nejaky stat produkoval vsechny zakladni potraviny sam bez nutnosti dovozu.
Co ty si vubec predstavujes pod pojmem "potravinova sobestacnost"?
Protoze my napriklad take nejake potraviny vyvazime...
Pravda, ma tam chybu, chybi tam slovo "sami" na konci te vety.
Coz mi neprijde jako strawman.
Co nechapes na tom, ze pokud budes chtit mit celorocne napriklad rajcata ceske produkce, bude to stat mnohem vice prostredku, nez je proste nekdy dovezt? To same papriky, to same ryze, atd atd. Vzdyt na tom neni nic sloziteho ani zaludneho. Abys mohl pestovat rajcata v lednu, musis na to postavit budovy, musis do toho cpat energii navic...Nekde jinde jim to v lednu roste samo, jak nam tady v lete.
Z toho pak vyplyva to, co jsem napsal o nakladech, ci o nedostatku.
Tvl, TY SAM jsi to napsal na PRVNIM MISTE:
"Nicmene chcete-li JAK, pak (ciste technicke a bez hodnoceni) napriklad: povinny podil v obchodech......."
Povinny podil v obchodech = kvoty.
Skutecne, bez nich to nepujde.
Jinak samozrejme v nejakych jednotlivych odvetvich muzeme byt sobestacni. Napriklad v repkovem oleji. Mozna by to slo i v bramborach, ackoliv s tim uz si nejsem uplne jisty. Mozna by to slo v obili.
Pripadne za cenu obrovskych nakladu v zelenine.
Ale v drtive vetsine toho, co se dneska da koupit, by to bud neslo, a nebo by to bylo tak drahe, ze by to neslo vsechno najednou.
A nebo by to slo vsechno najednou, ale za cenu, ze do toho pujdou vsechny prachy, co stat vybere, takze na ukor duchodu a podobne. Pak by to jit mohlo, mozna.
No, nalezl jsem. Cituji:
" Články ze Stok tohoto druhu (a že jich bohužel bylo) odpovídají tomuto schématu:
1. Lidé ve skutečnosti chtějí totéž co my (ankapáci).
2. Ale něco jim brání si to uvědomit. Copak to asi bude… Co třeba tohle: článek 1, 2, …, 127… "

Ale asi to tam neni, kdyz to rikas...
Kanada je druha nejvetsi zeme na svete na svete, ale ma jen okolo 40 milionu obyvatel.
Maji znacne neroste bohatstvi, a predevsim maji obrovske plochy uzemi, kde se da pestovat. Jelikoz maji velmi ridke osidleni (v pomeru na 1 obyvatele), tak si muzou dovolit mit znacne rozlohy pestovani napriklad obili.
O tom, jak to tam vypada, si my jen muzeme nechat zdat.
Takze - nevim, jestli ma pudu lacinejsi, ale v prepoctu na jednoho obyvatele ji maji radove vice, nez my.
No, pokud budou kvoty, ze se musi prodavat nejake znacne procento potravin vyroby v CR, potom je jasne, ze ty potraviny, ktere v CR vyrobit neumime, se proste nebudou prodavat.
A ze toho v CR neumime vyrobit docela hodne.
Takze to, co ted dovazime, tak nebude.
Tedy bude mensi vyber
Doporucuji, ty chytraku, fokus na "Ale tentokrát mi ta pointa toho komentáře přišla taková slabá a dost samozřejmá, i když pravdivá"
No a me pravdiva neprijde.
Ale chapu, neni tam ANI ZMINKA. Tak urcite...
No jiste...a to povede k tomu, ze potraviny budou drazsi a bude mensi vyber.
Vzdyt to tu celou dobu tvrdime, a naproti tomu je tvrzeno, ze rozhodne bude vetsi vyber a ceny se nezvysi.
Tak dekuji, ze jsi jednou take potvrdil to, co tvrdim(e)
Podle me to ale vubec neni pravda. Nevim o tom, ze by nekdo rikal "lidi si mysli to co my, jen jim v tom neco brani si to uvedomit"
Opravdu nevim o nikom, kdo by to rikal.
Spise to vidim na neco jako "lide vubec nevi, ze by mohli na nejake veci mit pohled jako my, a proto jim ten pohled muzeme / musime ukazat"
Ja se ale neptam na kladnou obchodni bilanci. To je neco ZCELA jineho, nez potravinova sobestacnost.
Rekneme sobestacnost v alespon zakladnich potravinovych vecech, jako je:
Maso/masne vyrobky, mleko/mlecne vyrobky, zelenina, obili/vyrobky z obili, ryze a podobne.
Diskuzni faul - strawman v bodech: 1,2
Vse, co tedy dale autor komentare pise, je jen mlaceni strawmana a je zcela nesmyslne
Ja ti dam jednu konkretni namitku:
Pokud se neceho spotrebuje relativne malo, potom je vyroba tohoto maleho mnozstvi mnohem narocnejsi (nakladove), nez kdyz to nekdo vyrtabi ve velkem.
Predstav si NAPRIKLAD kaviar. Pokud by nekdo v CR chtel delat fabriku na vyrobu kaviaru pro spotrebu v CR, bude muset tento kaviar prodavat VYRAZNE draz, nez kdyz si toto male mnozstvi kaviaru, ktere se v CR spotrebuje, proste koupime nekde v zahranici u velkovyrobce kaviaru. Vyrabet kaviar v CR, abychom uspokojili jeho spotrebu v CR je nesmysl.
Podobne bych mohl napsat celou A4 veci, ktere se nevyplati v CR vyrabet a vyplati se je proste koupit odjinud.

Dale jsem se pak ptal, abys uvedl nejaky priklad te zeme, ktera je potravinove zcela sobestacna a jeste naopak potraviny vyvazi. (Jak jsi to psal, ze takove existuji)
Ktere ze staty to jsou?
:-D :-D
Trolling level GM :-D :-D
Ty demente...to TY JSI TVRDIL, ze se to da urcit. Tak se te ptam, jak se to urci. A na to ty odpovis, ze je to uplne nepodstatne :-D :-D :-D
Tvl, ty jses tak retardovanej, ze to sam nevidis?
Ty sam popiras to, co tvrdis a jeste to hazis na jine.
Jako obvykle.
Tak priste netvrd neco, co budes vzapeti vyvracet. Jses pak za totalniho dementa.
Dobre, posledni hrach:
Ja napisu mnoho otazek, cituji:
"Takze se vracime na zacatek: Racionalita se podle tebe pozna tak, jestli nejaka akce vedla k uspechu ci k neuspechu?
Btw, co pak je brano jako uspech a co jako neuspech?
A co kdyz ji zbalim a ona me za 1 den necha?
Za 1 tyden?
Za 1 mesic?
bylo to racionalni, ci ne?"

Ty na to zareagujes touto odpovedi:
""Tím kruciálním zádrhelem "rakouského vnímání" pojmu "racionální jednání" spočívá v tom, že toto pojetí činí adjektivum "racionální" zcela bezobsažným a zbytečným, protože na každé jednání je možno daným úhlem pohledu nahlížet jako na racionální. Neexistuje-li tedy možnost iracionálního jednání znamená to, že používání adjektiva "racionální" ve vztahu k pojmu jednání je zcela bez obsahu a tedy zcela zbytečné.":

Troufam si tvrdit, ze tvoje odpoved NIJAK nesouvisi s tim, na co jsem se ptal, tedy tva odpoved je NESOUVISEJICI s tim, co jsem psal.

Pokud i nadale budes tvrdit, ze to spolu souvisi, navstev opravdu lekare.
Tak ted nevim, jestli lzes, a nebo jestli uz ani nevis, co znamenaji jaka pismenka, ktera skladaji slova...
Ale je mozne, ze skutecne mas problemy, ktere by mel resit nejaky lekar...
"Moja odpoveď súvisela s komentárom na ktorý som odpovedal, tie šípky to dokazujú." <--- lez
Nelzi.
S psanim nesouvisejicich veci.
Protoze sis zacal, tak abys videl, jake to je. Ale asi je to zbytecne, co...
Podle me - aby existoval Ancap, lide by vetsinove museli chtit dobrovolne dodrzovat NAP. Takze se nebojim toho, ze by lide nejak hromadne chteli mit jine "pravo", ze co vychazi z NAPu. Samozrejme vzdycky budou nejake okrajove zalezitosti, ruzne vyjimky, tomu s eneda vyhnout.
Ale pokud vyjdeme z toho, ze lide vetsinove NAP chteji, potom je hlavni problem urcit, co je a co neni s NAPem v souladu.
Viz to tyrani zvirat. Osobne si dokazu predstavit oba vyklady. Dokazu dat argumenty i pro to, ze tyrani zvirat je v souladu s NAPem, ale stejne tak i proti tomu. Takze nakonec by se ustalil nejaky vyklad, a mohlo by se lehko stat, ze by byl "v kazde vesnici jiny".
Vubec nechapu, co by s tim mely co do cineni nejake agentury.
Tak to nedelej, a bude to dobry. Ale to ty nedas, co...
Hodim trochu hrachu....
Clovek se te na neco zepta, ty odpovis neco zcela nesouvisejiciho.
Tak se pak nediv....
logo Urza.cz
kapky