Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 138)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Sám si ho nezasírej. Ani Norbert není tak vypatlanej aby na dotaz “co znamená legitimní “ odepsal “tak je místo ‘je legitimní’ napíši ‘neni nelegitimní ‘“. I jeho by určitě napadlo , že by to třeba mohl vysvětlit, pokud zrovna jako obvykle netrolí , a ne tam nalepit dva zápory a zeptat se tak znova na to samé.
Tak nemelte takové hovadiny až je to k pláči…
Tak ses úplně vymaštěný nebo ano ?
OK trolko
Web: neuveden Mail: schován
Hele, taková otázka k zamyšlení. Proč by ti měl kdokoliv bohatý pomáhat, když se takhle chováš?
Vy jste se ptal jak to s tou SH funguje , tak jsem vám to vysvětlil. Nemáte zač
Takže ta Norbertova “objektivní hodnota “ není ani tak vlastnost té věci jako spíš vlastnost té konkrétní (předchozí) transakce . Kdyz se preprodá tisíckrát , bude mít ten samý objekt tisíc různých objektivních hodnot .(ale nedává nám smysl , ze by měl víc různých “subjektivních hodnot”)
A to jsme se ještě nevrátili k tomu jak to s ní je kdyz tu věc teprve někdo vyrobí .
Autor: hefo Čas: 2026-03-09 15:30:33 [↑]
Takže rozumiem tomu správne, že tá tvoja "objektívna hodnota" prostredníctvom prostého kšeftovania kľudne rastie a je rovná tomu, za čo ju kúpil nie (zatiaľ) posledný, ale predposledný kupujúci?
Čiže (to z toho priamo vyplýva!), ak niekto vec ako ty hovoríš "preplatí", a potom ju predá presne za toľko isto druhému, ten druhý ju už "nepreplatil", hoci cena sa nezmenila?
No a jak jinak by to mělo být ? Subjektivní teorii ještě do toho , nesmyslne, zatáhl vy .

Ale dotaz nezněl, kolik zarobil nebo prodělal prodávající Mauricia . To je jeho věc a spočítá si to docela jednoduše, tržby - náklady. To ze si z toho sugerujete nějaké svoje “přeplácení “ je zase jen vaše věc, ale nenuťte takovou hloupou ekonomii nám všem .
Mezi kupní cenou a prodejní cenou. ;)

Pokud kupuješ známky čistě na kšeft (nejsi sběratel), bude pro tebe mít známka hodnotu odpovídající očekávanýmu zisku. Pokud ji koupíš, aby si za ni tvůj dosud nenarozenej vnuk v dospělosti koupil jaguár, bude pro tebe mít hodnotu patrně ještě vyšší, než je cena toho jaguáru, ačkoliv jsi ji právě koupil za cenu prolezlý felicie. Pokud po chvíli dramaticky zchudneš, přestaneš preferovat odloženej užitek a známku mile rád prodáš i za nižší cenu, než za kolik jsi ji koupil.

Už je ti rozdíl mezi cenou a hodnotou jasnej?
Chápu odkud taková kritika pramení a že argumentace libertariánů nůže působit stylem "jentk ankap dokud se mi to líbí", nicméně si nemyslím, že v tomto případě je námitka relevantní. Stejně jako státní území, kde přestane být monopol na násilí, není státní, tak anarchistické území, kde vznikne stát, není anarchistické.
Autor: hefo Čas: 2026-03-09 13:52:52 [↑]
Tak predpokladal som, že keď je podľa tvojej teórie nemorálne predávať vec za viac, než je jej hodnota, tak či budeš tak prísny aj k sebe, aby si náhodou niekoho neokrádal. Tak by som predpokladal, že to vieš určiť dosť presne.
Takže ale minimálne si schopný potvrdiť, že nikdy nepredáš nejakú vec drahšie, než za čo si ju kedysi kúpil?
To ja som vykorisťovateľ - napríklad som predal skoro nové puklice na Feliciu, čo som si doniesol zo zberného dvora, za tuším 30 €.
(subjektívna hodnota s výpočtom zárobku nemá čo do činenia. Tá určuje, za akú najmenšiu cenu som vec ochotný predať, inak si ju nechám.)

Takže hodnota veci už zrazu nie je objektívna? Ak je objektívna (vzťahujúca sa k objektu), výraz "pre koho" je nezmyselný. Nepýtam sa na účtovníctvo predajcu a kupujúceho (ten zatiaľ posledný to trebárs nemusí nikdy predať, tak strata/zisk tam nedáva zmysel).
Ja sa pýtam, akú objektívnu hodnotu tá vec podľa tvojej teórie má!
Na prodejní ceně vyděláte tím víc , čím vyšší bude . Subjetkivni hodnota funguje tak , že když vám někdo nabídne málo , tak neprodáte a když vy budete chtít příliš , nikdo si to nemusí koupit .

No určitě nebudu svoji ztrátu nebo zisk počítat podle toho , za kolik Mauricia koupil ten předchozí člověk . Budu to počítat jako rozdíl toho za kolik jsem to koupil a za kolik to prodám .
Navrhuji si vycucat z prstu nějaký vzorec z nej tu cenu vypočítat a pak tvrdit ze jsi to spočítal objektivně . A kdo ti řekne , ze ho tvoje vzorce nezajímají protože pro něj jsou naprosto irelevantní, toho označit za blbce .
Autor: hefo Čas: 2026-03-09 12:55:16 [↑]
Tak si položme ešte otázku, ak predávaš nejakú svoju vec na inzerát, tak ako zistíš jej hodnotu, aby si na tom netratil ani ty, ale aby si ani nikoho neprinútil nedobrovoľne to preplatiť?

A druhá vetva: akú (približnú) hodnotu má Modrý Maurícius, a bol ten, čo za to dal 1,6 milióna švajčiarskych frankov totálny blbec, alebo tiež len nedobrovoľne preplatil?
Co má znamenat kategorie legitimity definice?
Definice nedělím na legitimní či nelegitmní, jelikož nevidím význam tohoto dělelní.
Ja už si na vaše nadávky a trolleni zvykl , tak to uz moc emocionálně neprožívám . Nicméně jestli se to vaše sebenaplňující proroctví naplňuje , to mi divné nepřijde.
To si vykládej třeba holubům na náměstí, tvoje agresivita soustavně narůstá, k zenu zjevně nespěješ.

Já ti píšu proto, že tě upozorňuju na to, že tvoje počínání nikam nevede, že tím sám sebe okrádáš o čas a ještě tím prudíš ostatní. Místo toho, abys ve vlastním zájmu uznal, že je to pravda, bereš úkorně i tohle. Zpracuj si to jak chceš, já na tebe už reagovat nebudu.
Taky tě nechápu, ale nechci se s tebou o tom bavit, protože to vede k dalšímu zasírání diskuse, kterou sleduju ne kvůli tobě, ale kvůli čekání na Szasziánův slíbený poslední úder.

Radši zhluboka dýchej. Nemusíš mít za každou cenu poslední slovo a ani nebudeš vypadat chytřejší, když poslední příspěvek vlákna bude tvoje nadávka.
Opět ses dostal za hranu. Je to pro tebe tak emocionálně drásavé téma, že tapetuješ urážkama?
OK trolko
Ano
Netřeba .
Neni no . Ani kdybych opravdu psal .
Nemusíte, nikdo vás nenutí. Klidně je nečtěte. Děláte to dobrovolně .
Klidně si to vsugerujte dal, o koľko jste nedobrovoľne preplatil. Ale nevnucujte takú pošahanú ekonómiu aj nám ostatným.
Ja si ho většinou kupuju právě proto , abych ho mohl sníst . Ne kvůli nějaké jeho “objektivní hodnotě “
Me neni jedno jakej užitek mam z toho co koupím , tedy jinak řečeno jakou protihodnotu dostanu. S jakými náklady to bylo vyrobeno mi poměrně jedno je , záleží mi hlavně na ceně za kterou jsem to koupil . Pokud vám záleží na nákladech , Ok , já vás kvůli tomu označovat za blbce nebudu , ale nevnucujte takú pošahanú ekonómiu aj nám ostatným.
Jeslti vás zase trápí podobné problémy , zajděte na proktologii . Ja to číst nepotřebuji
Dobra sebereflexe. Teď abyste ji ještě na sobě aplikoval
Tak já vždycky ztratím sumu co zaplatím a dostanu jablko . Nějaké náklady sou mi jedno , za prvé jsou mi k ničemu , za druhé je ani neznám a za třetí mi nic nekompenzují. Kdyz už tak mi něco kompenzuje užitek z toho jablka , třeba ze se najím
Všiml jsem si že nic moc jiného než slaměné panáky neumíte . To neni novinka . A?
logo Urza.cz
kapky