Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele norbertsnv (strana 120)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 13:38:57 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: schován
Práve u tých priekupníkov dosť pochybujem že dane priznávajú.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 13:38:07 Titulek: Re: [↑]
Nejaké údajné kauzy v zdravotníctve nie sú odpoveďou na rozdiel medzi tunajšími platmi a svetovými cenami. Iste, menej káuz by znamenalo nejakú úsporu, ale ten principiálny rozdiel tu ostáva.
A myslíte si že tá motivácia lekára by klesla, keby jeho príjem priamo závisel od platby pacienta? Lebo trhové princípy tvrdia že práve naopak.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 13:34:03 Titulek: Re: [↑]
Tým že zmeníte spôsob výpočtu poistného nezmeníte ten nesúlad medzi výškou tunajších platov a výškou nákladov na zdravotníctvo, iba niekomu znížite ceny a inému ich zvýšite. Alebo je ešte jedna možnosť, znížiť kvalitu zdravotníctva, lenže to bude stáť obete na životoch.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 13:28:20 Titulek: Re: [↑]
Ako ich rozlíšim? No predsa podľa toho či ich predávajú s viacnásobným predražením ďalej :-D.
miešate hrušky s jablkami. Technikálie že ako pri predaji odlíšiť zákazníka od priekupníka a ako zabrániť priekupníkom v ich nekalej činnosti je jedna téma, to že činnosť priekupníkov je nevyžiadaná služba je iná téma. A pokiaľ viem tak nevyžiadanú službu používajú ankapisti ako jeden z argumentov proti štátu, takže morálku do toho nepleťte.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 11:11:27 Titulek: Re: [↑]
Koľko percent študentov dostane štipendium? A aký je početný pomer medzi deťmi bohatých rodičov a deťmi chudobných rodičov? Keď vieme že podpriemerný príjem má 65-70% populácie a viac detí sa v priemere rodí chudobnejším rodičom než bohatým?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 11:04:25 Titulek: Re: [↑]
OK, berme nech je priekupník zákazníkom výrobcu. Potom ale cenou je cena za ktorú to výrobca dodal priekupníkovi a nie cena za ktorú to priekupník predáva ďalej. Za koncovú cenu ( za cenu za ktorú tu rúšku nakoniec kúpi spotrebiteľ ) to priekupník od výrobcu nikdy nekúpi, pre výrobcu je tá cena irelevantná.
Áno, priekupník vysiela signál, signál ďalším nemorálnym sviniarom že sa tiež môžu priživiť na úkor spotrebiteľov. Ale nie výrobcovi.
A na tú ryžu by som prosil link, spotreba ryže predsa nemôže stúpnuť o stovky percent ako v tejto mimoriadnej situácii cena rúšok. Môže jedine poklesnúť produkcia, v prípade neúrody. Neúroda je ale Vis Maior, kým priekupník nie.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 10:16:47 Titulek: Re: [↑]
Samozrejme že to znamená že zarába na ľudskom nešťastí. Podomácky vyrobená rúška či šál vytiahnutý až na nos nemá takú účinnosť ako chirurgická rúška či respirátor. Ale lepšia ako nič, keď rúšky a respirátory schovávajú na sklade priekupníci ako ten podnikavec z Lovosíc.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 10:09:19 Titulek: Re: [↑]
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 10:08:02 Titulek: Re: [↑]
A čudujete sa, keď zdravotníctvo sa financuje z českých ( alebo slovenských ) platov, ale náklady ( lieky, prístroje atď. ) sú v svetových cenách?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 10:04:35 Titulek: Re: [↑]
A riešením má byť privatizácia, že študovať nebudú tí čo na to majú schopnosti, ale tí čo na to majú peniaze? Tým to kupovanie titulov dovediete do dokonalosti :-D
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 09:57:34 Titulek: Re: [↑]
Veď áno, producenti sa riadia potrebami zákazníkov, nie "potrebami" priekupníkov.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 09:33:24 Titulek: Re: [↑]
A ako to súvisí s nemorálnosťou konania priekupníkov?
Keď kradne jeden tak môžem aj ja?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 09:04:21 Titulek: Re: [↑]
Lenže to nevieš ani ty, iba fabuluješ. Chcel by som vidieť toho priekupníka čo držal doma rúšky už predtým než v Číne vypukla epidémia koronavírusu :-D.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 08:29:00 Titulek: Re: [↑]
Lenže ten koncový zákazník by mal z rúšky rovnaký úžitok aj bez priekupníka a stálo by ho to omnoho menej.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 08:18:28 Titulek: Re: [↑]
On ju vyberá, iba ju potom neposiela štátu ale kradne si ju pre seba.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-19 08:17:01 Titulek: Re: [↑]
No práveže obchod by sa uskutočnil aj bez priekupníka, on predáva iba taký tovar ktorý na trhu bol a teraz tam chýba práve preto že ho ten priekupník kúpil.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 19:41:58 Titulek: Re: [↑]
Áno, točíme sa dookola. On ten graf ponuky a dopytu v princípe platí, aj keď nie je vždy presne taký ako sa kreslí do učebníc ekonómie, lenže pre výrobcu je cenou cena za ktorú on predá výrobok veľkoobchodu a dopytom je dopyt veľkoobchodu. A veľkoobchod má svoj graf, lekáreň svoj graf a priekupník svoj graf. Nemôžete ignorovať tie medzičlánky a tváriť sa že je len jeden graf kde jedna krivka je výrobca a druhá krivka je koncový zákazník.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 18:13:38 Titulek: Re: [↑]
To ozaj všetky ekonomické učebnice hovoria že sa veľkí výrobcovia majú riadiť podľa ceny stanovenej priekupníkmi?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 17:08:17 Titulek: Re: [↑]
Mňa naopak mrzí že sa proti štátu argumentuje niečím čo štát nemá pod kontrolou, keďže je to v súkromnom vlastníctve. Ako napríklad hromada novovzniknutých súkromných VŠ humanitárnych smerov, produkujúcich absolventov v odboroch nepotrebných pre trh práce. Alebo predaj VŠ titulov za peniaze.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 16:12:44 Titulek: Re: [↑]
No práve, je to iba zjednodušený model, tak prečo sa ho preboha tak dogmaticky držíte???
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 16:08:18 Titulek: Re: [↑]
Ty si úplne vypatlaný? To si myslíš že v každom čase a každom odvetví tie krivky vyzerajú presne ako v učebnici ekonómie?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 16:04:16 Titulek: Re: [↑]
Ale trt, na Slovensku začalo vyrábať rúška X firiem a žiadna z nich nemala problém so získaním atestu. Samozrejme pokiaľ chceš ojebávať zákazníkov a predávať im nefunkčné šmejdy potom môžeš mať s atestáciou problém.

Iste, dá sa chápať že žiaden výrobca rúšok či respirátorov nepredpokladal že dopyt mnohonásobne stúpne. Lenže prečo potom to isté vyčítate štátu, že nebol predzásobený? Veď podľa vás ankapistov je trh efektívnejší, tak to mal vedieť skôr ako štát :-D.

A dobre že pripomínaš že sa nedá predpokladať že sa investori pohrnú do odvetví spojených so zdravotníckym materiálom, lebo tým vyvraciaš ankapistický mýtus o tom ako vysoká cena láka nových producentov.

A keď už tu dávaš fekálny argument, tak na neutretú riť ešte nikto nezomrel, kým na koronavírus už skoro 8000 ľudí, takže to je trochu rozdiel.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 15:45:33 Titulek: Re: [↑]
U nás ich štát nezakázal predávať a tiež nie sú. A v Čr už som čítal o prípade keď nejaký podnikavec schovával v sklade státisíce rúšok a respirátorov, ale našťastie ho polícia odhalila.
Čo sa týka testovania pokiaľ viem tak v ČR testuje na koronavírus 18 laboratórií, tak ktovie prečo práve tomu jednomu spomínanému neudelili certifikát.
Priekupníci o cene povedia veľké guľové, každému normálnemu človeku musí byť jasné že za takú cenu sa nedajú predať veľké množstvá rúšok ani respirátorov, že tá cena pôjde dole.
Áno, za rýchlosť sa platí, ale nie v rádoch stoviek a tisícov percent. Veď si pozrite ceny za aké nakupuje štát, je to aj pod zákonom stanoveným maximom a o to viac pod cenou za akú ich ponúkali priekupníci.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-18 00:26:09 Titulek: Re: Komentář [↑]
A máte lepšiu? Lebo mne sa zdá že táto otázka má iba dve odpovede, zlú a ešte horšiu.
Keď chcete vidieť akú spúšť spraví v školstve trh, tak si pozrite vysoké školstvo v SR.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 23:41:58 Titulek: Re: Komentář [↑]
Rozdiel je práve v tej výnimočnosti, je to opatrenie dočasné a používané iba výnimočne. Kým otroctvo, pokiaľ je legálne, tak sa využíva veľa a natrvalo.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 15:06:25 Titulek: Re: [↑]
Teba som sa nepýtal!
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 15:05:08 Titulek: Re: ARBITRÁRNOSŤ!!1! [↑]
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 14:58:37 Titulek: Re: [↑]
A tým tretím myslíte toho priekupníka, ktorý sa ako tretí vopchal medzi výrobcu a zákazníka?
Ty vole, Tesco nie je priekupník, Tesco je obchodná sieť! Ja som predavač, mňa neoblbneš, poznám ako funguje maloobchod aj veľkoobchod, rabaty, množstevné zľavy, marže atď. Ale nie konkrétne u rúšok a respirátorov, nepredávam zdravotnícky tovar. Áno, Tesco mi tovar privezie od výrobcov až do svojej najbližšej predajne, lenže na rozdiel od toho Tesca priekupník mi žiadnu pridanú hodnotu neprináša ( a ani nikomu inému okrem seba ). Iba znižuje ponuku a dvíha ceny.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 14:42:59 Titulek: Re: [↑]
Naopak, mýlite sa Vy keď si pravidlo o ponuke a dopyte vykladáte dogmaticky. Graf s dvoma krivkami by platil iba ak by existoval presne jeden výrobca s jednou cenou. A žiadni priekupníci, ktorí tie krivky krivia oproti pôvodnému stavu. To nechápete že keď priekupník svojvoľne zmení cenu tak sa tie krivky zmenia a pretnú sa úplne v inom bode?
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 14:33:11 Titulek: Re: [↑]
Vôbec na to netreba priekupníkov a ich premrštené marže. Keď som výrobca rúšok tak vidím že mám prázdne sklady a množstvo objednávok od svojich odberateľov. Ak som podnikateľ ktorý rúšky nevyrábal tak vidím že sú prázdne obchody a tiež viem že po rúškach je dopyt. Ale ktorú cenu mám brať za smerodajnú aby som vedel či sa mi oplatí preorientovať výrobu, ak sa tie ceny na trhu líšia o desiatky až stovky percent?
A čo sa týka kritiky štátu, máme predsa kapitalizmus, továrne na rúška sú súkromné, takže za to že rúšok je málo a navyše sú nehorázne predražené je zodpovedný trh a nie štát. Štát zodpovedá za počet rúšok akurát na Kube a v KĽDR.
Autor: norbertsnv Čas: 2020-03-17 12:26:23 Titulek: Re: [↑]
A ktorá je tá tržná cena? Tá minimálna, maximálna, priemerná či mediánová? Predsa ak sa rozhodujem či nakúpim stroje a začnem vyrábať rúšky či respirátory tak sa nebudem riadiť prvou cenou ktorú mi google ukáže.
A uvedomte si že priekupníci nič nevyrábajú, oni len vo svoj prospech navyšujú cenu už vyrobeného tovaru, teda na výšku ponuky nemajú absolútne žiaden vplyv. Naopak navýšením ceny znižujú dopyt. A ceny od výrobcov sú omnoho nižšie než tie od priekupníkov.
logo Urza.cz
kapky