Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Šlomo (strana 4)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: shlomo.kafka v doméně gmail.com
Ta otázka je inherentní.
Je jasné, že každý bezprávní čin je mimo ankap, stejně tak budou etatizující firmy. A pak se lze ptát, je-li to ještě ankap.
Pokud to ovšem někoho vůbec bude zajímat.
Jo, a když někdo v ankapu někomu něco zakazovat bude, řekne mu ten zakazovanej: "Ty etatátisto!" A pak si to ten zakazující rozmyslí. :-)
Měl jsem to podezření... Tak jsem rád, že se potvrdilo... Žádný princip nejde použít všude.
Jo, zatímco jinde by to vyřídili ručně stručně?
Je velmi mnoho lidí, kteří se nesrovnají s incestem ve své rodině.
Povolit to by bylo (optikou decentralizovaného soudnictví) hodně nepraktické.
Lidé, když jsou tlačeni do kouta, dovedou být hodně vynalézaví.
Autor: Šlomo Čas: 2022-11-16 10:59:01 Titulek: Cože? [↑]
V Saúdské Arábii je za incest trest smrti.
Autor: Šlomo Čas: 2022-11-16 10:57:59
Aha, takže vy prosazujete ankap, protožer chcete spát se setrou?
Ale né, na to já žádnej ankap nepotřebuju....
... Ještě že nemám sestru...
Autor: Šlomo Čas: 2022-11-01 09:20:47 Titulek: Princip [↑]
Ale i principiálně jsou zákony jen dodatek k běžné kultuře. Řídit sama je tam revoluční čin. Většina žen to tudíž nedělá. Homosexualita je tam pro většinu lidí absolutně nepřijatelná. Legalizovat ji pak ani nedává smysl.
Autor: Šlomo Čas: 2022-10-31 21:56:17 Titulek: Jasně, že jo
Bitcoin je primárně nástroj na měření výpočetní síly přes celý svět. To by bylo potřeba tak jako tak. Zvlášť když to umí ještě navíc vydělávat.
Autor: Šlomo Čas: 2022-06-22 08:43:54 Titulek: Chjo
Jaký má smysl psát o kultuře, kterou vůbec neznáte a nemáte ani její předpoklady?
Autor: Šlomo Čas: 2021-08-30 09:53:30 Titulek: Hon na poslušné
Milí neposlušní,
právě probíhá hon na poslušné. Čeká nás postupné rozpouštění států. Tak jen na sebe dávejte bacha.
Šlomo
Autor: Šlomo Čas: 2021-06-17 22:05:20 Titulek: Víra ve vědu [↑]
Věda nevyžaduje víru, stát vyžaduje víru v určité teorie v určitém kontextu.
Autor: Šlomo Čas: 2020-04-03 15:47:48 Titulek: Re: Ty vidle bych tam nedával [↑]
Když budeme mluvit o logice, oba přece víme, že každá logická teorie má své postuláty... Ty si lze zvolit dost libovolně. Nicméně pro většinu lidí je bezpečnost zásadním postulátem a vždycky budou fungovat tak, aby se nenamočili. Když si zvolíme jiné postuláty, nic nám v tom samozřejmě nebrání, ale budem pak v úplně jiném světě, než ve kterém je většina lidí. (A to se může na leccos hodit) Ale protože naprostá většina lidí neví, jakou moc má volba postulátů, budou v extrému toho názoru, že svět, v němž přednášející žije, neexistuje. A to jim nejde vyčítat, protože takhle se logika probírá jen ve speciálních kurzech.
Takže potřebuju za nutné říci, že těm běžným lidem bez hlubší znalosti logiky nic nevyčítám, protože těžko lze lidem vyčítat neznalost. Ale stejně tak nebylo mým cílem vehnat argumentaci do takovéhle pasti na čisté logicky uvažující jedince.
Nejde o to, že bych upřednostňoval emoce, jde o to, že emoce nás většinou upozorňují právě na ty (jak jsem psal - arbitrární) postuláty, které ale má každý právní řád.
Autor: Šlomo Čas: 2020-04-03 12:48:03 Titulek: Ty vidle bych tam nedával
Velice se musím omluvit. Předhodil jsem tam Urzovi vidle a pak jsem se jen díval, jak si na ně Urza a pak i Tereza nabíhají. To bych samozřejmě nedělal, kdybych věděl, co provedou, je mi to teď líto, ale to je asi všechno, co s tím mohu dělat.
Autor: Šlomo Čas: 2020-04-01 18:34:15 Titulek: Re: Mnohem lepší apríl [↑]
Nezklamal jste. Pochopíte někdy, že není jedna psychiatrie? A pokud vám něco udělal Cyril Höschl, z těch osobních útoku na něj, jež donekonečna předvádíte, není vůbec jasné, jak vám ublížil.
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-12 10:57:53 Titulek: To nejde posoudit
Alternativa to může být hodně zoufalá, pokud násilím regulujete vše kolem, což umí třeba mafie nebo stát. Čili minimální mzda třeba může způsobit, že vás nikdo nezaměstná, a pak si půjčíte na lichvářský úrok. Nebo se může stát, že na už zadluženého člověka někdo tlačí, aby to vrátil a (shodou okolností) pošle svého kámoše, aby mu na to vrácení půjčil a vytvořil tak dluhovou spirálu. Pak se totiž celý trh smrskne vlastně na dva lidi: Vydíraného, který nechápe, že je to vlastně vydírání a vyděrače. Problém je v tom, že trh prostě může být i vcelku neviditelně zlikvidován, a pak všechny úvahy o trhu postrádají smysl.
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-11 12:48:33 Titulek: Re: Odstranění nesmyslu [↑]
Mně moje dost pitomá třídní v první třídě chtěla poslat do zvláštní školy, protože jsem jí nechyt pravítko. Takže přísně vzato, já jsem vcelku záhy pochopil, že učitelé děti především ohrožují a jsou jim nebezpeční a jednají z pozice síly.
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-10 12:07:23 Titulek: Školy nejsou pro slabé
Pokud by se někdo ve škole potřeboval najíst, vysprchovat nebo si tam vyprat prádlo, má smůlu. I vylučovat smí jen v přesně stanovené době a nebo na speciální povolení. Školy holt většinou nejsou pro slabé. A často ani nejsou pro děti, spíš jsou pro ministerstva a inspektory.
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-10 12:03:27 Titulek: Re: Odstranění nesmyslu [↑]
Tak Vy jste měl rodiče, kteří Vám řekli, že máte učitele poslouchat? To leccos vysvětluje.
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-10 08:15:14 Titulek: Re: Komentář [↑]
To se samozřejmě může stát taky...
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-10 08:13:42 Titulek: Kdo ví?
Je docela dobře možné, že bez státních zásahů bychom všichni mohli chodit v ochranných oblečcích a dezinfikovali bychom se nezdaněným čistým alkoholem a žádná karanténa na koronavirus by ani nebyla potřeba. No možná mezi polyamory by nějakou měli...
Autor: Šlomo Čas: 2020-03-08 05:44:20 Titulek: Odhalil světu?
Co k tomu článku říci? Kdo si tohle v roce 2013 dovedl představit, ten se podle toho víceméně choval. A kdo si to představit nedovedl, tomu těžko Snowden nějak mohl pomoci. Překvapivé bylo snad jen nepochopitelně nedbalé zacházení s nasbíranými informacemi.
Poškodit Spojené státy a skončit v Rusku? K čemu to je? Pokud někdo věří, že Rusko lze použít jako nástroj svobody, je mi ho upřímně líto.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-12 21:29:01 Titulek: Hodnoty jsou hodnoty
Z hlediska ankapu neselhává trh, ale mohou selhat jednotliví hráči na trhu. Čili investor do supermarketu, když zbourá historickou vilu, postaví supermarket a nikdo mu tam nepřijde. Genetik, který roky sekvenuje genom a pak přijde někdo s novou metodou a udělá jeho práci během několika měsíců. Tomu většinová populace bezesporu říká selhání trhu. A nikoliv neprávem. Často opravdu nebylo jak předvídat, co se stane. A už vůbec nevíme, jaká by byla alternativní řešení a jak by dopadla.
Považuji za vcelku skutečný metodologický problém říkat, že není lepší možnost než ta, jakou si hráči vybrali. To si říkáme jen proto, abychom byli klidnější, ve světě, o jehož možnostech zas tak moc nevíme.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-12 02:13:16 Titulek: Re: [↑]
Přesně. Jsou staťáky, které dokud jim nevypnou proud kouzlí nerealistická čísla a nikdo nic neřeší dokud to nebouchne.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-12 02:09:43 Titulek: Re: Plýtvání [↑]
No, jako mohou, ale pak mohou třeba prodat Aljašku nebo ostrovy, nebo si dohodnou investora, kterého "velkoryse" zdaní jen minimálně...
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-12 02:00:51 Titulek: Klam
Článek obsahuje jeden podstatný klam. V praxi sexuálně otročící děti nemají žádné jiné možnosti. Přežívají zázrakem nebo chybou otrokáře. Jestli by to řešila dekriminalizace, to opravdu těžko říci, nikdo to nezkusil. Věc těžko může být legální, kdyby to stát přímo povolil, bude to nejspíš i vynucovat, a to by bylo opravdu šílené.
Použití takto extrémních případů jako důkazu nutnosti státu je pochopitelně strawman, protože žádný stát na světě nemá vhodné prostředky, aby těmto extrémním případům zabránil.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-12 01:48:35 Titulek: Re: Komentář [↑]
Dětská prostituce existuje snad úplně ve všech státech. Děti jsou typicky prodávány rodiči nebo jinou "pečující" osobou. Zákaz situaci opravdu zhoršuje, neboť uvěznění znamená pro pasáka často test smrti. Vězni tohle neodpouští. Jestli by dekriminalizace pomohla, nevíme, nikdo to nezkusil.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-10 01:39:47 Titulek: To je opravdu dobré
Roman Joch přednáší o vlku v rouše vlčím a Urza pak o vlku v rouše beránčím a obojí je potřeba. Jen škoda, že si spolu tak málo rozumí. Ale je to čím dál tím lepší. Baruch hašem.
Autor: Šlomo Čas: 2020-02-10 01:34:24 Titulek: Plýtvání
Plýtvání se v dlouhodobém horizontu typicky projeví i na HDP. Když plýtvá stát nebo jeho chráněnci, musí na to vybrat daně (i třeba roboty na panském nebo v naturáliích). Plýtvající firmy zkrachují. Pokud existuje srovnání s relativně svobodnější ekonomikou s podobnými zdroji, plýtvání je vidět. A mám takový pocit, že i šedá ekonomika se nakonec projeví i na HDP, ale to už je spíš pro detektivy. Prostě výnosy z šedé ekonomiky bývají utraceny v ekonomice přiznané a berňák to prostě vidí ve statistice. Ale je to jen statistika. Asi to opravdu principiálně obejít lze a pak se může stát, že značná část ekonomiky se do HDP nepočítá.
Autor: Šlomo Čas: 2020-01-09 11:30:47 Titulek: Re: Nekonzistentnost [↑]
Urza zákon neporušuje, tudíž o něm článek vůbec nemluví.
Článek mluví o lidech, kteří porušují zákon. Navíc o nich mluví povšechné. Ano, ostřílený zločinec si zákony nejdříve přizpůsobí a pak provede zločin v mezích zákona nebo dokonce za pomoci zákona. Tam už je ale legislativa tuplovaně krátká.
Autor: Šlomo Čas: 2020-01-09 11:26:35 Titulek: Re: Ironie [↑]
Lidé na medicínu kašlou! Pijí kolu, jedu hamburgery a kouří a opíjejí se a to je úplně legální. Použití násilí se jen zřídka řídí medicínou, daleko častěji prostě zvykem.
Autor: Šlomo Čas: 2019-12-30 21:35:34 Titulek: Re: [↑]
1) Půlnoční Bouři odebrala sociálka neoprávněně. O tom není dnes sporu. Bylo vykonáno bezpráví na malém dítěti.
2) Kdyby si mohla rodina školu opravdu vybrat, dost možná by asi ji i vybrala. Nicméně takhle si ji vybrat nemohla (školy jsou sešněrované tím, co stát povolí).
3) Svobodu ve vzdělávání můžete mít i ve státě, na to nepotřebujete přímo ankap.
4) Jsem velmi skeptický k tomu, co si o ankapu dnes vymýšlíme, protože nám chybí data a do značné míry i testovatelný model.
Autor: Šlomo Čas: 2019-12-26 15:59:55 Titulek: Vždy mi ta teorie přišla divná
Všichni mi odmalička tvrdili, že válka nastartovala ekonomiku a mně to přišlo vždycky divné. Z dnešního pohledu je to prostě narativ mocných. Člověk, který něčemu takovému věří, se lépe ovládá. Ve skutečnosti není vůbec jasné, že by se i bez války ekonomika zvedla a možná mnohem rychleji a lépe.
logo Urza.cz
kapky