Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 117)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-14 10:22:59 Titulek: Re: Jsem zvědav [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Tohle je první přednáška, kde netuším, jaká bude hlavní myšlenka.

Cituji ze slajdů:

Definiční obor přednášky

- Neřešíme nespolupracující pachatele.
-- Co zbývá?

- Celou řadu sporů chtějí řešit obě strany.
-- Typicky nejde o trestní právo.

- Dobrý soudce se snaží uspokojit obě strany.
-- To není nesmysl; hledá řešení, která je nenapadla.
--- Dnes se to neděje; tento „luxus“ si stát nemůže dovolit.

Pak se v přednášce rozebírá kupecké právo a jeho různé historické realizace jako příklady, že to jde; řeší se, kdo by soudil, jak by se různily rozsudky a jak by to bylo s nestranností. Klidně můžu poslat link na slajdy, ale nechme ještě těm, co tam byli včera osobně, určitou exkluzivitu.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-14 10:17:40 Titulek: Re: [↑]
(OT) Problém je, že mnohá zvířata chápou vlastnická práva docela dobře - k čemu všechno to očúrávání území a rvaní se o samice? Pravda, s NAPem to bude horší.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-13 09:10:08 Titulek: Re: [↑]
Jaké si představujete koledy?

Nesem vám bitcoiny...
Kryptáši, Urzáši...
Dejte zbraně tomu domu...
Pásli holky valaši...
My tři dýleři jdeme k vám...
Hlavně se nezapomeň zmínit, že dnešní obvyklé soudy mají mají stejného majitele jako žalobce (trestní právo) nebo žalovaný (správní právo), takže nejsou nestranné. Což je větší průšvih než to, že si někdo zaplatí soudce - tomu státní soudy také nebrání.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-12 23:18:27 Titulek: Re: [↑]
No, problém se školním dějepisem je ten, že v podstatě hlavními postavami jsou státy a panovníci, a příběhovou náplní jsou různé války a jiné státní záležitosti. Zvlášť strašné je to tehdy, uvědomíme-li si, že ten dějepis je o politice, přitom předmět "politika" nebo "politologie" v osnovách jaksi není. Stejně tak sociologie nebo válečné umění. Děti tedy dostávají v dějepise něco, co nemohou pořádně chápat, protože k těm věcem nemají průpravu. Něco jiného by bylo, kdyby se v dějepise probíraly dějiny matematiky, fyziky, českého jazyka, rodiny, živých bytostí, prostě všeho toho, co se ve škole učí; tohle třeba mně v dějepise strašně chybělo, a bavilo by mě to mnohem víc. Oslavovat bandy psychopatů vraždící jiné bandy psychopatů (ukazuju na vás, Přemyslovci; co jste udělali s Vršovci, Slavníkovci, Lučany...?) mi normální nepřipadá.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-12 00:14:16 Titulek: Re: [↑]
To jsou jen ty, o kterých máme písemné záznamy. Kdoví, jak dlouho se to táhlo předtím. Moje představa je, že tak nějak začaly s objevem zemědělství, nebo možná ještě dříve; dost možná daně vznikly spolu s náboženstvím někde u nějakého dobře vychcaného šamana.
Zrovna tohle je jednoduchý. Reklamy netvoří celý náš systém hodnot, naši vnitřní podstatu. Výchova, ať už v rodině nebo ve školách, ano. Je snadné vzdát se drobného kousíčku své osobnosti, přiznat nějaké své drobné nedokonalosti, ale je obtížné vzdát se sama sebe, celého svého gestaltu. A je těžké přijmout i samotnou představu, že jsme do té formy byli vpasováni; rádi věříme, že je to v nás, nebo že jsme tu šablonu sami přijali za svou, protože jinak jsme ničím, jen pouhým ševelením ve větru.

Mně pomohlo, že jsem nad věcmi přemýšlel a svou bujnou fantazii neomezoval. A hlavně jsem stát nikdy neměl pořádně zvnitřněný. Zvnitřnil jsem si, že se nekrade, nepodvádí, nevraždí. A cestou odtamtud sem mě doprovázelo vědomí šíleně složitého právního systému a větička "neznalost zákona neomlouvá".
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-11 13:20:23 Titulek: Re: [↑]
Na volbě prezidenta nebude nic překvapivého. Vyhraje Babišova děvka a bude se jmenovat Zeman, nebo Drahoš; prakticky to ale bude stejné. Jediné, co mě na tom pobaví, bude případná smrt Zemana na rakovinu, jak bylo predikováno, v průběhu voleb nebo i krátce po nich. Blaníka bych bral, ale chudák pan herec, upsal by se na 5 let fulltime celé té šaškárně. Myslím si, že ohledně Blaníka je lepší současný stav.
Daně odjakživa jsou dobrý hlod, ale bohužel mu nelze upřít jistou hodnotu - byť daně asi nejsou od velkého třesku, ani od opic, rozhodně jsou svým způsobem od dob vynálezu písma; vždyť nejstarší dochované písemné památky jsou obvykle zákoníky, jež výběr daní specifikují.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-11 12:58:14 Titulek: Re: [↑]
Přesně tak. Her je jak nasráno, každým rokem jich vychází víc a víc (jak počítačových, tak stolních), čili nějaký bojkot smysl má, hráčům to absolutně neškodí, prostě budou hrát něco jiného z tisíců dalších skvělých možností. Electronic Arts (a podobným způsobem také Rockstar a pár dalších) jsou pod palbou už řadu let, mají velký kapitál, velké jméno, velký dosah, značné prostředky na marketing a PR, takže padají pořád vysoko (což zde není směr, ale poloha), ale padají. V celkovém součtu mají menší studia a menší vývojáři stále větší podíl.

Naproti tomu léky na smrtelné nemoci... je to sice hrozné, že se něco takového může stát, na druhou stranu, kdyby šlo o nějakou novou léčbu nebo novou nemoc, stav při případném bojkotu by nebyl horší než teď.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-11 11:39:35 Titulek: Re: [↑]
Ne, dali do hry (kterou sis zaplatil za cenu typické předražené plné AAA hry od EA) mikrotransakce, které dávaly kupujícím značné výhody oproti soupeřům v multiplayeru. Za to jinak dobrá hra sklízela špatná hodnocení, ať už u recenzentů, na metacritics, nebo v diskusích. Viz https://www.google.cz/search?q=star+wars+battlefront+ii+reviews

Kulminovalo to slušnou melou na Redditu, kde se oficiálně vyjádřili vývojáři. Jejich reakce byla hodně silně upalcována dolů.

https://www.gamespot.com/articles/star-wars-battlefront-2-reddit-post-receives-over-/1100-6454919/
https://www.reddit.com/r/StarWarsBattlefront/comments/7cff0b/seriously_i_paid_80_to_have_vader_locked/dppum98/ - 673 tisíc palců dolů, na Redditu něco naprosto neobvyklého

Nakonec EA couvli a mikrotransakce ve hře zastavili. Ale hodnocení ani prodeje to hře už nevylepší; typický damage control mode.

Když se kouknu na hry, které hraju... jde většinou o hry od seriozních (byť menších) firem, ne od ždímaček na peníze. Sice také chtějí peníze, ale jednak ne tolik (70 € za hru fakt ne), jednak za ně dávají plnohodnotný obsah, a na mikrotransakce jsem nenarazil. Konkurence v praxi.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-11 11:17:24 Titulek: Re: [↑]
Tak ona např. základní myšlenka ankapu JE primitivní, takže ji může pojmout i primitiv. Čili mně zrovna tohle vůbec nevadí.
Jen se zeptám: věk dotyčného 40+?

Jinak skoro každý si myslí, že rozumí politice a skoro každý si myslí, že o ní dokáže diskutovat. Já se klidně přiznám - politice rozumím jen částečně, protože jí ani příliš rozumět nechci; co která strana dělá a kdo na koho co má a kdo s kým šoustá... nezájem, sesbírat, oplotit, zapomenout. Jsou zajímavější a plodnější témata k diskusi, aspoň dle mého názoru; protože ve skutečnosti rozumí politice málo lidí (ano, spousta lidí sleduje to divadlo, ale to neznamená rozumět) a podobně malé množství lidí umí diskutovat a brát to s nadhledem. Není divu, že je častější vidět přístup ba-NÍK, ba-NÍK, ba-NÍK. Podle dotyčných jde o diskusi (a jsou o tom zcela vážně přesvědčeni), ale ve skutečnosti jen hrají v komparsu v tom nechutném divadle. A kdo nehraje, je za podivína, protože tam přece hraje každý, no ne? Udělat úkrok stranou z celé té politické taškařice a myslet out of the box... to po spoustě lidí chceš hodně.

Pojďme radši diskutovat o něčem normálnějším. Třeba o výbavě bytů, nebo o zážitcích při lovu keporkaků.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-07 21:02:43 Titulek: Re: [↑]
Poslední hodinu jsem přímo neviděl, ale:

2h - rozhovor
1h - nemůže fungovat, protože by některé věci nevznikly; anketa
1h - nemůže fungovat, protože co monopol na všecko uhlí na světě? a co obklíčení pozemky?
1h - (aspoň co sliboval) definovat sebe (standu), pojmenovat svůj myšlenkový směr; co jsem to proskákal, tak si vygůglil slovo kryptoliberál; a pak tam špekuloval, že by obří umělá inteligence shromáždila potřeby všech lidí a nějak to vyhodnotila (což zní kuriozně, ale proč vymýšlet vymyšlené, tedy trh), např. kdyby mnoho lidí chtělo levěnjší nejnovější iphone, tak by to nějak zařídila... ne, neptej se mě, jak.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-07 10:29:24 Titulek: Re: [↑]
Možná. Bylo to 77 lidí, z toho 1 já, a viděl jsem v chatu pár dalších místních kolegů, kteří určitě také hlasovali. Tyhle klikací/mávací "popularity contest" nemají až takovou váhu.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-07 10:25:18 Titulek: Re: [↑]
Počítej s tím, že do takové situace se budeš dostávat častěji, když budeš intenzivněji propagovat anarchokapitalismus.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-12-07 09:36:28 Titulek: Re: [↑]
Dokonalé to nebylo, ale šlo o víc o problém ze strany Standy, kdy tu větší nálož si nechal až na tu porozhovorovou část (jak jsme ostatně očekávali, i když jsme to čekali mnohem horší), abys mu nemohl živě oponovat. Věci jako skoupení všech pozemků okolo (hint: Jaký je současný stav? Kolem většiny míst lze nalézt minimálně jednu smyčku státních silnic.) nebo to jeho hodinové blábolení o tom, že jeho [/i]miláčci[/i] by možná v kapitalismu neměli podporu (což on neví, možná by se i dost divil, kolik je lidí poptávajících vážnější věci), a proto je kapitalismus špatný.

Problém u tebe byl v tom, že bylo znát, že hodně improvizuješ; takové to "nebo jinak", "nebo takhle" (ne přesně těmi slovy), prostě skoro u každé odpovědi ses dvakrát nebo třikrát na začátku zarazil, že to pojmeš jinak. Působilo to rušivě a měl by ses na to zaměřit; jinak to bylo v rámci možností dobré.
logo Urza.cz
kapky