Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 38)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
pro ty, co to psali to zrejme hodnoty jsou (tim to neobhajuji)
takže když jsou ty hodnoty špatné, tak to nejsou špatné hodnoty, ale nejsou to hodnoty vůbec. fajn, když myslíte. a jak to tedy nazýváte?

třeba zákony také můžou být dobré nebo špatné a neřeknete, že když jsou zákony špatné, tak to nejsou zákony... nebo?
"Subjektívne určuje akurát predajca cenu" = cena se určuje subjektivně = cena je subjektivní

no právě, fyzikální veličina jako kategorie je objektivní (délka, hmotnost, teplota, ...)

hodnota nebo třeba krása jako kategorie je subjektivní
ale jak tu cenu určil ten prodejce? proč se rozhodol, že je to zrovna 9kč? to mu žadný prístroj preca neukázal...
Smith v podstate myslel to co Marx: "Pracovní teorie hodnoty je ekonomická teorie, která říká, že hodnota statku je určena celkovým množstvím práce potřebné k jeho vyprodukování" akorát že se ve svém díle několikrát popřel a přikláněl se spíše k subjektivní teorii hodnoty
takže zase marx?

"Pracovní teorie hodnoty je ekonomická teorie, která říká, že hodnota statku je určena celkovým množstvím práce potřebné k jeho vyprodukování" ??
a proč mi to píšete?
mě by dávalo logiku, že pokud je hodnota rohlíku objektivní, tak taky bude stejná cena. nebo každý rohlík má jinou objektivní hodnotu? a opět, jak se ta objektivní hodnota stanovuje? a jaké má jednotky?
proč by měli být subjektivní věci neporovnatelné?
No právě že stojí různě. Nebo máte pocit ze všechny na světě mají stejnou cenu?
a akou má hodnotu?
hodnota vzniká už pred prodejem, pouze tou poptávkou. (a nabídnou zase u výrobce) já vím, že to víte jen, abychom nemátli norbertka :)
myslím, že spíše naráží na to, že ta věc nemusí být fyzická. pokud neco neexistuje, je to jen predstava, tak samozrejme i ta hodnota je jen teoretická. nelze to koupit, kdyz to neexistuje. ale ano, buhu si představovat, že nějaký stroj který vyresí všechny nemoci sveta, by mohl mít nevycíslitelnuo hodnotu... ale "by mohl mít" pokud by existoval
a kdo říká, že by se tak zachovala většina ankapistov?

otázka je, jestli si více ceníte svého majetku, nebo svého života. a na to neexistuje správná odpodvěď.
takže teď jste přiznal, že cena je subjetkivná???? jupííííí! :)

hodnota je subjektivní, protože pro mě je jiná než pro vás... přece...
zapomeňte na trám.

jsou dvě kategorie: objektivní a subjektvní.

objektivní jsou měřitelné, subjektivní někdo určí na základě svého názoru, pocitu atd.

hmotnost jablka změřím váhou a pak teprve to mohu někam napsat, a cenu... ??
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-19 07:34:34
ano, tak to je. jen bych si s dovolením být vámi spočítal, kolik jsem státu zaplatil a kolik stát zaplatil mě (využívání státních služeb).
Ako tu cenu urci ten prodejca? Ako vie co napsat na cenovku?
Polud jste spokojen se svou schopnosti argumentovat, tak mi nezbyva než vám pogratulovat a popřát hezký den
Evrospke nebo české? Myslím že to vygooglite za 5min,ale muzu to samozřejmě udělat za Vás. ;)
Ano samozřejmě tq vec musí nejprve existovat, aby mohla mít nějakou hodnotu... ale tu její výši určuje člověk sujektivne
Ale ten trám má nějakou délku sám o sobě. Nezavisle na názoru. Ale jaká je cena jablka ktere vyrostlo na stromě?
Tak asi jak kterým. Někdo asi brání raději tento stát, než aby žil v Rusku. Což říkal i Urza ve videu
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-18 07:49:51
to je také subjektivní. spoustě lidí je uplne lhostejné, jaké mají jejich kamarádi hodnoty či politické názory a jejich vztah je založen pouze například na společném koníčku či humoru.

pozor na aplikování svého pocitu na celou společnost ;)
eu hodnoty má a nutí je uplne stejne jako jakýkolik jiný stát nutí svým obyvatelum své hodnoty
hodnota vzniká především poptávkou. pokud vyrobím něco, o co nikdo nebude míz zájem, přestože mi to dalo hodne práce a usílí. hodnota tohoto tovaru bude pro ty lidi mizivá
ale já tvrdím, že co je objektivné, je aj meritelné, bez ohladu na pozorovatela (čiže prodejca)

trám musím zmenit, aby som nameril jinou délku. na jablku se nezmaní nič a stejne mozem cenu změnit, čiste podle mojho nazoru.
akým přístrojom sa ta cena meří...

mám jablko, dokážem zmerat jeho velkost, hmotnost, teplotu atd... ako zmeram jeho cenu?
je to hrozné, ale myslím, že jsem ještě slyšel v jednom podcastu, že ti, co bojovat chtěli, už jsou stejně mrtví a jakou efektivitu asi bude mít tam teď nahnat ty, co nechtějí...
Cena je hodnota vyjadrena v penezích. ak je subjektivna hodnota, tak pak aj cena

Cena je "verejná ponuka, za koľko jednotiek nejakej meny je predajca ochotný predať alebo za koľko jednotiek meny je kupujúci ochotný kúpiť" (t.j. predajná cena, výkupná cena) - přesně. Prodejcova subjektivna nabídka.

Ak přepišete na cedulke dlzku trámu tak tim sa sám nezkratil... ak prodejca přepíše cenu na cedulke tak tím už sa cena změnila.
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-17 17:35:13
Zato centrální plánování vyřeší vše....
logo Urza.cz
kapky