Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Ondrášeček (strana 7)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
A jak z toho plynou jakákoli kulturně nespecifická přirozená práva?
Přirozené, spíš nevím, jestli se shodnu s tím, co s tím vyvozujete za závěr.
Aha, a jak poznáte, že tahle jsou přirozená? Mně ta vlastnická práva přijdou přirozená a zrovna tohle mi přijde spíš kulturně specifické.
Aha, a ty bys chtěl, abych byl míň indoktrinovaný a víc přijímal tvoje názory? Nebo chceš líp chápat ankap? Nechápu, kam tím míříš.
Přeci definice a ty negativní důsledky, protože definice je jiná a negativní důsledky můžou být.
A co berete jako ta přirozená práva?
Nechápu, co nechápeš, ankap je bezstátní společnost konvergující k dodržování vlastnických práv. To může dopadnout i špatně, jak píše Urza, a rozdíl mezi těmi uspořádáními je poznatelný.
Ještě jsem tam na konci viděl argument, že státu, který vznikne z ankapu, nebudeme už říkat ankap, což autor považuje za alibistické. Tím podle mě opomíjí, že ankapem jsme to i tak označovali, ale právě jen do té chvíle, dokud se z něj nestal stát, a hlavně že v rámci určitého procesu se z jednoho procesu může stát i odlišný proces: třeba se demokraticky provolíš k diktatuře, která následně už není demokracií.
Jé, ať už tím myslíte kohokoli (tuším koho), tak ho radši nepřivolávejte. xD
Jinak, chápu, myslel jsem tím alternativu oproti abstinenci.
Tohle zrovna sám, když jsem se nudil, ale je fakt, že takhle bez kontextu to vypadá jako text od AI. :D
Autor: Ondrášeček Čas: 2024-01-05 13:38:56 Titulek: Alkoholový setting
Alkohol je jedním z příkladů silně návykové látky, která je vyznamnou součástí naší kultury a dle mnohých výrazně nadužívána. Někteří lékaři a adiktologové volají po jeho zákazu. V tomto textu bych chtěl nabídnout alternativu k jeho užívání: Ta spočívá zejména v harm reduction. Chci vytvořit analogii k settingům látek, které dnes jsou ilegální a lidé z jich mají respekt, ale přesto je lze užívat neškodně.

1. Jak bojovat s návykovostí? Podstatné je mít specificky vymezené, kdy chci alkohol užívat a za jakým účelem. Je důležité ho vnímat jako "něco speciálního", ne jako součást běžného života. Důležitá je kvalita zážitků, nikoli jejich četnost; dát si alkohol jednou za několik měsíců může naprosto stačit pro zpestření života; přílišná četnost naopak může vytvořit toleranci a z pití udělat alternativu k "všednímu" životu.
2. Ochrana okolí: Řekněte svým blízkým, že plánujete pít alkohol a nejspíš se budete chovat trochu jinak. Dejte si pozor, aby lidé, s nimiž pijete alkohol, Vám byli příjemní. Při pití alkoholu ideálně zůstaňte v tom samém prostředí, které vám je příjemné, a zbytečně neriskujte konfrontaci s vnějším světem.
3. Ochrana sebe: Nikdy nepijde o moc více, než o kolik jste pili předtím, protože nevíte, co s vámi látka může udělat. Mějte přehled o tom, kolik jste vypili. Buďte po celou dobu pití v bezpečném prostředí, kde vám nehrozí vážný úraz.
4. Odpočinek: Bude-li to možné, zkuste několik hodin před spaním střízlivět, ať vám to tolik nenaruší spánek. Ideálně si dejte několik dní po pití alkoholu volnějších. Přemýšlejte nad tím, co jste prožili, a dejte tělu odpočinout, ať se může před náročnějšími úkony plně zregenerovat.
Podle mě to nemusí být victimokracie, záleží na tom, jak moc chcete údajného pachatele trestat. To, že mě někdo psychicky týral, ještě nutně neznamená, že chci, aby mu bylo ublíženo, osobně bych ve spoustě případů spíš chtěl, aby si uvědomil, co dělal špatně, a prostě jenom to už neopakoval. Když mi ale někdo vyloženě tvrdí, že nejsem obětí, beru to dost jako zpochybňování vlastních emocí a jako něco, co vede spíš k legitimizaci dalšího ubližování.
No jasně, protože některé problémy prostě nelze vyřešit státem ani trhem a neměli bychom předstírat, že jakýkoli systém je dokáže vyřešit všechny.
Ok. Ještě mi ale přijde důležité dodat, že zdaleka ne každý autista nejspíš bude mít problém pochopit svět a navrhovat nějaké změny, znám pár autistů, kteří mě inspirují, a jsou v tomhle ohledu úplně v pohodě, prostě si ty vrozené potíže kompenzují jiným způsobem.
Aha, a dají se ty vlivy nějak smysluplně ovlivnit? Tak oni třeba ani nemuseli chodit do zvláštních škol, mohli je prostě mít doma. Pak je ještě otázka, jestli to, čemu říkáte autismus, nejsou prostě ještě nějaké poruchy chování, ze kterých třeba vyrostou. :)
A nemůže to být způsobené třeba tím, že dřív chodili na speciální školy a dnes je více dáváme na ty běžné? Jinak totiž nechápu, proč by jejich množství najednou mělo vzrůst.
A podle čeho tak soudíte? A pokud by přibývali, v čem vidíte tu príčinu?
Díky. A není to s tím autismem třeba tím, že se jenom rozšiřují kritéria pro diagnostiku autismu? Autista dnes asi není to samé, co dřív, ale lidí takového charakteru možná že bude furt stejně.
Jinak, s tím, ci píšete, samozřejmě soucítím.
Chápu, ale teda na tom, že demokracie není ok a že současný systém tak úplně demokratický není, se s ankapáky taky shodnete, ne? A proč myslíte, že by ve společnosti mělo být víc autistů?
Bojíte se, že bude vytvářet zákony někdo nekompetentní? Vidíte, to už v něčem máte s anarchokapitalisty shodu.
Co považujete za svoje ohrožení? Autisty asi ne, předpokládám?
Mě zajímají vaše strachy, ale nemusíte psát, jestli nechcete. :(
A čeho? Nepíšu, že se ničeho nebojím, dokonce mám jeden text o tom, že se bojím státu. :)
A vy se něčeho bojíte?
1. Ani to ne.
3. Evidentně to vnímám jinak než ty.
1. Já jsem ti dokázal, že Stoky nejsou Máte slovo.
2. Tomu nevěřím.
3. Protože se v tom komentáři nevyjadřuješ ke mně, nýbrž k probíranému tématu. Diskutovat s tebou na to téma nechci.
A ja ti opakuji, že ty texty nepíšu pro tebe a že tvoje zpětná vazba je nevyžádaná a navíc ji považuji za extrémně útočnou a nekonstruktivní. Vadí mi, že tohle píšeš navzdory naší poslední konverzaci, na kterou jsi ani neodepsal. Moje otázka platí pořád: Proč to děláš?
Oprava: Vycházel jsem z definice, ve které pod slow fashion může spadat i celá spousta řetězců.
Chápu; přijde mi, že jsem vycházel z nějaké obecnější definice, kdy pod fast fashion může spadat i celá spousta řetězců. To, co děláte vy, mi do velké míry přijde i jako umění a životní styl, což určitě není něco, co bych chtěl kritizovat.

Tou cenou jsem myslel spíš poměr celkových výrobních nákladů a doby, po kterou vám to oblečení vydrží. Pokud něco vyrábíte z kvalitního materiálu, který již dříve sloužil, znamená to nejspíš nižší náklady, protože nemusíte zhotovovat nový materiál. Pokud to bude dražší, nejspíš to z toho, co říkáte, bude dražší právě proto, že jde o kvalitnější materiál, zatímco fast fashion by spíš použila méně kvalitní materiál, který by zase nevydržel tak dlouho, takže bych za to zase musel platit častěji a ani si z toho nemohl vytvořit nové oblečení.
1. Ano, pokud adresuje Romana, píše to, aby ho dovedl k lepším argumentům. Protože já o tvoje zprávy nestojím, nejspíš se tvoje kritika míjí s účelem, tedy není opětována. V každé diskuzi jde o opětování, jinak si jenom diskutující vede monology.
2. No ony jsou krátké i z toho důvodu, aby přilákaly k ankapu lidi, které nebaví číst dlouhé texty. S tím i souvisí to, že pokud ti nedávají smysl, je to prostě proto, že ten formát je příliš krátký, takže tam nejdou rozebrat různé detaily. Čekám, že člověk, kterému to sedí na jeho zkušenost, si to v tom najde. Pokud to tobě nesedí, můžeš to prostě ignorovat, to je taky legitimní. Možná že ty prostě potrebuješ mnohem delší a akademičtější texty, aby ti dávaly smysl, nejspíš ani nejsi moje cílovka, nebo snad přímo cílovka Stok.
3. Jak říkám, on mi to napíše k celé spoustě textů a navíc mu věřím, protože je frajer. Kdyby to říkal ze zdvořilosti, nemusel by psát třeba na Facebooku, že mu je moje a Thevarovo psaní z autorů Stok nejbližší. Já tě však nepotřebuju přesvědčit, že moje texty jsou hodnotné. Pro mě je důležité, že dávají smysl mně, a já vždycky vím, o čem píšu a proč. Samozřejmě, často jdu po povrchu a o těch tématech nevím tolik (spíš se zajímám o hodně témat naráz), ale tohle je prostě způsob, kterým mě baví poznávat svět; ve Stokách mi to spíš jde k dobru, protože jsou zaměřené skutečně na ty krátké a často i subjektivní pohledy, které mají inspirovat druhé, spíše než vytvořit ucelené pojednání. Tyhle tvoje elaboráty číst nepotřebuju, těch mám plné Stoky. Spíš už nám konečně vysvětli ty, proč vůbec máš tak moc potřebu tyhle věci psát. K čemu to má sloužit? Co ti to dává?
Díky. O těch věcech vím a je to důvod, proč jsem jeho komentáře ignoroval ty roky, co mi je přikládá pod moje texty – naznal jsem, že taková debata pro mě nemá cenu. Teď po letech mi ho ale začalo být trochu líto, protože do toho času musel vložit hrozně moc a z těch komentářů zní viditelně frustrovaně. Ať už tím sleduje cokoli, nejspíš toho nedosahuje, a to ve mně vyvolává zájem: Proč někdo něco takového vůbec dělá? Je moc při tom je příčetný a jak moc to jsou halucinace, jak uvádíte? Taky neuškodí se čas od času trénovat v duševním klidu rozhovorem s někým fakt hodně agresivním. :D
1. No původní pointou bylo, že mi nemusíš psát komentáře, protože o ně nemám zájem. Pokud tě tak baví je psát, tak je klidně piš dál, mě to neomezuje a žádné takové „právo“ nepotřebuju. Spíš poukazuju na to, jak nepochopitelný mi ten přístup přijde. Mám pocit, že se musíš v životě hodně trápit, pokud tak moc energie a úsilí věnuješ někomu, kdo ti to neopětuje.

2. No podle mě nejsou diskuzní fórum, jsou prostě „místem pro zveřejňování myšlenek, které jsou příliš jednoduché či krátké na článek, ale přesto je autor považuje za hodné zaznamenání či dobrý námět k diskusi“, což já splňuju. Fórum Svobodného přístavu je diskuzní fórum. Tohle je prostě stránka na zveřejňování textů s prostorem pro diskuzi.

- No velmi nemoudrého a vnucujícího se diskutéra, řekl bych.

- Jenomže líbí, protože mi to vždycky dá jako poznámku pod ten text, než to vydá. Navíc to několikrát řekl veřejně, tak třeba tohle video v čase 20:25: https://www.youtube.com/watch?v=CSdWpT0it2g&t=1225s

- Ale nepřidáváš žádné svoje články. A když někomu píšeš, že je blbej, je to urážka.

- No však Urza ti psal, že si nepřeje, abys psal do Stok. A k čemu vůbec potřebuješ, aby ti lidi dokázali, že ankap není dobro z definice?
- Odepsal jsem, protože mi tě bylo líto, přišlo mi, že dáváš hodně úsilí do něčeho, na co stejně nereaguju. Taky mě zajímalo, proč to děláš, jelikož mi to přijde vyloženě kontraproduktivní. Skrze ty tvoje urážky ale vidím, že nejspíš bylo naprosto zbytečné to psát. Na druhou stranu docela výstižně shrnuješ v jednom komentáři, proč s tebou nemám zájem debatovat – něco takového se stane málokdy.

- No, překvapivě existují i jiné důvody pro psaní do Stok než debatovat s tebou, třeba že mě to baví a mám na to pozitivní feedback. Akorát v případě, kdy o debatu nemám zájem, nevidím žádný smysl v tom, abys komentoval pod moje příspěvky a adresoval mě, to je na úrovni spamu.

- A ty trávíš stovky hodin času reagováním na blbce, který stejně tuhle stránku nepřestane zasírat a který tvoji kritiku nepovažuje za konstruktivní. Co to asi dělá z tebe?

- Nejde pouze o fórum, nýbrž obecně „jsou místem pro zveřejňování myšlenek, které jsou příliš jednoduché či krátké na článek, ale přesto je autor považuje za hodné zaznamenání či dobrý námět k diskusi“. Z toho neplyne, že by diskuze byla přímo tím hlavní cílem, nevidím souvislost s Máte slovo. Navíc, to, že nechci diskutovat s tebou, neznamená, že tady s nikým nediskutuju. Pokud zrovna mám čas, téma je pro mě důležité a můj diskuzní partner je slušný, čas tomu věnuju rád. Nemám povinnost obhajovat svoje názory kdykoli a před kýmkoli a nevidím pro to důvod; obhajuju je, když mě to baví a když mi to dává smysl. S někým moje názory rezonují a tyto lidi moje texty obohacují, a to mi stačí. Tobě jimi nijak neškodím, stačí abys je ignoroval.

Tuhle stránku vytvořil a spravuje Urza, se kterým ses rozhádal, což už je sám o sobě výkon. Urzovi se články, které sem přidávám, vesměs hodně líbí a všechny je musí napřed schválit. Ty sem už 6 let nepřidáváš nic (což by byl ten produktivní způsob, jak jejich kvalitu zlepšit), namísto toho urážíš ostatní. Vlastně nechápu, proč ti na Stokách tak záleží, když samotný jejich majitel je proti tomu, abys na ně psal, a navíc jejich důležité téma anarchokapitalismus považuješ za nesmysl.

Jo, a obracíš pozornost ke mně, ale furt jsi nenapsal, proč že máš motivaci vůbec sem psát komentáře, když tě to zároveň tolik štve. Myslím, že pro spoustu lidí tady to je záhadou stejně jako pro mě. Na mě to trochu působí tak, že nesnášíš anarchokapitalisty a cítíš se jimi ohrožen a chceš je uzemnit, aby ses nad nimi cítil superiorně, ale zároveň si to nechceš přiznat a skrýváš to za nutnost diskutovat o všem za každou cenu.
logo Urza.cz
kapky