Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 103)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-06 08:15:23 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Mýtickou? Takže já poslední čtyři dny chodím zde na Stokách do diskuse o tržním zdravotnictví s osobami, které neexistují?
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-05 20:58:42 Titulek: Re: Pointa [↑]
Třeba tím, že dokáže uspokojit potřeby širokých mas obyvatel. Trh může mít problémy v případě nějakých obrovských nečekaných katastrof, ale zda by to došlo k nějakému selhání nebo jak přesně to posuzovat, nevím. Čili ano, umím si představit, že spadne asteroid a na Zemi se drasticky zhorší dostupnost potravin a že spousta lidí kvůli tomu zemře hlady. Ale otázka je, co by stát udělat jinak - snažil by se nakrmit určitou skupinu lidí s obětováním životů lidí? Čili v důsledku ne až tak velký rozdíl v počtech mrtvých lidí globálně, ale značný v morálce a ve férovosti, co se přežití týče - uznejte, že představa, že bez ohledu na své snažení umřu jen proto, že žiju ve špatném státě, je příšerná.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-05 20:21:23 Titulek: Re: Pointa [↑]
A také o trhu. A protože trhu je z velké části zakázáno poskytovat školství, zdravotnictví a důchod, tak se můžeme na volný trh dívat jen na ty párky a televizory.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-05 19:29:57 Titulek: Re: Pointa [↑]
Máte pravdu, náznaky nejsou. Fungující trh totiž vidíme v mnoha oborech zcela jasně a bez potřeby jakýchkoliv náznaků. Pokud tedy hledáte náznaky, nedivím se, že je nacházíte, a pokud je požadujete, nedivte se, že je nedostanete.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-05 09:16:55 Titulek: Re: [↑]
Jak říkám, nelíbí se mi to nařizovat. V Německu k tomu došli tržně tak, že zhruba 80 % nabídek pracovních míst je s uvedenou mzdou (alespoň orientační). Ono to uvádění cen má své výhody - šetří čas/práci uchazečů i personálních oddělení. Půjdu nabídnout své schopnosti někomu, kde vím, že mi dá tolik peněz, kolik si představuju, nebo někam, kde budu v lepším případě smlouvat, v horším případě se naše představy o mzdě budou zcela rozcházet? U B2B věřím, že je to promrhaný jeden/dva telefonáty/maily v jednom takovém domlouvání, ale u pracovního pohovoru to je zabitá hodina pro toho personálního ve firmě a půl dne pro toho uchazeče. Nedivím se tedy, že se cenami šetří čas. Když vidím např. různé internetové služby, cloudy atd., tak vidím, jak je trh jasně dotlačil k tomu, že uvádějí ceny, i když třeba u některých vyšších úrovní orientační. Protože ty firmy vidí, že jedna věc je handrkovat se a potenciálně ztrácet čas, druhá věc je prostě nabídnout cenu a ušetřený čas a prostředky věnovat té službě, kterou poskytují. Urza tvrdí ve své knížce, že cena je informace. A já dodávám: Žijeme v době informační. Nepopírám, že někomu smlouvání vyhovuje. Developerovi přeju, aby nenarazil na někoho, kdo vítá daňové kontrolory jako zločince.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 23:41:38 Titulek: Re: Pointa [↑]
Vy pořád jedete v modelu služeb v současných cenách, v současné kvalitě a v současném rozsahu. Všechny tyto věci řídí stát svými zásahy, výběrem daní, (de)motivacemi jednotlivých státních poskytovatelských organizací. Starat se o děti je velká zodpovědnost, na tom jediném se asi shodneme. Nejen je krmit a šatit, ale zahrnout je láskou a poskytnout jim výchovu a vzdělání. Je to hodně práce, a nezpochybňuju, že i hodně peněz. Přesto si ale nemyslím, že by mě to nějak zruinovalo oproti současnému stavu. Např. v případě vzdělání můžete mít konkurenci škol, ale také mnohých jiných přístupů ke vzdělání (ostatně, můžu učit dítě sám, nebo se dítě může učit samo třeba ze zdrojů na internetu). Pro případ nezaměstnanosti mám úspory. Ostatně každý rozumný hospodář si drží zhruba 3 měsíční platy v rezervě na tyto případy. Co zbývá? Zdravotní pojištění? Průměrný pacient v aktuálním systému stojí 20 000. Zruinuje mě 2000 měsíčně za sebe a další za dítě? Ne. A na volném trhu ta částka ještě menší. A důchodové pojištění? Teď mám dítě, to je část mého pojištění. Až vyroste a osamostatní se, bude mi třeba 45, a potom mám ještě dost času se zajistit na stáří. Znova opakuju, strašíte tu něčím, co na volném trhu u všeho ostatního, co neposkytuje stát (nebo do toho nešťourá šíleně svazujícím způsobem), funguje výborně a drtivá většina lidí své potřeby uspokojí. Stát přebral věci, které často nějak fungovaly, nalepil na to svou nálepku a svou ideologii, že bez něj to nejde, a Vy to tu v podstatě jen opakujete a iracionálně strašíte.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 23:13:18 Titulek: Re: [↑]
Jinak nemám problém s orientační cenou, mám problém s žádnou cenou. Když firma např. napíše, že její produkt typicky stojí okolo 50 tisíc, je to pro mě ok. Když napíše "kontaktujte nás", tak na mě působí jako sběratel osobních údajů.
K tomu mám jednu připomínku - nesnáším, když někdo neuvede cenu. Představte si, že něco sháním a hledám, za kolik mi to kdo dodá. (Není to něco unikátního, ale něco, co se prostě nabízí hotové.) Projedu internet, najdu X nabídek firem s X cenami a Y dalších firem bez ceníků. Budu se vyptávat těch Y firem na cenu? Ne, nasrat, nebudu odesílat Y mailů a třídit Y odpovědí a případně doptávat/dodávat Y detailů. Prostě nezájem, nemám na to náladu. Pokud se mnou chcete dělat byznys, uveďte cenu. Ale samozřejmě, Vaše rozhodnutí, že se mnou nechcete dělat byznys, plně respektuju a stejně tak chápu, že někomu ten systém vyhovuje.

Mimochodem, podobný problém je i na druhé straně. Když něco poptávám, mám obvykle nějakou představu o ceně. Ale pokud se podíváte na pracovní inzeráty (což jsou vlastně poptávky služeb lidí), tak jen velmi malé množství uvádí aspoň nějaké rozpětí mzdy, kterou nabízejí. Potom tam zbytečně chodí lidé, kteří buď chtějí moc, nebo chtějí málo a nejsou třeba dostatečně odborní na tu pozici.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 22:12:24 Titulek: Re: Pointa [↑]
Tak to bych se opravdu hádal. Vy nám v podstatě prezentujete, že v dnešní době mají lidé na uspokojení svých potřeb, když sypou 70 % svých zdrojů státu, který velkou část z nich různými způsoby vyplýtvá a za další část dokonce škodí, ale že by na uspokojení potřeb neměli, kdyby stát z toho vynechali. Což si rozhodně nemyslím, a už dnes, pokud by stát z té rovnice vynechali, by si drtivá většina lidí polepšila. V naší zemi nikdo neumírá hlady a bez domova není ani procento lidí (a být bez domova může znamenat cokoliv). Vraťte se prosím do reality a nevymýšlejte apokalyptické scénáře, ve kterých se snažíte naznačit, že by dokonce nadpoloviční většina lidí umírala hlady, neměla domov, práci, zdravotní péči, prostě nic, protože tato skupina lidí podle Vás nejspíš není pro žádného poskytovatele služeb natolik početná, aby se jí zabýval a nabídl jí odpovídající služby za vhodnou cenu. To, čím tady strašíte, není na trhu vůbec pozorováno, uspokojovány jsou potřeby širokých mas lidí, takže znova žádám, abyste ve svých argumentech reflektoval realitu, a ne svůj iracionální strach a snahy o citové vydírání.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 16:51:46 Titulek: Re: [↑]
To bych se hodně divil. Jedna věc je nepřímé institucionalizované násilí, které spousta lidí přehlíží a toleruje, ale druhá věc je přímé bezprostřední násilí, které spousta lidí odsuzuje ankap neankap. Pokud by tedy přišlo na to, že nutit ostatní k něčemu by museli sami osobně, byla by to mnohem bezprostřednější situace než nyní, kdy je na tyto věci stát.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 15:19:48 Titulek: Re: [↑]
Přesně, a já se konečně prohlásím za prototyp nějaké jednotky SI, např. kilogramu, čímž udělám něco pro zdraví lidstva, neboť všichni zhubneme :)
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 15:17:11 Titulek: Re: [↑]
V tom, že používáte své obavy jako argument, aniž byste se realisticky podíval na to, co trh umí, a že umí uspokojit i ty, kteří si moc vyskakovat nemohou.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 15:15:09 Titulek: Re: [↑]
Máte pravdu, měl jsem na mysli, aby věkový průměr nestoupal.

Jinak zatímco v důchodovém spoření je to každého zodpovědnost (a každý se na stáří zajistí jinak a jak mu nejlépe vyhovuje), stát prostě přišel se systémem, který je nařízen pro všechny, ať už jim to vyhovuje nebo ne. Čili spousta lidí např. v Urzově generaci bude mít důchod od státu víceméně kulový, zatímco musíme sypat peníze na stávající důchodce (místo toho, abychom je sypali na zajištění své budoucnosti). A to ještě nepočítáme, že za tu dobu možná bude nějaká válka, nějaká měnová reforma, či dokonce nějaký státní krach, takže z víceméně kulovýho bude velký kulový. Prostě Bismarck rozjel letadlo, kterému dochází palivo a se kterým bude dost těžké bezpečně přistát.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 13:53:36 Titulek: Re: [↑]
Vůbec na tom anarchokapitlismu je krásné to, že i opravdu můžete život zařídit, jak chcete, a může to se svým životem udělat každý; každý jinak a po svém; nezařizujete životy 10 milionům dalších lidí, ani ho 10 milionů lidí nezařizuje Vám.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 13:51:38 Titulek: Re: [↑]
V anarchokapitalismu můžete měnit ve svém životě, co chcete, a i když všechno není Vaše a nejste nějakým 10000000tým podílníkem všeho, pořád jste zákazník, a jak se říká "náš zákazník, náš pán".
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 13:47:05 Titulek: Re: [↑]
Zrovna Bismarcka bych moc nevelebil, zavedl víc věcí, které se ukazují jako koule u nohy, např. důchodové letadlo, které vyžaduje, bez ohledu na ekonomickou a demografickou situaci, aby věkový průměr populace neklesal, jinak dojde k průseru.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 09:01:22 Titulek: Re: [↑]
Ptal se na příklad volného trhu, ne přeregulované a přelicencované břečky, kde soukromé firmy jedou podle státem nařízeného jednotného mustru. ;)
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 07:36:06 Titulek: Re: [↑]
A nemám důvod myslet si, že zrovna u zdravotní péče, která je rovněž velmi masová, by to bylo z nějakého mně neznámého důvodu jinak.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-04-04 07:35:18 Titulek: Re: [↑]
Možná existovat bude, ale bude mít různé alternativy, od těch charit, až po méně kvalitní péči. Nicméně bude velmi málo početná, a tato má víra pramení ze zkušenosti, že kdekoliv je dnes v nějaké masové věci volný trh, tam to funguje dobře, ceny jsou rozumné a zboží/služby dostupné prakticky pro každého.
logo Urza.cz
kapky