Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 109)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-22 11:42:24 Titulek: Re: Svojpomoc [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Kdo půjde nakupovat někam, kde zákazníci chytají žloutenku? Ten, kdo si váží nižší ceny potravin víc než svého zdraví? Aha.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-22 11:38:01 Titulek: Re: [↑]
Porovnávat lze, když najdeme nějaký společný bod, a z jeho pohledu uvedeme rozdíly. Ve Vašem příkladě je společným bodem charita. Tedy z tohoto pohledu lze hledat rozdíly:

Vy jste dal 20 €, milionář dal 500 €. Příspěvek od milionáře je vyšší než od Vás.

Pokud budu provozovatel té charity, pak mi bude více záležet na příspěvku od milionáře než od Vás. Pokud ale nejste jen Vy dva, ale je vás víc, může se to celé změnit. Mohou tam být ojedinělí lidé, kteří dávají vyšší částky a velmi početné skupiny lidí dávajících nižší částky, kteří tvoří mnohem větší podíl příspěvků. Tak jako tak Vám děkuji za Váš příspěvek, bude použit v dobré věci.

K příkladu se zdravotním pojištěním. Vy jste se rozhodl pojistit za 75€ měsíčně, milionář se rozhodl jinak. Může mít svého vlastního osobního lékaře.
A co anonymní asistentka? Dohodnete se, že se neprozradíte, a případnou odměnu si předáte neoficiální cestou. Samozřejmě na sebe bereš riziko, že to dítě umře, ale vždycky můžeš tvrdit, že u tebe žádná asistentka nebyla.

Jinak k samotnému tématu se příliš vyjadřovat nebudu. Četl jsem hodně materiálů, od příběhů až po argumenty pro a proti (pro mě je důležitá svobodná volba, byť ty technické argumenty samozřejmě chápu, ale ne jako pro povinnost, nýbrž pro podporu určité volby, kterou si musí rozhodnout rodička). K porodům doma - dělalo se to tak, spousta lidí bude tvrdit, že byla vysoká úmrtnost, nicméně to souvisí spíše s diagnostikou a péčí, která je poskytována; někdy od poloviny 19. století se toto drasticky zlepšilo (báby měly školy a objevily se nějaké postupy a léky), a pak se to ještě průběžně lepšilo. Porodnice se rozšířily až někdy začátkem 20. století ve větších městech, předtím byla podobná zařízení zejména pro svobodné matky, které potřebovaly porod utajit (a dát dítě pryč). Dnes je to celé spíše na uklidnění. Pokazit se může ledacos doma i v nemocnici. Domácí porod může být peklo stejně jako porodnice, ale také lze mít dobrý porod doma i v dobré porodnici. Je to všechno věc volby (tedy pokud příroda nemíní jinak). Momentálně bývají v porodnici dva největší průšvihy: nástřihy a špatná rodící poloha (a mám dojem, že ty dvě věci spolu souvisí). Doma zase ta dostupnost urgentní lékařské péče. Je to otázka. Ale stát nemá právo na ni odpovídat za rodiče.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 23:58:12 Titulek: Re: [↑]
Jistěže, celá naše diskuse, stačí si ji pročíst.

ukazujete i situace, kde je stat nezbytny a nezastupitelny
je nezbytny a nezastupitelny tam, kde trh zklame.
Selhava a klame ale zcela jednoznacne tam, kde nutna aktivita je neziskova.

A nyní se dostávám k otázce za bitcoinového bludišťáka: Co a proč je podle Vás nezisková aktivita? Mimochodem, doluju to z Vás hůř, jak ty bludišťáky.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 22:09:52 Titulek: Re: [↑]
Nevím, jestli "stát jsme MY" stačí. Protože pokud ti "MY" jsou zloději okrádající jiné lidi, aby z toho měli pro sebe, pak jestli jim z toho není špatně od žaludku, tak to nechápu. :|
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 22:03:34 Titulek: Re: [↑]
To se ptám Vás; Vy tvrdíte, že je ta která činnost nezisková. Tak prosím o pořádnou odpověď, proč je podle Vás nezisková.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 20:22:04 Titulek: Re: [↑]
A je nezisková protože Vy tvrdíte, že je nezisková, nebo je nezisková, protože je zakázáno na ní mít zisk, nebo se to ani nezkouší?
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 17:21:14 Titulek: Re: Svojpomoc [↑]
Z čehož plyne, že v tomto případě prokázal větší službu pán s dodávkou než pán s holí. Přesto má pán s holí větší podporu, protože tak krásně mluví a myslí na blaho všech (teda, krom toho pána s dodávkou, to je zločinec, který kradně).
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 17:19:05 Titulek: Re: Pojebaný stát a ještě horší [↑]
To je má osobní věc. Prozradím jen to, že se můžu kdykoliv sebrat a jít jinam, nic mě tu nedrží.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 10:00:48 Titulek: Re: Pojebaný stát a ještě horší [↑]
Bohužel, nedělám. Ano, je možnost, že se to podaří otočit. Doufám v tom, věřím v určitou šanci, ale jsem připraven i na to, že se to neotočí. Jsem v životě spíše pesimista, s tím, že se rád mýlím.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 09:25:40 Titulek: Re: Pojebaný stát a ještě horší [↑]
Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Tentokrát to bude jiné. Komunismus neskončil, jen si dal na chvíli pauzu, aby se nadechl.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 09:24:08 Titulek: Re: Evropské hodnoty [↑]
Dotaz na Urza: Kdybys porovnal IP adresy "Jakub Janda" a "etatista" z diskuse pod minulým článkem, budou stejné?
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 09:23:16 Titulek: Re: Výzva [↑]
Dá. Urza tuto funkci zavedl pro platící uživatele. Říká se tomu Stoky Premium. Netvrdím, že je to dobrý nápad, ale když si to své zákazníky najde...
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-21 09:11:57 Titulek: Re: [↑]
A to já zlý budu, příměří s Markem by Vám mohlo uvolnit nějaké kapacity na boj se mnou.

Stát je nezbytný a nezastupitelný v likvidaci drobného podnikání; mám to tak chápat?

Vážně je podle Vás fajn, soudě dle té nezbytnosti, že se likviduje drobné podnikání? (Pokud nevíte jak a čím, jste blbý v původním slova smyslu, tedy nevnímající či přehlížející.)
Vážně je podle Vás fajn, soudě dle té nezastupitelnosti, že tahle mafie nemá na tomto území konkurenci?
To jsem jako argument zkoušel, nefunguje to. Prostě podnikatel chce mít co nejvyšší zisky, fuj, je dobře, když mu na to lidi serou a jdou ke konkurenci; ale dělník chce mít co nejvyšší plat, no to je přece úplně v pořádku, a je úplně fuj, když si zaměstnavatel najde levnějšího dělníka. Nechci znít jako elitář, ale někdy mám dojem, že jde o problém zadrátovaný někde hodně hluboko, bude to nějaká představa, že já jsem lepší člověk a chovám se podle úplně jiných instinktů a vzorců než ten zlý kapitalista, však on má prachy a já ne, tak to musí být tím, že jsme jiní. (Přitom vsadím boty, že jediné, co se mezi těma dvěma liší, je slovník uvažování.) Toto logika či pokyn k vcítění do toho druhého řeší jen velmi těžko; jediné řešení, které mě napadá, je vlastní zkušenost. Ale jak zařídit, aby ten dělník z lidu (ať už to znamená cokoliv) si aspoň na den prožil to, co prožívá ten zlý kapitalista, to nevím. Existuje nějaká taková zážitková akce?
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-20 12:04:12 Titulek: Re: [↑]
Je podsouván jako vzor kapitalisty a omlouván, že vlastně nedělá nic špatného (a že špatný je ten Krakonoš). Pro mě to byl vždycky zmetek z pohádky, nikdy jsem ho jako kapitalistu nebral. Tak asi ta propaganda nefunguje, nebo já nevím.
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-20 12:01:56 Titulek: Re: Výzva [↑]
Nejsem příznivcem vytváření sociálních bublin. Kdokoliv má co říct, nechť to řekne, a pokud to vede k zajímavé reakci, případně diskusi, nechť se reaguje a diskutuje. Uzavíráním se do hloučků, které mluví jen spolu a vzájemně si potvrzují své myšlenky bez jakékoliv kritiky či neortodoxního/svěžího pohledu na věc, budeme pro posměch jako nějací elitáři.
Achjo, a už je tady ten trolling zase. Už zase se sem někdo snaží podsunout Trautenberka jako vzor morálního kapitalisty. Po letech, co jsem něco takového četl na D-F a kroutil tehdy hlavou téměř k jejímu ukroucení. Ach jo... au, au, au.

Takže, jak by dopadl Trautenberk v anarchokapitalismu? Velmi rychle, dost možná rychleji než v pohádce. Proč? No protože je to sráč s absolutním nerespektem k soukromému majetku. Lézt na Krakonošovy pozemky a dělat na nich bordel, na tom není vůbec nic chvályhodného. A že ho Krakonoš vždycky odkázal do patřičných mezí, je jedině správné.

Je nepochybné, že se komunisti snažili vybarvit Trautenberka jako typického kapitalistu, ale vážně je nutné tomu oponovat tím, že on vlastně zlý nebyl, a dělat tak ze sebe a jiných kapitalistů pitomce?

(O Krkovičkovi nemám moc informací, jen to, že byl lakomý, ale o něm asi tento Hynkův výtok stejně ani moc nebyl.)
Autor: velkej Ká Čas: 2018-02-19 17:42:11 Titulek: Re: [↑]
V tom případě by to chtělo dohledat :| Jestli to je tak, pak mě zklamal. Teda pokud ho nepřesvědčoval, ať se jde bodnout.
logo Urza.cz
kapky