Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 122)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 16:01:33 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
No, uvidíme, co konkrétního s těmi penězi Urza udělá. Slíbil, že půjdou do propagace ankapu, takže... určitě to bude posun pro český ankap.

Btw, napadl mě banner: Učitelé občanské výchovy jej nenávidí. Tento člověk zná 3 jednoduché věci...
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 13:59:00 Titulek: Re: [↑]
"Hele, Terezo, vybral jsem už 75001 Kč!" - "Kdo ti dal tu korunu?" - "Každej." ;)

Klidně přisyp, Urza si stanovil zbytečně skromnou cílovou částku. 80 000 je prý minimum pro to, aby se to vůbec vytisklo (viz tato diskuse).
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 11:58:17 Titulek: Re: [↑]
Čili u knih obvyklý formát B5, plus pár milimetrů na obálce ;) Ok. Možná jsi měl nastavit vyšší cíl, ale ono ti asi ještě něco přijde z kryptoměn.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 10:36:03 Titulek: Re: [↑]
Ale jo, četl jsem, že za 80 tisíc by byla lepší kvalita (předpokládám, že fyzického provedení) a další částka navíc by šla do propagace a případně většího objemu tisku :)

Co furt nevím, je ten formát. Jestli to bude nejběžnější B5, nebo přibližně C5 (o chlup menší než B5), nebo spíše D4 (o chlup větší než B5). Mám tu i knihy ve formátu A5, ale to bude na tvůj traktát asi moc malé a tlusté. Stejně tak předpokládám, že to asi nebude A4 (v kterémžto formátu vycházejí spíše encyklopedie a učebnice), ale zase pokud to bude dost tlusté, může to působit silně a vznešeně. Formát Codex gigas (890 x 490 mm) by mi taky nevadil, pokud vybereš třeba milion, možná ti ho někde i vytisknou a svážou, jen nevím, zda ta kniha bude dost tlustá :D No, nechám se překvapit, co mi přijde.
Koukám, že na startovači by to mohlo být zafinancované do pár hodin. :) Nedávno jsem si koupil knihovnu (nábytek, ne instituci), tak ji potřebuju něčím zaplnit. Najal jsem tedy pár lidí... no, kecám :) Ale nějaký ten výtisk jsem rád zakoupil. Ani jsem nekoukal, jaký má kniha formát, ale myslím, že i kdyby to byl Codex gigas, tam se někam zmístí (jen nevím, co na to pošťačka).
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 08:19:56 Titulek: Re: [↑]
a ted mě ještě budou mlátit přes hlavu vaší knihou,

Doufejme, že ta kniha bude dostatečně tlustá a z kvalitního materiálu.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-16 10:37:13 Titulek: Re: [↑]
To záleží na tom, zda se podaří definovat neúspěch a úspěch. Strana je relativně mladá (vznikla v roce 2009) a není za ní žádný velký hráč, který by ji tlačil do povědomí voličů, a není ani příliš populistická, získává tedy voliče postupně a dost pracně.

V roce 2010 získala 0,74 %
V roce 2013 získala 2,46 %

Úspěch bude, když ta procenta opět vzrostou (myslím si, že 3,5 až 4 procenta by byl dobrý výsledek), výborný výsledek by byl okolo 4,5 až 4,7 % (lineární extrapolace). Samozřejmě se nabízí srovnání s Piráty, kterážto strana je podobně stará. Ti ale mají levicovější program, kterým jsou lákavější zejména pro mladé voliče.
Také děkuji za seznam. I když to není roztříděné po krajích, jedno jméno na kandidátce jsem našel, takže zakroužkuju číslo 12 na čísle 12 :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-13 14:31:47 Titulek: Re: Koho??? [↑]
Zkuste si to říct jinak. Co budou mít XYZ z mého hlasu určeného XYZ?

* tvůj hlas; tedy informaci o tom, že mají podporu nějakých voličů
* nad 1.5% 100 Kč z tvého hlasu, jednorázově
* nad 3% pravidelný příjem peněz (čím víc hlasů, tím víc peněz)

Co budou mít A, B a C, mezi které se "rozdělí" hlas pro XYZ, když XYZ nepřekročí práh?

* křeslo, kterých už beztak mají dost

Vzhledem k tomu, že zrovna Svobodní by stejně nejspíš skončili v opozici, takže svůj program neprosadí, musí si obavy z propadnutí hlasu vyřešit i ten, kdo věří, že Svobodní překročí těch 5 %.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-13 12:18:28 Titulek: Re: Koho??? [↑]
Osobně neberu volby jako hru, ve které se snažím spekulovat nad tahy ostatních hráčů, a ten můj pohled je takový hlavně proto, že je víceméně jedno, jak volby dopadnou, výsledkem bude vždy vláda. Takže volím podle sebe a pro sebe, s tím, že:

* mám čisté svědomí; bez ohledu na to, zda hlas propadne a rozdělí se mezi ostatní, podpořím toho, koho podpořit chci; kdybych podpořil někoho jiného, můj hlas by propadl rovnou tomu někomu jinému, a ještě ke všemu celý
* mám pocit, že jsem to aspoň zkusil
* nemůžou mě při kritice nařknout, že nemám právo kritizovat, když jsem nevolil; z toho bych se sice nějak vyargumentoval, ale je to neustálá zbytečná práce navíc oproti pár minutám času ve volební místnosti

Jinak je samozřejmě celé to snažení nesmysl, a já to vím, a volby jsou jen náboženský rituál demokratického etatismu, se kterým absolutně nesouhlasím.
Že je demokracie píčovina, musí chápat každý, kdo chápe matematiku a ekonomiku.

* Demokracie se snaží interpersonálně porovnávat užitek.
* Rakouská ekonomicka škola říká, že užitek je interpersonálně neporovnatelný.
* Arrowův teorém nemožnosti říká, že snaha o interpersonální porovnání užitku vede k paradoxům.

* Ergo, demokracie se snaží dělat něco, co není možné, a vytváří přitom paradoxy.

Samozřejmě je hromada dalších argumentů proti demokracii, já jako člověk s určitým matematickým pozadím jsem si jen vybral ten, který je mi bližší. (I když nejsrozumitelnější je ten s těmi Židy, kteří si odhlasovali svou likvidaci v koncentračních táborech.)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-13 08:48:58 Titulek: Re: [↑]
tak vás požádám o důkaz, že stát je nejlepší forma vlády.

Dovolím si drobnou modifikaci, protože si myslím, že mě ani tebe ani tak neuspokojí argument, zda je stát nejlepší formou vlády (tedy nesvobody), ale zda je nejlepší formou společenského uspořádání. Otázka na formu vládu totiž předjímá potřebu vlády, takže je zavádějící.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 22:24:00 Titulek: Re: [↑]
Navíc, já bych ho nezatracoval. Ano, občas se uscrollujeme, ale jindy mi přijde, že některé jeho příspěvky jsou relevantní, např. v 17:57 a 18:38. Jsou tu i tací, kteří po rozebrání svých myšlenek ostatními ani nechápou, co sami napsali, u Vostála tenhle dojem nemám.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 22:20:09 Titulek: Re: [↑]
Ne. Vostál je stálý inventář Stok. Má i své inventární číslo (které zná jen Urza mající přístup do databáze svého inventáře).
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 16:58:50 Titulek: Re: [↑]
Ó, stát je tak strašně hodný, že něco poskytuje. Jako by to nemohli dělat lidi sami, oni by to nedokázali, oni jsou totálně blbí, ještě, že tu máme ten stát. Nasrat, o jeho služby fakt nestojím. O policisty, kteří se chovají jako hovada, o války, které rozpoutávají, o klekání na firmy, které se někomu nelíbí mít ve vlečce, ne... o nic z toho vážně nestojím. A silnice? Hráls někdy Transport Tycoon?
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 16:55:19 Titulek: Re: [↑]
Finové si volí své představitele, absolutismus tam není. - jstr, 2017-10-12 15:52:57
O demokracii jsem se slovem nezmínil :-) - jstr, 2017-10-12 16:47:10

Má smysl pokračovat v diskusi, nebo jen náhodně generuješ výroky popírající výroky staré ani ne hodinu?

A mimochodem, demokracie a absolutismus (dnes by byl vhodnější termín totalita) se nevylučují.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 14:28:05 Titulek: Re: [↑]
Finsko je stejný případ jako zábavní park nebo kemp - nikdo vás tam nenutí chodit a nikdo vás nenutí tam žít. Jejich země, jejich pravidla. V tom se to snad shoduje i s Ankapem, ne?

Právě jsi vnutil všem Finům bez výjimky absolutní vládu Finska nad životy a majetky každého jednoho z nich. Bravo, tvá empatie musí být pověstná. Nebyl tu nedávno takový krásný článeček o onom etatistickém "my"? Tak teď jsi krásně prezentoval etatistické "naše".

Ten hlavní rozdíl je právě v tom, že na tvém pozemku obvykle nežijí lidé, kteří s tebou nejsou nějak spojeni - rodinou či obchodními vztahy. Často tam žiješ ty, jako majitel, a ostatní jsou tví hosté. Člověk, jehož poslušnost i pozemek si nárokuje nějaký stát (to je podle mě nejpřesnější popis aktuální situace většiny lidí a půdy na této planetě) takový vztah s tím státem nemá. A to bez ohledu na vymytí mozku oním etatistickým "my" nebo "naše". Není hostem na svém vlastním pozemku, je majitelem pozemku. Přesto mu ten stát nedovoluje být pánem na svém pozemku.

Nemusíš to chápat, nemusíš to vidět. Dokud nám na hlavy jenom chčijí a žába se vaří pomalu, ty to prostě nepoznáš.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-12 13:15:45 Titulek: Re: [↑]
Soukromý zábavní park je na soukromém pozemku a pravidla určuje majitel. Obvykle tam nikdo nebydlí a tím pádem není nucen se podřizovat jeho pravidlům - může tam prostě nejít. Můžeš totéž říct o Finsku? Že tam nikdo nebydlí a lidé z okolí Finska tam nemusí chodit?

Jinak autor článku kritizuje zemi na základě svých měřítek (to snad může) a na základě zážitků lidí, kteří tam byli. Já na tom nevidím nic špatného, jeho podklad ke kritice je jasně zmíněn a způsob jeho myšlení známe také.
A ještě jedna taková věc. Tady je ještě relativně OK školství, kde se státní propaganda objevuje jen občas a nedělají se z toho každodenní rituály. Na školách v USA každé ráno děti pod dohledem učitele přísahají věrnost státu (Pledge of allegiance), takže každé ráno X let jsou jejich mozky vymývány k poslušnosti vůči státu. (A někde i k Bohu, i když je to protiústavní; na r/atheism se čas od času tohle řeší.) Už jen z tohohle by mělo být patrné, že v pozdějším chování v dospělosti budou mezi námi a Američany určité rozdíly.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-11 10:29:40 Titulek: Re: kde se to stalo [↑]
Tak jasně, že ta Amerika je rozmanitá, ale na otázku "Je to legální?" tam narazíš mnohem častěji než u nás. Nejen v diskusích a nejen v seriálech. Naproti tomu "Je to správné?" se ptají mnohem méně. Samozřejmě, jsou tam různá místa, někde je víc demokratů, někde víc republikánů, někde hustší osídlení, někde řidší, někde jsou spíše ateisté, někde mormoni, jehovisté a jiní křesťané, někde berou zbraně jako koníčka, jinde jako hrozbu. Ale ten přístup k zákonům je dost podobný, liší se jen to, jaké zákony má ten či onen dotyčný rád. Takže někdo odůvodňuje to či ono zákonem, někdo jiný ústavou, někdo zase některých dodatkem... ať už je výsledek jakýkoliv, úsudek bývá "je to legální" nebo "není to legální".

Na závěr si dovolím relevantní citaci z jedné hry:
"Simík se směje tak, až je to skoro nezákonné."
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-11 10:20:31 Titulek: Re: A ještě něco [↑]
Z téhož důvodu, jako tu toleruje mě, tebe, Tomáše Fialu, Kačku, Kurwu, zdenála a mnohé další. Je to prostě jeho rozhodnutí, které je buď motivováno myšlenkou, že diskuse je lepší než cenzura, nebo myšlenkou, že máme svobodu projevu.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-10 17:55:53 Titulek: Re: [↑]
Nevím, mně asi pomůže až záznam. V těch slidech se na můj vkus příliš skáče od tématu k tématu a někdy mi ty příklady nejsou úplně jasné. Ale mohl jsem mít včera večer, když jsem to pročítal, intelektuálně slabší chvilku, nevím :D
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-10 16:36:22 Titulek: Re: [↑]
To není Urzův článek ;) A co se týče těch mimozemšťanů, Urza má na stránkách PDF slajdů ( https://vyuka.urza.cz/ankap/ankupz1.pdf ) a je to na prostudování takové zmatené, smíchané všechno možné dohromady. Možná to se záznamem dává větší smysl, nevím. :| Jediné, co můžu spolehlivě říct, je, že to je o logických a argumentačních klamech.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-10 08:43:02 Titulek: Re: [↑]
Když ho to uživí. Za ten stream vydělal několik tisíc; přesně jsem to nepočítal, byly tam padesátikoruny i tisícovky. Takže i úplný magor je společensky žádaný ;) Což mě přivedlo na myšlenku... nechtěl by Urza taky dělat živý streamy, komentovat politiku živě atd.? :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-10 08:17:35 Titulek: Re: [↑]
Fakt? Stream jsem vypnul, když zval Okamuru, protože tam 15 minut řešil formulaci dopisu a bylo to nudné. Jestli pozve Urzu, tak jsem hodně zvědav. Ale obávám se, že ani tým rakouských ekonomů Standovi nevysvětlí byť ty úplné základy, a Standa bude pořád věřit blbostem typu výdajový multiplikační efekt apod. (Nehledě na to, že měl možnost si to nechat vysvětlit od Macha, neudělal to, takže ho vlastně ekonomika, ve které má mezery, vůbec nezajímá a dovzdělávat se v ní nechce.)
logo Urza.cz
kapky