Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 121)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2017-11-03 23:52:07 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Jediný v praxi funkční způsob provedení takové výměny je fyzická likvidace původního kusu. Bohužel riziko, že nový kus bude vykazovat podobné závady, je vysoké, a je dáno právě celým tím systémem, kde se lidé ujímají funkcí nikoliv podle schopností, ale podle toho, jak dobře je umí předstírat (a navíc v této zemi ani moc vysoké nároky nejsou; není divu, politici nejsou vybíráni tržně).
Autor: velkej Ká Čas: 2017-11-03 23:47:57 Titulek: Re: [↑]
Omlouvám se, situaci v jednotlivých politických stranách příliš nesleduju; pán se však prezentuje jako stranický expert na kulturu; když je někdo stranický expert na něco, je obvyklé, že dotyčný by byl stranou navržen na ministra příslušného oboru, případně do odpovídajícího výboru v Parlamentu apod. Řídil jsem se tedy zvyklostmi; i když vím, že zvyklosti jsou pitomost. ;)
A Hlavatý pokračuje - ti voliči, kteří jej volili, jsou plně zodpovědní za to, že se budou konat doplňovací volby do Senátu:
https://zpravy.aktualne.cz/za-doplnovaci-volby-mohou-ti-kdo-me-vykrouzkovali-ptejte-se/r~47b58fa6c09611e79c7c002590604f2e

Jinak, jak jsem naprosto očekával, hlavatá hlava Hlavatýho se rozhodla, že bude kandidovat do Senátu na křeslo, které předtím uvolnil; vidím minimálně dva fóry v tomto směru (kromě toho, že to vypadá, že sám neví, co chce):

- Po znovuzvolení senátorem by mohl složit mandát. Když už prča, tak pořádná, třeba nějaké zdravotní důvody nebo tak něco. Kdo bude tentokrát zodpovědný za další doplňovací volby...
- Jeho návrat do Senátu se nemusí podařit; pokud myslí vážně, co říkal, měl by složit funkci poslance sám od sebe; a pak se může stát, že prostě zákonodárcem vůbec nebude.

A mám pro pana Hlavatého osobní motto, jen si jeho užití bude muset dohodnout se Svěrákem a s dědici Smoljaka (radši, protože postavit třeba zeď vyšlo jednu firmu docela draho, tak aby Hlavatej nemusel dávat na Paraple celou Jutu):

- Já jsem nikdy poslancovat nechtěl. Řekli, pojď mezi nás, tak jsem šel.
Přidávám se k těm, kteří mají u autora podezření na krizi identity. Naopak je velice přínosné, že si Česká republika myslí něco jiného než já - připomíná mi to, že nejsem Česká republika.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-11-01 10:37:50 Titulek: Re: Máslo má na hlavě Brusel [↑]
Jednou to praskne. Do zemědělství půjde stále víc peněz, neboť bude potřeba při absenci tlaku na zvyšování efektivity vzdorovat stále efektivnější konkurenci v cizině; ty peníze utopíme v dotacích a případně i ve clech (tím způsobem, že my budeme jíst dráž než v té cizině). Dříve či později bude už situace neúnosná, protože těch peněz půjde do zemědělství opravdu hodně, a bude potřeba s tím něco dělat. Na Novém Zélandu to udělali v 70. letech 20. století, kdy se jim hroutil státní rozpočet a museli začít ořezávat výdaje. Zrušili dotace na zemědělství, bylo kolem toho hodně protestů, ale pak si to sedlo. Dnes se tam zemědělství daří bez dotací, a řekl bych, že toho nelitují. Samozřejmě ten přechod nebyl úplné kopnutí do prdele, museli nasadit různá školení a poradenství, ale vyplatilo se. Kdy to přijde do Evropy, těžko říct. Ten aktuální systém se vydrží hroutit ještě desítky let, takže se brzy dočkáme nejen investičního másla, ale také investičního mléka a investiční pšenice.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-31 13:00:51 Titulek: Re: Realizace ANCAP [↑]
Sám jsem taky zvědav, co všechno v té knize bude; nejspíš tam bude pár příkladů a možností, ale většinou půjde o teorii. Pokud hledáš něco konkrétního a nechceš čekat na knihu od Urzy, doporučuju knihu The Machinery of Freedom, kterou napsal David Friedman. Nevím o českém překladu (autor chce údajně 30 tisíc dolarů za licenci), ale kniha se dívá na spoustu právě takových praktických otázek, hlavně co se týče práva a bezpečí; a to je už nějakých 40 let stará.

Hodně lidí nikdy nepřestane podporovat a využívat stát.
No, většina to zvládne nejvýše do své smrti; po smrti to dokáže akorát Masaryk, Churchill a podobní.

blízká
Blýská. Jako že už to blejská, září, objevuje se světlo na konci tunelu.

Bude sametová ANCAP revoluce?
To je zatím těžko říct. Co je jisté, je, že pokud kritické množství lidí nepřijme NAP/Ankap, je jakákoliv revoluce nesmyslná; protože lidé by si udělali zpátky stát. Osobně to vidím spíš cestou rozšiřování paralelní společnosti, šedého a černého trhu.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-30 08:26:39 Titulek: Re: [↑]
Nejspíš na inteligenci záleží u každého ministra; ale protože jich většina v různých resortech byla hlupáky, je to vážně jedno a hysteriineopodstatňující.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-29 22:50:46 Titulek: Re:marek28, Urza [↑]
To pak vypada, ze libertarini jsou spolek blaznu

No a nejsou/nejsme? Odmítat něco tak samozřejmého (jako je stát) je myšlenka velmi bláznivá; tak bláznivá, že se nedá jen tak šmahem odmítnout.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-29 18:46:51 Titulek: Re: [↑]
Tohle je docela velký problém - máš člověka, průměrného etatistu, který vůbec nepřemýšlí o tom, co dělá. V jeho chování lze těžko spatřovat zlý úmysl; ano, páchá zlo, ale neví o tom, ani neví, že je nějaká jiná možnost, nikdy o tom nepřemýšlel. A teď přijdeš, a rozkopeš mu hubu. Jen tak, zničehonic. Jak ta situace bude vypadat? No, ty skončíš v báni za bezdůvodné napadení (a nenajde se nikdo, kdo tvůj útok obhájí, není tam žádná bezprostřední fyzická hrozba atd.), nasereš proti sobě a našim myšlenkám půlku jeho známých i neznámých... Je toto opravdu tvůj záměr? Snažit se přesvědčit dotyčného nějakou diskusí má jednak šanci (byť mizivou) na úspěch, jednak z tebe neudělá agresivního zmetka. No a nebo si zkus představit sebe na jeho místě - najednou zničehonic na tebe někdo zaútočí, aniž bys dostal vysvětlení a měl šanci to nějak řešit. Přeber si to jak chceš.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-27 09:57:04 Titulek: Re: [↑]
Zrovna např. z toho D.A.R.E. data jsou, stejně jako související údaje typu kolik je drogově závislých atd., a ten program je analyzován v mnoha studiích. Určitý přehled je na (ble, fuj, to přece není zdroj) Wikipedii, od které se dá odrazit:

https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_Abuse_Resistance_Education

Ke konci je výčet několika studií a kritik; studie obvykle ukazují, že program D.A.R.E. je neúčinný, resp. že sice nějaký pozitivní vliv má, ale jen velmi krátkodobý; některé studie našly dokonce negativní vliv programu, (tedy že ti, kdo nedělali D.A.R.E., jsou méně často feťáky než ti, kteří jím prošli). Nevím, zda jsou podobné studie na podobné programy u nás; možná ano. Můžu ale říct, že je u nás "drogová výchova" často podobná té v USA, aspoň co jsem zažil - tedy drogy jsou špatné, neberte drogy, feťáci jsou impotentní trosky, závislosti se nezbavíte... no a pak máš ty experimenty s trávou a celá ta slavná drogová výchova jde do sraček, protože hle, oni kecali, péro furt stojí a vlasy i zuby jsou pořád na svém místě.

Jak vidno, rozum v politice neexistuje.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-26 20:22:10 Titulek: Re: [↑]
Já bych taky ještě něco přidal, ale na tenhle měsíc jsem už charitativní limit překročil :| Navíc nevím, co bych dělal s tolika výtiskama - no, mohl bych je prodat. Vadilo by to Urzovi?
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-25 19:05:52 Titulek: Re: [↑]
Lepší asi ani vymyslet nejde. Sám mám v hlavě knihu na podobné téma pojatou trochu jinak (a tím pádem s jiným názvem i podtitulem), ale dokud nebudu mít čas, vůli a výdrž ji napsat, jako by nebyla. Takže se spokojím s tou tvojí :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-25 11:19:07 Titulek: Re: [↑]
Jako že by knihu vydával pod různými názvy cílenými pro různé skupiny obyvatel?

Anarchokapitalismus
Co je stát a co není stát
Utopie II.
Proč nemám rád chudé aneb Jak moc mě ty nuly serou
Manuál boje proti imigrantům a zkorumpovaným politikům
Jak vymýtit korupci
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-25 09:39:52 Titulek: Re: [↑]
Vážně taková PR agentura existuje? Pokud ano, tak asi moc dobrá není - nezdá se mi, že by se v našich končinách libertarianismus nějak šířil. (Můj názor, mohu se mýlit.)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-25 08:11:15 Titulek: Re: [↑]
Jenže zpátky k výchozímu problému - jak tu redukci prosadit?

IMHO je snaha řešit problémy způsobené demokracií skrze demokracii čirý nesmysl.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-24 11:15:40 Titulek: Re: [↑]
Ty asi moc podnikatelů neznáš. Já znám dost takových, co volili ANO a taky dost takových, kteří schvalují EET. Rozhodně to není ideologicky jednotná skupina.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-24 08:07:45 Titulek: Re: [↑]
Ještě jsem neviděl demokracii, kde by měli volební právo opravdu všichni. Většinou je tam omezení na občanství a na věk. Jinak souhlas; kdo ví, co by vlastně chtěli bohatí, když by věděli, že jim do toho chudí nebudou moct kecat.
No, je to mravní a IQ test národa. Je před námi spousta práce, a jediná jistota je v tom, že jakákoliv náprava či změna k lepšímu nepovede přes politiku. To, na čem je třeba pracovat, je prostě paralelní svět k celému tomu bahnu, co ve dne vystavuje svoje mordy v televizi a v noci řádí jak černá ruka v našich myslích.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-19 23:15:09 Titulek: Re: [↑]
To se třeba taky zeptá. Zrovna tohle jsou věci, na které se děti ptají, řeč na ně přijde, a většinou zrovna tohle nechápou, proč asi :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-18 20:27:05 Titulek: Re: [↑]
tao/dao není jednota, ale cesta, je to normální čínské slovo, které se i běžně v dnešní čínštině používá pro cestu. Sice je ten význam cesty širší (hodně podobně jako i v mnoha evropských jazycích, jako např. v angličtině, prostě tao/dao = way), takže kromě "cesty" to může být i "způsob". Ale ve významu jednoty jsem teda cestu nezahlídl, a popravdě by mi taková interpretace ztěžovala pochopení. Je to prostě životní cesta, či způsob života, cesta či způsob (fungování) světa atd. Ano, jsou směry, které vidí tao/dao i nábožensky a vidí tam i rituály, nicméně v podobně starých čínských textech na jiná témata (doporučuji např. Umění války, kde se některé myšlenky z TaoTT taky vyskytují) se odráží spíše ta filosofická část; různé rituály a mnohé symboliky (např. trigramy) v době vzniku taoismu již existovaly, jen se mírně přizpůsobily, aby působily kompatibilně (podobně jako se antické římské chrámy přizpůsobily křesťanství). Ale abych byl objektivní, já prostě nejsem religiozní, na obřady si nepotrpím, a vždy mne více zajímají samotné myšlenky a příběhy než ta cingrlátka okolo, takže budu vždy raději popisovat věci bez nich.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-18 20:09:11 Titulek: Re: [↑]
Je fakt, že taoismus je libertariánství v některých ohledech podobný.

Pokud vládce nic neprosazuje,
vše je tak, jak má být.
(3)

Moudrý vládce nechává lidem volnost a šetří slovy.
A lidé sami od sebe dělají vše, co je potřeba.
(20)

... když upadá spravedlnost, prosazují se zákony.
Zákony jsou projevem nedůvěry a zárodkem chaosu.
(38)

Kdo se vměšuje, zkazí to,
kdo chce ovládat, ztratí to.
(64)

(Z překladu na http://www.bonalingua.cz, který mi přijde jako jeden z nejlepších, hlavně protože je docela srozumitelný.)

A je tam toho víc, co by bylo v souladu s libertariánstvím (tedy spíše s minarchistickou odrůdou, ale aspoň něco), akorát po chvíli se Tao te ťing začíná dost opakovat, jak se tam ty analogie a věty spojující protiklady točí do zblbnutí.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-10-17 21:53:58 Titulek: Re: [↑]
Tak samotný tisk je jen část té částky. U typické 200stránkové beletrie formátu B5 na obvyklém papíře bez barevného tisku je to kolem 100 Kč za kus, když je náklad 1000 ks. Čím vyšší náklad, tím víc ta cena padá, dá se dostat na 50 Kč za ks. Nicméně, tak velké náklady je dost problém prodat, pokud nejde o nějaké hity; domnívám se, že Urza ze začátku udá tak 200 až 300 kusů, což by stálo okolo cca 50000 Kč (200 Kč / kus); přidej poštovné, a máš částku, kterou Urza požadoval na Startovači. To je ale jen samotná výroba a distribuce. Chybí propagace (to může být libovolná částka, v podstatě je úměrná počtu prodaných kusů; bez toho knihu neprodáš), a samotná tvorba - tedy napsat tu knihu, navrhnout obálku (a případnou další grafiku) a vysázet ji (ok, tak sazba se dá udělat v Contextu docela snadno, včetně vysázení stránek na archy se spadávkou atd.). K tomu zajistit práva na písma a další převzatou grafiku, sehnat ISBN a odeslat 5 tzv. povinných výtisků do několika institucí v ČR + nabídnout ke koupi po jednom výtisku 17 knihovnám vyjmenovaným v zákoně. Mimochodem, myslím, že by tahle nesmyslná byrokracie byla zajímavý námět na článek.
logo Urza.cz
kapky