Komentář 72933
» odpovědět «
Autor: v6ak
Čas: 2021-10-05 15:31:37
[↑]
Web: https://v6ak.com
Mail: cz.urza v doméně reg.v6ak.com
Řekl bych, že oba píšeme o něčem jiném. Jde mi o to, jestli strana s deseti kandidáty poslouží k tomuto účelu stejně dobře jako strana s jedním kandidátem. S tím jsem si nebyl jist, protože si vzpomínám, jak strany doplňovaly kandidáty i na nevolitelná místa, aby nebyly volebním systémem znevýhodněny. Pokud by se podobný princip uplatňoval i u hranice pro vstup do sněmovny, nejspíš by strana s deseti kandidáty měla na strany kolem 5 % větší dopad.
Proto jsem si pročetl zákon. Nenašel jsem tam bohužel přesný vztah mezi hlasem pro stranu a správně odevzdaným volebním lístkem, vypadá to ale, že je to 1:1, nezávisle na počtu kandidátů na lístku. Dokonce patrně to už ani neznevýhodňuje strany, které nevyplnily nevolitelná místa, možná to bude tou letošní změnou. Ale nedělal jsem nějakou důkladnou právní analýzu, jen jsem to v rychlosti proletěl a prohledal, mohl jsem něco podstatného minout.
Proto jsem si pročetl zákon. Nenašel jsem tam bohužel přesný vztah mezi hlasem pro stranu a správně odevzdaným volebním lístkem, vypadá to ale, že je to 1:1, nezávisle na počtu kandidátů na lístku. Dokonce patrně to už ani neznevýhodňuje strany, které nevyplnily nevolitelná místa, možná to bude tou letošní změnou. Ale nedělal jsem nějakou důkladnou právní analýzu, jen jsem to v rychlosti proletěl a prohledal, mohl jsem něco podstatného minout.