Archiv – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu
Autor: PetrKL
Čas: 2024-05-21 00:00:02

Náklady obětované příležitosti v praxi

Ve městě, kde žiji, se z dříve komerčního objektu za podpory kraje, města, státu a EU stalo umělě a na sílu vytvořené „kulturní centrum“. V realitě to vypadá tak, že kromě komentovaných prohlídek a obskurních artových akcí se tam pořádají workshopy pro seniory a matky s dětmi. Artové akce a workshopy pořádá každá druhá kavárna, jejíž majitel je aspoň trochu srdcař. Nestojí to však téměř miliardu korun jako naše „kulturní centrum“. Všude se dočteme, jak je nyní díky tomu společnost kulturně obohacená. Nikde se však nedočteme, oč jsme přišli. Za miliardu bychom mohli mít třeba 200 rodinných domů či jídlo na rok pro více než 4000 rodin nebo průměrný nájem na více než 5000 let či třeba 30000 dovolených u moře či roční léčbu rakoviny pro více než 2000 lidí. Podíváme-li se na státní rozpočet, je jasné, že to je jen kapka v moři. Rozdíl životní úrovně mezi tím, co máme teď, a tím, co by nám mohla přinést skutečně volnotržní společnost, si ani neumím představit.
Přečtení: 319

Čas: 2024-05-20 00:00:02

Jeden den Ivana Dealeroviče

Válku proti drogám vězeňský systém přetvořil v groteskní divadlo. Monopol na trhu s drogami má ve vězení stát, který své drogy rozdává, a za užívání cizích trestá. Jeden den Ivana Dealeroviče zde začíná ještě před rozbřeskem, kdy ho jako každé ráno volá bengo ke katru společně s dalšími jmény. Tam už vykroucená sestřička rozdává pojmenované gripáky s obsahem dle „diagnózy“. Rivotril, Kventax, Mirtazapin, Lexaurin, Lyrica… Pregabalin je zde jednoznačně nejobchodovanější substancí, neboť má lehce stimulační efekt, zlepšuje náladu, „nenachčije se“ a hlavně je předepisován dlouhodobě na denní bázi. Zdaleka však ne všem, čímž drží stabilní cenu 30g tabáku za 1200mg pregabalinu. Spousta tvrdších drog se mezi vězně dostane neoficiální cestou, a zajímavé je, že na pervitin či heroin narazíte svátečně, zatímco Tramalem nebo Subotexem jsou někteří lidé sjetí neustále.

Stát ovšem umí být v předepisování léčiv i zdrženlivý. Třeba pokud si stěžujete na bolest v oblasti hrudníku s odkazem na diagnózu od opravdového lékaře, dostanete Ibalgin (jako na všechno ostatní). Až když je situace očividně kritická, volá se sanitka, která se za 40 minut skutečně objeví, aby převzala tělo, kdy právě v ten moment si jde pacienta prohlédnout i místní lékař, který do té doby předepisoval Ibalginy ve své ordinaci.
Přečtení: 1171

Autor: Urza
Čas: 2024-05-19 12:00:00

Studio Svobodného přístavu: Tereza končí ve Svobodném přístavu

Přečtení: 695

Autor: Urza
Čas: 2024-05-18 12:00:00

Kanál Svobodného přístavu: Urza v Nejlepším podcastu o školství (část druhá)

Přečtení: 667

Autor: Urza
Čas: 2024-05-17 16:02:02

Kanál Svobodného přístavu: Urza v Nejlepším podcastu o školství (část první)

Přečtení: 717

Autor: Hans Hoppe
Čas: 2024-05-16 00:00:02

Hoppeho Demokracie: Bůh, který selhal

Kniha „Demokracie: Bůh, který selhal“ je magnum opus svého autora. Pojednává o historické transformaci Západu od omezené monarchie k neomezené demokracii a dochází k závěru, že monarchie je se všemi svými nedostatky menším zlem než masová demokracie. Autor však není příznivcem absolutistické monarchie, protože preferuje společnost soukromého práva a decentralizaci. Kniha vedle logického výkladu spočívá i na bohatém statistickém materiálu. Autor je v ní schopen vyložit mnoho historických jevů jako rostoucí daňové zatížení a státní výdaje, rostoucí úroveň kriminality, degeneraci norem chování, pokles bezpečnosti, masovou migraci, rozklad rodiny a omezování veškerých svobod. Hoppe navíc kritizuje klasickou liberální víru v možnost omezené vlády. Pokud vás zajímají události dnešní doby, ať už je to nízká míra osobní svobody přes obří vládní výdaje, vysokou inflaci, šílené veřejné dluhy až po hořící americká města a vzestup terorismu, tak v této knize najdete odpověď minimálně na významnou část těchto problémů. Knihu vydal v češtině slovenský institut Ausekon.
Přečtení: 2059

Autor: Urza
Čas: 2024-05-15 00:00:02

Gabriela a Urza: Věk je jen číslo aneb přátelství v JbK (do třetice všeho dobrého)

Přijďte pobesedovat se mnou a Gabrielou Ježkovou o přátelstvích v Ježku bez klece – ta vznikají mezi lidmi napříč všemi věkovými kategoriemi; dnes v 19 hodin vystoupíme (po přesunutí minulých dvou besed snad už doopravdy) v Baru Behind the Curtain.
Přečtení: 718

Autor: Urza
Čas: 2024-05-14 00:00:02

Gabriela a Urza s láskou ke svobodě a učení (se) v kolínském Bitclubu

Přijďte pobesedovat se mnou a Gabrielou Ježkovou o svobodě i „svobodě“ ve vzdělávání; dnes v 18 hodin vystoupíme v kolínském Bitclubu.
Přečtení: 713

Čas: 2024-05-13 00:00:02

Řekněte nám, od koho to máte, jinak jste ten dealer vy!

Pojem „drogový dealer“ se státními represivními složkami často přisuzuje člověku okamžitě poté, co byl za tímto účelem legálně přepaden a o drogy oloupen. Že drogy neprodáváte? Nezájem. S obětí probíhajícího naslouchání-podávanému-vysvětlení, ke kterému byla tato osoba zdobrovolněna, se hra „dealer“ hraje v různých obměnách dle místních zvyklostí, přičemž: „My víme, kdo je dealer,“ je standardně neutrální zahájení a oběti se dává prostor pro uvolnění potřebné k rozpovídání se. Pokud se oběť dlouhodobě stydí mluvit, otevřeně rebeluje, nebo se dokonce chystá k odchodu, je jí nabídnuto rychlé řešení celé situace – stačí jen dát nahlédnout těm jeskyňkám do telefonu, jen ověřit že nejste dealer, my vám to věříme, tak nám to odemčete ať můžeme jít všichni domů…

O ničem se s policajtama nebavte. Nenechte se zastrašit. Pamatujte jaká procesní práva má osoba podávávající vysvětlení. Nevypovídejte. Osoba blízká. Mlčte. Nenechte si namluvit, že jste zadrženi, to můžete být až na základě toho, co jim sami řeknete.
Přečtení: 1066

Autor: Urza
Čas: 2024-05-12 12:00:00

Studio Svobodného přístavu: O Trikoloře se Zuzanou Majerovou

Přečtení: 731

Autor: Urza
Čas: 2024-05-11 12:00:00

Kanál Svobodného přístavu: Pirátská Férovka – Lipavský, Ferjenčík, Steigerwald, Urza o libertariánství

Přečtení: 801

Autor: Urza
Čas: 2024-05-10 16:02:02

Kanál Svobodného přístavu: Gabriela a Urza s láskou ke svobodě a učení (se) Ve společném poli

Přečtení: 719

Čas: 2024-05-09 00:00:02

Hodnota svobody

Naší tezí je, že svoboda je jednou z vůbec nejdůležitějších hodnot pro život. Zdaleka ne každý však tento přístup sdílí: Lidé chronicky vystresovaní potřebují hlavně bezpečí, zatímco svoboda pro ně v daný moment nemá praktické využití. Naštvaní lidé zase prioritizují spravedlnost před tím, aby každý mohl žít tak, jak potřebuje, neboť tato emoce člověku zužuje zorné pole, a tak se zdá, že někteří by pro „absolutní spravedlnost" šli přes mrtvoly.

Svobodu tedy považuji za vcelku subjektivní hodnotu. Domnívám se, že začíná dávat smysl až jedinci, který v procesu osobního růstu dojde do takového bodu, v němž neprožívá pouhé materiální nebo duševní strádání. Teprve v duševním klidu si dokáže uvědomit, že svět je komplexní a nabízí spoustu možností, jež nejsou na první pohled zjevné; i tak ovšem přijdou vhod. Svobodu vnímám jako přijetí této rozmanitosti a vyjádření lásky k ní: Proto jsem hrdý, že jsem libertariánem.
Přečtení: 1261

Autor: Šlomo
Čas: 2024-05-08 00:00:02

Bezstátnost a státnost anarchistů a etatistů

Stát je především stavem mysli jeho nositelů až do té míry, že si francouzština i angličtina vystačí s jedním slovem pro stát i stav (État respektive state). A stát skutečně vyhlašuje výjimečný stav i stav úroků a další stavy, jimiž diktuje stav etatistů. Etatistické přesvědčení pak pramení nejspíš z představy, že stát navozuje ten správný stav, zatímco anarchistické přesvědčení zas pramení z představy, že si každý nejlépe nastaví svůj stav sám případně s pomocí prostředků jím samým zvolených. A teď, když jsme to tak předestřeli, zbývá zřejmá otázka: Kdy si i etatista volí své prostředky sám? A kdy si naopak i anarchista nechá volbu svých prostředků vnutit? A může se někdy stát, že etatista trvá na své vlastní představě víc než anarchista?
Přečtení: 1231

Autor: yyyy
Čas: 2024-05-07 00:00:02

Jak modifikovat státní sňatek, když už ho anarchisté chtějí?

Nemám ani tak vznosnou myšlenkovou perlu jako spíš zájem o nadhození otázky a snahu o vyvolání diskuse. Jako ve všem bych i v otázce uzavírání manželství preferoval před státem volnotržní konkurenci řešení, mezi kterými bych si pak vybral. Nicméně tato možnost není k dispozici, takže se nabízí spíše otázka, zda existují alespoň částečné alternativy nebo možnost nějak modifikovat státní sňatek. Úplně se mu vyhýbat mi připadá nepraktické například z důvodů informování o zdravotním stavu, rozhodování za druhého třeba v případě kómatu a podobně.

Pomocí smluv například lze zúžit nebo zrušit společné jmění manželů. Přijde mi, že existence SJM dává státu do rukou další moc (minimálně v případě rozvodu), takže to na mě působí rozumně. Jak to vidíte vy? A znáte podobné příklady, kdy lze uzavřít sňatek, ale zároveň státu odebrat (neodevzdat) nějakou pravomoc? Případně jak pomocí bilaterálních smluv dojít ke stavu sňatku co nejpodobnějšímu?
Přečtení: 2186

Autor: Urza
Čas: 2024-05-06 00:00:02

Anarchista versus etatista v Městské knihovně Děčín

Zůsčastněte se dnes v půl jedné debaty Urzy s děkanem PF UJEP doc. PaedDr. Ladislav Bláha Ph.D. v Městské knihovně Děčín; pořádají Students for Liberty.
Přečtení: 1044

Autor: Urza
Čas: 2024-05-05 12:00:00

Studio Svobodného přístavu: O progresivismu a totalitě s Václavem Szőcsem

Přečtení: 466

Autor: Urza
Čas: 2024-05-04 12:00:00

Kanál Svobodného přístavu: Gabriela a Urza s láskou ke svobodě a učení (se) v Paralelné Polis Košice

Přečtení: 1287

Autor: Urza
Čas: 2024-05-03 00:00:02

Kanál Svobodného přístavu: Základy ankapu pro Paralelnou Polis Košice

Přečtení: 2251

Autor: Urza
Čas: 2024-05-02 00:00:02

Studio Svobodného přístavu: V 19 hodin živě o eurovolbách s Martinem Pánkem

Přečtení: 836

Autor: Urza
Čas: 2024-05-01 00:00:02

Pepa Tětek Behind the Curtain: Bitcoin

Na minulé přednášce o anarchokapitalismu v Baru Behind the Curtain jsem mluvil o ankapu v praxi; její obsah považuji za naprosto zásadní.
Dnes vystoupí Pepa Tětek; a bude mluvit – jak jinak než – o Bitcoinu.
Všichni jste též rovnou zváni na příští přednášku, která by se měla konat 5. června; a budu opět po roce mluvit o vnitřní svobodě – myslím, že jsem v ní došel k velkému posunu.
Těšíme se na vás dnes večer v 19 hodin v podniku Bar Behind the Curtain.
Přečtení: 1272

logo Urza.cz
kapky