Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele velkej Ká (strana 134)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-30 08:18:37 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Ok, asi jsem se nevyjádřil přesně. Nedivím se, nemám problém tomu věřit, jen mě to zaujalo. Prostě bych rád znal podrobnosti, to je celé.
Chápu dobře, že Dolejš používá kapitalistické prostředky, jako jsou Twitter a noviny s placeny přístupem, aby dokázal, že kapitalismus je fašismus? To se ani nemusel namáhat, fašismus JE jedna z variací na kapitalismus, a sice ta, kde je velmi nízký počet firem a tyto firmy velmi úzce spolupracují se státem. Nicméně je to jen jedna možnost čehosi, co někteří nazývají kapitalismem, ale my nejsme zastánci fašismu, nýbrž laissez faire.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-25 20:14:57 Titulek: Re: Rothbard [↑]
Jinak na Wikipedii je jasně napsáno, že jeho otec David Rothbard byl polský Žid. Dále jsem se dočetl, že je to zkomolená podoba německého příjmení Rothbart, které je užívané Židy. Nejznámějším nositelem v populární kultuře je zřejmě zlý černokněžník von Rothbart v Labutím jezeře. :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-25 20:04:19 Titulek: Re: Rothbard [↑]
Jeho rodinu neznám, ale skutečně to zní jako nějaké typické židovské složené německé příjmení. Přeloženo doslova do češtiny je to Rudovous (nebo, chcete-li použít naprosto stejná slova: Rudobrad). Ale na rozdíl od Rudoštítů je mi Rudovous sympatický.
Jo, komouši jsou stále silnější. Včera jsem viděl na ČT Události z regionů (18:00), a to bylo jedno komoušství vedle druhého, jak se tam pořád obce něčeho obávají, chtějí něco zakazovat, omezovat apod. A lidé s nimi tuhle hru ještě hrají - mohu jen doufat, že to jsou nějací staříci bez respektu k soukromému vlastnictví a že časem vyhynou. Jenom z této zpravodajské relace by šlo napsat několik příspěvků do Stok; uvidím, co sepíšu :)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-20 07:35:07 Titulek: Re: 60-70% [↑]
Což značí několik možných chyb v úvaze, ať už o počtu transakcí, nebo o tom, kdy to počítání zarazit, a o ročních rozpočtech. Když nad tím přemýšlím víc, myslím si, že přesnější úvaha by byla o tom, kolik transakcí (bude to cca exponenciální rozložení) potřebují peníze, aby se dostaly ze státu zpátky ke státu. Dojdeme k tomu, že část peněz 1 transakci (úřad - zakázka), část 2 transakce (úřad - úředník - nákup potravin), část 3 atd... to množství se bude s počtem transakcí zmenšovat, navíc prakticky z každé transakce jdou daně. A dříve či později budeme zase u 100 % státu. Hergot, co vlastně počítáme?
Ta poslední věta je dobrá. Na světě je X miliard tisíc lidí, z toho X milionů či stovek tisíc psychiatrů. Nějaká ta tisícovka bude v ČR. Ano, on může znát jen pár lidí, takže vlastně ani nemusí lhát. Nicméně manipulace to pořád je.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-19 21:05:46 Titulek: Re: 60-70% [↑]
S těmi iteracemi je jiný problém - rychlost oběhu peněz není nekonečná. Ty peníze dostanete v D+0, koupíte za ně něco v D+3, obchodník za ně něco koupí v D+7 apod. Takže když chceš ty daně umocňovat, musíš říct, v kolik je to transakcích, a ještě lépe vyjít z nějaké statistiky a počítat X přenosů za rok, kdy se předpokládá, že za rok protečou skrze stát a jeho rozpočty, které jsou dělány na rok.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-18 14:27:53 Titulek: Re: [↑]
Že jo. Furt se mluví o dětech, jak proserou X roků života ve škole, aby pak zjistily, že jejich vzdělání je nahovno a učily se za pochodu při práci a kvůli práci :) Prostě ztráta X roků života každýho toho člověka. A tahle druhá půlka problému vskutku příliš zdůrazněná nebyla. Ale tak, kde má dítě získat pracovní zkušenosti, když přece dětská práce je zakázaná a oficiálně podnikat taky dítě nemůže? :)
Díky za přednášku. Tentokrát, abych se přiznal, k ní nemám připomínky. :| Z čehož jsem trochu smutný. Asi je to tím, že se tím problémem zabývám sám a nic nového jsem se nedozvěděl; a taky tím, že jsem tam nezaznamenal nějaký problém v tvé argumentaci. Rozhodně jsem stejný vlastenec jako ty a nejvíc mě pobavili pánové s indoktrinací a omezeným množstvím škol na vesnici :)

Mám ale jeden technický dotaz - zmínils, že budou k dispozici slajdy. Nechci kopírovat tvé přednášky, vlastně bych ani nepotřeboval ty slajdy. Ale zajímalo by mě to obrovské schémátko vzdělávacích systémů, které na videu bylo dost mrňavé a nešlo přečíst. Kde bych je našel?
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-16 10:24:06 Titulek: Re: [↑]
Přidám paralelu: Společenskou smlouvu údajně uzavírá člověk implicitně (pomiňme stranou, kdy). Nicméně její obsah se pořád mění. Hodně se to podobá smlouvě s operátorem, který každou chvíli mění obchodní podmínky.
Skoro by se dalo říct, že stát je pro tu frázi na konci článku synonymem. Stát. Jste prostě v prdeli. Mohly by to být zajímavé webovky s nicneříkajícím obsahem, ale těm píčusům to evidentně nestačilo a museli stát realizovat ;)
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-15 09:44:46 Titulek: Vypadá to dobře
Gratuluju k novému celkem slušnému vzhledu. Mám pár připomínek, s nadějí, že se to ještě zlepší. Nejprve tablet:

- Ikony jednotlivých projektů jsou na mém tabletu na šířku přes celou šířku obrazovky; tím pádem jsou ty ikony vysoké zhruba dvě obrazovky. (Lze to vidět i na desktopu, zkus si dát šířku obrazovky nějakých 800 pixelů; chtělo by to ještě jeden bod zlomu, který to naláme na dva sloupečky po třech řádcích).
- Odkaz na přihlášení je na tabletu napůl dolů z hlavičky.
- Z nějakého důvodu se hlavní stránka chce rolovat kousíček do strany, textový i obrazový obsah je však umístěn dobře; tipnu si, že za to může fotka v hlavičce, ale jistotu nemám, na tabletu se blbě debuguje.
- Některé stránky, např. zmíněný manifest, mají celý rámeček s textem uskočený o půl obrazovky doprava.
- Odkazy v patičce na sociální sítě mi připadaly mrňavé.

V desktopu (mám full hd):

- Patička na mne působí nepřehledně. Všechno je zbytečně nastrkané do jednoho řádku, různá loga platebních společností se vizuálně perou (a v té rvačce bohužel vítězí) s odkazy na právní dokumenty. SvobodaUčení.cz dole v patičce by mohl být odkaz vedoucí na úvod.
- Prezentace akcí mi subjektivně přijde ošklivá. Zda je to více fotografiemi (ta posunutá fotografie ve fotografii u 1. dubna to kazí hodně) či těmi modrými rámečky s daty bojujícími s rámečky jednotlivých obrázků či písmem (názvy akcí mají jiné písmo než názvy článků v podobné oblasti výše), nevím. Podle mě tak nějak vším.
- Po prokliku na Publikace vidím nevábné obrázky přes celou šířku obrazovku a na výšku dvou obrazovek. Tohle je mnohem lepší: http://www.svobodauceni.cz/produkt/ekniha/ - vemte cca horní půlku a udělejte takový i ten přehled všech vašich knih.

Ale abych jen nesral do vzhledu. Rozhodně nový web působí přehledněji než starý (kdo si nepamatuje původní design - bylo tam víc barev, menší písmo a bylo to takové víc nahuštěné) a je to stoprocentně posun k lepšímu, i když je tam ještě pár designových prvků, které by se mohly vyhodit (pořád je tam příliš mnoho různých rámečků a zbytečných přechodů; např. ta šestice projektů by se dala udělat bez těch modrých kostek). Na čem vás ohledně webu čeká práce teď, je úprava obsahové struktury a textů. Obsah je nevyjasněný a potřeboval by, abyste si nad tím sedli, a ujasnili si, co vlastně prezentujete, co je důležité atd. Jen namátkou úvodní stránka:

- Title "Svobodné vzdělávání je klíčem ke všemu - SvobodaUčení.cz" - na úvodní stránce bych očekával v title jen název webu (Svoboda učení); vznosná myšlenka by naopak měla být viditelně prezentována v hlavičce; title stránky dnes není v prohlížečích vidět celý (vidím v nadpisu tabu "Svobodné vzdělávání je klíče", a to ještě to mám otevřeno v separé okně, jinak bych tam ve svých 50ti tabech viděl ještě míň).
- Konflikt vznosných sloganů v title a v hlavičce; dva různé slogany jsou spíše na škodu. Zvolte jeden a s tím pracujte.
- Dále vidím 2 části podobné výraznosti, které spolu soupeří: "uliční cedule" a "projektové modročtverce". Pokud něco takového spolu koliduje, případně se obsahově překrývá, je to kandidát na sjednocení a/nebo proškrtání.
- Pouhý přehled krátkých nadpisů či názvů mě nemotivuje k prozkoumávání dalšího obsahu webu, rozuměj k proklikávání zmíněných odkazů. U každého projektu by měl být stručný popis, něco, co mě navnadí k tomu, abych jej prozkoumal. Např. "Publikace - Objevte knihy renomovaných autorů a našeho průvodce světem svobodného učení" (no, nejsem copywriter, ten by to vymyslel lépe, ale aspoň základní představu máte).
- Důležité myšlenky z vašeho manifestu, alespoň bodově, by rozhodně měly být na úvodní straně. (Variace na předchozí bod.)
- Modročtverce "Akce" a "Blog" duplikují obsah, který je dále na stránce v aktualitách a událostech. Což znamená další kandidáty na proškrtání nebo na škatulata hejbejte se v rámci dalších úprav.
- Přehled aktualit (tedy článků) by snesl odkaz na další články, podobně jako je to u událostí.
- V menu máte věci jako videa, knihy, citáty... jak s tím souvisí obsah úvodní strany?
- Je stále aktuální Svobodum? Podle mne se profilujete především jako názorová skupina aktivistů, kteří předkládají různé argumenty pro svobodné vzdělávání, publikují různé materiály a jsou činní v různých diskusích a přednáškách. Mezitím jak houby po dešti vzniká plno svobodnějších škol a potřeba Svobodumu se už tak aktuální nejeví. Dle mého názoru je možné Svobodum přesunout někam hloub do nějakého dokumentu s dlouhodobými cíli.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-14 10:37:07 Titulek: Re: [↑]
Taková drobnost - on ten částečně dotovaný monopol nebude v rozporu s potřebami těch konkrétních cestujících, kteří služby toho monopolu využívají. Ale rozhodně bude v rozporu s potřebami necestujících, kteří jeho služby nevyužívají. Jinak samozřejmě, dopravní podniky by se měly živit samy, ne aby stát řešil platy řidičů a podobný píčoviny. Akorát bude spousta vohnoutů řvát, proč jejich jízdenka stojí třikrát tolik.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-14 09:46:15 Titulek: Re: [↑]
No, oni vlastně s jednou skupinou lidí, která má nějaký společný odlišující znak, zacházejí jinak než s ostatními. To je diskriminace.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-14 09:30:26 Titulek: Re: [↑]
Co zabrání lidem zlé vůle, aby se tam registrovali a předstírali, že patří k těm hodným, co neudávají? Já mám samozřejmě taky nějaké nápady, ale zveřejňovat je nebudu, dokud je nebudu mít pořádně promyšlené.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-14 09:28:39 Titulek: Re: [↑]
Bulvární titulek prostě proto, protože mě jejich vymýšlení baví. Před čtením mého dalšího článku (vyjde brzy) proto doporučuji pořádně se nadechnout, tam jsem zvolil ještě bulvárnější ;) Ale dobře, teď vážně - "bulvární" titulek je takovou rychlou zkratkou celého článku, měl by být úderný, aby přitáhl čtenáře. Samozřejmě zde na Stokách, kdy je 1 článek za den, to tolik potřeba není, ale pokud by článek chtěl někdo sdílet na sociálních sítích (a to si málokdo uvědomuje, že ta možnost tady na Stokách je - je tady implementovaný zcela normální OpenGraph - navíc kromě nadpisu ještě autor článku vyplňuje stručnou anotaci, perex, chceš-li), musí tam na první pohled něčím zaujmout, a první pohled míří na titulek.
Autor: velkej Ká Čas: 2017-03-10 10:01:43 Titulek: Re: [↑]
Jo, to je známá věc. Daň z nemovitostí je proto, abychom nevlastnili nemovitosti; darovací proto, abychom neposílali a nepřijímali dary; a dědická, aby nedejbože nikdo nedědil.
logo Urza.cz
kapky